penang dec 2013

Last cuti-cuti Februari 2013, ala setakat pegi Cameron je. Then hujung tahun ni baru nak rehat-rehat otak bercuti. Kebetulan adik aku mengajak ke Penang, ajak pegi ramai-ramai sefamili. Aku ok je, memandangkan students cuti sem, so boleh la aku cuti rehat-rehatkan diri dari pikir hal keje je. 
Kami bertolak dari Ipoh seawal pukul 8 pagi 21 December, 


Destinasi pertama adalah ofis daddy..haha..
daddy tertinggal charger handphone
budak berdua ni dah posing snap2 gambar dulu..

 Kemudian, kami singgah beli Jeruk Madu Pak Ali..memborong jeruk..

 Perjalan ke bahagian pulau menuju ke destinasi tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat menuntut ilmu. Tempat pertama kali berjauhan dengan keluarga.

Terkesan dalam hati bila nampak dinding-dinding sekolah ku ada gambar-gambar semua bekas-bekas pelajar. Kenangan lama mengusik kembali hati ini, syahdu rasa melihat semua kawasan.

Dah puas melepas rindu, kami terus cek in ke homestay. Kami stay di Soleha Homestay, Pinang Emas Apartment, Batu Feringghi. Last minute booked, awal December book, almost semua hotel, homestay dah full. Biase la cuti sekolah kan, nasib jugak lah dapat homestay ni.

Melepas lelah barang sejam dua kat homestay..haha
aku & hubby tak boleh nak rehat pun, sebab Alisya excited sangat. Semua orang tido, tapi dia boleh pulak main-main riang gembira.

Lepas Asar kami keluar, sambung berjalan. Plannye nak ke Toy Museum. On the way ke Toy Museum, ternampak Masjid Terapung. Singgah sebentar.




Posing berdua., ehem2..:)


Alisya terlentok lena dekat embahnye..
Tu la orang semua tido
die main, orang berjalan time tu la die nak tido..

Lepas tu kami menuju ke Toy Museum, tapi hampa sebab Toy Museum tu dah berpindah ke tempat lain. Nak ke tempat baru tu, kene patah balik, jaan mak aih, bapak jemmmmm...
Last-last jalan-jalan kat Pasar Malam Batu Feringghi, tapi gerai-gerai belum bukak lagi.
so kami decide untuk makan la, isi perut dulu..
Not bad la food Bayu Senja, Bistro Seafood kat area Kompleks Batu Feringghi ni. Puas dapat makan seafood, next jalan-jalan kat pasar malam Batu Feringghi.
Cuci mata je tengok-tengok, pas tu balik homestay..
Esok pulak sambung jalan-jalan..


last jumuah of 2013 luncheon


Salam Jumaat semua..hari ni I cuti uollss...Hari ni Jumaat terakhir untuk 2013..
Sape yang keje/bersekolah kat Johor, today will be the last Friday u guys will be working, after this cuti Johor Jumaat sabtu..Kalau ade jodoh nanti Alisya pun akan bersekolah Ahad - Khamis, In sha Allah..
Hari ni I extra rajin memasak..ade sambal udang, popcorn fried chicken, sayur kicap & telur masin..Jemput makan semua.. :)
Published with Blogger-droid v2.0.10

happy 1st birthday Nur Alisya



Alisya Year 1 VS Alisya Day 1
 

Yesterday was my dear Alisya first birthday. We organized a mini celebration for her at our home. Just invited close relatives & neighbours. Start with reciting yassiin, then ' upacara potong cake', and makan-makan.
Thanks guest for coming & also so many thanks for the present from atuk, opah, embah, paman, bibik. 

Published with Blogger-droid v2.0.10

puting botol susu berkerak

Kerap tak puting botol susu anak korang berkerak? Berkerak means, ade macam ketul2 susu melekat especially di celah tepi puting botol susu. Rasanye Alisya ni setiap 2 bulan kena tukar puting botol susu dia. Sebab dah 4 kali aku beli set puting botol dia ni sepanjang setahun ni. 
Aku mencari jugak tips nak bersihkan puting botol and make sure tahan lama puting botol ni. Macam-macam respond aku baca :

1. Ada yang kata kena bersihkan botol susu segera lepas habis anak kita minum susu. (ni memang aku ade apply kat umah, tapi kalau botol kat taska wallahualam la kan)

2. Ada yang kata jenis susu penyebab puting tu senang berkerak atau tak.(ni aku rase sama je..dulu awal2 alisya pakai susu Anmum, and now Dutchbaby, same je..)

3. Ada yang kata guna pembersih jenama pureen tu. (ni memang aku guna)


Puting botol Alisya tu paham-paham la, kalau nak beli, kena beli 2 terus, tak de jual satu, then 2 tu harganya RM 24.90 (standard price) kalau rajin cari la yang ade discount selalu boleh dapat RM19.90, tapi kalau masuk cost pos RM7.00 same gak kan, membazir lagi ada..Kalau nak jimat better beli 2 set, dengan harga RM19.90 & cost post RM7.00, dapat la jimat RM1.00..hahahaha nampak tak permainannya di situ. Nasib la Alisya, ko dapat mak lecturer maths + berjimat cermat ni..:P

ni baru sampai semalam..thanks to www.littlewhiz.com.. :)

Bukan tak cuba bagi Alisya botol yang guna puting susu biasa, tapi die tak mau..so mummy redha je la sayang...(T_T)

pandai makan pandai simpan



Ape perasaan korang tengok gambar kat atas ni? Apa korang rase kalau tiap-tiap kali keluar rumah dan nak masuk rumah nampak benda-benda "sampah" ni?Sakit hati tak?sakit mata tak?
Ni lah yang aku alami minggu ni..penat aku menapak naik ke rumah persinggahan aku tu, dan aku disambut oleh pemandangan ni..Dari hari Isnin sampai ke hari ni rope tu jugak la. Kertas pembalut lampu tu pun bersepah macam tu je dibuang depan rumah, huhu.
Bukan la nak kata aku ni pembersih sangat. Tapi tu benda asas kot, sampah mesti la dibuang dalam tong sampah. Nasib Alisya tu kecik lagi..Kalau die dah besar, pandai cakap, kalau die tanya macam-macam pasal sampah depan rumah tu ape aku nak jawab????
Adoi aku harap next 2 weeks aku balik semula ke rumah ni dah xde lagi la benda-benda sampah ni..
Dah tau rokok tu haramkan..bawak-bawak la berenti brader oii, tak kesian kat isteri awak tu ke..(T_T)

Published with Blogger-droid v2.0.10

restoran upin ipin


Last week we went to mydin meru raya for the purpose of buying files for my students (i need large amount of it..so mydin la pilihannya kan). 
Lama dah tak jengah mydin, rasenye last pegi bulan puasa ari tu kot, pegi dengan in-laws.
Dah shopping apa yang dihajati. Sampai masa lunch, kami menuju terus ke restoran upin ipin. Last makan kat sini masa pregnantkan Alisya 8 bulan.
Alisya punyelah excited nampak upin ipin. Kepala, badan, kaki, tangan semua nak bergerak, teruja sungguh die. 
Mummy order "nasi ayam upin ipin" & daddy order "nasi goreng atuk". Nasi ayam sedap ok la rasenye simple untuk budak-budak, nasi goreng nampak fancy skit, ade keropok, ade satay, hehe.
Budak kecik Alisya ni makan pun dah tak senang, kejap nak main, kejap tengok dinding gambar upin ipin, kejap terdengar suara upin ipin. 
Nanti dah besar sikit nampak restoran ni memang kene masuk la, jenuh..Macam budak-budak lain, dari luar dah jerit " nak makan upin ipin..!!!" Hahaha

Published with Blogger-droid v2.0.10

monobo berry black


Nak chiwi skit...this is my new office shoes..cantik tak????I bought this shoes online (my 1st experinced buying shoes online, nasib muat). Beli kat my x-schoolmate, at her instagram flickafashion.
This shoes are fully made from rubber..haha nak pegi noreh kan, kene la pakai kasut getah..Memang selesa sangat & harga pun reasonable..
Ok done for kasut opis..what's nexttt?????hihi macam banyak duit beno...(nak riki handbag sebenarnye...*kenyit mata skit kat encik hubby*)

Published with Blogger-droid v2.0.10

majlis aqiqah aimi raihanna

Hujung minggu lepas berlangsung Majlis Aqiqah anak adikku, Aimi Raihanna. Majlis berlangsung hari Sabtu di rumah mak aku, so aku memang tak menolong pun, setakat datang meramaikan je, maklumlah sampai umah pun Jumaat dah nak masuk Maghrib. Just singgah kejap tengok ape persiapan, then balik, rehat. 

Ntah nak cite ape pun tak tau, layan gambar je la :)
Mr Hubby ade pagi je, lepas tu die kene ke Rawang ade urusan. 
Family mertua pun tak dapat nak hadir sebab sama-sama ke Rawang dengan Mr Hubby.

Embah & Alisya

Mama Aimi, terselit kat belakang tu, aksesorinya penuh sangat kat tepi buai..

Cik Aimi, 3 bulan dah ye, sekejap je ye..

hihi..macam same je..macam same je..
Ni lah embah aku aka moyang si Aimi & Alisya..
Dulu masa aku 4 tahun kene stay ward, sebab operation appendicitis, mak aku terpaksa tinggalkan adik aku, edi (papa si Aimi) kepada embah aku ni, ye lah mak aku nak jaga aku kat ward lepas operation payah gak nak jaga hal umah, arwah ayah aku plak nak gi meniaga, so dah jadi macam anak angkat embah aku la edi tu.  

mama & papa Aimi bersama dengan embah kartini (ni kakak mak aku

budak berdua ni melayan kambing golek..
sedap gak, ish rugi plak mase aqiqah Alisya ari tu tak buat..
In sha Allah ade rezeki next anak, manetaukan :)

stand up


Alhamdulillah pandai dah berdiri sendiri at the age of 11months 3 days, lepas ni boleh practice jalan pulak ok sayang..tak kisah la cepat ke lambat ke, asalkan anak mummy membesar dengan sihat & sempurna..ameenn....
Published with Blogger-droid v2.0.10

pengemas sangat

Dapat whatsapp dari pengurus taska Alisya ari tu..  
hehehe mengemas beg kawan-kawan die pulak..nasib la asalkan ko bahagia nak..

p/s : sekarang Alisya dah mula bijak, pagi-pagi nak kene tinggal kat taska mula la nangis..
Adoi, kalau anak nangis, mula la hati tak syok nak keje...

happy 11months old Alisya


Alisya on 23112013

Happy 11months old my dear baby Nur Alisya..mummy & daddy love you so much..Grow up happily and we'll try our very best to be a good parent to you sayang..
Published with Blogger-droid v2.0.10

heavenly weekend


heaven little princess ni landing-landing, tido-tido, hehehe

status maknye di BITSTRIP pun terasa heaven melayan wiken yang heaven..


Perghhh...syok rasenye weekend yang lepas..bukan ape, al-kisah setelah melalui minggu-minggu yang tak syok, dengan aku demam la, keje yang menimbun la..weekend lepas memang betul-betul lepak..hehe kalau encik hubby ade lagi syok..
Tapi encik hubby aku kene berkursus pulak, jadi die kene korbankan hari minggu dengan travel ke tempat kursus..Alisya pulak, dah fobia kene tinggal, die macam sangat seronok dok kat umah dari pegi umah mak aku..sudahnye, aku lepak je dengan Alisya kat umah..
Tak payah nak masak untuk lunch..pagi-pagi aku dah buat bekpes nasi goreng + teh susu..perghhh, so masa lunch aku belasah je nasi goreng bekpes tadi..
Alisya pun tak berapa nak sihat, batuk & selsema..so die agak slow down skit la banyak baring, guling-guling, tido...
Aku tengok tv sampai lebam..lama betul aku x buat aktiviti macam tu, dulu time single selalu la melayan tv sampai lebam. 
Lepas dah puas layan tv, nak masuk asar dah pun..Alisya pun dah bangun mula aktiviti meligat die, ligat manjat sofa pulak sekarang ni..bile dah boring mule la die nak panjat aku pulak, main anak tudung aku la, aku tak layan, die mule merengek nak mintak dukung..
so aku pun calling2 mak aku tanye nak kuar jenjalan tak..sambil aku nak gi cari minyak angin untuk Alisya (yang ade tu dah hilang die buat main, mane ntah tak jumpe)..
Hari hujan pulak, ingat nak bagi Alisya men taman..last2 singgah tesco je la, men menan goyang2 masuk duit singgit..peh tu makan petang merangkap dinner..
Hujung minggu merehatkan badan memang heaven.....

Published with Blogger-droid v2.0.10

child emotion





Salam Jumuah..ketika aku menulis ni, Alisya sedang lena tido die sebelah..lama rasenye tak menulis, nak jenguk blog pun dah tak sempat..banyak sangat workload yang perlu diselesaikan..

Minggu ni pulak, macam-macam jadi pada aku dan Alisya..

Alkisahnya macam ni, dah lama bos aku maklumkan yang selasa 12/11 ni aku kena ke Putrajaya..so lepas dah discuss dengan hubby, kami fikir elok kiranya tinggalkan Alisya di Ipoh..sebab takut awal2 pagi aku dah nak gerak ke putrajaya dan balik pun pasti hari dah gelap..

So hari Isnin lepas aku pun tinggalkan Alisya di rumah ibuku...memang bukan mudah..rasenye 2 jam sekali mesti aku telefon nak bercakap dengan Alisya..malam tu pun aku buat video call nampak Alisya happy je..aku pun terubat sikit rindu, tapi ambil masa juga nak tido..maklumlah dari hati bersalinkan die, mana pernah berpisah..huhu

Selasa pagi, aku pun bergerak ke putrajaya..Selesai urusan di putrajaya, malam sekitar jam 7.30 aku smpi di rumah..Aku telefon Alisya...Tapi aku dengar suaranya menangis macam nak ceritakan sesuatu..Terus aku siap balik Ipoh malam tu jugak..Sampai di Ipoh around 9.30 malam, aku pegang badan Alisya dah panas..mak aku kata lepas aku called tu die nangis-nangis dan badannya mula panas..Malam tu aku tido di Ipoh, dan esok pagi bergegas balik semula ke Behrang, bersama Alisya..

Nampak mukanya suka, sebab aku bawak die sekali..Pagi tu terus aku hantar die ke taska, tengah hari pegi jenguk sekejap, rasa badannya masih panas..So aku pun kesian, ambil la die, aku bawak ke office..

Malam tu gembira je die bermain-main..Kesian aku tengok die..

Lepas ni aku akan fikir bukan setakat 2 3 kali kalau nak tinggalkan Alisya..malah beratus-ratus kali..asalkan die x berpisah tido dengan aku..huhu

Sampai ke hari ni, nampak die fobia lagi kalau aku pegi mana-mana walaupun ke dapur pun  mesti nak ikut...huhu kesian Alisya..

Published with Blogger-droid v2.0.10

my desk





and now its my turn!!!!!!


semak kan...

especially during exam week, memang gilerrrr semak..!!!
tu belum Alisya datang office lagi, 
stationaries holder tu memang tonggang terbalik jadinye, die duduk atas meja terus..
wahh ini budak lagi kreatif bak hang, pandai buat semak..hehehehe

so don't worry about the mess u made on ur desk..
"semak tanda kreatif" 
:)


Soalan Sensitif

Sangat allergic kalau aku dengar orang tanya,

"Bila nak kahwin?"

"Bila nak mengandung?"

Pernah tak orang yang bertanya tu terfikir yang soalan tu sama jugak macam tanya "Bila nak mati?" Ye lah, sebab ajal, maut, hidup, mati tu kan semua urusan Allah. So kalau korang tanya soalan bab jodoh, anak, tu bukan ke sama bab dengan mati, bukan kuasa kite la wehhh..

Lagi rase nak bagi tazkirah je bila ade orang cakap,

"Kahwin cepat, nak tunggu ape lagi.."

"Mengandunglah sekarang, nanti dah tua susah.."

HELLO!!!!! Korang yang bertanya tu Tuhan ke?boleh buat
kat kawan tu bagi die kahwin, lepas tu dah kahwin terus bunting pelamin, ish3..


Aku faham perasaan insan-insan yang masih mencari/menunggu jodohnya tiba & yang masih berusaha mendapatkan cahaya mata. Jadi kita masyarakat sekeliling ni janganlah menambah keresahan diorang dengan bertanya soalan-soalan yang sensitif. Kalau die tak kahwin pun, ade susahkan korang ke? ade ekonomi hidup korang jadi merosot??? Kalau die belum ade anak lagi, ade die pegi kacau anak korang, malam-malam ketuk pintu meracau cari korang???ade ke????Jadi, sudah-sudah la jaga tepi kain orang tak tentu pasal.



Last week aku tengok cerita "Artis Pun Bertuhan", cerita tu membuatkan aku terfikir, kadang-kadang orang kita ni terlalu sibukkan sangat dengan hal orang sampaikan die lupa yang die tu sebenarnya lagi teruk. Kite sibuk kata orang tu tak baik, orang ni salah, tapi cuba muhasabah diri kite tu, baik ke???diri kite tu betul ke???tetttttt!!!!

Your Tree [Personality Test]

This is cool... L00K at the trees and choose the one that is immediately most appealing to you. I'm a 1.

Don’t think about it too long, just choose, see what hits you first, and find out what your choice says about your personality, have FUN and share your choice in the comments. Thank You ;-)
.
.
.
.
.

The results . . . 

1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.

●▬▬▬ LIKE ♥ SHARE ♥ TAG ▬▬▬●

If you LIKE, "Like" it and click "Share" to pass it forward! 

Request to be my friend or follow me for more inspirational, weird and fun at http://www.facebook.com/Mr.EricEdge.

Live Happy, Stay Blessed & Receive a HUGE HAPPY HUG from me to help you through your day... SQUEEEEEZE :D

<>< Eric Edge ◕‿◕





This is cool... 

Look at the trees and choose the one that is immediately most appealing to you. Don’t think about it too long, just choose, see what hits you first, and find out what your choice says about your personality, have FUN and share your choice in the comments. Thank You ;-) 

. . . . . The results . . . 

































1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 
4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise. 


So what;s ur tree???
mine is no 6..hehehehe

IBU MAMPUS!! IBU MAMPUS!!

IBU MAMPUS! IBU MAMPUS! IBU MAMPUS! 

Saya ada sebuah kisah yang mahu dikongsikan dengan semua. Mari baca, semoga timbul insaf dalam diri ini. 

Pernah, saya menyertai satu operasi di Muar, dan kami bertolak dari Johor Bahru kira-kira jam 10 malam dan operasi selesai jam 6 pagi. Kami terus pulang ke Johor Bahru. Sepanjang perjalanan, saya yang memandu sendiri berhenti hampir tujuh kali kerana terlalu mengantuk.

Pulang ke Johor Bharu, biar bantal memanggil, terpaksa diketepikan. Perlu disiapkan berita yang operasi itu untuk siaran berita tengahari. Bukan mudah. Selesai segalanya, jam sudah hampir 11 pagi. Jam dua pula ada satu lagi tugasan. Begitulah kehidupan. Kais pagi makan petang, jika tak dikais, memang tak makanlah.

Saya lebih cenderung kepada kisah human interest seperti satu operasi yang saya ikuti bersama sahabat sahabat baik di Cawangan Trafik Johor Bahru Selatan yang bersengkang mata tanpa mengira masa membanteras kegiatan lumba haram.

Antaranya termasuk kisah seorang budak lelaki berusia 13 tahun yang pada mulanya begitu yakin memberi jawapan kepada pegawai serta anggota polis trafik, dia dibenarkan menunggang motosikal oleh bapanya, yang juga pemilik kenderaan itu.

Sebagaimana lazim, pegawai polis bertugas menghubungi ibubapa pelajar itu dan selepas menanti hampir dua jam, akhirnya muncul ibubapanya di tepi jalan Danga Bay.

Dari jauh, tampak si ibu bagai meluru tak sabar sabar untuk tiba ke tempat anak lelakinya berdiri.Si ayah pula berjalan lesu. Waktu tika itu hampir jam empat pagi.

Sebaik tiba di depan anaknya, tanpa lengah si ibu bagai melepas geram terus mencubit dan menampar badan anaknya. Kami terpinga pinga melihatkan situasi itu lantas beberapa anggota polis trafik meredakan keadaan.

Terkedu anaknya yang dua jam lalu, beriya-iya mendakwa ibubapanya sudah memberi keizinan untuk dia menunggang motosikal milik bapanya dan turut dibonceng rakan sekampung berusia 16 tahun.

Ketika cuba ditahan, dia melarikan diri dari sekatan jalanraya dan turut menendang motosikal anggota penguatkuasa yang mengejar mereka!

"Masuk lokap jek encik. Masuk sekolah jahat Henry Gurney. Tak apa, saya rela," tercetus akhirnya luahan hati si ibu sebaik diredakan.

"Aku tak boleh kawal kau lagi. Kat sekolah kau anak murid aku, kat luar aku tak boleh kawal kau seorang. Selama ini kau cakap tak goyang, tak goyang, tengok semua polis ni, tengok.

"Kalau dahi ni tak sujud pada sejadah, inilah jadinya," berterusan si ibu melepaskan geram bagai sebuah drama realiti di depan hampir 50 pegawai dan anggota polis serta anggota Rela yang turut bersama-sama dalam operasi itu.

Suasana menjadi sunyi dan hanya kedengaran suara si ibu. Semua memerhati. Semua bagai menyokong tindakan si ibu. Mat mat rempit lain yang ditahan sebelum ini sibuk berbual sesama sendiri turut kaku melihat adegan itu. Mungkin timbul keinsafan dalam diri mereka?

"Dia cakap, ibu keluar, saya cakap malam minggu jangan keluar. jangan, jangan. Tak tengok kat TV (orang kena tangkap)," luah si ibu dan suaranya beriring nada kekesalan.

"Bila kita marah, dia cakap nak rompak rumah orang. Tak kurang ajar punya anak? Sampai hati kau jadi anak macam ni. Budak sekolah pukul 10 duduk rumah," kata si ibu lagi dan kali ini nada sudah berselang kesedihan.

Tatkala itu, sudah mula mengalir airmata si ibu. Si anak hanya tunduk kaku, tak seperti tika selepas ditahan dua jam sebelum itu, ceria, beriya iya.

Si ayah tak mampu nak berkata kata. Mungkin sudah puas dileteri anaknya itu. Mungkin sudah kering airmata si ayah memikirkan kedegilan anaknya tika dia keluar mencari rezeki buat kesemua anaknya.

Bagi meredakan keadaan, seorang pegawai polis, Inspektor (kini ASP) Mohd Lail Ab Halim mencelah.

"Kami akan charge (tuduh) dia lari dari sekatan jalan," kata Mohd Lail tegas.

Mungkin mendengar penjelasan ringkas Mohd Lail itu, tercetus luahan si ibu lagi.

"Kat rumah berapa kali dia nak tumbuk saya. Sekarang ni apa? Aku ni mak kau. Hari-hari aku doa, Ya Allah jadikanlah anak aku golongan yang baik-baik. Tapi kau apa? Ibu mampus, ibu mampus."

Ketika ini, si ibu mencucuk cucuk perut si anak. Hilang segala kehebatan si anak. Akhirnya ibubapa juga yang datang. Biar marah, kesemua yang menyaksikan bagai mengerti, dia tetap anaknya. Dia tetap darah dagingnya. Mungkin sudah kemuncak kemarahan si ibu.

"Nanti puan datang ke balai trafik untuk jamin anak makcik," jelas Mohd Lail lagi.

Sambil menjeling marah ke arah anaknya, si ibu dengan cepat menjawab: "Jamin kau? No, no. Ibu tak akan jamin kau, tak ada tak ada," katanya bagai puas, biar malam itu menjadi pengajaran buat si anak yang degil itu.

Si ibu berlalu pergi.

Lantas, Mohd Lail mengarahkan anak buahnya untuk membawa pelajar itu ke balai. Tak sempat dibawa, pelajar itu meraung raung menangis mengejar ibunya.

Sekali lagi kami kaget. Si ibu tak memperdulikan. Kami yang melihat bagai menyokong tindakan si ibu. Biarkan dia rasa. Biar dia serik. Biarkan. Itulah kata hati kami. Kami pun marah. Apatah lagi mendengar luahan hati si ibu di pagi yang bening itu.

Berterusan suara si anak merintih pada ibunya. Semakin jelas suaranya. Si ibu berhenti. Dibiarkan anaknya menangis, meraung di depannya. Direnungnya anaknya itu.

Siapa tak sayang anak. Tentu wanita itu ibu yang baik. Apatah lagi sebagai seorang guru, sifat penyayang tinggi dalam diri mereka. Tampak wajah amarah si ibu sudah bertukar menjadi simpati dan penuh kasih sayang, tatkala si anak menarik narik tangan yang sama mengendong dia ketika kecil, memimpinnya ketika melintas jalan, menepuk nepuk tika mahu tidur.

Akhirnya si ibu mengalah. Dipimpin tangan anaknya ke kenderaan polis. Berdiri kaku si ibu melihat si anaknya di bawa pergi.

Selepas segala proses selesai, saya terserempak dengan si ibu berjalan keluar dari balai beriring dengan bapa pelajar itu. Dan di sebelahnya, anaknya tadi, tangan dipimpin erat, kuat kuat bagai tak mahu melepaskan anaknya itu.

Saya sempat bertegur. Menasihat si anak, jika tak kesian pada diri sendiri, kesianlah pada mak ayah. Kesian mereka berhempas pulas membesarkan awak. Esok awak dah kahwin, awak nak anak awak macam awak?

Tertunduk diam si pelajar itu. Saya tepuk bahunya beberapa kali dan sempat berkata padanya, awak mesti anak yang baik sebab tu awak menangis minta maaf pada mak tadi. Dan sempat saya mengucapkan terima kasih kepada si ibu dan ayah kerana tak putus asa dengan kasih sayang pada si anak yang degil ini. Tersenyum si ayah. Bagai mereda hati si ibu.

Itulah antara kisah kisah kecil yang mahu saya jadikan iktibar untuk kita semua. Kongsilah dengan sesiapa, pada anak anak, pada anak saudara atau mungkin pada diri sendiri. Jahat mana sekalipun, ibu ayah tetap bersengkang mata buat anak-anak. Biar sakit lutut, biar membuai diri dek tak lena tidur, demi anak!

Itu hanya sekelumit. Saya memang mahu berkongsi segala kisah di sini tetapi kadangkala masa tak mengizinkan. Yelah kais pagi makan petang. Kalau tak dikais, mahu tak makan petang nanti kan.

weekday routines





Lepas je habis cuti bersalin it means that, my life routine would be totally change..sekarang dah ada 1 lagi tanggungjawab, iaitu menjaga amanah mendidik insan kecil yang di panggil anak.
So saje-saje la lepas dah hampir 10 bulan melahirkan Alisya, aku nak clarify skit aktiviti harian ku during hari bekerja (jauh dari suami, jauh dari keluarga)

Isnin 5 pagi paling lewat, mesti dah bangun, siap-siap bekpes apa adenye bersama suami, tukar pampers si kecik. Masukkan barang ke kereta, lepas solat subuh, bertebarlah kami keluar mencari rezeki (around 6 am +-). Sepabjang perjalanan melalui highway PLUS tu, pernah 1 hari aku nak ke toilet sangat, tak boleh nak tahan dah, aku tinggalkan Alisya kejap (die tido),kunci kereta, cepat2 lepaskan hajat-Allah je lah yang melindungi kami. Pernah jugak Alisya melepaskan hajat, ape lagi die bising la tak selesa, mintak di cuci. Berhentilah jugak kat RnR mencuci hasil die tu.

Sampai around 7.40, hantar Alisya ke taska, then shoot terus ke office. 
Lunch hour balik rumah (hantar barang(pampers, susu, ubat2) ke rumah). Kemas rumah, vacuum, cuci toilet. Pukul 2 masuk office balik.


Masa awal-awal dulu lagi teruk, buat stok susu, kene la pump susu, tiap-tiap hari balik time lunch. Memang kering aku jadinya, semua orang tegur kata aku kurus & cengkung (nampak penat).
Sekarang ok la lepas 8 bulan Alisya dah tak mo bf, mungkin die pun kesian kat mummy die ni, df pun die tak mo.

Pukul 5 pm terus balik amik anak, naik lagi rumah di kayangan tingkat 4 tu, melayan tuan puteri ku main-main kejap. Luckily Alisya dah siap mandi kat taska. Kalau housemate dah balik awal, mintak tolong die tgkkan kejap Alisya, sementara aku mandi. Pernah jugak aku angkut skali Alisya mandi dengan aku bile housemate tak de, no choice kan, dari di biarkan die sorang-sorang kat luar.

Dinner selalunya minum esp + roti je..kalau terasa boring aku beli la lauk, tinggal nak masak nasi je..tapi jarang sangat, sebab penat dah rase nak makan.

Kalau kene hari cuci kain (selalunya aku basuh kain 2 kali seminggu) mesin basuh manual pulak tu, kene tukar2 air, leceh gak. Tapi tu pun Alhamdulillah, x-housemate tinggalkan hehehe..dah basuh, sidai kain bersama Alisya la, die pun nak join tolong sidai kain.

Alisya tido paling lewat kul 10.30 pm. Time die tido tu la aku nak iron baju ke buat ape yang patut, tu pun kalau larat, kalau tak aku tido jugak la.

Hari-hari lain, bangun seawal 6 am, dengan harapan Alisya tak bangun lagi..penah jugak beberapa kali die bangun awal..Takkan aku nak panggil housemate aku tengokkan Alisya pagi2 subuh tu, so aku pun lekakan die dengan tengok kartun upin ipin ke ape2 la, tapi tetap tak tenangnye die, mane boleh die tak nampak maknye, mencari la die..ape lagi mandi koboi la aku, kui3..nasib toilet dalam bilik.

Macam tu la life aku Isnin sampai Jumaat. Jumaat petang amik Alisya dari taska, terus shoot balik Ipoh. Ada masa Alisya bad mood die tak nak duk dalam car seat, kerap la aku berhenti kat lorong kecemasan tu. Pernah gak die melepas hajat, terpaksa la cari RnR, nak cuci hasil die..

Macam tu lah rutin harian ku bersama anak kesayangan ni. Memang tak gemuk la aku dengan rutin yang macam ni, hehe Bile dikenang-kenang, memang pengalaman yang sangat berharga..Kalau pun dikurniakan anak lain nanti, pengalaman aku dengan Alisya ni memang special sket la (memang la kan, pengalaman dengan setiap anak adalah berbeza). Kadang-kadang bile die tido, sayu je tengok, kecik-kecik dah angkut merata-rata.

Ok lah, sok nak pulang, tido awal..nite2 peeps..
Published with Blogger-droid v2.0.10

bile nak siap nih????


Bile la nak siap ni weh..huhuhuhu...
Baru bab 1 dari tahun lepas [stop kejap sebab cuti bersalin]
Ni baru dapat mood nak sambung balik..

I just wondering..
Bila dah banyak sangat buku dipasaran, selari dengan kecanggihan teknologi..
Ade lagi ke orang nak beli buku????
Atau sekadar terbit, tapi.......
projek gajah putih jugak pengakhirannya..
huhuhuhu..

p/s : jangan ghairah sangat nak terbit buku, kalau duk plagiat dari Internet/sumber lain..Bukan setakat salah disisi undang-undang, tapi keberkatan rezeki nak bagi family makan, nak jadi darah daging anak, cucu, cicit, piut-miut..Sekadar peringatan untuk diri sendiri & kawan-kawan..

Pak Cik Hebat Maths


kuey teow kung fu derhaka


Haha last night I feels like cooking kuey teow kung fu for the dinner, but malas nak beli stok sesayuran banyak-banyak, udang & ayam memang dah ade stok dalam fridge..So I just bought, kuey teow, chilli, a small packet of cabbage flower & 'putik jagung' [maklumla pjj ni, rugi beli stok sayur, nak gunanya nanti minggu depan, sayur pun dah layu]
It is just a simple recipe and easy to prepare, but if kat kedai makan, inilah menu yang agak mahal, sebab banyak bahan, seafood, ayam, sesayuran & telur kan..
I named it kuey teow kung fu derhaka because of some missing ingredients..hehe [selalu kat kedai kan ade sayur hijau, ade sotong, and macam2 lagi..]
For the recipe I just follow from my recipe book (365 resepi-the wedding gift, thanks a lot for this usefull present). You may search the recipe on the internet, lebih kurang je kan :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

jalan-jalan cari kerusi


photo caption [from left above to bottom] 
1. licin sudahhh
2. showing off his new 'epal kene kokak'  phone
3. Bismillahirahmanirahim, jemput makan
4. Alisya & susu tak dapat dipisahkan
5. showing off my new 'sluaq merah' [lama dah tak belit tudung..hehe]
6. Yakininku Bento [dagingnye sodapp]
7. Pilih-pilih menu

Our mission of outing for today is to find another car seat for Alisya 
[untung jadi anak pjj, car seat has become one of the most important thing must have, sebab nak bawak die travel all by myself kan, jadi safety first]

Her previous car seat are not suitable for her anymore [nak buckle seatbelt pun dah x boleh, alisya dah panjang] and also to find a high-chair for her[boleh la die join mummy daddy die time makan pas ni, kalau tak berdiri je kat tepi meja makan, sian die]

Got what we're searching for, and now its time for lunch. 'gantung kuali' for today, hehe Hubby suggested sushi king [tetibe je mood nak makan sushi plak en hubby ni] I ok je..last time I ate sushi on 2010, hahaha lame gile dah tak makan, because I'm not so into sushi..

Me had a set of Mixed Bento, and hubby had a set of Yakininku Bento [sebenarnye pilih meal yang ade nasi, lapo ko, makan tgh hari kan mesti nak yang ade nasi..hihi]

Sedap & kenyang that's all I can described for our lunch set today [1st time rasa makan sushi sedap, ke sebab lapo, hehe]


dinner di kerusi baru.. :)


lena bak hang tidoq kat kusi baghu ni..

Published with Blogger-droid v2.0.10

aku yang dulu bukan engkau yang sekarang

Dulu aku pergi sekolah seawal pukul 6.30 pagi. Sampaikan cikgu bagi amanah pada murid 10 tahun ni untuk pegang kunci kelas, sebab cikgu datang lambat, takut nanti murid lain ternanti-nanti. 

Sekarang engkau datang kelas 30 minit lepas cikgu dekat depan ni dah mula mula mengajar. Itupun 30 min lewat tu kira lewat yang boleh di kaw-tim katanya..

Dulu aku takut nak ketuk pintu bilik lecturer, sampaikan testing ayat 2 3 kali, takut tersalah sebut atau tersalah tanya.

Sekarang engkau jangankan ucapan salam, meluru je masuk terjenguk-jenguk macam zirafah. Bila ditanya, 'cari siapa' Buat bodoh, terus beredar. Hamboih...mana adab mu anak bangsa???!!!!

Dulu aku mengusung laptop 3 kilo ke sana sini dengan rasa bangga. Pembelian ibu ayah dengan harapan anaknya berjaya. 

Sekarang engkau, ultrabook sekilo tu pun engkau kata berat. Sanggup ulang alik, datang lewat ke kelas semata nak ambil menda alah tu. Otak letak kat mana???

Dulu mula semester aku berambat ke bookstore nak cari buku, walaupun bayang baucer buku untuk pelajar mungkin belum di drafkan lagi pemberiannya. 3 4 harga ratus buku, PTPTN kan ado..

Sekarang engkau PTPTN ado, baucer buku 150 hengget, tapi test-pad sehelai pun mintak kawan sebelah. Tak diberi, mungkin nanti dikondem, serba salah kawan dibuatnya. Apa kau ingat mak ayah die bagi duit belanja untuk 1 kelas ke???Baucer buku kau pegi mana????

Dulu aku pegi library kalau nak cari buku, mane mampu nak beli semua buku. Sambil-sambil boleh juga guna internet di library. 

Sekarang engkau, wi fi bersepah, handphone tak kurang 1, tinggal bijak nak guna atau tak je..Itu pun otak masih lembab tak nak pikir..

Dulu aku walau masih mentah, perintah wajib dari Yang Atas tak pernah di lalaikan.

Sekarang engkau, terang-terang mengaku dah lama tak sujud.

Aku malas dah nak taip panjang-panjang, pikirlah wahai anak bangsa. Pendidikmu ini risaukan kalian..

Risaukan untung nasib agama & negara kita. Kalau kalian tak sedar sekarang, bila lagi???? 

Dalam senyum aku terfikir, manakan tau, kot esok-esok terkait jadi sedara. Jadi cepat-cepatlah berubah, dunia kita bukan makin muda, manusia akhir zaman gelaran untuk kita jangan dilupa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme