kronologi kelahiran 1st baby - part 3

23/12/2012
wad sri inai 9-2, hrpb
6.15 pm
Kat wad ni lah aku ditempatkan, Alhamdulillah wad sorang full, so aku ditempatkan kat wad berdua, huhu risau betul kalau aku ditempatkan kat wad bilik sorang-sorang sebabnya aku pikir nanti malam-malam payah kalau wad sorang, nak tinggal baby kot-kot aku nak pi toilet..partner katil sebelah aku deliver subuh tadi, kakak tu lahirkan anak yang ke-3, baby girl juge..
Masa ikut masuk wad, mama n hubby je di bagi masuk sebab dah abes waktu melawat, diorang siapkan letak barang keperluan aku and mama ajar aku susukan baby..Alhamdulillah baby terus pandai menyusu, tak lama mak guard datang bgtau masa melawat dah abes, so diorang pun terpaksa la balik, tinggal la aku and baby, tapi malam nanti hubby nak datang hantar makanan, lega sket hati, hehehe
Lepas dah susukan baby, baby tido aku pun baring kejap, huhu dalam hati lega, bercampur sakit tang bawah tu, mata nak terlelap, tapi duk renung je baby..sume perasaan bercampur, hehe tak sempat lagi nak bersembang dengan kakak sebelah tu, tak de mood lagi..
7.45pm
nurse datang cek temperature n bp aku, and die tanya baby dah kencing berak ke?seriously aku blurr, aku jawab ntah, hahaha peh tu die senyum je, terus die tengok punggung baby, "berak dah ni.." die yang tolong cucikan kui3, adoi aku x sangka plak baby ni cepat betul beraknya, tadi baru je susukan die..ok lah aku tengok macam mana die bersihkan baby tu, peh tu aku dah tau la kan..kejap2 aku intai la diapers, cek die kencing/berak..
Hubby datang bawak makanan, tapi mane la lalu nak makan, yang aku nak rasenye tido je masa tu..aku makan sikit je, 2 3 suap..dalam hati mula la pikir bestnye kalau time ni diorang amik jagakan kejap baby ni, bagi ibu-ibu yang baru deliver ni rehat kejap, tapi dah memang hosp gov, macam tu kan, nak wat cam ne..
Hubby balik, hati sedih sebenarnye, kene tinggal kat wad sorang-sorang, tapi pikir +ve esok pagi hubby datang balik, aku doa biarla aku rase cepat je pagi..and mula lah malam pertama aku di wad, menjaga baby, huhu memang seksa dan aku mengaku sangat tak selesa, dengan aku yang still lemah, nurse datang cek 3 jam sekali, dalam masa tu, doc pun ade datang, nak susukan baby lagi, nak cek die kencing/berak lagi nak tukar lampin, aduh, nak bangun dari katil amik barang tu terseksa betul..memang aku tak tido langsung, and aku still x bercakap lagi dgn kakak sebelah tu, huhu biar la, aku emosi pun x stabil lagi..
24/12/2012
6.00 am
Kakak tu mintak tolong tengokkan anak die, die nak gi mandi..aku senyum angguk je, kejap aku selak langsir sebelah tu jenguk baby kakak tu, nasib baby die x meragam, macam baby aku jugak, senang..
Pas die mandi aku pun nak mandi gak la, dah berlengas dah kat bahagian bawah ni,tak selesa betul rasenye..aku pun pesan benda sama la kat die, tolong tengokkan baby, hehe lepas dah mandi tu baru la aku rase ok sket, happy pun ade sebab hubby nak dtg, and nurse kate within 24hours je stay hosp, kalau condition aku n baby ok, so petang ni aku dah bley balik..yeayy sambil-sambil tu aku dah mula sembang dengan kakak tu, hehehe
8.00 am
Hubby datang bawak bantal baby kesian baby aku tido tak berbantal semalam, sembang-sembang jap dengan die, die pun pengsan semalam, ye lah penat dari pagi sampai ke malam, ulang alik hosp..tak lama pas tu die balik, ye lah belum masa melawat lagi..tunggu kul 1 nanti hubby datang lagi..
Aku sambung sembang dengan kakak tu, anak die jaundice, memang jelas la, nampak anak die kuning sampai nak gelap muka baby tu jadinye..kalau ok, die boleh balik tgh hari nanti, tapi esok kene bawak baby gi hosp lagi, cek jaundice..anak die kecik je, 2.5kg, hehehe kalau letak sebelah-sebelah memang nampak la baby aku ni besar compare dengan anak die..
1.00 pm
Husband and anak-anak kakak tu datang, die pun siap nak pulang dah..hubby pun dah sampai, sambil tengok diorang siap-siap balik..aku pulak yang rase tak sabar nak tunggu petang nak balik jugak, hehehe kosong dah la katil sebelah ni...
4.30 pm
Dapat partner baru, die ni belum bersalin lagi, tunggu bukaan, cikgu sekolah, nak lahirkan anak sulung gak..die dok risau-risau je..aku pun sembang-sembang dengan die, aku kate moga selamat sumenye..die jenis bukaan lambat kot, sebab dari semalam jalan tak bukak lagi, tapi tanda dah keluar..pas tu datang doc, bgtau kalau tak bukak jalan jugak, malam ni die kene induce, paksa bersalin, and kalau x boleh bersalin, kene operate..huhu so ade borang-borang die n hubby die kene sign, aku dengar je la kan dah doc tu cakap kuat..
5.30pm
hubby pun datang dengan mama and adik bongsu aku, hubby gi settle sume urusan nak check out, and kitorang kat wad kemas-kemas barang sume...lepas siap sume, salam-salam dengan partnet katil sebelah and family die, yeayyyy Alhamdulillah dah boleh pulang....:)

Published with Blogger-droid v2.0.9

our 1st lil daughter

Representing our first daughter

Name: Nur Alisya 
Date of birth : 23 december 2012
Time of birth : 1650
Weight : 3.3 kg
Height : 48 cm

Mummy & daddy will love you for the entire of our life dear, muahhhss..
Published with Blogger-droid v2.0.9

kronologi kelahiran1st baby-part 2

23/12/2012
3.45 petang-labour room
Masuk labour room, doc cek bukaan lagi, still 8 cm, so kene tunggu 10 cm jugak, masa tu aku memang rasa nak teran sangat-sangat, tak tahan dah..doc n nurse baik je, tapi aku yang dah x macam orang je rasenye, aku dok menahan sakit macam dalam citer hollow man masa die kene cucuk suntikan nak bg die invisible tu..tak lama lepas tu, encik hubby masuk, jam dah kul 4, doc cek lagi bukaan, dah bukak 10 cm..so die dah bg tips mcm mana nak teran, aku yang dalam keadaan nak tahan sakit, nak dengar tips die lagi, so aku pun ikut je la, en hubby pun dah siap2 pegang tangan aku, masa ni air mata jangan cakap laju je keluar, tak sanggup rasenye nak tahan sakit ni..
Bila sakit datang aku kene teran sekuat hati, so aku buat macam ape yang dipesan, 1st teran nampak dah rambut baby(ni hubby yg bgtau, berani gak la die tengok, hehe), then die bg support lagi bg semangat kat aku, go mummy, boleh teran lagi, aku push kali ke-2, keluar sampai takat hidung, and last kali ke-3 alhamdulillah lahirlah zuriat kami tepat jam 4.50pm...
Hubby azan n iqamatkan baby, then lepas tu letak kat atas dada aku, huhu rase gembira sangat terus cium dahi baby..nurse amik baby bawak pegi mandi, n hubby pun diminta keluar nak buat sesi menjahit pulak..
Tapi yang tak sedapnya, koyak aku besar, sebab nurse tu bgtau kulit aku jenis kulit nipis, jarang melayu kulit nipis macam, kulit cina slalu macam tu, so aku kene jaga betul-betul la jangan lasak, kene planning gak sebab aku senang beranak, macam-macam la die dok sembang ngan aku masa nak jahit tu, mungkin die tak nak bg aku tido sebab aku dah rase lega,penat n ngantuk sangat, masa jahit tu aku dah tak rasa ape macam nak terlena je, lalok je rase, aku nak cepat-cepat je settle, memang la ade part-part terasa sakit, especially masa nk jahit kulit luar tu, tapi x leh lawan sakit contraction dekat-dekat nk bersalin tu, huhu ngeri bile ingat balik..
Pukul 6 ptg siap, aku disorong masuk ke wad, masa ni semua dah ade kat luar menunggu, family aku n family in law, terharu rase..huhu
To be continued to part 3

alisya & mummy ditolak masuk ke wad..

Published with Blogger-droid v2.0.9

kronologi kelahiran 1st baby-part 1

21/12/2012
Pagi lepas breakfast keluar lendir yg banyak, tapi senyap je la, sebab tak de darah lagi, sakit pun tak, cuma baby kerap mengeras (masa kat hospital baru tau rupenya mengeras tu pun salah satu jenis contraction)
22/12/2012
Pagi
Due sepatutnya hari ni, tapi masih rasa biasa..pagi2 breakfast, and lepas breakfast, jalan2 area kawasan rumah, tolong hubby bersihkan rumput yang dipotong kat halaman rumah..saje nak bagi badan buat keje, hehe orang kate bagi senang bersalin..
Petang
Rase sengal-sengal kat ari-ari..tapi takde keluar darah lagi so diam je la, teruskan hidup macam biase :)
Malam
Siap keluar pegi makan sebab memang dah lame gantung kuali sejak menunggu hari ni..hehe malam tido macam biase, terasa juge sengal-sengal kat ari-ari..
23/12/2012
Pagi
7.40pagi
Breakfast, makan roti canai, minum air milo(tak sempat habiskan, teringat-ingat sampai masa dalam labour room) then terasa macam period..pegi toilet check, tgk2 ade keluar darah,ape lagi siap2 bergegas ke hospital...
8.30pagi
Sampai hospital, nurse bgtau kene tunggu sebab ramai hari ni nak delivered..so okay je la, masa ni tak rasa lagi contraction tu..dalam hati dok berdoa ape-ape pun dah sampai hospital ni harap semuanya lancar and tak kena dok wad lama-lama..
9.00pagi
Nurse buat CTG, cek baby, and masa ni la die bgtau yg dah ada tanda contraction sebenarnya, tapi aku yang tak tau itu contraction..die cakap aku ni kuat tahan sakit..haha adoi mane la sy tau..
Lepas settle CTG, nak cek bukaan plak, so kene buat VE(mulut itik yang diperkatakan org sakit tu) so aku pun redha je la, tp ikut tips nurse bg, tarik nafas masa doc nak start seluk..memang terase benda masuk tapi x la sakit..jalan dah bukak 3 cm..
Lepas VE tunggu nak scan pulak, ni kena tunggu doc senior, haihh lama tau sebab ari ni banyak org nak deliver, ha masa ni baru la rase sakit contraction yang kerap 5 minit sekali..dah x senang duduk dah menunggu, kejap-kejap pinggang rase tegang, perut memulas, nak terkencing, darah dah keluar..huhu bila doc senior check jalan dah 4 cm, kejap je kan..huhu alhamdulillah, so kena tahan kat wad bawah je, wad ABC, wad menunggu giliran masuk labour room..
Dalam wad ABC, memang dah pakai uniform, baju pink, kain merah..sakit dah makin kerap and Allah je yang tau macam mana sakitnya..itulah sakit yang paling sakit aku pernah rasa..nurse buat VE lagi, cek bukaan, dah 5 cm, and die kata sementara tengah 5 cm ni masih boleh la ambil epidural kalau x tahan sakit..mula-mula aku refuse..tapi lepas tu dah x sanggup, panggil nurse, bgtau aku nak ubat, die cucuk punggung, huhu lepas dah kene cucuk tu, still sakit lagi, aku tanya kenapa saya rasa sakit lagi, hehehe nurse tu kata memang sakit, tapi kurang la sikit berbanding kalau tak amik..huhu ye ke, tapi tetap sakit, cepatlah bukak jalan 10 cm..
Area pukul 3ptg sakit yang teramat sangat, aku rase macam nak meneran berak, sebab nurse kata kalau rasa nak meneran bgtau, tapi jangan teran, so aku panggil nurse..then nurse cek jalan dah bukak 8 cm, cepat-cepat die cek labour room ade kosong ke tak, Alhamdulillah ade kosong, aku pun disorong dengan wheelchair ke dalam labour room, huhu
To be continued to part 2

Published with Blogger-droid v2.0.9

Redha Itu Ikhlas..

"Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah.." 
haaaaa ce teka sape yang cakap dialog tu, hik3..kene ade pelat R sket tau bila cakap..
Tapi aku bukan nak cakap pasal citer Ombak Rindu hari ni...

Aku nak cite pasal kisah kerjaya aku...
Kita semua tau dalam sistem penjawatan penjawat awam sekarang ni, skim guru and kementerian kesihatan  je yang sistem kenaikan pangkatnya secara time based. Kadang-kadang aku cemburu dengan sistem diorang, sebab aku rasa bukan semua orang suka meminta, and bukan semua orang suka bersaing, sebab kalau tak di niatkan dengan betul, permohonan kenaikan pangkat ni boleh menjadikan segelintir manusia tu buat apa-apa pun tak ikhlas, buat kerja semua sebab nak naik pangkat. So bagi manusia macam aku, aku fikir manusia layak diberi reward macam kenaikan pangkat bila dia dah bekerja untuk tempoh tahun-tahun yang tertentu tanpa perlu kita memohon untuk naik pangkat...huhuhu Tapi bila di fikirkan balik, mungkin kaedah permohonan kenaikan pangkat ini dilaksanakan agar penjawat awam ni lebih competitive, tak de la buat kerja setakat ala kadar, cukup tahun naik pangkat, hmmm mungkin ada pulak yang akan berfikiran macam tu kan.....hmm, tu la pendapat manusia berbeza-beza....

Setelah 5 tahun aku bekerja ni aku rasa dah sampai masanya aku perlu uji diri aku untuk naik one step higher than what I am now...Berbekalkan apa yang telah aku lakukan selama 5 tahun aku bekerja ni, nak tak nak, sama macam pekerja-pekerja lain di mana-mana bidang pun manusia mesti nakkan kemajuan., takkan nak berada pada tempat yang sama je sampai pencen...Tapi janganlah salah sangka, bukan aku mengejar pangkat, tapi bila apa yang kita kerjakan selama ni dah cukup kriterianya, apa salahnya kite mencuba..Dapat tak dapat, berjaya tak berjaya, itu belakang cerita, yang penting cuba, kalau tak cuba mana nak taukan..Aku pun bukannya ada bakat lain macam berniaga ke, ade side income lain ke..Ini je lah kerjaya yang memang aku akan lakukan hingga ke pencen In Sha Allah, so kena lah buat yang terbaik...Mana yang termampu aku usahakan akan aku buat, tanpa perlu menindas orang lain, kenapa aku cakap macam tu, sebab aku selalu mengingatkan diri aku, kalau nak sesuatu usaha, bukan ambil hak orang lain..Aku tak suka and benci kalau orang yang ambil kesempatan nak naik pangkat tapi tak usaha, ambik hasil kerja orang lain...huhu

Iklan kenaikan pangkat keluar masa aku dah mula cuti bersalin ni..Walaupun aku dah mula cuti tapi aku gagahkan juga diri mencuba dan siapkan segala dokumen yang diperlukan...Rutin aku sepanjang menunggu hari ni, macam orang masuk office jugak, hehehe mengadap laptop, printer, scanner, and line internet kene ade la of course, untuk sediakan semua dokumen yang diperlukan bagi permohonan kenaikan tu...Kawan-kawanku di office boleh sama-sama duduk sediakan dokumen mereka, huhu cemburu pun ada...Tapi aku duk sorang-sorang sediakan dokumen, harapkan apa syarat dan keperluan yang di tulis dalam iklan tu je la, and mana-mana yang aku tak paham, aku call urusetia and ade la jugak kawan-kawan yang jadi mangsa pertanyaan aku..Ade jugak kawan-kawan yang membantu mendapatkan apa-apa dokumen untuk aku, ade yang tolong pos, tolong hantar dokumen..thanks a lot kawan-kawanku..:)

Kalau baca perenggan kat atas tu macam aku desperate sangatkan, nak jugak apply tahun ni, macam lah tak boleh tunggu tahun depan..Dah sarat-sarat pun ingat pangkat lagi..hehehe tak kisahlah orang nak kata ape, tapi aku ade alasan aku sendiri kenapa aku usahakan jugak untuk apply tahun ni...Sebabnya aku fikir penempatan aku yang  In Sha Allah akan berpindah tahun berikutnya, dan proses kedua untuk permohonan ni nanti, calon akan ditemuduga, so bila dipanggil temuduga nanti pasti lagi menyukarkan, sebab aku akan berpindah jauh, plus aku dah ada anak masa tu, nak pegi temuduga, nak tinggal anak jauh..huhu sebab tu lah aku nak selesaikan tahun ni juga, tak nak menyusahkan orang lain..

So aku cepat-cepat selesaikan urusan permohonan tu, and sambil-sambil selalu bisik pada baby, bagi mummy selesaikan semua ni dulu sebelum bersalin (mungkin sebab tu die pun paham, die duk elok-elok je lagi main-main dalam perut ni :) ). Semalam aku dah selesai sediakan semunya and tadi pagi aku dah selamat poskan semua dokumen yang dikehendaki ke admin office, and aku REDHA je lah, ape yang dah aku sediakan tu, moga-moga segala urusan lancar...

Minggu ni aku nak tenang-tenang je, tak nak pening-pening dah...Nanti berkerut-kerut pulak dahi anak aku ni..hehehe, wish me gud luck for everything that I'm doing k readers... 
Wassalam..


cukai taksiran..saya sudah bayar

sekarang ni sementara 'menunggu hari' bak kata org tua-tua, aku menumpang kasih kat umah mak aku...semalam sembang-sembang pasal bil cukai taksiran umah aku yang depan lain isi dalam lain tu (boleh baca kat sini), lepas sembang-sembang tu, aku ajak la mak aku gi bayar next week, settlekan mane la tau kan, nanti kalau dah bayar, kalau nak bersalin, at least dah settle bil-bil yang sepatutnya di bayar...

Mak aku, as usual la, mak kan..die mesti pikir lagi advance, die kata dah alang-alang esok gi check up tu (maksudnya hari ni la), terus je la gi bayar bil cukai taksiran tu...Ntah ape nak jadi minggu depan sape tau, settlekan je minggu ni..

Aku pun, lepas mak aku dah bebel cakap macam tu, aku pun iyekan je la..lagipun gi check up memang mak aku temankan, ok je aku nak gi sendiri pun, tapi die risau kot, so die temankan....lepas gi check up tadi, terus je kami ke MBI, memang ramai dah orang mula membayar bil cukai tu, and as usual bukan kaum kita la yang ramai...Kaum lain-lain tu yang slalu advance bab bayar-membayar ni, sikap yang patut dicontohi...

Dah selesai bayar... 

Dapat la mug ni, and isi form untuk cabutan bertuah hehehe...
(1st 30,000 customernye katenya akan dapat mug ni

p/s : ade kakak kat klinik tadi kata, nampak perut aku dah jatuh..GULP...kene siap2 sedia fizikal and mental ni..wish me luck readers...

cukai taksiran MBI

Excited lah konon 1st time dapat bile cukai taksiran 

 But once I opened it, nama orang lain pulak......

Terus buat semakan di www.mbi.gov.my
nak check no akaun sebenar and kalau problem akan send report la kan...

 Luckily dalam website boleh semak bil online...
ni bil yang sebenar, tapi tu untuk 2012 punya,
e-bil for 2013 belum keluar lagi...

Plan next week nak pi MBI la, nak gi kaunter tanya pasal my 2013 bil then terus bayar..
Ehem2, kene la pegi minggu depan, this week gaji mane dapat lagi, pokai ni..kui3...
Lagipun I tak nak VIVA tu, kalau tak dapat I-pad tu dapat goodybag tu jadi la, hik3... 

we're ready!!

Dah siap packing bags and ready letak siap2 dalam kete since 8months lg..tapi ni baru sempat nk belek2 gambar..hehe yang hitam tu bag baby, yg grey tu bag mummy, mummy tak bli bag baru, baby je pakai bag baru, pakai je bag galas tu senang satu galas, satu sangkut kt bahu.. :)
Published with Blogger-droid v2.0.9

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme