Bantuan untuk mataku

Sebenarnya aku ni memang rabun, sejak dari zaman matrikulasi aku dah berspek mata, aku rabun jauh..dulu bila belajar dalam dewan kuliah atau duduk di belakang kelas memang aku memerlukan bantuan spek mata untuk melihat.

Tapi aku tak pakai selalu, bila di kelas je aku berspek mata sampailah ke zaman universiti.

Lama kelamaan, bila dah bekerja aku dah malas nak berspek, sampai lah ke la ni..kiranya dah 10 tahun aku tidak berspek mata..

Masa pregnant Heliza, aku rasa rabun aku makin teruk..kadang-kadang aku tak nampak pun subtitle di tv..encik husband tengok elok je dia kata dia nampak.

So lepas bersalin ni aku pun gi la cek mata ku ini. Lepas di cek, memang optometrist tu kata tahap kerabunan mata belah kanan 100, dan belah kiri 175, dan tiada masalah silau.

So aku pun decide nak buat lah 1 spek, sebab rasa tak syok lah bila orang nampak jelas, aku tak jelas, bila aku tak nampak jelas mula la aku tak amik port apa orang cakap..hahaha


Tadaaa..tua dah rasa bila kena pakai spek..😅

posted from Bloggeroid

ALL ABOUT MY KIDS

ALL ABOUT MY KIDS 🚼🍼❤️😊

Nur Alisya

1. Epidural? - NO, tapi ada amik pethidine, lepas cucuk kat punggung, still rasa sakit, siap tanya nurse, "kenapa saya rasa sakit sama je" 😂 seriously memang tak kurang pun sakitnya..

2. Father in the room? - YES

3. Induced? - NO.

4. Know the sex beforehand? - NO. Sebab scan doktor kata boy, sekali keluar pompuan, hahaha

5. Due Date? - 22/12/2012.

6. Birth Date? - 23/12/2012.

7. Morning sickness? - YES. Tak leh lewat makan, udah muntah monggek orang Perak kate.

9. Kilos gained? - 10KG++.

10. Sex of the baby? - GIRL

12. Place you gave birth: - HRPB

13. Hours in labor room? - 2 Hours

14. Baby's weight? - 3.3 KG

15. Baby's Name? - Nur Alisya

16. How old is your baby today? 4Y5M

Nur Sofea

1. Epidural? - NO.

2. Father in the room? - YES

3. Induced? - NO.

4. Know the sex beforehand? - NO.

5. Due Date? - 22/06/2015

6. Birth Date? - 17/06/2015.

7. Morning sickness? - YES. Muntah sesaja, Alisya pun dah paham 😂

9. Kilos gained? - 10KG++.

10. Sex of the baby? - GIRL

12. Place you gave birth: - HRPB

13. Hours in labor room? - 2 Hours

14. Baby's weight? - 2.75 KG

15. Baby's Name? - Nur Sofea

16. How old is your baby today? 1Y11M

Nur Heliza

1. Epidural? - NO.

2. Father in the room? - NO. Udah tak sempat, cepat je dia keluar.

3. Induced? - NO.

4. Know the sex beforehand? - NO

5. Due Date? - 31/03/2017.

6. Birth Date? - 22/03/2017.

7. Morning sickness? - NO.

9. Kilos gained? - 10KG++.

10. Sex of the baby? - GIRL

12. Place you gave birth: - HRPB

13. Hours in labor room? - 20 Mins

14. Baby's weight? - 3.3 KG

15. Baby's Name? - Nur Heliza

16. How old is your baby today? 2M

Come on mamas! Let's hear your story! Copy and paste. Change my answers to yours 😘

posted from Bloggeroid

Prolonged Jaundis for my baby [episode 2]

Hari ke-4 nurse datang memantau di rumah, tengok anak aku, dia nampak kuning. Diorang mintak aku ke HRPB bahagian pediatrik untuk cek baby. Aku and husband pun lagi sekali ke HRPB. Memang aku pun perasan yang kuningnya tu, cuma sebab masa discaj tu, doktor kata follow up amik darah hari ke-5. So aku pun just keep on bagi dia susu, supaya dia berak, kencing.

Masa hari ke-5 kami bawa baby ke KK untuk cek kuning. TERKEJUT semua nurses sebab bacaannya 378!! Sebabnya bila bacaan 450 dah kena buat treatment tukar darah..Kecoh kejap klinik, sekali lagi diminta bawa bay ke wad 6C, untuk phototheraphy..aduiii bertabahlah.

Sampai di klinik, anak aku terus diletakkan bawah lampu, aku pulak menunggu untuk diberikan katil..sampai jam 10.30pagi..3petang baru dapat katil..memang nak kata perut lapar, kaki tergantung, tok sah cite la kalau tak kuat iman memang boleh meroyan..Nasib en suami dah belikan roti & air, so itu je lah makan tgh hari aku..huhu

Dapat katil jam 3 petang, baby pun dah di ambil darah lagi sekali jam 3.30petang. aku pun dapat katil tu mengemaslah barang-barang aku, merehatkan diri yang dah lelah duduk aje sedari pagi tadi.

Make it short and simple, pagi esok lepas darah dah di ambil lagi sekali untuk cek bacaan LSB baby, bacaannya 319, masih tinggi lagi, so doc bgtau dia mintak baby stay lagi 1 hari..

Aku pun redha je lah, asalkan anak aku betul-betul sihat. Bacaan di hari berikutnya 270..Alhamdulillah doktor bagi discaj, tapi esok kena follow up di klinik kesihatan.

Dari hari 8 - 14, hari-hari aku berulang ke klinik kesihatan. Hari ke 14 anak aku kena ambil darah sebab doktor diagnose dia prolonged jaundice (sebab sampai hari ke 14 kelahiran bacaan jaundisnya masih tinggi). Masalah anak aku ialah bila dia fully breastfeed, dia kurang 'poo poo'..bila tak membuang cemana jaundis tu nak turun kan..Jadinya aku decide untuk bagi dia formula milk(hasil dari bacaan pengalaman orang lain setelah pelbagai ikhtiar aku cuba, semua en suami beli, ekstrak mandian Nuraz, susu kambing, anggur hitam, oren sunkist)..dan lepas je minum fm tu dengan banyaknya dia membuang..huhu legaaaa

Berdebar aku menunggu result darah tu, nurse beritahu if anything diorang akan call. Sampai lah hari cek sebulan, aku ke klinik baru doktor consult dengan aku pasal result. Semuanya ok, Alhamdulillah..lega sangat..

Itulah kisah prolonged jaundis anak aku yang ketiga ni..bila diingat balik, membuatkan aku rasa insaf, bila nanti ada rezeki mengandung yang keempat, aku nak jaga pemakanan elok-elok agar tak perlu lagi nak lalui momen anak kena jaundis..huhuhu orang kata jundis ni bukan sebab darah O sahaja, tapi sebab faktor pemakanan ibu semasa hamil. Maklumlah masa mengandung dulu alahan pun tak de, suke hati je aku makan apa yang aku suke.

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme