3D [Dating Dengan Dentist]

Yeayyy!! Dr Ong said that on december my braces can be take off..=]
Published with Blogger-droid v1.7.4

convo present for them

Hadiah konvo untuk mereka,adik n adik ipar..
last 2 weeks adik ku konvo di PICC and last week adik ipar ku pulak konvo di UiTM..
Mula2 macam blur ape la nak di bagi kat diorang 2 orang ni,last2 belikan hadiah kat atas tu..ada 2 kotak la sebenarnye,tapi dlm hp ni sempat snap 1 je..
Congrats to both sisters ♥
Published with Blogger-droid v1.7.4

krushers ~i love!!!

photo courtesy : KFC Malaysia

manusia normal yang tak mengamalkan memakan fast food selalu ni, baru nak merasa benda alah ni kat KFC, hahaha...kesian kan...sob3
mula-mula planned nak order Classic-Kookies' n Kream,
but then bancuhan tu tak ready to serve lagi katanye, jadi kite nak jugak rasa,
so kite order Sparklers-Sunset Surprise hehehe....bagus untuk cuci perut, kui3

p/s : ingredients for Spaklers-Sunset Surprise ni : 7UP + Lemon + Pudina = Ready to serve!!!

uitm dihatiku [DSB vs DATC]


last week adalah minggu convo untuk UiTM..
sekali lagi menapak masuk ke UiTM untuk memeriahkan konvo adik ipar, ATEH [klik untuk ke blog Along, baca entri pasal konvo Ateh]

wahhh!!!! yang paling rase nak sambung blaja bila tengok UiTM da ada dewan baru sehhh...!!!gerek laaa...huhu, dulu masa kite konvo degree kat Dewan Seri Budiman je..


dengan design da ala2 UFO kat tengah2 padang tu, memang mengujakan..!!!!
nama pun kelasss gitu, Dewan Agong Tuanku Canselor [DATC]

photo courtesy : blog Along

stick hubby & wifey


My Stick Family from WiddlyTinks.com

zaman manusia kejam

pemupukan nilai manusia zaman sekarang :

"zaman sekarang, buat apa semua kena bagitau,
kalau tak terbitkan nanti orang ambil hasil kerja kita,
zaman sekarang nak buat semua benda bersebab,
kalau tak, nanti sia-sia katanya,
zaman sekarang orang dah tak rasa malu nak ambil hasil penat lelah kita,
lepas tu mengaku tu hak dia,
zaman sekarang ni diorang cakap matlamat menghalalkan cara,
asal matlamat tercapai, pijak orang pun diorang sanggup"


hmmm......betul ke cara ini yang kita nak praktikkan????
bila rezeki yang kita dapat tu tak berkat,
suap pulak bagi anak isteri makan,
agak-agak ape lah hasilnye ye?????

...fikir-fikirkan...

p/s : rela lagi gaji sampai 'langgar dinding' dari naik tapi 'pijak' orang lain...

testing~

Tau pasal product kat atas ni da lama,keje opis zaman skrg ni biase la kan,sume product kite tau,dealer nye banyak. .
Tapi kisah beli benda kt atas tu masa buat facial and body spa before kawen ari tu,sape2 yang dok area ampang ipoh tu leh la kalau nak buat treatment kat sane,kite tolong promote je,tolong2 kakak sepupu,hehe die yg suggest pakai product tu,katenye ok. .
So beli la nak try kan,so far lepas da almost sebulan pakai,ok la,kulit jadi soft and warna kulit jadi lebih sekata. .kadang2 kalau rajin,sapukan skali kat muka hubby,die suke hahaha. .
Tapi sebab beli travel pack je ari tu,rase macam da nak abes, aiseh kene beli lagi ni. .adeh tang nak kene kuar duit ni berat sket, tapi nak produk best punye pasal. . .kui3
Published with Blogger-droid v1.7.4

suke-suke wiken~

kalau last week da beriadah bersama mak ke zoo [dalam entri mari kita ke zoo!!!],
aktiviti riadah [lepak chill~bak kate org mude] minggu ni diteruskan dengan melepak santai sambil makan petang di padang POLO ngan mama pulak ;)

~wajah-wajah makanan petang kami~
~wajah-wajah kami menyantap hidangan~
~wajah-wajah padang POLO~


p/s 'i love u' to my hubby dubby and happy 1st monthsary sayang...

menang sudoku

Hihi,datang students' event ptg tadi dgn niat nk bg support je ye la kesian students buat event kalau x tolong meramaikan. .masuk pertandingan sudoku,hik3 sekali menang la pulak. .

Nombor 1 lagi,kui3 Alhamdulillah,dapat la hamper kt atas tu. .

Siap dapat makan lagi,kuih muih n bihun,makan kuih je,bihun mcm kenyang lg nk mkn,so simpan je,kebetulan ari ni tgl sensorang kt umah,family sume ke putrajaya,adik konvo. .so rezeki malam ni mkn bihun, da x pyh masak. .
Published with Blogger-droid v1.7.4

cameron ~ape yang best??


amik nasihat ustaz masa pegi kursus kahwin dulu :

"lepas kahwin, pergi lah kemana2 untuk honeymoon, tak kisah la dekat ke jauh ke, sebab memang kamu perlu masa untuk berdua sahaja, supaya kita lebih mengenali pasangan kita.."

lepas kahwin bukan boleh terus shoot gi honeymoon, banyak hal nak settle, gi jumpe wedding planner, hantar baju2 sume...
then kita kene juga menjenguk saudara mara yang rapat nak perkenalkan pasangan kita pada pak cik mak cik kita,
masa lepas kahwin tu jugak adalah masa nak bermesra dengan family, duk umah mak sendiri then duk umah mertua, hehehe ye la bila lagi kan nak kenal2 bermesra sefamily...
hubby pun have to go to class, kesian juge kat die sebab class kan, missed class tak sama macam kita keje, kite kalau cuti tak gi keje tak rasa ape2 pun, tapi kalau missed class rugi banyak ketinggalan nanti..

so honeymoon kami hanya bermula lepas seminggu kahwin...hihi and destinasi yang paling dekat and reliable adalah cameron, hehehe, memang kami nak tempat sejuk, supaya mood honeymoon tu terasa best sket, kalau nak gi pangkor pun dekat, tapi panas, area laut kan...booked hotel pun da last minute, called for reservation hari jumaat, hahaha esok nye da nak pegi pun..

cameron ni kalau budak2 sekolah yang pegi, sure die akan kate "boring la ade ape ntah kat sane..." hehehe memang pun....
tak de ape, setakat tanaman, sayur2, buah2.....
tapi kalau yang macam kami da kahwin ni, ape de hal, da ade tempat menginap yang selesa tu, dok diam2 la dalam tu, buat macam rumah sendiri, lapar gi keluar cari makan, heaven2..hehehe

tapi kalau ada yang tanya tempat apa yang boleh dilawati kat cameron, boleh la kami bgtau apa yang ada kat sane...antara fav places kat cameron ni :


Bharat Tea Plantation ~selalu kami akan singgah sini dulu for breakfast..
kea farm ~pasar kalau nak beli sayur2 and buah2..
taman-taman disekitar cameron
kedai2 disekitar cameron ~ni waktu malam so memang tempat makan je la yang ramai orang..
avant chocolate ~

ni la rupe kedai chocolate si avant ni
dalam area avant chocolate sendiri ada mini hydroponic farm dan kebun bunga..

so tu je yang kami sempat singgah, yang lain2 macam, bee farm, strawberry park, time tunnel kami tak singgah sebab malas, ramai sangat orang susah nak park kereta...

3 of us

ooopppsss, ni bukan entry of pregnant announcement,
tapi kalau da rezeki Alhamdulillah, doakan kami...=)


tapi ni entry pasal.......








T.R.I.P.O.D


benda penting yang perlu ada bila hanya ada anda berdua pergi bercuti...sepanjang kami pegi berholiday memang x lekang tripod ni dengan kami, so that, whenever ada spot yang menarik untuk di shoot and for sure nak muka kami ada skali dalam shoot tu, kami akan guna tripod, tak berat mana pun tripod ni, nak diusung ke sane sini, camera tu lagi berat..hehehe
thanks for Mr Tripod for being a loyal companion to us, da macam pegi bercuti bertiga plak...hehehe kemana je usung tripod..=)
tak sia2 hubby insist nak beli tripod after beli camera ari tu..hehehe

hadiah kahwen

hehehe cerita kahwen x abes lagi, kami masih lagi menerima hadiah kahwen dari kawan2 and students, time kasih banyak2 la..x sempat lagi nak bawak balik umah..tersepuk hadiah2 nya kat opis ni..nanti sy bawak balik pelan2 ye..yang kat bawah ni gambar 1st batch adiah yang smpi masa baru naik cuti ari tu, dan bilangannya da bertambah..thanks a lot, nanti da ada umah sendiri sy kemas hadiah2 ni cantik2..hehehe

kat umah pun bersepah lagi hadianya, dah masuk dalam bilik stor,
datang lagi hadiah baru dari adik & bakal adik ipar, hehehe time kasih la,
paham sungguh korang ni, tau agaknye kakak die ni da lama nak ade oven sendiri...
tapi dok pk sploh kali tak tau nak letak mane..kui3..

saya ingin mengucapkan

trime kasih sayang. .=] promise,i will use it wisely,jage elok2, baik punyeee. .
Published with Blogger-droid v1.7.4

mari kita ke zoo!!!

last wiken, pagi2 sedang breakfast mak bgtau nak balik kampung, so kami pun mengikut la skali duk kat ipoh pun x de aktiviti, hehehe then terplan plak alang2 da balik kampung tu, singgah zoo sat, jalan2 keluarkan peluh, haha...nak exercise skrg ni, memang malas ya amat....

sampai di exit, ready to go...yihaaaa!!

sampai around 10.30 pg mcm tu, then bermula lah perjalanan kami melihat haiwan di zoo tu, since last year ni baru jejak kaki balik ke sini, mak pulak bgtau last die pegi thn 2003, hehehe seronok, kalau ade budak2 ni mesti lagi meriah...kebetulan hari tu memang banyak sekolah tadika yang buat lawatan ke zoo ni, so memang nampak ramai sangat budak2 kecik pakai uniform sekolah..




melihat beburung cinta..



si flamingo bermain air..

singa bersantai2...

jalan lagi..semangat2..hehee

melihat rusa berehat2...

gegajah jinak...<teringat thailand, ehem2 sayang..krabi jumm..;)>


ok enuff for this time, jum pulang..=)

p/s : pihak pengurusan zoo taiping, tolong kawal kera2 yang berkeliaran, kerana kera2 tu semakin liar dan membahayakan keselamatan pengunjung...=(

craving for pitza

Yummy2..
Published with Blogger-droid v1.7.4

suami teringin kuey tiaw


encik suami memang selalu mengusik sy pasal kuey tiaw ni, bila kuar dinner ngan housemate mesti dia cakap "order kuey tiaw la tuh..hehehehe" ahahaha..


ntah la, sy prefer kuey tiaw daripada mee and bihun, sebab bihun tu kalau org x rendam betul2, jadi keras, and mee tu kan femes dengan isu pewarna kuning tu, so sebab tu sy elakkan makan mee, tapi kalau rase nak makan, belasah jugak..jadi pilihan yang terbaik antara tiga2 jenis tu, sy pilih kuey tiaw...hahaha "so b, skrg i da explained kay kenapa i selalu makan kuey tiaw..hik3.."

pas tu penah masa kitorang gi date dulu, sy order kuey tiaw kung fu..hehe, pas tu encik suami ni rasa then dia macam terbekenan agaknya, x pun da 'terkenan', hahahahah sebab selalu sgt usik sy..sekarang dia pun asal order je, kuey tiaw tom yam la, kuey tiaw kung fu, kuey tiaw goreng la..hahahaha

lepas2 kawin ni plak, sy x berkesempatan lagi nak masak menu yang special untuk suami, takat masak makan lunch time tu biase la kan, lagi pun maklum la, kami tak de umah sendiri lagi, jadi aktiviti memasak tu agak terbatas, lagi pun jumpe weekend je, sume benda nak buat masa tu, nak settle2 itu ini..hehehe

so last week da plan ape pun yang jadi nak masakkan juge suami, kuey tiaw kung fu...jenuh gak mencari resepi yang agak2 mendapat respond yang bagus daripada org2 yang da penah try..so terjumpe la kat my resepi...hihi suami pun sama2 menolong, i luv u manyak2 la bb, thanks..=)

suami komen, sedap, hahaha tapi kuah x cukup, x pandai bajet lagi..maklum la 1st try..kui3, gambar x sempat nak snap, tapi encik suami ade gambar tu, dlm enpon die..


how it's made


kerja banyak, nak marking paper test students, tapi penat la sambung keje kat umah ni...skali2 bosan jenguk sat lappy, tengok apa ade kat internet ni, sambil2 men sms dengan encik hubby =)

korang penah tak tengok tak rancangan "how it's made"?
secara jujurnya memang sy ni payah nak hafal2 cite2 kat tv ni, memang x minat sangat nak tengok tv, so kalau terclick remote tu then kuar cite how it's made ni, memang cite lain tu tolak tepi dulu...

sangat suke rancangan ni, kite boleh tengok macam mana satu2 benda tu dibuat kan, daripada sekecik2 benda sampai la ke besar2 benda...bagus rancangan ni untuk budak kecik sampai la ke yang dewasa..kadang2 kita bila nak cerita kat budak2 macam mana satu2 benda tu dibuat kita tak tau kan nak explain, so kite bagi budak2 tu tengok rancangan ni...

belek2 kat google, then jumpa website dia...How It's Made, episodes yang da termiss tu search je kat youtube hehehe...tadi baru je layan How It's Made-Highlighter, selama bertahun2 tau pakai je highlighter tu calit2 kat notes, hahaha ari ni baru tau macam mana benda tu dibuat, before tu tengok macam mana buat pencil, haaha excited betui layan episodes "How It's Made" ni..

apa yang patut kita bualkan bila 1st time jumpa orang?

situasi lebih kepada ketika menghadiri kursus~

kalau kita attend any kursus mesti ada makan kan?ada brunch, lunch, tea time, sampai la ke dinner[kalau kite stay kat tempat tu la kan].

so bila makan tu, mesti la kita join je la sapa2 pun, tak kisah la 1 office ke, branch lain ke, asalkan x nampak macam kera sumbang makan sorang2..hidup kene la campur orang..hehe tapi bila kita makan tu la masanya kita akan bersembang dengan orang lain, kalau tak nak sembang nanti betul2 jadi kera sumbang, susah pulakkan...;p

selalunya kalau korang bersembang masa makan tu, especially dengan orang yang 1st time korang jumpe masa kursus tu, apa yang selalu disembang kan????
supaya orang tak bagi 1st impression yang mengecewakan pasal kita...hahaha
agak susah bagi saya yang memang sifat semulajadinya bukan "a conversation starter"...
ade orang kata slalunye kita akan mulakan perbualan dengan cuaca, x pun perkara yang berkaitan dengan acara yang kita hadiri...
tapi penah terpikir tak, kalau kite bersembang dengan orang yang salah...hahahahha

contohnye.......

situasi A
A : macam mana configure PC tadi ok?
me : owh ok la, x de masalah sangat [sambil senyum]
A : a'ah tu la mula2 ni senang lagi kan..[senyum balik]
me : before this penah kena panggil ke untuk attend kursus ni? [tanya sebab before this sy penah tolak tawaran kursus ni sebab clash dengan kursus lain]
A : a'ah penah, 2 kali, 1st time tu masa tu gugur..2nd time tu husband bawak pegi UK rehat2 sebab dah down sangat lepas gugur tu, duduk la kat UK tu cuti 18hari..[cakap kuat pasal kisah UK die tu]
me : owh ye la nak buat macam mana kan...[dalam hati sy da buat 1st impression semacam da pasal minah ni]
A : tu la pasal, tiket flight pun da 4.5 k tau...[dengan bangganya]
me : eh mahalnya, ke tiket pegi balik?[hahaha ingat sy ni x tau apa2 ke pasal flight ni]
A : a'ah tiket pegi balik..
me : tak pe la, kire ok la ni da panggil balik datang kursus ni [nak matikan perbualan]..sy gi dulu la, balik office jap[kebetulan kursus buat kat office sy...[senyum terus blahhh....]



situasi B
me : dari office ke umah berapa lama?[sebab da tau B ni keje kat shah alam, umah kat cheras]
B : kalau balik keje pukul 5 tu sampai umah dalam pukul 6.30...
me : owh, memang tak nak duk dekat ngan office la ye...[tanya saje2 mengisi kekosongan perbualan]
B : ada beli umah kat shah alam tu, so bile umah da siap nanti pindah ke sane..so umah yang kat cheras tu jual...
me : owh macam tu, lepas ni senang la, dah settle down kat shah alam...
B : tu la, umah kat cheras tu apartment je, tu pun da 110k, kecik je padahal...then pk2 balik beli 1 umah kat shah alam, walaupun harga 439k beli jugak la...[dengan nada eksited+blagak sangat nak bgtau]
[xleh blah betul smpi "4 3 9 k" setiap detail nak bgtau, bgtau je la 400k pun ok la lagi]
me :owh ye la, nak buat macam mana kan da area tu memang umah mahal, size kecik je tapi harga berlipat ganda


memang la perbualan tu nampak biasa, tapi kite sembang ke dengan orang yang kite baru kenal cite2 macam tu..tak yah la nak bgtau setiap sen yang kite belanjakan kat orang yang kite baru kenal, konon macam die sorang je ade duit...
kadang2 kawan rapat kite pun kite tak cite harga rumah kite berapa, apa kite beli, berapa banyak kite belanja, nak buat ape la cite sume2 tu....
lagipun nak blagak buat ape, yang attend kursus tu sume setaraf je, sama2 jawatan, gaji pun lebih kurang je...

"tak sesuai nyah, mak geli tau nak dengar tau..."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme