No 3 is on da way Insyaallah..



Doakan semuanya selamat, semoga baby sihat membesar dengan sempurna sifat, akal dan fikiran.

Walaupun tanpa dirancang,ia tetap anugerah dan tanggungjawab terindah yang akan dijaga dengan baik. 😘
posted from Bloggeroid

Staycation in Palm Garden Resort Putrajaya 24052016

Dapat tawaran interview HLP di UPM 25/5/206, nak tak nak kena la stay semalam di area sana, lagipun sesi interview pagi, kalau ikut surat, sesi kul 7.30pagi.

So petang hari Selasa dalam 3 petang siap2 gerak ke Serdang. Si Alisya gembira siap cerita kat cikgu "hari ni saya balik awal, saya nak pegi hotel.." haha layankan la ye cikgu..


Berhenti kejap di RnR Restoran Jejantas Ayer Keroh, makan siap2 supaya bila sampai nanti dah tak sibuk nak dinner, konon2 sampi hotel nak tido awal, nak iron baju, siap2, esok pagi nak interview kan..


Sampai hotel dalam 8. 30 malam, sedang elok la tu, boleh siap-siap apa yang patut. Saje amik hotel ni, takpe lah bayar lebih sikit, sebabnya aku fikir, pagi aku nak gi interview tu, boleh la en husband and anak-anak gi bekpes then bawak anak-anak mandi pool. Kalau amik hotel bajet mau mati kutu dibuatnya, lagipun mana nak tau interview tu habis berapa lama kan, aku dah masak sangat bab temuduga ni, delay ada nak habis cepat memang mimpi la..hihi Memang spacious la bilik hotelnya, dan stafnya baik.

Mujur aku dapat turn interview org pertama interview start kul 9 - 9.40. Dah lega balik dari interview, aku yang kelaparan, gi breakfast dulu haha, mujur breakfast sampai kul 10.30pagi. Ajak Alisya temankan mummy dia ni breakfast, encik husband stay kat bilik dengan Sofea yang tengah tido.

Siap breakfast, encik husband kata "jom gi Melaka.." hehe, aku pun on je la, dia nak stay kat BasTel Hotel tu, tapi called hari tu diorang tutup. So kami cari hotel lain, kali ni amik hotel bajet, De Mawardah Hotel.


Ok dah nak tgh hari, jom siap2 balik. Sebelum balik, alang-alang ada kat IOI City ni, jom la gi mall dia tu kan, layan lunch pulak.
posted from Bloggeroid

Temuduga HLP

Assalam readers,
Kali ni rajin sikit nk menulis, sebab nak share pengalaman interview biasiswa Hadiah Latihan Persekutuan (HLP). Bukan apa, sebab masa aku nak prepare for inerview ni aku pun dok menggoogle apa yang diorang share, so terima kasih sangat pada yang rajin menulis pengalaman anda. Jadi aku pun nak share, supaya nnt orang lain pulak boleh baca mana-mana tips yang berguna.

Untuk temuduga ni,first of all,
1. Kena tunggu iklan la, di website kementerian masing-masing yang ada tawarkan biasiswa ni. Biasiswa ni untuk postgrad program master/phd
2. Isi borang online, then kena prepare proposal berkaitan bidang yang kita nak pursue study tu
3. Within 2 weeks, result panggilan interview pun keluar. Masa ni kami pun pelik sebab ade yanh tak di panggil, mungkin dah dibuat penilaian pemilihan untuk ke interview.
4. Prepare semua dokumen yang diminta seperti dalam surat panggilan.

Hari temuduga
1. Hadir awal di tempat temuduga, sebab nanti kena ambil no giliran untuk ditemuduga. Kalau macam aku, jenis yang suka settle awal, aku akan make sure aku jadi orang yang awal, supaya tak perlu nak menunggu lama penuh debaran. Menunggu tu rasa macam nak beranak..hahaha

2. Soalan yang ditanya oleh panel sepanjang sesi temuduga :
i. Brief description about yourself
ii. Did you aware of any bonding for this scholarship, can you jump to other institution.
iii. Current issues regarding your selected course.
iv. Why did you choose this course.
v. Your contribution to ministry & country after you've finish your study
vi. Tell a bit about PPPM PT, the relation between the plan and your job.

Haaahhh..tu lah antara soalan-soalan yang ditanya, aku dapat menjawab semuanya, betul ke salah, yang penting confident kena ada..haha tapi yang penting, bila panel soal in English, so kita kena converse back in English juga la ye.

Pakaian masa nak interview kena la kemas, formal, name tag pakai.

So lepas ni tunggu je la result berjaya ke tak kan..yang penting pengalaman tu. Moga yang memohon untuk sesi kali ni berjaya, amin..


posted from Bloggeroid

Sanrio Hello Kitty Town cont..

Habis ronda-ronda area Thomas & Friends, turun pulak kami ke level 2. Kat level 2, ada Bob The Builder(BTB), Barney, Pingu dan rakan-rakan la..hehe


Masuk je, kami terus ke rumah Barney..kat situ Alisya just main susun-susun nombor. Sofea tumpang baring minum susu..hehe

Then, dari dalam rumah Barney tu, kami nampak mascot BTB and Pingu keluar..Alisya ape lagi, terus dia ajak mummy pegi dekat mascots tu. Tau dah anak aku tu, memang excited jumpa mascot. Dapat la dia bergambar dengan 2 mascots tu, Sofea masih lagi menyusu kat rumah Barney dengan daddynye..


Tak banyak sangat aktiviti boleh buat kat level 2 ni, kami masuk dalam rumah Pingu, just ade few games yang family boleh main. Ade satu character tu, Angelina the Ballerina, rumah dia tu tak open lagi sebab show time nya pukul 1, so disebabkan Alisya pun tak tau sangat cartoon tu, so kami pun habiskan sesi kat level tu sambung turun ke level 1.

wait for next entry ya..
posted from Bloggeroid

Sanrio Hello Kitty Town 22042016

Last week menyampaikan hajat si anak, ke Sanrio Hello Kitty Town (SHKT) di Puteri Harbour, Nusajaya.

Gerak dari rumah jam 8.30 pagi Jumaat sebab dah tengok schedule ambil dari website, SHKT tu buka jam 10.30am, so memang elok la sampai masa tu nanti. Anak-anak memang jenis bangun awal, so tak de masalah nak kejutkan diorang, dan bersiap awal.

Sebenarnya adik aku dapat 2 free tickets, company dia bagi, tapi dia nak pegi jauh, rezeki kami yang diselatan ni la nampaknye..hehe untuk Alisya, disebabkan dia dah 3thn lebih, so dia pun kene ada tiket, so aku beli lagi 1 ticket online je, dapat la discount sebab ada tesco card, rasa promotion utk tesco card tu sampai june 2016. Harga ticket semua boleh tengok di website Puteri Harbour.


Excitednya la hai si kakak Alisya..sampai-sampai je, mintak dia ke toilet, buang air dulu, sebab dia memang dah tak pakai diapers. Gambar 3 beranak tu depan entrance ke SHKT, anak-anak dah tak heran camera. Before masuk, diorang akan cek beg macam theme park lain lah, nak cek kita bawak masuk makanan ke tak, memang dah agak pun, so bawak masuk susu anak-anak je.

Disebabkan beli All Park Pass, so daddy kata, jom kita start gi level yang paling atas,ada Thomas & Friends theme park. bagi yang boys, suka la kat sini sebab banyak ride yang diorang boleh main. Tapi nasihatnya, tinggi yang selamat nak boleh main semua adalah 110cm.


gambar ni je ada dalam henfon mummy, gambar masa naik helicopter & bas dalam henfon daddy. Alisya mula tu dia memang menjerit takut masa naik ride, sebab tak pernah kan, haha kesian anak aku, tapi si Sofea, relaks je..kihkih..tak banyak yang kami naik sebab Alisya takut. Ade yang ride macam Solero yang kat genting tu, tapi untuk kids la, tu pun Alisya tak nak naik, so malas la nak paksa.

Sambung next entry..bagi korang rest kejap ☺
posted from Bloggeroid

Balik Ipoh CNY 2016

Duk belek-belek gambar dalam henfon, ternampak gambar-gambar masa balik Ipoh cuti CNY ari tu..huhu dah nak dekat 3 bulan lah kami tak balik Ipoh ni..

Insyaallah dalam masa terdekat ni nanti kami akan balik..rindunya jangan cakaplahkan, tapi suami dan anak-anak pengubat kerinduan, sebab diorang pun rindu dengan kesayangans di Ipoh..

Especially Alisya la, asyik sebut embah, opah, atuk, paman, bibik, sepupu dia..semua die sebut bila-bila teringat..Sofea tak tau apa lagi, hehe


👆plannya nak ke Funtasy House yang terletak di Pekan Ipoh tapi tutup sbb CNY, end up kami berjalan-jalan sekitar kawasan..macam-macam la yang menarik perhatian..muzium Yasmin Ahmad, kedai-kedai hipster, tapi semua kami tengok-tengok je..☺


Ajak opah jalan-jalan AEON baru kat Klebang..hehe tak pernah merasa sangkaya(eskrem kelapa) so kita cuba la kan..nak sampai thailand ntah bila.. sedap dan banyak, berbaloi la harga setempurung tu 9ringgit> rasanya..


Daddy geng MTB dia 1 Malaysia..Balik kampung pun gi cycling..hehe tak pe la, kita gi Padang Polo bawak kakak main taman..

Balik kali ni, seronok sebab dapat spend time dengan family sebaiknya..masa balik Dec 2015 lepas, busy dengan preparation aqiqah untuk Nur Sofea..☺

posted from Bloggeroid

Follow jamboree mtb lagi

Awal April ari tu lagi sekali kami follow en husband ke event kayuhan mtb. Kali ni di Ayer Hitam. Tahun lepas dah pernah join, tapi masa tu bertiga, hehe kali ni berempat.

Kali ni kami book hotel bajet je, lagipun hotel tu memang dekat sangat dengan tempat starting event tu, so mudah.
Sampai je dekat hotel, Alisya tanya, "kolamnye mana mummy?" hehehe dia ingat macam hotel kat Batu Pahat ari tu..😂

Aku dah plan sebenarnya, sampai Ayer Hitam ni nak beli karpet. Sebab memang kawasan ni, banyak jual barang-barang persiapan perkahwinan dan karpet.
kami sampai dah nak petang juga, then lepas cek in kami terus gi cari makan kudapan petang. Lepas dah makan, terus gi cuci mata kat kedai-kedai yang jual karpet.

Lepas dah tengok-tengok, bincang-bincang, dapat la sambar 1..Seriously, bab tawar menawar ni en husband yang pandai, hehe nak shopping tempat-tempat boleh tawar, ajak la dia..hehe

Ni la karpetnye..menggantikan playmat yang dah berlubang-lubang di korek Sofea. Risau sebab lepas dia korek, perca plastik tu dia masuk ke mulut, tu yang kena tukar jugak la kepada yang baru.

Lepas dah dapat karpet, en husband terus bentang kat bilik hotel tu, buat kami lepak-lepak. Malamnya, kami makan kat kedai dekat-dekat dengan hotel je.

Tengah tunggu order makan sampai..

singgah kedai nak beli makanan untuk lepak-lepak kat bilik, boleh pulak Alisya request nak beli sepit rambut..😂 gegirl sangat anak saye ni..😁

Esok pagi, event berlangsung..Macam biasa aku stay dengan anak-anak kat bilik, layan diorang landing main-main. Dalam jam 11 lebih daddy dah siap kayuh beskal dah dapat medal.


Dalam 12.30 kami cek out, huhu nama je hotel bajet, lewat cek out kene surcaj tau..😜 haha adoi, layankan je la..Ok tu je la kisah percutian singkat ke Ayer Hitam..
posted from Bloggeroid

Cuti-cuti & jamboree mtb

Fuhh lamanya tak menulis, ok lah nak nak rekod sikit kenangan kehidupan, takut lupa pulak nanti..

On 11th march ari tu, kami 1 famili follow encik husband gi jamboree mtb di batu pahat. Since bersalin Sofea Jun 2015 memang kami tak de gi cuti-cuti lagi..cuti balik kampung ade la 2 kali masa december 2015 & februari 2016. Aku pulak ade outstation masa januari ari tu ke Ipoh, tinggal anak-anak dengan en husband..masa outstation tu memang all out sbb pegi geng2 perempuan, siap berjacuzzi bagai semuanya..hihi

So macam kesian pulak kat anak-anak asyik duk umah, gi skolah je..aku pun decide cari la hotel yang ada swimming pool and best sikit, supaya anak-anak rasa seronok. Satu-satunya hotel kat batu pahat yang ada swimming pool ada Katerina Hotel. So aku pun booked je la dah niat kan nak stay hotel ade pool.

Kitorang sampai batu pahat dalam jam 1.30, en husband gi daftar dia punya jamboree beskal dia, then plan nak terus gi makan before cek in hotel. Nak cari asam pedas la kononnya, batu pahat kan femes dengan asam pedas. Tapi kedai yang di war-warkan kat dalam fb tu tutup la pulak. Dah tak tau nak gi mana, sudahnya kami makan fast food je..haha tu memang pilihan selamat bila gi mana-mana

Sudah makan, kami cek in hotel, budak berdua tu happy la tido hotel, kemain lagi..Sofea mula takut, asek nak berkepit je, tapi sudahnya merangkak serata ceruk bilik..hehe


Petang tu amik peluang bawak anak-anak gi mandi pool. Memang seronok sangat la anak-anak, especially si kecik, Sofea..ngelejat dia dalam pool. Alisya takut, berpeluk je dengan daddy tapi nak mandi pool..😁



Malam, blurrr lagi nak makan apa, haha sebab nak g makan mee racun [femes gak kat batu pahat] agak jauh dari hotel tu, rasa macam malas nak g jauh-jauh. Nak masuk mall tak leh tinggal basikal en husband duk atas kereta, risau gak, kene gi tempat yang parking dekat dengan kedai..hehe so kami pun round je nampak kedai, kami berhenti.


Sementara tunggu makanan sampai..dua beradik ni dok bergurau senda..☺

Ok..esok paginya en husband ke tempat jamboree.. aku stay dengan anak-anak kat bilik je..dua beradik, bangun awal, tapi si adik tido balik, letih la tu..bila dua2 dah bangun, aku umpan diorang mandi bathtub pulak..haha seronok la dua beradik tu..

Dah siap2 mandi, pakai baju semua..teringat ade breakfast..rasa rugi pulak kalau tak turun makan kan..so aku tawakal bawak budak berdua ni, rasa macam terjamin keselamatan sebab yang makan mesti orang2 yang stay kat hotel je..

Beriye kakak kalau keluar makan, asek nak suapkan mummy daddy je..

Dalam pukul 11.30, en husband habis jamboree, dia sampai hotel, kami pun siap2 cek out dalam 12.30..terima kasih banyak hotel sebab tak kenakan surcaj sebab cek out lewat, may be sebab dah bgtau awal kot..hehe

Tu la cerita percutian singkat kami ke batu pahat..☺
posted from Bloggeroid

Sofea first tooth

Sepanjang lahir, pernah sekali je Sofea kena selsema masa umur 5 bulan, pas tu dedar sikit je badannya. Kiranya kali ni memang betul-betul demam dia.
Air liur duk meleleh je, mummy dah agak ni mesti nak pecah gusi nak tumbuh gigi ni. Moga Sofea kuat, dan sihat sentiasa. Big girl dah anak mummy ni, Sofea yang kuat.

Menggigit aje la kejenya..ade tips kata simpan teether tu dalam fridge, bagi sejuk, bila baby gigit kurang la perasaan tak selesa baby tu, so mummy pun ikut je la tips tu.
posted from Bloggeroid

Personalize calendar

Demam photobook sekarang ni dikalangan kawan-kawan office aku..hehehe aku pun dah terjebak.

Sempena new year ni kan, aku terjebak beli calendar kat photobook tu. Niat dalam hati, nak letak muka-muka kesayangan kat calendar 2016 ni, sekurang-kurangnya, sejuk sikit hati di kala busy bekerja tu kan..hehehe

Aku dah beli since 2 minggu lepas lagi, tapi aku tak siap-siap lagi design masukkan gambar, huhu busy sangat sekarang ni. Balik umah jangan harap la aku ngadap laptop bagai. So doakanlah, aku dapat realisasikan calendar tu, aku nak cuba design weekend ni, harapnya..hihu


Chaiyok datang lah kesempatan dan semangat.
posted from Bloggeroid

Sofea meragam berubah tempat

Kalau korang tengok gambar last entri aku, gambar majlis aqiqah tu, kalau korang jenis yang perati la kan.. mesti korang tengok alahai sian si Sofea macam x bersiap je dia..hehe kesian anak aku tu..bukan tak dress up kan dia elok2, cuma dia meragam.

Kami sampai Ipoh hari Rabu petang, dari hari Rabu sampai ke Sabtu tu(majlis hari Sabtu), asek nak menempek je. Berubah tempat orang kata. Memang tak jadi keje la, aku pakaikan die headband pun die tarik, rimas kot.

Ye lah, dalam masa 3 bulan kehidupan dia, yang dia kenal adalah, mummy, daddy, kakak Alisya and cikgu taska dia..hehe mana die kenal, embah, opah, atok semua tu..

Baju jubah dia tu memang aku tempah special untuk dia, siap bertudung tau..hehe tapi tak kesampaian nak pakai dengan tudungnya masa majlis..


Gambar ni masa test jubah & tudung baru sampai..Masa ni comey la siap bertudung bagai..tapi masa majlis betul-betul sian dia..hehe nak wat macam mana kan..
posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme