give me strength...

this evening 4.15 - 6.15 i have class with my carry module students..huhu...i'm trying my very best to teach them so that they won't failed anymore..tapi apakan daya...last week they had their 1st test, only 11 of them LULUS..none of them get A...and the rest...hmm...i don't know what else should i do...one of my colleagues said that she watched the national geographic, said that when a children missing any stages of their mind development, it will hard for them to recover ..betul ke?adakah students ku mengalami masalah yang sama...or bdk2 skrg sebenarnye 'kurang rajin' (using this word instead of word 'malas', don't want ot be too sarcastic)...they can get whatever they want..nak gi class jauh..mak ayah blikan moto...for affordable family sian tgk anak kene ujan..bli la kete alang2 bli moto...tapi ye la...yang kesian sape...of course la parents...i told them to go to the library cari buku..hmm...buang air liur je..sorang pun x pegi..sume nak harapkan lecturer..spoon feed sungguh...every friday i akan x sabar2 nak balik ipoh nak cite kat mama psl perangai my students...my mama as usual her respond will be..."mcm tu la yang mama hadap hari2..."heheheh..ok la it is already 2 pm..x solat lagi nih...tgh tunggu turn...i have to do some revision utk class petang nih...bye2 readers...

nostalgia masa kecik ......

(saya ingin cuba menajamkan tatabahasa bahasa malaysia saya di ruangan ini, jika ada sedikit campuran bahasa inggeris harap di maafkan..ceh konon...hihi)

saya ingat lagi masa standard 2 saya nak bersiap2 pergi ke sekolah (wah2 baku nye bahasa malaysia saya) tiba2 satu-satunya adik perempuan saya terkunci dalam toilet, saya terus nangis..waahahaha (saya mmg kaki nangis) lepas tu lega sebab my no 1 hero, bapak saya panjat toilet tu so dapat buka pintu tu dari dalam...fuuuhhh...lega...(cite ni kalau adik p'puan saya tu tau mesti die gelakkan saya..so everybody please shut up ur mouth kay..promise....=) )


dulu masa saya kecik2 saya x penah berkawan dengan budak-budak kat sebelah rumah mahupun depan rumah..saya cuma ade kawan sekolah...bukan x nak berkawan dengan diorang, bukan mama or bapak marah, tapi ntah..x de feel nak main ngan diorang...hehehe biar la jadi rahsia family kenapa kami x nak main dengan diorang...kami main antara adik beradik kami je..bile pegi rumah embah(nenek n atuk in javanese version) kami baru la kami main betul2 nakal dengan sepupu kami..main panjat pokok, main sampan kertas kat longkang , main jual2 sayur..abis sume daun2 bunga embah kami, kami petik, suar yang mula2 putih dah jadi itam especially kat bahagian lutut n ponggong..main pondok2..main khemah2...hehehehe bestnye zaman budak2..kalau boleh hari2 nak pegi umah embah, sebab embah bagi duit banyak, lepas tu kitorang bole amik ape2 je yang kitorang suke kat mamak teng teng die akan bayar....and mama dari jauh akan bulatkan biji mata kat saya..(saya slalu kena marah sbb dulu saya nakal sangat masa kecik..huhu) tapi sekarang saya baik..eceh..wehihi..
gambar kami masa ade ultraman datang di ipoh, ape eh tajuknye saya dah lupa..tapi sy yang eager sangat nak pegi..heheeehe dalam gambar konon2 ayu je, padahal tu baru lepas main aci kejar..still maintain cun..heheheeh

walaupun saya nakal tapi saya ni protective tau...kalau mama pegang rotan, saya akan lindungi adik saya..cewahhh..tapi betul mmg saya buat mcm tu..mama pun masa kitorang kecik je die buat2 garang..da besar ni rupenye mama x garang langsung...=)

saya ingat lagi kalau arwah bapak saya marah la paling saya takut, sebab bapak jarang marah...penah 1 malam tu di umah embah, saya n cousin naik basikal 2 orang nak pegi beli komik kat kedai uncle india jauh tau, sampai2 kedai die x buka rupenye...kitorang pun patah balik...memang bapak saya marah sangat masa tu, die terus bawak saya balik umah kami (sbb die x kan marah sy di umah embah, embah akan backing saya) di umah, die x marah tapi mak saya yang marah, bapak saya die senyap je..n saya tau that's it the way when he is angry...
huhuhu..saya mmg nakal kan..tapi orang kata kalau budak tu nakal..die pandai..wahahaha bukan saya nak masuk lift tekan seniri (peribahasa baru menggantikan peribahasa masuk bakul angkat sendiri..) tapi agaknye sebab budak tu nakal so die dah explore dunia kanak-kanak die kan..so lots of thing yang dia tau...hehehehe

tak lama lagi nak raya...saya dah rasa mood raya yang teramat...saya dah malas nak kerja...huhhu...malas!!!!!!!!!malas nak marah budak, malas nak membebel...everyday azam baru saya ialah i'm tring to be nice to my students...tapi kadang2 bdk2 ni menguji kesabaran juga...Ya Allah ampun kan dosa ku...AMIN...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme