HB to mummy!!!



begitulah alkisahnye...bermula idea nak buat mini celebration ni...tapi terpaksa di awalkan sebab nanti on 1/7 adikku tu nak gi jenjalan cuti2, so nak sambut sume ada kan....
sambut sekali dengan b'day embah(nenek) kat umah die..hehehe

selamat hari lahir untuk :
mama =)



dan.....



embah..=)






klinik kesihatan oooohhhhhhh klinik kesihatan

time : 8.10+- am
venue : kaunter pertanyaan


me :tumpang tanya, nak buat hiv test kat mana ye?
kaunter : pegi ke bilik b


time : 8.20+- am
venue : kaunter area menunggu tempat ujian darah [bilik b]


me : tumpang tanya, kat sini ye tempat ujian hiv test?
kaunter : adik ambil nombor dan ambil borang.
me : [ambil nombor...ok settle,mane borang nye?????]
me : borang tu kat mane ye?
kaunter : borang tu masuk dalam bilik b tu ambil borang dalam tu.

terus ke bilik b, ketuk pintu n pusing tombol..berkunci..then selang beberapa saat dengar bunyi tombol dipusing, so saya terus buka pintu...

me : saya nak ambil borang hiv test
petugas lembab : tunggu sekejap..[dengan gaya acuh tak acuh konon2 macam saya ni x reti tengok nombor giliran, padahal orang kaunter tu yang suruh ambil kat situ...]

so me and keroro tunggu je la sampai la no giliran kami....masa tu baru nombor 6002 tau..and nombor kami 6089, bayangkan kami kena tunggu berapa orang...bila tiba no giliran kami...kami pun masuk ke bilik tu...

me : nak borang untuk hiv test
petugas lembab 2 : ni borang, tapi yang perempuan buat ujian kat tingkat 1...

makk aihhh, bengang nye rasa, apsal la tak bgtau prosedur awal2...bajet kau keje amik darah, pakai baju putih seluar hitam, tie merah dah besar sangat la pangkat kau tu, macam la kite tak tau, hallo kau tu MA je...adoiiii, nasib baik keroro da tolong sound...after ambil borang saya terus pegi tingkat 1...



time : x tau dah kul brape..dah berasap
venue : unit pendidikan [tempat ujian hiv utk perempuan]


me : saya nak buat ujian hiv
nurse : ok, nak kahwin bila ye?sebab ujian hiv ni valid untuk 6 bulan sahaja...[dia pun buat prosedur yang sepatutnya dia buat sambil pegang hujung jari saya]..sejuk nye tangan..
me : kahwin bulan ___ so ok la kan, buat sekarang....mane tak sejuk tangan tu, satu klinik kesihatan ni saya dah round untuk hari ni...[masa tu tangan saya memang sejuk & menggeletar, may be sebab penat tahan marah...]
nurse : [die sengih je...]

prosedur sume berakhir dalam masa sejam....sejam ok untuk menyucuk hujung jari dan keluarkan setitik dua darah untuk di uji...hadddoiiiiiii, buat kat umah pun boleh ni...







keep wondering, segala staf yang bekerja kat pusat kesihatan tutttttttttt tu, tak pernah terlintas ke dalam kepala otak diorang,nak buat pembaharuan keatas sistem klinik tu, seriously if i'm a sick, i won't go to that kind of place, bertambah sakit la jawabnye..nak menunggu tu satu hal, pas tu bila dah tunggu, tengok2 salah tunggu, kita ni muda lagi ok la, yang warga tua tu...macam mana????kena pk orang sakit ni bukan selalu sakit, bukan selalu pegi klinik, mana nak tau prosedur...kalau saya jadi auditor, audit pusat kesihatan tu, mesti dah beratus2 NCR boleh dikeluarkan...bukan sekali benda ni jadi, dulu masa buat medical check up nak masuk keja pun macam ni, tu 4 tahun lepas, aisehhhh masih x de improvement nampaknye.....


p/s : i'm HIV -ve.. =)

Wednesday is shopping day!


Tadaaa!sumthing caught my eyes n my heart is melting for this thing...keroro said that if i want it,buy it now,because it has 50% sale..hehe i pun ape lg,kui3





tadaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!











what a week!!!!

11 June 2011 [saturday]
venue : slim river
event : keroro fren's wedding

12 June 2011 [sunday]
venue : casa de mama
event : housewarming

13 June 2011 [monday]
venue : all the way to MAEPS
event : travelling day

14 June 2011 [tuesday]
venue : MAEPS hall
event : APC 2011

]no piccas[ [wednesday - friday]
15 - 17 June 2011
venue : Seminar Room, PSAS
event : SPSS course

p/s : a longggggg pheeeewwwwwwww...i'm feeling good, got chances to do all this activities within this week, but can't deny that i'm tired too...apa2 pun Alhamdulillah syukur for all this things that happened...love all ♥

cite teh tarik pula..

jum ngeteh...tetibe rase macam nak gi vanggey, jum keroro..=)


check what's urs here

adik saya nak VAN!!!!

aiman: akak, eman nak masuk la ni..(sambil tunjuk borang MILO)
me : ape ni? (sambil baca apa syarat-syarat nya)
aiman : nak kene beli milo kumpul kod bar, peh tu dapat van mini MILO...
me : umah kite ade 1 kod bar je la, x pe la nnt akak amik peket kat umah behrang..



ahahaha tengok2, dia dah mintak van MILO pulak..aihhhh nasib mintak van kecik je....

for more info click here

p/s : saya teruja dengan mini van yang lama-lama ni..yang 1950 tu cool kan..♥

saya tumpang berbangga..=)

Anak Malaysia Pertama Menjadi Pensyarah di Universiti Oxford


HMM : comments from others

my routine of every morning..mesti baca paper skit2, then bukak gossip artis tempatan n luar baca skit2...and today apa yang menarik perhatian adalah dari 1 website gossip ni izyan.com bercerita pasal :
bagi diri sendiri..memang betul pun komen2 yang diberikan oleh customers...


antara komen yang diberikan :



antara 12 customer reviews..10 org bagi 1 star...=(

p/s : kita ada banyak kerja..banyak sangat benda kat malaysia ni nak kena improve, so start it with our own self..

mode berkelah is on now!!!

kemana kita minggu ni....









tadaaaaa!!!!

ayuh menghirup udara tepian laut..

melihat pelabuhan...

laut yang tenang...

menjenguk infrastruktur yang semakin maju di kawasan ini

melihat-lihat hasil jualan...



apa yang dilihat si kucing.....


owh..anak-anak manusia bermandi - manda...


memerhati keletah manusia...

sambil mengambil angin petang...

hampir senja, masa untuk pulang..bye2..=)


venue : lumut + teluk batik
date : 5 june 2011

♥ + maths

cool isn't it..[mode : rindu demok]

finished my task for this short sem, alhamdulillah...

"next week pn ..... akan take over class ok.."
"cik ajar la lagi.."
"next week saya kursus, bila yang nak ajar awaknye.."
"alaaa...."


they stole our eggs!!

courtesy of : rovio.com

baru nak berjinak-jinak..;)

nasib bangsa

photo : courtesy of mr google

tengok saje lagak jantan remaja lelakinya




tak kalah yang perempuan nak tunjuk aksi..





ni lagi hebat..haihhhh ntah lah...

"sekiranya kita hendak melihat bagaimana keadaan sesuatu bangsa itu pada masa akan datang, lihatlah kepada remajanya hari ini..."

angry birds


saya sangat marah dengan E**QA & C****Cs..huarggghhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!

CS = CUSTOMER SERVICE

perbualan pertama (20 May 2011):
me : saya nak stopkan insurans saya, saya dah hantar surat untuk stop insurans ni since Disember 2010.
CS bengong 1 : ok sila berikan details puan, kami akan maklumkan selepas tiga hari.


perbualan kedua (31 May 2011) :
me : saya nak stopkan insurans dan saya dah called on 20 May 2011, tapi saya tak terima apa2 follow up selepas 3 hari..
CS bengong 2 : maaf cik, saya dah semak laporan, tiada laporan yang direkodkan pada tarikh tu, so saya terpaksa rekodkan semula laporan cik.
me : ni berapa hari pulak saya kena tunggu ni..
CS bengong 2 : polisi kami memang 3 hari, selepas 3 hari bekerja kami akan hubungi puan.
me : ok, hari Jumaat saya tunggu, bagi saya nama awk dan no report saya. lepas ni kalau tak da respond on Friday saya akan buat tindakan lanjut, jangan main-main macam mana lah awk semua ni kerja, customer buat report awk x rekod.
CS bengong 2 : sebab kadang2 kami fikir pihak yang kami hubungi tu dah maklumkan pada puan.
me : mana boleh macam tu, awk nak cari customer pandai datang tempat saya, lepas tu x jaga kebajikan.

Perbualan ketiga (3 June 2011) :
me : ini panggilan kali ketiga saya, saya nak buat urusan pembatalan insurans.
CS bengong 3 : owh kalau insurans tu cik boleh terus hubungi no ni ..................
me : ni nak tolak saya pegi mana pulak, saya sekarang ni dah buat report, saya nak tau mana maklumbalas report saya tu.
CS bengong 3 : daripada rekod kami, masih belum dapat maklumbalas lagi report puan tu.
me : macam mana ni, janji 3 hari lepas tu tak da maklumbalas awk senyap2 je, awk igt customer ni ape tunggul??!!! keje lembab!!


cerita faraid

amanah raya

isnin lepas, terpaksa bercuti sebab dipanggil untuk urusan faraid bagi arwah bapa'. memang ini bukan hal yang mudah, tapi kalau tak diuruskan siapa lagi kan kalau bukan anak-anak. so Alhamdulillah dah masuk final stage bila diumumkan pembahagian yang sebenarnya.

Bukan niat nak berebut harta, cuma kita fikir nak memudahkan pengurusan, contoh macam kereta, susah kalau nak renew roadtax kalau masih belum ditukar nama, nak jual pun tak bolehkan, empunya nama dah tiada...

So bagi yang belum buat urusan wasiat ni better uruskan awal, nasihati ibu dan ayah kita untuk siap2 buat urusan ni, bukan niat kita untuk minta mereka pergi awal..tapi bagi memudahkan urusan supaya bila mereka dah tiada nanti, urusan tu lebih mudah, jangan jadi macam kami, penat naik turun pejabat, ajal di tangan Tuhan, tak salah kita bersedia.

Semasa hari urusan tu, makcik2 saya pun dipanggil, semua adik beradik arwah bapa' kebetulan adik beradik bapa' tinggal makcik sy dua orang je, mama saya, dan adik-adik. Selesai semua urusan lega rasanya, sekurang-kurangnya satu tanggungjawab kita dah selesai. Makcik2 pun dah mula sedar dengan urusan wasiat ni, terus menyelesaikan hal wasiat mereka.

1 dalam 34

kiri : separuh A4 ~~~~~~~ kanan : saiz sebenar A4

zaman <2010 dulu, belum ada lagi pelajar antar kuiz macam ni..
baru pertama kali wujud pelajar antar kuiz separuh kertas macam ni...
adakah zaman dah berubah...

hmmm....

bukan tak boleh, tak dosa pun, tapi.......tunjukkanlah effort, kekemasan bila buat sesuatu..
hadeh, common sense ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme