compliments

pn jun said dalam slot pengurusan pengajaran & pembelajaran tadi; give compliments to your students. contoh compliment yang boleh diberi :

cop :

bile kita semak assigments, quizzes, tutorials, test paper etc..kite calit la sket apa2 encouragements wording ke,pada paper students kite tu dgn smiley face ke (ni trademark pn jun =) ) , or bli cop2 kat popular tu, then cop kat paper students tu as an encouragement kpd students kite...tapi cop yang nak dibeli tu bukan cop BATAL , atau SALINAN DIAKUI SAH, cop yang dimaksudkan di sini cop yang bagi kata2 semangat utk students contoh nye macam EXCELLENT, GOOD WORK, NEAT WORK ...dan banyak lagi..mmg i pun da cuba kaedah ni mmg x dapat dinafikan budak2 poli ni suka bile dapat kesan2 cop tu pd papers diorang...hehehe

sweets / chocolates :

bawak la balang gula2 ke, chocs ke..then for those students yang dapat jawab betul soalan yang kite bagi, kite bagi die sweets / chocs..macam tadi..i dapat lollipos..hehehe tapi i x jawab soalan..tadi kami buat group activities..then in each group sape yang paling muda, kena jadi material manager, di mana tugasnya, kene amik ape2 sahaja material yang group kita perlukan..hahaha may be sbb tu kriteria nya kene yang paling muda~paling gagah perkasa lah konon...so i kena la jadi material manager ni..tapi x pe i mmg suka bergerak amik materials tu..=) at the end of class tu..pn jun pun bagi la lollipop..hehehe sukeeee!!!!!!!! sebenarnye x harap pun nak dapat lollipop tapi da dapat..maceh pn jun..=)i buat bagi chocs ni pada previous semesters je, for students yang dapat highest utk test..this sem x sempat nak beli..nampaknye next sem kene beli la..

stickers :

kaedahnya sama ngan cop..cuma beli sticker smiley face ke..bintang2 ke..just nak bagi students tu semangat nak blaja..mmg a bit childish but, yang mcm tu la org akan igt sebenarnya...hehehe pn jun said, dulu die penah ajar sorang guru besar ni assigments die x penah dapat sticker dari pn jun, last day die kursus, guru besar tu jumpe pn jun mintak at least letak 1 sticker kat assignment die..alololo sian guru besar tu kan..pn jun baik hati, die bagi jugak sticker kat guru besar tu, punye la suke guru besar tu..hehehe tu org tua..kalau remaja macam bdk2 poli tu mesti lagi suke..=)kaedah ni x penah try lagi..


contoh sticker yang kite boleh beli then lekat kat
dahi
assigments students

multiple intelligence

2nd day of our KIPA..blaja bende baru..human have multiple intelligence that are :
1.kinesthetic - more to pergerakan anggota badan, macam david beckham hebat in football, martial art...
2.music - macam artist, siti nurhaliza, sharifah aini, n aishah as said by pn jun..
3.visual - lebih kepada intelligence in pictures
4.verbal/liguistic - intelligence kepada pertuturan/percakapan
5.mathematics - kira-kira and things related to mathematics
6.naturalistic - pencinta alam, and as what pn jun said : kat umah org ni ade ayam serama, burung-burung, kucing, pokok pandan, dan hobinya mendaki gunung as an example..heehe
7.interpersonal - lebih ke kemahiran berkomunikasi dengan org ramai
8.intrapersonal - ni mamat/minah jiwang, suka tulis diari, suka bersendirian...

so sangat teruja dengan kepelbagaian kecerdasan manusia ni..i pun surf la kat internet (hahaha actually cari sources for assignments) then terjumpe one of the website that are related to this topic n siap ade online test untuk identify masing2 punya intelligence...there u all can read and identify mane korang punye intelligence..
sape2 yang teringin nak tau kat mane korang punye kecenderungan intelligence bley klik di sini : multiple inteligence , bagi i, mmg maths la my intelligence nak buek cam no x salah pilih bidang la nampaknye =), here is my result :

nanges ~laskar pelangi


penah tonton cerita laskar pelangi...?
1st time tengok last selasa ari tu, huhuhuhu....sedih2..
sangat bagus untuk students yang lupa diri, x-tau-nak-bersyukur-blaja-dalam-keadaan-yang-teramat2-selesa...tapi masih M.A.L.A.S nak belajar...haih..ape la masalah nya budak2 malas ni..
bagi yang ade niat nak berubah tu tengok la cerita ni tengok la macam mana susahnya budak2 ni nak belajar..dengan sekolah bocor nya..dengan kaki ayam nya...xde uniform nya...tengaok la mcm mana lintang x dapat pegi skolah sbb mak ayah die da x de..tapi lintang tu bijak..huhuhuhu sedih..=(

~mula la aku nak start bebel da ni...ok la malas nak bebel banyak2 pegi cari cerita ni kat mane2, then tgk buat pengajaran....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme