kunjungan takziah

semalam lepas habis waktu kerja saya dan 3 org lagi rakan sekerja menziarahi rakan sekerja kami yang telah kematian ayahandanya di Shah Alam. nothing much to say, tapi hanya sebagai ingatan kita semua, nyawa kita bila2 boleh di tarik oleh Allah.


Salam takziah untuk keluarga allahyarham Datuk Ir Yahaya bin Ahmad. kami sentiasa berdoa semoga k.hanim & family tabah menghadapinya.

for more info : click here and here

buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas .........

after read this article tetiba terinsaf kejap :
full article here : eramuslim.com

courtesy of google

diakui diri ni bukan lah yang baik sangat, tapi setiap kali nak buat suatu2 perkara tu selalu beringat, paling simple benda jahat yang kita akan buat, buang sampah, selalu terfikir, "kalau aku buang sampah merata-rata ni, nanti mesti dapat balasan.." terus x jadi nak buang sampah tu, so better simpan je sampai la jumpe tong sampah...

banyak je benda jahat yang kadang2 kita rase kecik je benda tu kan, tapi tetap jahat...buang sampah rata2, menipu (tak kisah la tipu main2 ke, tipu betul2 ke), abaikan solat, abes class awal etc...nauzubillahiminzalik, mintak dijauhkan sifat2 tak baik tu...

lagi2 hidup sy ni banyak atas jalan raya, mana la tau kita tau kan, ajal dan maut, kecelakaan ke, accident ke, so sentiasa beringat bila nak buat jahat...kalau boleh biarlah selamat sampai, selamat pergi ke mana2 destinasi, ameen...

kadang2 kalau terluka ke, tersadung ke, mesti terus terpikir, apa la benda jahat aku dah buat ni...

huhuhuhu...bagi yang rasa diri ada buat jahat tu, cepat2 la balik ke pangkal jalan...perkara memang nampak simple, tapi bak kata pepatah "kalau bapak kencing berdiri, anak kencing berlari" one day kite akan ada generasi baru, so kalau kita pun teruk, macam mana generasi kita nanti...hmmmm....

new environment..

since tangan rasa sengal2 bila menaip, dia akan effect pada bahu..then kepala akan sakit...

so i'm decided to change the position of my PC in office...

dulu macam ni..terpaksa menyengetkan posture badan bila nak menaip..



dah berubah...dan tiba-tiba menjadi slimmmm......
~abaikan yang slim tu memang da lama pun slim, tapi orang normal macam kita memang x ambil gambar workplace ari2 kan...kui3

new semester begin!!

agak kucar-kacir
pelajar bertambah
max per class, 49
min per class, 2
nak cuti lama nanti
tak sabar rasenye

tips rambut sihat

hair dressing on myskills 2011

zaman-zaman duk asrama, main potong2 rambut sendiri (around 2000/2001)
me : nanti potong rambut aku eh? hehehe
teman 1 : meh sini, orang lain tunggu jap, geram aku nak potong rambut hang ni, elok je..hehehe

zaman-zaman univ, orang sebuk rebonding (around year 2003/2004)
teman 3 : sejak2 rebonding ni payah gile nak jaga
me : aku x penah rebonding pun...kui3..
teman 3 : rambut ko da cantik, x payah susah2 nak rebondingkan, bestnye...

zaman-zaman keje (2007 onwards)
teman 4 : selalu tempat rebonding kat mane shad?
me : hahaha, x penah gi pun, x tau kat mane yang ok..

teman 5 : rambut kite dah panjang tau, tapi x leh lawan rambut shad la, cantik..
me : eh? hehhehe



tu la serba sedikit komen-komen membina yang selalu diterima, tapi sebenarnye x de la jaga beriye pun rambut ni, tips penjagaan yang selalu diamalkan :
1. jangan tukar syampu sesuka hati
2. kepala sy sensitive, scalp sangat suka mendekat, jadi bila apply conditioner pada rambut, hanya letak di hujung2 rambut, x ramas dekat dengan kulit kepala, sebab nak elak scalp
3. lepas mandi lap rambut pelan2.
4. jarang sikat rambut.
5. lepas je rambut yang basah tu sampai kering betul, x perlu nak balut2 dengan towel.
6. elak gunakan hairdryer, jarang sangat guna, kecuali lepas mandi sunat hari raya sebab pas tu kan nak gi solat raya, so kene la keringkan rambut..hehehe

ahaha, tu je la yang selalu diamalkan...yang penting rambut kite sihat kan, x kisah la macam mana fizikalnye, sebenarnye saya suke rambut curly, tengok orang yang berambut curly macam hafiz AF tu nampak macam woww!! cool....peace ♥

room deco!!!!

sy nak deco bilik...

warna bilik
1st step adalah dengan mengecat bilik...setelah duk 22 tahun kat umah tu..rasenye x penah lagi cat bilik tu...kaler putih as usual umah kat Malaysia tu la warnanye..
perkara yang perlu diambil kira, bilik sy tu kecik je, so x leh warna yang dark sbb nnt nampak gloomy je..sy nak warna yang lite, soft je...


lite purple...
lite blue..♥

furniture
bila dah cat2 tu nnt nak cari bedroom furniture plak..heheheh so far yang rase terjatuh chenta, adalah white furniture sebab bilik x berapa nak besar kan, so bila white tu nampak la luas sket bilik tu..=)



dark furniture


white furniture ♥

steel furniture

wooden furniture

pictures : courtesy of mr google


p/s : yang ade simbol love2 tu kiranya under consideration..;)

vco collagen

before this makan vco catalyst je...

sekarang mencuba collagen plak..;)


fakta..fakta..fakta..pasal lelaki

love to read about any facts, and today i found some interesting facts about men and feels like sharing it to others :

1. Lelaki biasanya tidak terpikat terhadap wanita disebabkan mereka cantik, tetapi mereka lebih mudah terpikat terhadap personaliti dan ketrampilan seseorang itu.
2. Lelaki amat bencikan lelaki lain yang cuba untuk menggoda kekasih mereka.
3. Apa yang sedang awak lakukan? atau Awak dah makan ke belum? adalah merupakan soalan paling kerap akan ditanya ketika mereka menelefon seorang wanita.
4. Lelaki akan sibuk dengan pekerjaan mereka sepanjang hari, tetapi sebelum tidur, pasti mereka akan memikirkan mengenai wanita yang mereka benar-benar sayang.
5. Apabila lelaki benar-benar sayang terhadap seorang wanita, mereka akan mengabaikan semua karakter negatif yang ada pada wanita tersebut.
6. Lelaki akan membuat seribu satu kesimpulan sekiranya seorang wanita senyum kepada mereka.
7. Lelaki sanggup melakukan apa saja untuk mendapatkan perhatian daripada seorang wanita.
8. Lelaki amat benci apabila wanita menceritakan mengenai kisah bekas teman lelaki mereka.
9. Seorang lelaki mampu menyukai wanita untuk seminit, kemudian terus melupakan mereka.
10. Apabila seorang lelaki bersedia untuk berjumpa ibubapa kekasih mereka, ini menunjukkan mereka benar-benar serius.
11. Lelaki juga akan menangis.
12. Lelaki akan lebih untuk berusaha memikat wanita yang menolak cinta mereka, ini adalah kerana mereka sukar untuk menerima kekalahan.
13. Jangan sesekali memberikan mereka mesej tergantung seperti “Ada sesuatu nk bgtau awak ni…. erm… tapi takpela”. Mereka akan membuat seribu satu andaian dan akan berusaha untuk mendapatkan jawapan.
14. Lelaki akan teruja apabila mendapat sentuhan yang tidak diduga.
15. Lelaki akan menjadi gagap apabila bercakap dengan wanita yang mereka suka.
16. Apabila wanita menyatakan tidak, hati lelaki akan menyatakan ‘ok…. takpe…. cuba lagi esok..’
17. Lelaki amat sayang ibu mereka.
18. Lelaki sanggup mengorbankan makan tengahari mereka semata-mata ingin memberikan wanita beberapa kuntum bunga ros.
19. Lelaki amat sukar untuk difahami melainkan anda seorang pendengar yang setia.
20. Adalah lebih baik anda menguji seorang lelaki itu terlebih dahulu sebelum mempercayainya. Tetapi, pastikan ia tidak mengambil masa yang terlalu lama.
21. Lelaki lebih bersikap terbuka untuk menceritakan hal peribadi mereka.
22. Lelaki amat suka apabila wanita yang menentukan pemakaian mereka.
23. Lelaki tidak suka kekasih mereka mempunyai hubungan dengan orang lain terutamanya kawan lelaki.
24. Apabila lelaki membelikan hadiah kepada wanita, mereka amat risau sekiranya hadiah yang mereka berikan tidak disukai.
25. Lelaki lebih banyak berfikir.
26. Imaginasi lelaki tiada had. Mereka mampu untuk membayangkan apa sahaja.
27. Ketinggian wanita adalah tidak penting, apa yang lebih penting adalah berat mereka.
28. Sukar untuk lelaki untuk melepaskan kekasih mereka terutama apabila sudah bercinta melebihi 3 tahun.
29. Lelaki tidak sukakan wanita yang materialistik.
30. Lelaki memiliki semangat yang kuat untuk berubah dan ianya perlu sokongan yang kuat daripada kekasih mereka.
31. Apabila lelaki menceritakan sesuatu yang serius, berikan perhatian yang sepenuhnya. Ia amat penting.
32. Lelaki lebih gemarkan wanita yang pandai memasak.
33. Jangan sombong, kerana ia akan membuatkan lelaki berusaha untuk memalukan anda.
34. Lelaki belajar mengenai cinta melalui pengalaman, bukan seperti wanita yang belajar mengenai cinta melalui novel yang mereka baca.
35. Lelaki paling tidak suka kekasih mereka keluar bersama lelaki lain berdua walaupun hubungan mereka hanya sekadar kawan.
36. Lelaki akan memaafkan kesalahan yang pertama dibuat, tetapi bukan untuk kesalahan yang kedua.
37. Lelaki tidak suka wanita yang terlampau mengada-ngada.

p/s : i love you, my man!

nasi hujan panas

hasil dari sifu ~k.zie


ayam masak merah
nasi hujan panas..


hasil tangan sendiri..;p

sambal sotong
nasi hujan panas...


p/s : hehehehe...thanks sifu keranaajar sy masak nasi hujan panas...=)


is done

dah siap..itu sudah cukup memadai..lepas ni tak perlu nak pening2 lagi...=)

IELTS + tidur di parking area

pagi2 sepiee lagi da sampai tempat ni...

kalau rase saje2 rase nak tidur, takkan boleh tidur punye kat parking area tu tau..ye lah sebab open area kan, banyak kemungkinan yang boleh jadi, orang culik ke, rompak ke, pecah kete ke..


tapi disebabkan parking area tu da bertukar ke dalam private college so memang boleh terasa selamat, cuma akan rasa panas sebab x leh on aircondkan...=)



pengalaman tak terlupakan...marah+seronok..macam2..♥





setelah selesai, singgah sebentar di Queensbay...

melihat pameran photography USM students dari kejauhan...

KFC,

bukan setakat seketul dua saya dah makan...dah berketul2..

aiseh bila terjumpa video ni, rasa ralat...please la, wahai manusia2 jika anda bekerja, niat nak dapat duit tu biarlah dapat dengan cara yang betul...jangan la dok buat ta*k...hadoii, x kisah la keje kat mana pun, bidang apa pun, produce apa pun...huhuhu

p/s : lebih lanjut di media malaya

video

post-pressie for mum

hehehe, lambat gile bagi pressie kat my mum, so i called it post-pressie...tak de ape pun, cuma hadiah biasa je..hope she will like it, eventhough i knew that she will like 'terpaksa' to accept this hadiah hehehe, sebab handphone die sangat dah outdated...kui3...she still use the 3310, sebab tu je yang die selesa sampai la button on/off tu da terkoyak...so had to force her using this new pressie..hehehe


courtesy : google..


setelah diushar kat kedai phone tu, rase handphone ni yang paling sesuai dgn my mum, C3-01 hehehe...sebab sume function yang basic ada, so kalau dia rasa nak online fb kat handphone pun bley, kui3...hope she will get use to it...

prektis mama prektis..!!!
hehehe



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme