when i'm alone

family sume membusy kan diri..keroro pun same..sume kene gi keje la, training la, macam2...so bila da tinggal sorang2 inilah hasilnya...;)

tajamkan skill..
rupa tak cantik tapi sedap la juge kan..;)
nampak macam masak merah kira jadi la tu..;p
seimbang kan dengan sayur-sayuran...

kui3..agak2 kene tinggal seminggu stok makanan ade lagi ni, leh la jadi bibik free...;p

saya pun suke makan!!!

~keroro makan mee rebus ramli lagi ke ari ni???kui3..




aiskrim kat mee rebus ramli...melelehh manisss...

ais kacang ni sentiasa menjadi pujaan..wuwuwuww


ade ke orang kat dunia yang tak suke makan???
haih memang tak de nikmat hidup la kalau tak suke makan...
motto hidupku
"Makan Biar Sedap"
yeayyyy go go....!!!
lapar da weh..hampir2 12 pm nak lunch segera..
gambar2 di atas tu antara makanan yang tertangkap gambarnye sepanjang Dis 2010 - Jan 2011
yang lain2 gambar makanan tak larat nak selongkar hard disk..lagipun nnt buat terliur je...;)

sangat teruja nak tunjuk gambar makanan lepas baca entry dari
Nasha Aziz

dulu (seminggu lepas)..sekarang (hari ni)


dulu kalau kita ada duit singgit kite boleh dapat cekodok 10 ketul...
sekarang yang kite dapat dengan duit singgit tu hanyalah cekodok 9 ketul...
dulu cekodok tu banyak rasa pisangnya..
sekarang cekodok tu rase tepung je..

pemberian tak seberapa

hasil dari kursus KIPA..
hasil ilmu yang di perturunkan kepada kami..
dengan ini saya dengan rasa rendah hati, menyampaikan hajat yang tidak seberapa ini...
kepada pelajar yang mendapat 100% untuk test 1 semester ini...=)


walau harganya tak mahal..
tapi terimalah seikhlasnya pemberian ini...
moga ini sebagai pemangkin agar diri lebih berjaya..

dapat sijil ini...nahhh!!!cepat pegi kahwin

okay declared myself as the certified person to get married..kui3..
kerana sijil ini sanggup bangun 5.30 pagi pada hari sabtu dan ahad...ok diulangi lagi SABTU dan AHAD...hari dimana kebanyakan penjawat awam sepatutnya masih berlanding2 dibuai mimpi indah...sanggup duduk berjam2 dengar ceramah demi sekeping sijil ni...

ade yang masuk tu masuk la, yang tak masuk tu nanti baca balik la buku ni...fuhhh bukan senang nak kahwen, banyak plak prosedurnye..baru dengar je pun da pening, belum hadapi lagi..hopefully leh hadapai dengan tenang nnt,amin...tang yang tak syok ialah part makan, kami diberi kupon rm 4 perday untuk makan di mana2 kedai yang tersenarai, dan yang pasti kedai2 tu bukan lah Tomy Roma ke, Ayam Penyet ke, Papa Grill ke...huhuhu tak banyak pun senarai nye, ade la 4/5 kedai kot...



1st day
kami pegi la salah 1 kedai makan yang tersenarai tu, halamak aiiii, punye la ramai orang..nak duk kat mane pun tak tau, open air kan, tengah hari pulak sah la panas...huhu kesian kami..makan je la, memang betul2 mengamalkan moto makan untuk hidup, memang makan je tanpa perasaan untuk kenyang..huhu saya perempuan mungkin boleh tahan dan sabar lagi bab makan ni, tapi kalau lelaki, makan adalah penting, jadi jangan buat mereka marah pasal makanan, nahas nanti..:(

2nd day
bayangkan kami makan tengah hari atau dalam bahasa ibunda kami 'lunch time' adalah pada pukul 4 petang..dan nama masa tu pun dah berubah menjadi petang...huhuhu pegi kursus elok, demi membentuk keluarga yang baik dari segi ajarannya..tapi aplikasinya betul ke? demi nak menghabiskan program mereka, pihak pengurusan sanggup teruskan sahaja sesi tanpa bagi kami masa untuk berehat, bersolat dan makan...kami ni dah layak kahwin ok, dan orang2 yang layak kahwin ni pastinya umur dan 18 tahun ke atas..jadi kaedah mengajar kami adalah kaedah andragogi..kaedah andragogi tu, paling boleh fokus pun 30 minit je...tak boleh bagi2 sumbat sume dalam otak tepu kami ni, tak efektif la...huhuhu petikan ayat pengajar "jangan sebab kahwin, awak tak solat pada hari majlis berlangsung" tapi realitinya, semasa kursus pun kami dilepaskan solat zuhur lewat..apa cerita ini?????

*kesimpulan : Alhamdulillah kerana tiada mangsa tekanan perasaan disepanjang kursus ini berlangsung, dan diharapkan pihak pengurusan kursus akan lebih menitik beratkan kebajikan para peserta kursus di masa akan datang..customer is always right ok, kene ingat tu, we come and we pay for it, so we deserve to receive a good service.

tapi ade juge manisnya...sang kekasih mendapat ini.....=) bertuah sungguh dia...

dating dengan dentist ver 21.01.2011

today dating dengan dentist lagi..tanpa siapa pun temankan..huhu keroro keje, adik2 pun skolah, keje..so kene la gagahkan hati pegi sensorang...hahhaa macam kene seksa je kene pegi sorang kan..

kali ni mr dentist nak jumpe kul 12..kul 12 ok...bayangkan jalanan yang sesak....cuaca yang panas...ketiak yang basah...kui3, and......plus..orang2 tengah sibuk menurunkan khemah2 yang dipasang untuk event semalam, kan Thaipusam semalam...haihhh...memang sesak la jalan...keroro called pun tak dapat nak jawab sebab takut tersasar..sorry dear...

sampai dah depan klinik, parking pulak tak de..bak kata keroro DEMMIT!!!! kene pusing lagi satu round...then Alhamdulillah...1 kete nak kuar...so dapat la amik tempat parking kete tu...masa tu jam baru 11.50..so ade masa lagi...terus gores dan menang tiket parking tu...opppsss today pakai baju pink, so amik kasut merah sat...;) then baru la melangkah kuar dari kete...

sambil jalan tu call keroro telling him yang dah sampai...then masuk tunjuk kad dating tu..tunggu kejap...tak lama peh tu masuk la consultation room tu untuk berdating....

ok dah siap dating dengan dentist and kali ni pilih jibbitz color pink n purple pulak...;) kui3....next month kite dating lagi ye dentist...owh not to forget, of course la the 1st person i'm telling about the color is my super luvly sergeant...♥

esok cuti



yeayyyyy!!!


cukup masa..

SOAL JAWAB A
lect : lecturer lain komplen awk ni selalu datang lewat..knape?
student : saya tido lewat study, pas tu saya bangun lewat..
lect : abes tu subuh macam mane?solat?
student : tak la cik..
lect : owh..kalau awk kat umah, bangun tak solat subuh?
student : uishh..mesti la bangun cik..mak saya marah nnt..
lect : owh kat sini kenapa awk tak solat?
student : tak sedar cik..tak de orang nak kejutkan..
lect : awk mula solat dari umur berapa?
student : dari kecik cik..
lect : abes tu awk solat bila ada mak awk la ye..
student : solat la cik..saya malas nnt mak sy bising..
lect : awk tau tak kenapa mak awk marah kalau awk tak solat?
student : ntah la cik..nape cik?
lect : mak awk tak nak anak yang dia sayang tu dapat dosa, dapat seksa neraka..

mata si pelajar da mula merah, terus terdiam...


SOAL JAWAB B
student : puan..kenapa saya selalu fail?
lect : ni saya nak tanya awk soalan yang agak sensitif ni..awk jangan marah ye..
student : apa dia puan?
lect : awk solat 5 waktu cukup tak?
student : tak..
lect : cukupkan dulu solat 5 waktu awk tu...
student : sy rase nnt kalau saya dah kawen baru saya nak solat..
lect : owh macam mane kalau awk tak sempat kahwin dan Allah cabut nyawa awk?

terdiam pelajar tu...

p/s : ni baru generasi awal 90-an, belum tau generasi seterusnya macam mana....nauzubillahiminzalik...

eco park;mother daughter tyme!!

another weekend appear in my life..mau bikin apa ya ini pagi????mama ajak jogging di area rumah, huhuhu malasye nak jogging kat area umah ni, sebab banyak anjing, takut2 la kene kejar kan,huhu nauzubillah..
sambil mata terpejam lagi bermalas-malasan, mama ajak gi Padang Polo, ok la juge kot, calling2 ajak keroro gi, hehehe tapi die tak katanye, die nak berdancing2 dgr lagu kat umah, kui3...so sambil siap2 tu terpikir, why not gi tengok eco park, kawan2 dah mencanang, tapi tak penah sampai lagi...

so tu lah yang tukau angin gi jogging kat eco park ni....another jogging path yang baru in Ipoh built at Eco Park, Bandar Seri Botani...after this takde la warga Ipoh ni asyik ke Padang Polo or Taman DR je..hehehe so far ok la tengok area eco park ni, jogging path nye jauh wooo kalau lari bley lelah, tapi kalau jalan sempat berpeluh sikit je la..:) tasiknye luas, dalam hati berkata2 tak de hidupan yang merbahaya ke dalam tasik tu, takut gak, gulpp...

nampak main entrance tu..hah kite da sampai...
playground untuk kanak2
outdoor gym..:)
garden wedding cam best gak kan di area sini...;)
gazebo di kala penat berwalking2..
over the tasik
jogging path yang panjang....

p/s : keroro next time kite gi lagi jum...;)

lagu-lagu indah versi ingurisu(english in japanese)


I'm Your Man-All for One
boleh bikin cayaq bila dengar lagu ni..

U Smile - Justin Bieber
budak ini sangat comel..tapi suaranye makin pecah, nak jadi lelaki dewasa kan..:)

Just The You Are - Bruno Mars
owhhh so shweettt...

Need You Now - Lady Antebellum
need u now keroro..:)

I'm Your Angel - Celine Dion
lagu si diva ni memang best2..

Never Be Replaced - 1st Lady
suara si budak perempuan yang dengar sekali sangat comel..tapi jangan dengar banyak2 kali..irritating je rase..

Nothing Gonna Change My Love For You - Glenn Medeiros
lagu yang sedap memang evergreen..:)

Beauty And The Beast - Celine Dion
Disney punye lagu banyak yang best..:)

Reflection - Christina Aguilera
this woman has superb voice..

Everyday I Love You - Boyzone
boyband yang fofular juge la zaman2 kita dulu..

I Don't Want To Miss A Thing - Aerosmith
ni lagi lagu evergreen yang beshh..

Hard To Say I'm Sorry - AZ Yet
ni juga evergreennn....

Can't Smile Without You - Barry Manilow
lagi evergreennn..

Two Is Better Than One - Boys Like Girls
lagu manisss..

My Baby You - Marc Anthony
si suami JLo ni pun suaranye superb..

Hero - Mariah Carey
Puan Yah kite ni lagunye besh2..

Queen Of My Heart - Westlife
cara hidup barat ni boyband dulu2..lagu diorang ni sedap2 gak..

I Wanna Grow Old With You - Westlife
ni lagi satu lagu besh..

You Took My Heart Away - Michael Learns To Rock
si micahel ni tak payah la blaja rock..lagu mcm ni da sedap..:)

I Swear - All 4 One
Dulu2 sanggup kumpul duit sebab nak beli kaset group ni..kui3..

I'll Make Love To You - Boyz II Men
romantic gituww lagu ni..

This I Promise You - N Sync
owh si justin timberlake ni memang pandai menyanyi...

i'm dreaming of that, this songs could be played during my wedding recession..indahnyeee...

jenis cinta kita

recently i'm more into country song, dengar lagu yang tenang2 je..apakah ku sudah makin muda..kui3..but i really enjoy this kind of songs especially by lady antebellum, very nice song ok..ketepikan bab vocal, pitching ke hape ke..yang penting lagu and lirik tu best..=) plus they won the Best Country Performance by Duo or Group with Vocals for GRAMMY 2010 okay..so they really deserved it..

salah satu lagu favorite by lady antebellum ni adalah :

OUR KIND OF LOVE

Here we go!

You wear your smile like a summer sky
Just shining down on me and you
I swear your heart is a free bird
On a lazy Sunday afternoon

I love the way that you were up for anything
Never worried 'bout what people say
That's right, oh that's right
What we got is

Just like driving on an open highway
Never knowing what we're gonna find
Just like two kids, baby, always trying to live it up
Whoa, yeah, that's our kind of love
Mm that's our kind of love

Skipping rocks and leaving footprints
Down along the riverbank
Always holding hands, never making plans
Just living in the moment, babe

You keep me laughing with those funny faces
You somehow always know just what to say
That's right, oh that's right
What we got is

Just like driving on an open highway
Never knowing what we're gonna find
Just like two kids, baby, always trying to live it up
Whoa, yeah, that's our kind of love
That's our kind of love

Oh that's right, baby you and I
What we got is

Just like driving on an open highway
Never knowing what we're gonna find
Just like two kids, baby, always trying to live it up
Whoa, oh
Just like driving on an open highway
Never knowing what we're gonna find
Just like two kids, baby, always trying to live it up
Whoa, yeah, that's our kind of love

Oo, that's our kind of love
Oh, that's our kind of love

1,2,3, here we go!
Oo, yeah
That's our kind of love, girl
Dontcha know it

~specially dedicate this song to keroro..

p/s : days left untuk sekarang ni dah jadi 247 days..kui3...

days left

if God give us this chances,
the day will come..
Insyallah..


234 days left
~if i'm start counting from tomorrow..

smelly feet

sumber dari sini
situasi 1
kita dengan kawan2 nak pegi makan, tetibe terasa nak makan kat tempat yang ala2 desa gitu,duduk pun bersila...kalau dah duduk bersila tu, mestilah kene tanggalkan kasut kan..tapi......bila ada kawan kita tu tanggalkan kasut je..bau @#$#@$# menusuk ke hidung kita...~agak2 korang ade selera ke nak makan lagi????

situasi 2
perasaan berkobar2 nak mengajar ni..tapi bila kaki si anak bangsa ni jejak je kat dalam makmal yang berhawa dingin, di bawa nya sekali bau-bauan yang kurang menyenangkan..~agak-agak korang boleh ke nak mengajar dengan perasaan berkobar2??

rasenye cukup kot 2 situasi yang akan buat kita kembang tekak dengan baca je tanpa hidu....bagi saya tak kisah la apa warna kulit kaki anda..asalkan dia tak berbau itu sudah menyenangkan..tapi bagi yang kaki berbau ni, rajin2 la cari maklumat macam mana nak hilangkan bau di kaki: contohnya :

1. tukar stokin/sarung kaki 1 atau 2 kali sehari
jangan la dek kerana nak jimat sabun basuh kain, korang sanggup berkaki bau..huhu boleh pitam mak mertua kalau bau ni...

2. rajin2 jemur kasut
kalau dah rase itulah kasut kesayangan, hari2 mesti nak pakai kasut tu jugak..so, bila weekend tu korang jemur la kasut tu, biar hilang segala bau-bauan takpun korang sembur la spray kasut tu..confirm bau2 tak enak tu hilang...

3. banyak minum air
eh???ape kena mengena???sebab air tu adalah penyahtoksin yang terbaik..selalunya individu yang kaki dia berbau ni, ada toksin dalam badan..jadi banyak-banyakkan la minum air ye..

4. cuci kaki bersih2
bila mandi jangan macam lalu kat shower car wash, mandi tu mandi betul2..segala anggota badan yang Tuhan bagi tu korang sental la bersih2 termasuk la kaki korang.

5. lap kaki kering2
bila kaki kita basah, mak sure kita lap dulu kaki kita sampai betul2 kering, then baru la pakai kasut.

6. kasut kulit is better
sebab tu harga kasut kulit mahal..sebab kasut kulit ada rongga udara yang membolehkan kaki kita bernafas..bukan macam kasut getah yang boleh tampal2 jibbitz tu..kui2...

kali ni memang betul2 nak kena tangan

saya consider gambar diatas ini comel..tapi bagi umur baya kamu..TIDAK LANGSUNG!!!!!!

walau ada banyak lagi kerusi yang boleh di duduki..
aku tetap ingin duduk berlaga pung**** dengan mu sayang...
owh sungguh indah perasaan itu...


* kalau jadi dalam class i..memang betul2 ku tangan..

tangan-tangankan

Pada suatu pagi Isnin yang tenang...~kring kring (bunyi telefon A)

A : (~A menjawab telefonnya) aku da smpi da..class kat lab pagi ni
Puan C : (~bertanya pada A) awak cakap ngan sape tu?
A : ni B die terlewat bangun..tanya kelas kat mane..
Puan C : owh ok...

~tok tok tok...(~pintu lab diketuk)

Puan C : haaa kenape lambat?
B : ni saya sakit perut (~dengan nada nak tak nak je jawab)
Puan C : Pagi2 dah menipu saya...
B : Menipu ape betul la saya sakit perut
Puan C : kawan awak cakap awak terlewat bangun tadi
B : ha mane la saya nak tau die cakap ape (~cakap dengan nada meradang dan dengan muka tak malu terus duduk)

p/s : Sayangkan anak tangan-tangan kan...

kita tak kaya tapi kita tak susah...syukur

memang saya tak kaya, tapi saya masih mampu bersyukur dengan segala yang ada

- sekurang-kurangnya kita tak pernah meminjam pada kawan2/cikgu/pensyarah masa nak bayar yuran pelajaran
- sekurang-kurangnya kita tak pernah makan roti untuk makan tengah hari sebab untuk berjimat ~bukan untuk diet dll.
- sekurang-kurangnya kita tak pakai beg plastik sebagai pencil case
- sekurang-kurangnya kita masih boleh makan apa yang kita rasa nak makan.

tapi bagi yang pernah berada dalam mana-mana situasi kat atas tu jangan susah hati..
belajar betul2,buat dengan ikhlas insyaallah ade balasan kesenangan hidup untuk kalian..huhu tetibe terasa syahdu pulak terkenang masalah-masalah mereka ni...
Syukur atas limpah kurnia-Nya walau kita hidup dalam keadaan kesederhanaan ni...

assignment ; perempuan vs lelaki

cube teka???

A

B
C
D

mane satu hasil keje lelaki dan mane satu hasil keje perempuan... ;)


p/s : selamat meneka...


























jawapan : A & B ---> lelaki C & D ---> perempuan

untuk pesanan -----> contoh2 kat atas tu isinya sama macam kulitnya, kalau cover yang comel2 tu, markah tulis pen biru...;) yang cover macam ala2 nak siap je tu, markah die pun ala2 nak kene tulis pen merah...kui3..

pelik2...kenape anak2 dare ni buat keje nak cepat siap je ni..haihhhh....mak u oll tau ni sure die bebel tau, "ape anak dare buat keje cenggini..pot pet pot pet, bla bla bla, yadaaa, yadaaa, yadaaa...."

eat here and there

Food...Food...Food!!!!
voilllaaaa!!!

i love food soooooooo muchhh!!!!!
....and Alhamdulillah i met keroro,we're not choosy when it comes to food, as long as it's delicious, clean and the environment is safe we'll be there to have our meal..hahaha tak semestinye nak makan kene tempat yang cozy, luxury kan2..tak de nak jage2 standardnye...asalkan poket mampu bayar kite makan..~wah macam best je kan tag line tu..


lai chee kang at TKK is just nice delicious..;)

not to forget the ABC is yummy!!!

instead of pizza, kfc, johnny, kenny and whatsoever, come and try this at JJ food court..sedap tak tipu!!!

and also this...yummy tau, plus kenyang...;)

nasi lemak at BHARAT plantation is so super delicious...slrrpppp...

but mamak's ice tea will be always in heart...

wallaweiii...mee goreng mamak at Vanggey memanggil2...

lori tepi jalan ni jual makanan sedap2 gak tau...;)

ape lagi sek 2 shah alam, fuhhhh...berselera terangkat!!!!

tengok ABC tu...fuhhh sedap sampai sejuk otak...

*the conclusion...don't judge a book by it's cover...delicious food is every where..

wanita cerdas lebih setia pada pasangannya

one day if i'm a wife or a mother, wish that i can be like this

always give full support to my husband and kids in whatever condition


hands full with kids and still manage to control their behaviour

lastly not to forget; cover my aurah in whatever activities i'm involving..

angan2 ni menjadi2 lepas baca artikel ini

p/s:jadi semua wanita, ayuh bangkit, jangan malas2..sentiasa make sure neuron2 dalam kepala otak kita supaya tak jadi lembab..kui3..

a night before new year and a new year's morning

the night before 2011 is just a simple yet hilarious for me..having dinner at char kuey teow stall while waiting for new year's countdown..
~but frankly say that this is not-so-yummy char kuey teow

seeing children playing with the flying glittering stuff..hahaha not only the kids, some adults also playing with it...

a new year's morning is a tragedy when something shocked happened


my bro had an accident,luckily there'e no injury happened to my lil' bro and sis...may be this is the test from Allah swt..hope he will be tough to face it..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme