baru tau rasa macam mana..thinking of spreading it hehehe!!

sakit mata menyerang...
pejamkan mata adalah alternatif terbaik..tapi bile nak bukak, nahh tu dia..seksa!!

situasi : di klinik

wanita di kauter : dah penah datang?
saya : x penah..(sambil menyerah kan ic)
wanita di kaunter : norshadila (memanggil untuk masuk ke bilik pemeriksaan)
doktor : (sambil mencuci tangannya) ye, sakit ape?
saya : (amboi senangnye jadi doktor..tanye aku sakit ape, bukan die ke kene diagnose aku sakit ape..) mata saya merah..plus saya selsema..
doktor : ok..pandang bawah (check mata aku guna torchlight), family or kawan2 ade yang sakit mata ke?
saya : xde..(jawab mcm nak x nak..ntah knape aku tetibe mcm pening agaknye sbb duk dalam klinik kot..hahah alasan)
doktor : ari ni keje ke?
saya : tak..
doktor : ok saya akan bagi awak mc untuk esok..awk keje di mana?
saya : politeknik behrang..
doktor : eh keje ke blaja?
saya : keje..(??? apsal doktor tu tanye mcm tu..ooo mungkin aku nampak muda??tgk ic umur patut dah keje, tapi mesti confirm la die tgk aku muda..hehehe)
doktor : ok saya akan bagi ubat..bla..bla..
saya : ok..

have a blessed ramadhan


wishing all a blessed ramadhan..=)

bunyinya kasar..tapi maksud mendalam...

tingkahnya seperti tak endah..
tapi dia mengambil berat...

lagaknya seperti tabah...
tapi dia amat lemah..

senyumnya terukir sinis...
tapi dia sebenarnya ikhlas..

mimpinya terbayang remeh...
tapi dia bercita-cita...

suaranya terdengar lantang...
tapi dia perlukan sokongan..

tangannya terlihat kekar...
tapi dia lembut membelai...

luahan ini ikhlas untuknya...
sayang, trust me...

saya insaf...

went to langkawi for btn...hmmmm,sounds interesting kan???hmm...mmg sangat!!!!!!!!!!!!! interesting...
tempat pun not bad x payah mandi kolah, stay di hotel panorama...
but we experienced the condition at the real kem btn tau...
hehehe ni sume salah pak cik tu (~ooopppsss terngiang2 cakap ayah(fasi masa btn) ayah cakap ni la org kita suka salahkan org lain..) ok2 perbetulkan balik...macam ni..kami cakap nak ke kem pelatih btn, then pak cik terus la hantar kami ke kembtn...sampai2 pulak x leh daftar lagi urusetia suh gi masuk bilik dulu...x leh daftar lagi sbb if dah daftar korang x leh kuar...ye la sampai awal beb kul 10..daftar kul 2..gile semangat..kitorang masuk bilik terus chop katil bawah hehehe katil double decker, so sape nak tido atas,x sanggup mak...mandi2 ape yang patut, pantau kolah kot2 ade jentik2 hehehe...iron baju semua..paham2 la btn kang x sempat nye ko nak iron2 baju...so alang2 sampai awal ni iron2 la baju2 tu...
tup2 lebih kurang 30 minutes later, boys yang tolong belikan makanan called...suruh confirm kan balik betul x nama tempat tu kem pelatih penorama...so gi dapatkan confirmation...ha!!! dah kena dah....salah weh....dah kene kemas balik..yang mane dah ironed baju...angkut la dengar hanger2 skali...yang dah kemas baju dalam almari...masuk balik dalam beg...naik la balik kami van ke kem pelatih panoram..macam2 rase macam hangin datang...nak mengamuk x boleh..badan dah penat dr semalam tido x lena...so about 5 minutes..sampai lah kami die kem pelatih penorama...(i've been there before this,mase tu form 4...hehehe so macam mengimbau kenangan la..~aku rase dulu hotel tu x laku then dibuat kem latihan la..sbb macam x terjaga je..swimming pool yang dulu mandi tu pun da x bley buat mandi memang x terjaga lah..)ok sekarang keadaan berbeza...tiada lagi kolah macam di kem btn, di sini yang ada hanya shower yang perlu diputar tombol air panas / sejuk...=) 1 bilik berempat berbanding tadi 1 bilik 20 org...hahaha belagak gile....dan aircond yang nyaman berbanding kipas berkongsi 4 orang..hihihi riak2...ok tu semua dunia semata...so overall keadaan selesa la..x macam org lain ber-btn...hehehe

the most important thing is that, pengisian btn tu..sungguh berkesan...now i realized about social contract...ye social contract semua rakyat jelata...silalah faham social contract...beli la buku perlembagaan tu..~hik2 aku pun x terbeli lagi...sekarang i dah paham,what is really happened in Malaysia...fuhh....semangat gile beb....membuak-buak je rasenye,macam nak tempeleng je semua pengganas baik yang senyap or yang memberontak...(~eceh...macam la tempeleng tu besar sangat, jari pun pendek...gulps...)
ok seriously btn ini sangat berkesan pada diri...and saya sayang semua fasilitator and urusetia...sungguh baik n baik n baik sangatttttttt......sweet je macam nak cari suami pun nak yang sama perangai macam tu...=p mereka semua pak cik tau..tapi semua bersemangat....pak cik bukan sebarangang..semua blaja tinggi2 tu...lelaki muda sila ambil contoh, okaiii...hehehe terngiang2 gaya2 pak osman cakap okay jadi okaiiii....hehehe....
last word for this entry...
SAYA SAYANG MALAYSIA......

hidup ini adil

situasi 1
penuh sabar si lelaki itu menanti isterinya pulang dari kerja tanpa sebarang rungutan, dia setia menunggu isterinya saban hari..pabila isterinya tiba turun dari bas..disambutnya dengan penuh senyuman..isterinya tanpa segan silu memeluk pinggang suami tercinta..sambil duduk di belakang basikal suami tersayang...tidak diendah kereta yang menjalar..tidak diendah, kesibukan jalan dipetang hari pasangan itu pulang kerumah dengan senyuman...itu kisah mereka...mereka tidak perlu wang berjuta untuk meraih cinta..=)

situasi 2
perempuan itu pulang dari kerja menaiki kereta mewahnya...meredah kesibukan jalan sambil ligat fikirannya berputar...tidak diendah mata yang mengerling melihat kehebatan pacuannya..yang difikirkannya hanyalah,apakah hidangan untuk santapan keluarga nya pada petang ini..setibanya dirumah..yang tinggal hanyalah pokok-pokok bunga yang menyambut kepulangannya...serta ikan-ikan di kolam, penjaga rumah tak bergaji..tiada sang suami..anak-anak kesunyian meraih simpati rakan keluar tanpa pengetahuan...bahagiakah perempuan ini?

situasi 3
sudah setahun rasanya sang lelaki ini tanpa jemu mengatakan dia cintakan kekasih hatinya...walau mereka masih muda remaja, bagi mereka sesiapa berhak bercinta...keluarga melarang, tapi dalam hati mereka memberontak tanpa berani melawan...sang arjuna sembunyi2 menelefon si gadis, pabila ibunya, iaitu seorang wanita bergelar pulang ke rumah..lantas perbualan si anak lelaki ini dengan si gadis tidak semena2 diputuskan dengan sengaja....bakalkah dia menjadi lelaki dayus?atau dia hanya cuba menjadi anak yang patuh?si gadis yang konon cintakan si arjuna, sedikit tersentak, namun baginya itu adat bercinta, banyakkan bersabar...si arjuna menyatakan hubungan ini hanya sementara...jangan mengharap apa-apa kerana kita bukan sedarjat...si gadis, terkesima..kecil benar rasanya dunia..siapalah dirinya..hanya anak gadis yang masih mentah,yang diingininya hanyalah cinta yang indah...akhirnya hubungan terputus di pertengahan...

situasi 4
berpegang tangan sang kekasih menemani gadisnya ke sana kemari...seperti ini menyatakan kepada dunia, gadis ini aku yang punya...hubungan berlarutan sehingga ke gerbang perkahwinan...zuriat bertambah tanda bahagia..tapi benarkah mereka pasangan bahagia?benarkah lelaki yang dulunya mengkhabarkan kepada dunia gadis itu dia yang punya masih menyatakn hal yang sama?siapa yang tahu..pabila malam kesemua zuriatnya telah nyenyak di ulit mimpi, ibu mereka dipukul dengan bengis seperti jijik benar bapa mereka melihat ibu mereka..jika dulu tangan yang sasa ini membelai lembut isterinya, tetapi kini tangan sasa ini jugalah yang menghayunkan kayu2 jati ke badan wanita yang bergelar isteri ini..benarlah kata insan, manusia berubah..tapi tidak bisakah perubahan mematangkan insan?

* banyak lagi situasi yang selalu diperhatikan dan sering menginsafkan diri..kadang kala amat menakutkan untuk mengharungi hidup...namun kadang kala amat manis untuk dinikmati bersama...cuba pandang orang disekeliling kamu,cara makannya...cara tidurnya..cara berjalannya...riak wajahnya...hidup memang kadang tak adil..tapi hidup ini indah...hidup tak perlu mewah, cukup dengan kita selesa menjalani hidup seharian...

H1N1 dan saya rindu momen itu

nak tulis but when fingers meets keyboard macam terkedu..x tau nak tekan ape...sume meloncat2 nak keluar...neuron meletup2..eceh macam la genius..ooohh ok nak tulis pasal ni la, pasal.....H1N1
actually i'm wondering la why ah lately macam dah sunyi sepi pasal hal ni, ok mmg kat sini kecoh but what i mean here is that senyi in terms of mass media part such as tv, radio, newspaper etc..apsal masing2 macam dah senyap?not blaming anyone..cume rase macam nak tau banyak bende pasal bende si H1N1 ni kurang info...kes terbaru 8 kes kematian..and then here in my workplace 6 org suspects...ooohhhh gile seram!!!!sumpah seram!!! knape nak ulang 2 kali...of course la sbb hari2 jumpe my clients aka my students, sy terdedah dgn org ramai..sy adalah berperatusan tinggi mempunyai untuk mempunyai lots of contacts..x kan sy nak jauh kan students bile mengajar...xkan sy nak stay in front je, pdhal sy suke tawaf 20+++ dalam class...x kan sy nak berdiri 1 meter bile students sy mintak tolong ajar computer, ok kalau die cepat tangkap, tapi kalau 5 kali cakap dr jarak 1 meter pun die tak paham2 ape perlu sy buat?ok we have ti understand bukan semua org pandai menggunakan komputer, kite kene consider itu...seperti prof sy penah cakap, masa die ajar org2 berpangkat makcik/pakcik die terpaksa memegang tangan org tersebut mengajar cara menggunakan mouse dgn betul..dannn...bukan org2 berpangkat itu sahaja yang kebanyakan kurang mahir..remaja belasan tahun juga ada yang x mahir..jadi sy juga perlu kadang2 menggunakan kaedah yang sama...eceh ayat macam suci benor kome mengajo ye...ate..ehehehe
ok sudah jauh sy tersasar izinkan sy pulang ke pangkal jalan..skrg ni, bdk2 ni diorang x tau diorang kene kuarantin(hinggakan ade pulak pihak yang terpaksa memanggil pelajar ini di kelas untuk pulang ke hostel..keluarlah pelajar sambil menggaru2 kepala, terpinga2 x tau yang diri dikuarantin...)(T_T)tsk kalau diorang masuk kelas pun, si pengajar yang berniat ikhlas memberi tunjuk ajar ni pun dengan ikhlas hati sanggup merapatkan diri dengan pelajar meng"anak tirikan" hidung yang kadang kala terbau stoking masam, bau rokok, bau badan, bau perfume expired.. sb(bukan semua ok...)apatah lagi mana nak tau pelajar tu dah kene kuarantin....haishh...kan sy dah kata sy berperatusan tinggi terdedah dengan keadaan merbahaya ini...=(
pelajar juga x terkecuali..mereka amat terdedah..sy tahu, kerana sy juga pernah menjadi pelajar let me show u how...hehehe...

pelajar suka berparty jinak..sebab nak hilangkan rasa rindu pada family, so mereka berjumpa ramai orang..
walaupun pelajar itu cuba untuk bersendirian belajar..cewahhh..tapi tetap sentiasa ada rakan disisi..so masih bercontact dengan seseorang...juga bakal terdedah..
pelajar x naik kete sorang2..tong2 baru jimat..so paling2 4 org dlm kete...so contacts nye 4 org..peratus keterdedahan tu juga besar...=)
pelajar paling suka makan...so lebih besar peratus keterdedahan, sbb makan mesti di luar walaupun bentang tikar di luar pintu bilik...hahaha
dan....pelajar menyahut seruan negara untuk beriadah dan bersukan...bukankah bersukan perlukan ramai manusia bergelar teman..baru syok..=)

p/s sebanrnye..terjumpe folder2 lama, sangat rindu semua momen2 itu....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme