Dugaan Ramadan (ver 2)-payung sebelum hujan

Assalam readers,
Sempena penghujung Ramadan ini, aku memohon mana-mana readers yang membaca post ku kali ini agar kiranya dapatlah meluangkan sedikit masa mendoakan kesihatan adikku dari penyakit SLE nya.
Dalam masa 3 minggu di hospital, SLEnya telah menyerang buah pinggang(bocor), limpa(bernanah), jantung(berair), paru-paru(diserang kuman, sehingga 3 hari di ICU), dan kini beliau seperti berhalusinasi dan berdelusi (doktor sedang memantau bahagian kepalanya, risau jika SLE menyerang otak, semalam kepalanya telah discan), kami harap biarlah SLE nya inactive, huhu
Di kesempatan ini juga aku ingin berpesan, jika anda mampu bahagikanlah sedikit wang pendapatan anda untuk insurans kesihatan diri anda. Bagi kes adikku, seawal dia mula bekerja dahulu aku telah berpesan padanya, ambillah insurans. Biarlah ibu bapa kita dulu tidak menyediakannya untuk kita, jadi bila kita dah bekerja, bahagikan sedikit pendapatan untuk itu. Mungkin pesanku ini di ambil enteng, tapi siapa yang boleh mengjakakan apa yang bakal berlaku di masa hadapan.
Kami suami isteri selalu beringat, tak mengapalah tak pergi bercuti ke luar negara, tak mampu pakai kereta mewah, asalkan bekalan untuk diri sendiri dan anak-anak ada disediakan.


Screenshot kisah kawanku yang suamibya juga penghidap SLE, pada awal suaminya diserang SLE, kawanku ini tidak tahu memandu. Hikmah dari kejadian itu, dia kini telah pandai memandu kereta. Sebab itu pesanku, sentiasalah beringat dan bersedia.


Dugaan Ramadan

Ramadan 1438H kali ni keluarga kami diduga dengan kesihatan adikku. Sebelum majlis perkahwinannya hujung bulan 4 ari tu dia warded di Hospital Ampang, doktor suspek denggi sebab demam dan lemah badannya, tangannya naik bintik merah. Lama juga warded 9 hari. Hari-hari ambil darah untuk di uji.

Tapi kesihatan adik ku itu makin lama makin lemah..lepas majlis, jadi semula badannya menjadi lemah, dan kurus sangat. Keputusan darah, doktor suspek SLE, dan kesnya di hantar ke HKL.

Khamis lepas adik ku kembali warded di HKL kerana badannya memang betul-betul lemah dan kurus, aku yang tengok pun risau. Aku sekeluarga belum berpeluang menziarah kerana tau aje lah dengan anak-anak kecik ni. So duk je lah rumah dulu, doakan dari kejauhan.

Penyakit SLE ni melalui bacaan aku, paling banyak menyerang wanita yang dah akil baligh, 90% penghidapnya adalah wanita. Sebelum ni ada kawan-kawan yang menghidapnya, tak sangka kali ni adik sendiri yang kena. Doa ku moga adik ku sihat seperti sediakala dan kembali ceria.

Adeh, tak tahu berapa lama warded tu, moga segera sembuh hendaknya. Mak aku biasalah dah anak sakit kan, mesti dia pun terkesan, so untuk Ramadan kali ni kurang ceria untuk kami sekeluarga.

Bantuan untuk mataku

Sebenarnya aku ni memang rabun, sejak dari zaman matrikulasi aku dah berspek mata, aku rabun jauh..dulu bila belajar dalam dewan kuliah atau duduk di belakang kelas memang aku memerlukan bantuan spek mata untuk melihat.

Tapi aku tak pakai selalu, bila di kelas je aku berspek mata sampailah ke zaman universiti.

Lama kelamaan, bila dah bekerja aku dah malas nak berspek, sampai lah ke la ni..kiranya dah 10 tahun aku tidak berspek mata..

Masa pregnant Heliza, aku rasa rabun aku makin teruk..kadang-kadang aku tak nampak pun subtitle di tv..encik husband tengok elok je dia kata dia nampak.

So lepas bersalin ni aku pun gi la cek mata ku ini. Lepas di cek, memang optometrist tu kata tahap kerabunan mata belah kanan 100, dan belah kiri 175, dan tiada masalah silau.

So aku pun decide nak buat lah 1 spek, sebab rasa tak syok lah bila orang nampak jelas, aku tak jelas, bila aku tak nampak jelas mula la aku tak amik port apa orang cakap..hahaha


Tadaaa..tua dah rasa bila kena pakai spek..😅

posted from Bloggeroid

ALL ABOUT MY KIDS

ALL ABOUT MY KIDS 🚼🍼❤️😊

Nur Alisya

1. Epidural? - NO, tapi ada amik pethidine, lepas cucuk kat punggung, still rasa sakit, siap tanya nurse, "kenapa saya rasa sakit sama je" 😂 seriously memang tak kurang pun sakitnya..

2. Father in the room? - YES

3. Induced? - NO.

4. Know the sex beforehand? - NO. Sebab scan doktor kata boy, sekali keluar pompuan, hahaha

5. Due Date? - 22/12/2012.

6. Birth Date? - 23/12/2012.

7. Morning sickness? - YES. Tak leh lewat makan, udah muntah monggek orang Perak kate.

9. Kilos gained? - 10KG++.

10. Sex of the baby? - GIRL

12. Place you gave birth: - HRPB

13. Hours in labor room? - 2 Hours

14. Baby's weight? - 3.3 KG

15. Baby's Name? - Nur Alisya

16. How old is your baby today? 4Y5M

Nur Sofea

1. Epidural? - NO.

2. Father in the room? - YES

3. Induced? - NO.

4. Know the sex beforehand? - NO.

5. Due Date? - 22/06/2015

6. Birth Date? - 17/06/2015.

7. Morning sickness? - YES. Muntah sesaja, Alisya pun dah paham 😂

9. Kilos gained? - 10KG++.

10. Sex of the baby? - GIRL

12. Place you gave birth: - HRPB

13. Hours in labor room? - 2 Hours

14. Baby's weight? - 2.75 KG

15. Baby's Name? - Nur Sofea

16. How old is your baby today? 1Y11M

Nur Heliza

1. Epidural? - NO.

2. Father in the room? - NO. Udah tak sempat, cepat je dia keluar.

3. Induced? - NO.

4. Know the sex beforehand? - NO

5. Due Date? - 31/03/2017.

6. Birth Date? - 22/03/2017.

7. Morning sickness? - NO.

9. Kilos gained? - 10KG++.

10. Sex of the baby? - GIRL

12. Place you gave birth: - HRPB

13. Hours in labor room? - 20 Mins

14. Baby's weight? - 3.3 KG

15. Baby's Name? - Nur Heliza

16. How old is your baby today? 2M

Come on mamas! Let's hear your story! Copy and paste. Change my answers to yours 😘

posted from Bloggeroid

Prolonged Jaundis for my baby [episode 2]

Hari ke-4 nurse datang memantau di rumah, tengok anak aku, dia nampak kuning. Diorang mintak aku ke HRPB bahagian pediatrik untuk cek baby. Aku and husband pun lagi sekali ke HRPB. Memang aku pun perasan yang kuningnya tu, cuma sebab masa discaj tu, doktor kata follow up amik darah hari ke-5. So aku pun just keep on bagi dia susu, supaya dia berak, kencing.

Masa hari ke-5 kami bawa baby ke KK untuk cek kuning. TERKEJUT semua nurses sebab bacaannya 378!! Sebabnya bila bacaan 450 dah kena buat treatment tukar darah..Kecoh kejap klinik, sekali lagi diminta bawa bay ke wad 6C, untuk phototheraphy..aduiii bertabahlah.

Sampai di klinik, anak aku terus diletakkan bawah lampu, aku pulak menunggu untuk diberikan katil..sampai jam 10.30pagi..3petang baru dapat katil..memang nak kata perut lapar, kaki tergantung, tok sah cite la kalau tak kuat iman memang boleh meroyan..Nasib en suami dah belikan roti & air, so itu je lah makan tgh hari aku..huhu

Dapat katil jam 3 petang, baby pun dah di ambil darah lagi sekali jam 3.30petang. aku pun dapat katil tu mengemaslah barang-barang aku, merehatkan diri yang dah lelah duduk aje sedari pagi tadi.

Make it short and simple, pagi esok lepas darah dah di ambil lagi sekali untuk cek bacaan LSB baby, bacaannya 319, masih tinggi lagi, so doc bgtau dia mintak baby stay lagi 1 hari..

Aku pun redha je lah, asalkan anak aku betul-betul sihat. Bacaan di hari berikutnya 270..Alhamdulillah doktor bagi discaj, tapi esok kena follow up di klinik kesihatan.

Dari hari 8 - 14, hari-hari aku berulang ke klinik kesihatan. Hari ke 14 anak aku kena ambil darah sebab doktor diagnose dia prolonged jaundice (sebab sampai hari ke 14 kelahiran bacaan jaundisnya masih tinggi). Masalah anak aku ialah bila dia fully breastfeed, dia kurang 'poo poo'..bila tak membuang cemana jaundis tu nak turun kan..Jadinya aku decide untuk bagi dia formula milk(hasil dari bacaan pengalaman orang lain setelah pelbagai ikhtiar aku cuba, semua en suami beli, ekstrak mandian Nuraz, susu kambing, anggur hitam, oren sunkist)..dan lepas je minum fm tu dengan banyaknya dia membuang..huhu legaaaa

Berdebar aku menunggu result darah tu, nurse beritahu if anything diorang akan call. Sampai lah hari cek sebulan, aku ke klinik baru doktor consult dengan aku pasal result. Semuanya ok, Alhamdulillah..lega sangat..

Itulah kisah prolonged jaundis anak aku yang ketiga ni..bila diingat balik, membuatkan aku rasa insaf, bila nanti ada rezeki mengandung yang keempat, aku nak jaga pemakanan elok-elok agar tak perlu lagi nak lalui momen anak kena jaundis..huhuhu orang kata jundis ni bukan sebab darah O sahaja, tapi sebab faktor pemakanan ibu semasa hamil. Maklumlah masa mengandung dulu alahan pun tak de, suke hati je aku makan apa yang aku suke.

posted from Bloggeroid

Physiotherapy for my baby

Ok lah sebelum sambung kisah jaundis baby baru ni..nak cerita sikit pasal kisah anak baru aku ni..

Masa baru dilahirkan hari tu, before discaj wad..nurse bagitau nanti ade wakil fisio kaki datang...aku pun tak syak apa-apa, sebab ingatkan nak tengok kaki aku..manalah tau kan, prosedur baru kene buat fisio kaki pesakit pulak ke..

Rupenye bila datang wakil fisio tu, dia kata kaki anak aku ni bengkok sikit (berdebar dan sedih aku mendengarnya, sebabnya kalau tengok dengan mata kita ni memang tak perasan kaki dia ade keabnormalan) tapi wakil fisio tu kata jangan risau, sementara dia tengah baby ni la nak dibetulkan..antara sebabnya jadi macam tu dan boleh dibetulkan (kalau faktor tulang masa tumbesaran dia dalam perut tak boleh dibetulkan) :
1. Kedudukan yang baby yang selesa satu posisi je masa dalam rahim ibu, contohnya dia selesa menyenget kekiri aje ke, atau ke kanan aje.
2. Faktor perut ibunya kecik, baby pulak mungkin besar/panjang. Untuk kes anak aku ni, dia panjang. Aku tengok ukuran panjang dia pun memang dia panjang lagi dari dua kakaknya.


Dapatlah dia kasut ni..kena pakaikan dua jam sekali dan urutan yang dah diajar.

5 April hari tu aku dah ke Occupational Theraphy untuk cek kaki dia tu, Alhamdulillah. Ade lagi sekali follow up hujung bulan ni nanti. Biasanya sebulan aje proses ni, kalau aku rajin urut kaki dia (diorang ada ajar). Harapnya semakin baiklah kaki anak aku ni.

Tu lah aku kata, macam-macam dugaan. Lain anak lain dugaan dan lain rezekinya. Rezeki mengandungkan dia mudah je, diberi kesihatan yang baik. Bila lahir Allah uji sedikit dengan ujian, moga aku terus kuat menghadapi ujiannya.

posted from Bloggeroid

Prolonged jaundice for my baby [episode 1]

Betullah kata orang, setiap anak itu berbeza, dari mengandung sampai melahirkan sampailah mendidik membesarkan mereka..

Pengalaman mengandung anak ketiga ni tersangatlah mudah, tak de alahan, berat aku pun maintain tak sibuk berat naik, pendek kata memang mudah lah, Alhamdulillah..

Hari ketiga umur baby, bila nurse klinik kesihatan buat lawatan ke rumah untuk memantau ibu dan anak..nurse sarankan bawa baby ke klinik untuk cek kuning sebabnya mummynya darah O+ve..huhu aku & husband bawa lah baby ke klinik..huhu bacaan birubilinnya tinggi sikit dari border..nak tak nak, doktor minta ke hospital, untuk phototheraphy..😓 menangis lah di dalam hati, pasrah..

Serah diri dan baby ke wad 6C di HRPB, dan menunggu baby duduk di bawah lampu phototherapy tu sambil tunggu untuk dapat katil...nasiblah anak no 2 dulu pun pernah kena masuk wad sebab jaundis, so mental dah boleh terima kebarangkalian yang akan terjadi..

Sigebu dah kena get ready nak duduk bawah lampu..

Sampai ke petang aku hanya diberikan kerusi malas..satu bilik tu (ade 6 kerusi malas) semuanya berpenghuni termasuk aku..dan baby bersama lampu birunya diletakkan di sebelah kerusi malas aku..memang kalau pertama kali masuk ke wad 6C dan kena duduk atas kerusi malas macam ni kau boleh meroyan. Tapi sebab aku ada pengalaman sebelum ni, so aku pasrah. Aku azam bf baby, bagi dia berak kencing dan duduk kan dia bawah lampu tu semaksimum mungkin supaya cepat bacaan result turun, esok pagi membolehkan kami discaj.

Semalaman aku tidur di kerusi malas tu, nasiblah aku bawak minyak panas urut kaki, perut bagai..kalau tak mau krem kaki ni..baru 3 hari bersalin kan..huhu

Esoknya bila doktor sahkan bacaan jaundis baby turun, so kami boleh discaj..Alhamdulillah leganya..

Sambung ke episode 2...

posted from Bloggeroid

22 Mac 2017 episode 3

Ok lah, dah selamat berada di wad..and of course dah telepas makan malam..sebab di wad diorang akan hantar makan around jam 6.30petang. En husband tanya nak makan apa malam ni..Aku cakap nak air milo panas je, tak rasa nak makan..masih kelesuan sebenarnya..

En husband pun keluar kejap gi beli air milo dan dia beikan juga nasi goreng, sebelum dia balik tu aku kata aku nak salin pad, sebab tak selesa la kat LR tadi nurse yang pakaikan kita pad kan, kalau pakai sendiri kita tau nak selesa cemana..siap-siap semua, en husband pun balik..tinggallah aku and baby bermalam di wad malam ni bersama roommates berdua..

En husband aku dah balik, roommates berdua tu pun datang menjenguk baby..diorang kata lega dah aku dah selamat melahirkan, yang nak tunggu koczer tu dah mula berdebar nak menanti pagi esok..

Kali ni first time lepas melahirkan, aku kene usung beg air ni huhu..tak selesa kot bila kena drip air..dah la kita sakit, nak cuci berak anak, nak bagi susu anak memang tak selesa la tangan ade jarum tu plus nak usung beg air tu.. Aku pun tak tau kenapa kali ni aku kena masuk air..


Lepas dah bertenang di katil, sebenarnya banya benda bermain di fikiran..haha terutamanya aku berdoa mudahkanlah urusan aku nak buang air besar..sebab pengalaman dua orang anak sebelum ni, itu lah benda yang paling aku seriau lepas bersalin..ye lah aku kan jenis koyak luka banyak..sambil-sambil aku berehat tu aku sampaikan kat kawan ofis dan kawan-kawan rapat serta students kelas yang aku dah selamat melahirkan..

Terlelap sekejap sekejap, sambil alert bila baby nak menyusu and dia berak untuk tukar lampin..dalam badan duk lesu lagi tu ku gagahi jua..sebab tau esok boleh balik, nampak semua ok, baby pun kencing berak ok..jadi semangatlah..hehe sambil nurse datang pantau dalam 2 kali rasanya sepanjang malam tu..

Esok pagi, dalam kul 6pg roommate yang akan czer tu dia dah bersiap mandi semua, katanya prosedur dia akan berjalan seawal jam 7pagi..so kami pun ucap moga selamat aje lah semuanya..

Aku pun just tukar kain baju, cuci apa yang patut aje, aku tak mandi beriya, tunggu balik rumah baru mandi...baby diorang ambil untuk mandikan dalam jam 8-8.30 pagi..sambil tu diorang hantar sarapan, barulah aku berkesempatan bersembang dengan kakak yang kes uri dibawah tu..macam-macam juga la kami sembangkan..dari hal keje, anak-anak..hehe

Selesai semua baby pun dah di cucuk bcg, nurse bagitau aku boleh balik tgh hari ni..so aku pun inform en husband..
yeayy baby kita dah boleh balik rumah..😄

Kita lunch la dulu sementara tunggu urusan discaj balik selesai..


3.3kg, normal delivery, girl ❤

posted from Bloggeroid

22 Mac 2017 episode 2

Masa kat wad nurse pesan "bawa baju baby, pampers, pad ibu..itu je jangan lebih, barang semua tinggal di wad" ok aku pun memang tengah sakit tak fikir panjang, memang itu je aku sediakan..

Dalam LR, nurse tengok barang aku "mane seluar dalam awak?!" Suara memang garang la, dah la aku tgh sakit..
"alamak saya lupa la tak sempat nak fikir.."aku balas. "Habis tu nanti nak pakai macam mana pad tu?!!!..suami ada kat luar?" Dia balas balik, nada macam nak marah aku..
"ade dia ada kat luar, nanti mintak tolong dia amikkan" aku balas gitu je la, tak larat dah layan orang marah, sakit aku dah makin kerap..tak lama seluar dalam aku pun sampai, sambil dia pasangkan ctg nak cek jantung baby..

Tak lama dia biarkan aku menahan sakit sambil pantau jantung baby tu, tetibe muka nurse tu berkerut..ahh sudah aku buat salah apa pulak ni..

"Jantung baby awak ni dah makin lemah.." suara dia panik..terus dia keluar, panggil doktor..masuk 2 orang doktor, indian and chinese cek bacaan ctg tu, then cek jalan.."7cm.." aku dengar diorang cakap..

"U tau cara nak teran berak kan..ok sekarang i nak u berak(teran).." yang indian tu bagitau aku (Nampak macam senior doktor..) dia sambung lagi, "kalau u tak teran, u kena operate sebab baby heartbeat makin lemah"

Ahh sudah, dengar perkataan operate aku dah seriau, jantung baby lemah pulak, aku pun terus reply "ok doktor.." apa lagi terus la aku meneran dengan bantuan doktor berdua tu dan nurse garang tadi tu..aku rasa dalam 4 kali aku push, tapi memang sakit and terasa pedih laluan keluar baby tu..maka lahirlah zuriat ketiga kami..tak sempat nak panggil en husband masuk sebab semua orang dah panik dalam LR tu..bayang la baru 7cm aku teran, koyak nye???hmm jangan cakap la, memang banyak...

Sekejap sangat proses kelahiran kali ni, kira macam doa aku termakbul sebab aku seriau bila menghadap sakit contraction dua anak yang sebelum ni..aku doa jangan la aku sakit contraction lama sangat..memang termakbul doa aku tu cuma dalam keadaan mendebarkan..huhuhu aku masuk LR 5.30pm, 5.50pm baby keluar..dia letak kejap baby atas dada, then nurse bawa baby keluar dari LR

Sambil jahit luka perineum aku tu, doktor tak habis-habis duk sebut, "nasib baik u boleh teran, kalau tak, i tak tau la..memang operate.." Aku dengar je la dia duk menyembang dengan aku, dalam kelegaan juga la...terasa sakit juga jahit kali ni especially bila tang kulit tu,pergh..tapi redha je la asalkan baby dah selamat keluar..dalam 6.30pm siap dah doktor jahit semua, nurse dah bersihkan aku..

Then lama gila aku tunggu untuk dibawa naik ke wad (sebenarnya aku duk fikir benda lain, baby aku tak ok ke..kenapa lama sangat ni..) 7.30pm baru pintu LR dibuka, datang la nurse 2 orang tolak katil sambil kata "sorry katil baru sampai.." legaa aku dengar, aku ingat lambat pasal baby aku ada masalah..

Nurse yang tolak aku ke wad tu siap tanya "awak ni memang senang bersalin ke?" Sebab tadi dia juga yang tolak aku ke LR.. Haha adoi, aku jawab dengan senyuman aje..letih kot nak nyembang banyak-banyak..

Diorang panggil husband aku, masa ni aku ingat husband dah tau aku dah bersalin, rupanya dia tak tau...terkejut dia tengok dah ada baby sebelah aku..kesian dia, anak kali ni tak sempat dia tengok proses kelahirannya..

Sampai wad, baru la en husband dapat pegang baby..roommates aku berdua tu terkejut jugak, aku dah balik bilik dengan baby...lega juga la aku dapat bilik tu sebab baik aje dua orang tu, dua-dua cikgu sekolah..jadi memang tak diam lah, ade je diorang sembang..

Ok lah kita sambung kisah kat wad pulak untuk next episode..

posted from Bloggeroid

22 Mac 2017 episode 1

Sampai di Ipoh on 21 Mac 2016 around 4 petang, merehatkan diri sambil-sambil berjaga-jaga kot sakit makin kerap. Sampai ke malam, tido esok paginya bangun masih rasa biasa cuma rasa lenguh-lenguh pinggang..darah kejap-kejap keluar..

Pagi 22 Mac 2017, ajak anak-anak jalan depan umah embah diorang ni..nak bagi jalan bukak cepat la kekdahnya..lepas dah jalan-jalan, ajak mak aku and anak-anak gi beli bekpes..saje nak bagi banyak jalan kan..

Siap-siap mandi, dalam 10 pagi ajak husband gi hospital..sebab tau prosedur kat HRPB tu memang lama, anak dah masuk 3 kan, dah paham sangat..masa doc cek bukaan jalan dah 3cm, ni confirm tak leh balik..so aku pun kata kat en husband, tak pe la dia balik dulu, biar aku bertenang kat wad ni..hahaha mula-mula dia diorang tak dapat nak tempatkan aku kat wad, sebab wad penuh, so aku ditempatkan di wad ABC (wad preparation sebelum masuk labour room) so aku pun ok je, aku dah ade instinct dah, mesti petang aku bersalin ni..


Lunch aku semasa di wad ABC

Mula jam 2 petang aku dah mula rasa contraction yang kerap, dalam 30 min sekali..tapi still boleh tahan..jam 4.30 petang, nurse kata ada wad untuk aku..(dalam hati aku rasa kejap je aku duk kat wad tu..) so diorang pun bawak aku gi masuk wad..dapat la wad 1D (bilik 4 orang) bilik berdua penuh katanya..aku kata ok xpe..

Sampai kat wad, dapat la aku roommates mula sorang (esok dia nak kena czer), tak lama pas tu masuk lagi sorang (uri kat bawah, dalam 5 minggu lagi nak cukup 38wks, kena la dia berkampung kat sepital tu) masa ni aku memang dah tak leh duk kat katil, sakit dah makin kerap, 5 min sekali aku kira..so aku ke kaunter mintak nurse cek bukaan jalan.. dah 5 cm, masa untuk ke LR..tak lama sementara menunggu aku dibawa ke LR, en husband pun sampai (waktu melawat kan, 5pm-6pm) so dia pun iring aku skali ke LR..

Sambung la ade kisah thrill dalam LR...

TO BE CONTINUED...

posted from Bloggeroid

Early show

Lama dah tak bercerita, so nak cerita pengalaman sebelum selamat melahirkan puteri ketiga kami.

11th Mac 2017
Masa mandi petang, nampak ada keluar darah & lendir..memang terkejut sangat, adakah dah nak bersalin ni???sebab anak-anak sebelum ni semua keluar darah mcm tu..aiyoookkk, semua benda tetibe muncul dalam kepala otak (kerja melambak, beg nak balik kg tak kemas lagi, nak kena bersalin kat johor kah???)

Lepas mandi, bagitau en husband, dah keluar tanda..tapi kata kat dia, tak pe nak gi makan dulu selalunya pengalaman yang lepas amik mas 8 jam juga sampai bersalin,(dah janji dengan anak-anak nak gi makan sate)

Makan sate hati pun dah tak tenang, haha adehh.. mana taknya, risau semua ada..

Balik makan sate..cek lagi, still ada darah yang keluar..so husband ajak gi hospital..Menegangkut la kami 4 beranak ke hospital, nasiblah duk kat kawasan tak ramai penduduk, hospital pun tenang aje..😅 Sampai hospital macam biasalah prosedurnya, cek ctg jantung baby and cek bukaan jalan..doc cek belum buka lagi jalannya (lega sangat masa ni). So balik ke rumah dengan sedikit kelegaan.

12th Mac 2017
Bangun pagi mandi, still ade darah yang keluar, en husband tak sedap hati nak gi kerja, so kami berdua cuti duk je kat rumah kot lah darah makin kerap keluar..anak-anak kami hantar je ke sekolah and taska masing-masing.

Sampai ke tgh hari darah dah tak keluar lagi, tapi dalam masa yang sama aku pun dah redha kalau kena bersalin kat johor, so aku siap-siap masak kan untuk en husband and anak-anak, hahaha adehh, at least nanti kelam kabut aku terbersalin ade makanan kat umah..

Sampai ke petang darah dah tak keluar, so kami gi amik anak balik sekolah & taska..malam pun darah dah tak keluar..so kata kat en husband tak pelah, esok dia gi je la kerja, aku pun nak masuk opis, nak settlekan keje-keje yang ada (hujung sem weh, lagi 2 minggu nak final exam, memang busy la kami)

13th - 20th Mac 2017
Alhamdulillah, rutin harian dilaksanakan dengan selamat dan lancar, dapatlah siapkan kerja-kerja, celebrate birthday en husband, siap dapat attend malam pra graduan anak-anak PA on 18th Mac.

21st Mac 2017
Bangun pagi, lagi sekali keluar darah. Tapi memang malamnya tu aku rasa tido tak lena,lenguh pinggang sesangat. Lepas mandi call husband mintak dia balik, sebab dah keluar tanda lagi..so aku pun siapkan anak-anak macam biasa tak bagitau depa apa-apa pun, then hantar depa gi sekolah & taska.

Lepas hantar anak-anak, aku singgah opis settlekan print last keja, print markah students..hehe nasib sempat siap hari sebelumnya..

Siap bercerita dengan geng-geng aku tak join g bekpes sebab nak gi hosp sebab dah keluar tanda, tapi tunggu husband sampai..depa dah kalut tengok aku relaks je buat keje..😅

Husband sampai, kami pun terus gi hospital..bila nurse cek jalan dah buka 1 cm, doktor kata just tunggu di rumah kalau dah mula keluar air atau sakit makin kerap boleh datang hospital.

Keluar dari hospital, kami decide nak balik Ipoh (ye lah, kalau aku berpantang kat johor, payah juga, kurang-kurang dua minggu dah sihat sikit baru boleh nak balik Ipoh, jauh kot nak balik),so amik anak-anak dari sekolah & taska, dan amik barang-barang (beg semua memang dah siap kemas since keluar tanda yang awal tu), terus kami gerak balik ke Ipoh...

posted from Bloggeroid

pandai jugak kayuh

Akhirnya pandai jugak kakak Alisya kayuh beskal..setelah setahun beli..hehehe
Sebenarnya dia ade sejarah hitam masa awal-awal beli beskal ari tu, dia punya nak tunjuk dia bokeh kayuh pada mummy dia ni, sampai terjatuh, bercalar jugak la mulut, jatuh atas tar..huhu lepas dari tu memang dia semacam fobia dengan beskal..
Sampai la 2

Upah Haji Arwah Ayahanda

Fuhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh......lamanyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa tak menulis...ntah kenapa petang ni macam rasa nak meluahkan hasil nukilan dalam blog yang dah lama tersadai ni...nak cerita pasal apa pun dah stuck, sebab banyak benda dah tak diceritakan..hehehe..

Okaylah, sementara tengah rajin nak menaip ni kita cerita benda yang penting la dalam hidup. Alhamdulillah pada musim haji 2016 tahun lepas, kami adik beradik dah selamat selesaikan 1 tanggungjawab kepada arwah bapa kami menyukupkan perkara asas arwah dalam Rukun Islam. Setelah diteliti dan minta pendapat dari yang berilmu, kami sepakat untuk melakukan upah Badal Haji untuk arwah bapa kami.

Hukumnya, antara salah satu sumber boleh rujuk di sini :

Badal haji, korban untuk arwah



Moga arwah bapak diberi ketengan di alam sana, kami seisi keluarga sentiasa merindui arwah walaupun telah 12 tahun arwah pergi meninggalkan kami..Al-Fatihah untuk beliau...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme