mesin basuh manual


Fuhhh..

Mencabar betul kerja mencuci kain hari ni.macam tajuk kat atas tu,mesin basuh kat quarters ni adalah mesin basuh manual,lagipun mesin ni bukan dibeli,ex-housemate sedekah,sebab dia tak nak bawak balik masa die dapat pindah ari tu..thanks,ngeeee

Dari awal aku duk kat quarters ni 3 tahun lepas,aku memang tak basuh baju,that means semua baju aku pack basuh kat rumah during weekend,hahaha,sebabnya senang je,nak elak guna mesin basuh manual tu la..

Perasaan yang susah tau,guna mesin basuh manual,kene tukar air,kene buang air,aishhhhh,awat la tak beli je mesin auto,mahai skit tapi mudah keje kan (ish3 org dah bagi tu cukup baik la)

Tapi sejak dah jadi isteri,dah tak nak basuh kain time weekend,penat woo,nak basuh kain sendiri+suami utk longgokan kain selama 5 hari tu..lagipun bila dah kahwin,dah la jumpemye weekend je,takkan nak abeskan masa dgn basuh kain kan,so redha la terpaksa gak basuh kain kat quarters..

Tapi tadi,lagi 1 dugaan jadi,bila nak drain air,air takmo keluar,huhu aku dah cuak ape nak buat ni..

Jenuh la,terbongkok2 tgk bawah mesin tu dengan harapan ade la jumpe ape masalahnye,tak jumpe gak..then jenguk la kat tempat spin dry tu,rupenye2 ade kain termasuk kat area air keluar tu,huhuhu jenuh la nak keluarkan,tempat tu dah la sempit,pakai segala sudip,kayu,last2 guna hanger,baru la dapat capai kain tu,yang pasti bukan aku punya, ntah sape la punya,ex-housemaye yg mane satu ntah punye..huhu nasib la berjaya gak keluar..nervous dah tadi,Alhamdulillah..
                                           
~kat tepi tu la kain tu tersumbat...



Published with Blogger-droid v2.0.4

bread pudding (with custard sauce)



Will update the recipe later..daa..=)

Published with Blogger-droid v2.0.4

rehat sebentar



hari ni hari paling rajin,dari pagi sampai la ni dok siapkan kerja,pulun siapkan sebab esok nak cuti, next week ada pihak-pihak luar yg nak datang nak menjenguk cara kami bekerja, so kene la siapkan semua files, tapi petang-petang yang lemau ni jom la kita berehat sat,td lunch hour rehat kejap je pun,g makan pas tu sambung wat keje, so kira ni qada' balik la kan..hehehe

Published with Blogger-droid v2.0.4

wordless wednesday 22022012


p/s : nak cakap jugak sikit, thanks hubby for letting me to use your voucher..hehehe ♥

cuti-cuti (ver 8)

okok..dah nak abes dah entry cuti-cuti ni, ni yang last, janji...


masih lagi di bilik persinggahan kami,
pagi ni tak payah pening nak breakfast ape,
sebab breakfast disediakan di Le Lac Cafe,
kami plan nak gi breakfast kul 8.45 am, 




 dah plan lepas breakfast nak terus naik bot ke Orang Utan Island kul 9.45 am..


tak ramai yang naik bot pagi ni..



bukan itu pulaunya..itu mungkin kediaman singgah bagi family EMKAY..mungkin lah kan, kami agak je.. 

 we've arrived



encik hubby teruja dengan 2 nama universiti tu..;)

dah2 jom masuk kita tengok orang utan

tu dia yang paling tua, umurnya 25 yrs..
kekuatannya bersamaan tenaga 6 orang lelaki..fuhhhh kuat ni..

kami tak lah excited sangat, tengok kejap lepas tu dah boring..
hahaha dasar bukan pencinta orang utan

dah2 jom kita pulang~


bye-bye 
Bukit Merah Resort


THE END




cuti-cuti (ver 7)

Animal Show dah tengok,
Ecopark pun da pegi,
Chairlift Ride dah naik..
so ape lagi??

hari pun dah petang,
kami jalan-jalan kejap sambil-sambil makan ais krim

sambil makan ais krim melihat pemandangan...
tinggal Orang Utan's Island tak pegi lagi, esok pulak...

ok jom pulang ke bilik...
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
ok sudah malam...perut pun dah lapar jadi mari kita terjah apa yang ada untuk di makan...

Unutk makan malam di BMR kita ada 2 pilihan, 
samada di Ripples Hawker's Center atau di Le Lac Cafe.

Kami decide untuk makan di Ripples Hawker's Centre

 pembayaran kat sini menggunakan kaedah kupon, ntah kami pun tak tahu ape motifnya
[suke sangat kot nak print kupon banyak-banyak
macam mane ntah management diorang pikir, membazir je, nak keluar cost print kupon lagi, aiyyo..
 beli kupon di sini~

kupon kami~ 

kami pun dah blurr nak makan, lastly kami makan claypot chicken rice and ABC, 
tak nak tanye ke sedap ke tak???
kalau tanya, jawapannye adalah 
ABC tu ok la biase je, 

tapi claypot tu tak sedap!!!!
macam meniaga nak melingkup je,
letak la sayur-sayur sikit, ini tak, letak ayam, kicap, telur, nasi je..
ado malam~

makan je lah..hmmm...~


cuti-cuti (ver 6)

okay-okay mesti da bosan gile, nak bace kan, 
tapi tak kire nak tulis jugak [macam ayat-ayat cliche penulis-penulis blog ~ini blog kite sukehati kite lah]

okay kita sambung lagi destinasi seterusnya iaitu 

Chairlift, 

alasan kami pilih Chairlift ni sebab hubby tak nak aktiviti kayuh-kayuh, kalau pilih Skycycle kene kayuh..hahaha 

Gayat jugak sebenarnye naik chairlift ni, 
kalau nak bagi anak-anak naik, make sure anak tu jenis yang boleh duduk diam, 
sebab memang bahaya kalau tak reti duk diam..

menunggu ketibaan chairlift kami~

we're on the chairlift..yeeehaaaa!!!

tengok 'abang la' kat belakang tu, 
haaa dok diam-diam macam tu kalau nak naik chairlift..

Gayat wooo..

cuti-cuti (ver 5)

Tak habis lagi entry pasal cuti-cuti ni ye...
Jangan lah muntah lagi...

next destination adalah menjengah haiwan-haiwan yang ada dalam Ecopark..
ada macam-macam haiwan,

Sun Bears

 Buaye

 Guinea Pigs

Hamster

 Tortoises

Merak

Ooooppsss...penunggu jambatan 
~ayam ni dah terlepas dari reban
[tangkap buat ayam golek sedap ni...]


Dah-dah jom keluar, 
bau-bauan tinja haiwan dah menusuk hidung..

next destination pleaseeeee..............

cuti-cuti (ver 4)

lets watch the Animal Show!!!

inilah activity favorite kami,
best sangat, lepas tengok tu rase macam esok nak pegi tengok lagi..kui3..


Aksi pertama, 
di keluarkan 2 ekor burung kakaktua biru kuning, tapi si Rooney yang banyak buat aksi, lagi sekor tu bertengek je
Aksi naikkan bendera, tak sempat nak snap gambar.

 Then dia naik rollerblade pulak.

Lepas tu naik scooter pulak..pandai betul Rooney ni...

 Pas tu naik basikal atas tali pulak, bijak-bijak..


 Muncul pulak lagi dua ekor burung kakaktua merah biru pulak, rivalnya, iaitu Fender..


Jadi sekarang burung Merah vs Burung Biru
Fender ni burung kakak tua side kami [penonton di bahagikan 2 kumpulan-penyokong Rooney & penyokong Fender] kami jadi penyokong Fender 

Go Go Fender!!!
1st Game : Masukkan gelang ke dalam tiang
Fender menang!!!

2nd Game : Kayuh basikal
Seri!!!
tapi kalau tengok basikal Fender lagi depan..

 Lepas tu Fender da mengamuk, 
Rooney sambung buat show masukkan bola dalam gol

 Rooney buat calculation pulak : 2+29 = ?
and dia jawab betul 31
malu kalau manusia salah kira..

lepas tu aksi en hubby pulak, hehehe 
En hubby ke depan buat game teka dimana bola??

 Fender dapat teka..bagus la Fender =)

Rooney berlakon jadi koboi 

Rooney berlakon mati kene tembak..
hehehe comel je..

Aksi si memerang aka si ABU ni tak menjadi,
die tak kutip pun sampah tu
cehhh..



cuti-cuti (ver 3)

okay da cukup berehat, kita sambung berjalan...
Jom kita tengok apa yang ada kat BMR ni..

pose dulu di pintu gerbang 

 ke mana kita??

Ripples Hawker's Centre

 Ripples Hawker's Centre 

 Waterpark

 Ecopark
Jetty to Orang Utan Island

Kampung Air (Water Chalet)

Masa survey ke mana nak bercuti tu, terperasan ade promotion untuk Kampung Air ni, boleh jenguk kat sini still on lagi promotion ni, kot-kot ade yang berminat. 
Kami pun macam teruja, tapi bila fikir secara waras, tak payah la, stay je kat laketown, daripada membazir duit semata-mata nak ber'candle light dinner' depan bilik..hehehe 
next time je lah, kalau ade rezeki lebih, Insyaallah.. 

masa berjalan ushar kawasan before check in tadi kami dah pun beli tiket bagi EcoCombo [Ecopark+Chairlift/Skycycle+Orang Utan Island]. 


so the next entry will be the Animal Show activity...
CIAO

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme