stop being ridiculous + stop asking without thinking

macam dah jadi tabiat manusia zaman neuron berlumba2 menyampaikan maklumat kepada neuron2 yang lain..tapi masih ada lagi kadang kala berkelakuan seperti neuronnya malas bekerja ataupun neuronnya salah mentafsir maklumat..pelik kadang2 manusia boleh bertanya soalan2 yang terang2 x masuk dek akal..contoh soalan manusia zaman sekarang yang kadang2 yang disoal tu pun musykil sama ada patut jawab atau diamkan aje...antara contoh soalan tanpa berfikir yang sering muncul ialah :
1. situasi 1
pengajar : saya akan bercuti seminggu, bermula minggu hadapan..
pelajar : puan cuti seminggu tu puan nak kawen ke?
pengajar : awak panggil saya puan, kemudian awak tanya sy nak kawen ke?brape kali awk nak sy kawen?

*alasan kenapa soalan itu soalan 'asking without thinking' :gelaran puan kan untuk org yang dah berkahwin.adoii..masalah betul bdk2 zaman skrg...

2. situasi 2
dua orang sedang berchatting di laman sosial pada hari ahad:
lelaki : hye..kat mane ni?
wanita : hye..kat umah...
lelaki : ooo..cuti ye..
wanita : (~ayat yang sebenar ingin di jawab:wahai lelaki sengal...ari ni ahad of course la cuti...dol) ya...

3. situasi 3
2 orang manusia sedang berbicara menerusi khidmat pesanan ringkas dan lokasi kedua2 manusia ini amatlah jauh merentas sempadan negeri :
si A: hari ni i masak bihun goreng..u nak rasa..
si B : (~ayat yang sebenar ingin dijawab : kang kalau i betul2 nak rasa u nak hantar ke sampai sini...b*d*h betul..) x payah la simpan je bihun tu makan sorang2...~hmm..rasenye ayat tu pun boleh buat si A sakit hati...bagus2...

ok...baru terfikir 3 situasi yang benar terjadi...mungkin bile terfikir lagi boleh sambung menulis...

mmsk

here comes the minggu matematik, sains & komputer aka mmsk for the very first time in PSAS...
me, k.puziah n k.hanim have to organize the inovation project...
in this innovation project students have to choose 1 fav scenery around PSAS aka my luvly politeknik sultan azlan shah ~hahaha and then they have to cartoonise the scenery and add animation(insert some sound, light, etc) into it...
and the presentation day for the shortlisted entries is on today 19 nov 2009...4 out of 11 groups that have been shorlisted are my students~with my humble heart i'm really proud of teaching them...ngeeee...=D andddddd....3 groups out 4 tu menang...=)))))))
Here are the 11 groups that have been shorlisted...hebat tau..=)


entry from my dem 1c students..the 5th place..=)



the winner..lots of animation..=)


1st runner up..my dad 1a students..ngeee


entry from my dad1a students..=)




the 4th place goes to my students from dad 1a..=) again..


mata agak sembab sbb sakit mata belum pulih sepenuhnya..=(

p/s : x boleh la tunjuk animation yg betul2..nnt korang tiru...heheheheee...tunjuk snapshot je...=)

foods during eid..yummy


some foods during eid and mini jamuan raya..=)

carbonara spaghetti ala shad..=)



cakes and sweets...

sambal for kuah lodeh

not to forget..pisang..penting untuk melawas time2 raya nih..

roti telur, hahaha not for the tetamu, but for us..ngeee...=D

nasi impit...thinking of ketupat for next year...lama x anyam nih..

bolognese..satu periuk besar..hehehe special from me..ni je tau masak

teruja dgn bolognese, ok jangan suruh masak rendang, confirm fail!
ok the bolognese spaghetti is ready!!turun temurun 3 kali raya
~boleh datang bawak pengeras if nak recipe..hehehe

tauhu yang putih bersih...=)

nasi impit version after masak...

kuah lodeh,pun 1 periuk..ok this is special from mama..me:fail, perlu belajar lagi!!

welcome syawal..farewell ramadhan...



we would like to wish everybody a very blessed Eidulfitr and Maaf Zahir & Batin..
(^_^)




baru tau rasa macam mana..thinking of spreading it hehehe!!

sakit mata menyerang...
pejamkan mata adalah alternatif terbaik..tapi bile nak bukak, nahh tu dia..seksa!!

situasi : di klinik

wanita di kauter : dah penah datang?
saya : x penah..(sambil menyerah kan ic)
wanita di kaunter : norshadila (memanggil untuk masuk ke bilik pemeriksaan)
doktor : (sambil mencuci tangannya) ye, sakit ape?
saya : (amboi senangnye jadi doktor..tanye aku sakit ape, bukan die ke kene diagnose aku sakit ape..) mata saya merah..plus saya selsema..
doktor : ok..pandang bawah (check mata aku guna torchlight), family or kawan2 ade yang sakit mata ke?
saya : xde..(jawab mcm nak x nak..ntah knape aku tetibe mcm pening agaknye sbb duk dalam klinik kot..hahah alasan)
doktor : ari ni keje ke?
saya : tak..
doktor : ok saya akan bagi awak mc untuk esok..awk keje di mana?
saya : politeknik behrang..
doktor : eh keje ke blaja?
saya : keje..(??? apsal doktor tu tanye mcm tu..ooo mungkin aku nampak muda??tgk ic umur patut dah keje, tapi mesti confirm la die tgk aku muda..hehehe)
doktor : ok saya akan bagi ubat..bla..bla..
saya : ok..

have a blessed ramadhan


wishing all a blessed ramadhan..=)

bunyinya kasar..tapi maksud mendalam...

tingkahnya seperti tak endah..
tapi dia mengambil berat...

lagaknya seperti tabah...
tapi dia amat lemah..

senyumnya terukir sinis...
tapi dia sebenarnya ikhlas..

mimpinya terbayang remeh...
tapi dia bercita-cita...

suaranya terdengar lantang...
tapi dia perlukan sokongan..

tangannya terlihat kekar...
tapi dia lembut membelai...

luahan ini ikhlas untuknya...
sayang, trust me...

saya insaf...

went to langkawi for btn...hmmmm,sounds interesting kan???hmm...mmg sangat!!!!!!!!!!!!! interesting...
tempat pun not bad x payah mandi kolah, stay di hotel panorama...
but we experienced the condition at the real kem btn tau...
hehehe ni sume salah pak cik tu (~ooopppsss terngiang2 cakap ayah(fasi masa btn) ayah cakap ni la org kita suka salahkan org lain..) ok2 perbetulkan balik...macam ni..kami cakap nak ke kem pelatih btn, then pak cik terus la hantar kami ke kembtn...sampai2 pulak x leh daftar lagi urusetia suh gi masuk bilik dulu...x leh daftar lagi sbb if dah daftar korang x leh kuar...ye la sampai awal beb kul 10..daftar kul 2..gile semangat..kitorang masuk bilik terus chop katil bawah hehehe katil double decker, so sape nak tido atas,x sanggup mak...mandi2 ape yang patut, pantau kolah kot2 ade jentik2 hehehe...iron baju semua..paham2 la btn kang x sempat nye ko nak iron2 baju...so alang2 sampai awal ni iron2 la baju2 tu...
tup2 lebih kurang 30 minutes later, boys yang tolong belikan makanan called...suruh confirm kan balik betul x nama tempat tu kem pelatih penorama...so gi dapatkan confirmation...ha!!! dah kena dah....salah weh....dah kene kemas balik..yang mane dah ironed baju...angkut la dengar hanger2 skali...yang dah kemas baju dalam almari...masuk balik dalam beg...naik la balik kami van ke kem pelatih panoram..macam2 rase macam hangin datang...nak mengamuk x boleh..badan dah penat dr semalam tido x lena...so about 5 minutes..sampai lah kami die kem pelatih penorama...(i've been there before this,mase tu form 4...hehehe so macam mengimbau kenangan la..~aku rase dulu hotel tu x laku then dibuat kem latihan la..sbb macam x terjaga je..swimming pool yang dulu mandi tu pun da x bley buat mandi memang x terjaga lah..)ok sekarang keadaan berbeza...tiada lagi kolah macam di kem btn, di sini yang ada hanya shower yang perlu diputar tombol air panas / sejuk...=) 1 bilik berempat berbanding tadi 1 bilik 20 org...hahaha belagak gile....dan aircond yang nyaman berbanding kipas berkongsi 4 orang..hihihi riak2...ok tu semua dunia semata...so overall keadaan selesa la..x macam org lain ber-btn...hehehe

the most important thing is that, pengisian btn tu..sungguh berkesan...now i realized about social contract...ye social contract semua rakyat jelata...silalah faham social contract...beli la buku perlembagaan tu..~hik2 aku pun x terbeli lagi...sekarang i dah paham,what is really happened in Malaysia...fuhh....semangat gile beb....membuak-buak je rasenye,macam nak tempeleng je semua pengganas baik yang senyap or yang memberontak...(~eceh...macam la tempeleng tu besar sangat, jari pun pendek...gulps...)
ok seriously btn ini sangat berkesan pada diri...and saya sayang semua fasilitator and urusetia...sungguh baik n baik n baik sangatttttttt......sweet je macam nak cari suami pun nak yang sama perangai macam tu...=p mereka semua pak cik tau..tapi semua bersemangat....pak cik bukan sebarangang..semua blaja tinggi2 tu...lelaki muda sila ambil contoh, okaiii...hehehe terngiang2 gaya2 pak osman cakap okay jadi okaiiii....hehehe....
last word for this entry...
SAYA SAYANG MALAYSIA......

hidup ini adil

situasi 1
penuh sabar si lelaki itu menanti isterinya pulang dari kerja tanpa sebarang rungutan, dia setia menunggu isterinya saban hari..pabila isterinya tiba turun dari bas..disambutnya dengan penuh senyuman..isterinya tanpa segan silu memeluk pinggang suami tercinta..sambil duduk di belakang basikal suami tersayang...tidak diendah kereta yang menjalar..tidak diendah, kesibukan jalan dipetang hari pasangan itu pulang kerumah dengan senyuman...itu kisah mereka...mereka tidak perlu wang berjuta untuk meraih cinta..=)

situasi 2
perempuan itu pulang dari kerja menaiki kereta mewahnya...meredah kesibukan jalan sambil ligat fikirannya berputar...tidak diendah mata yang mengerling melihat kehebatan pacuannya..yang difikirkannya hanyalah,apakah hidangan untuk santapan keluarga nya pada petang ini..setibanya dirumah..yang tinggal hanyalah pokok-pokok bunga yang menyambut kepulangannya...serta ikan-ikan di kolam, penjaga rumah tak bergaji..tiada sang suami..anak-anak kesunyian meraih simpati rakan keluar tanpa pengetahuan...bahagiakah perempuan ini?

situasi 3
sudah setahun rasanya sang lelaki ini tanpa jemu mengatakan dia cintakan kekasih hatinya...walau mereka masih muda remaja, bagi mereka sesiapa berhak bercinta...keluarga melarang, tapi dalam hati mereka memberontak tanpa berani melawan...sang arjuna sembunyi2 menelefon si gadis, pabila ibunya, iaitu seorang wanita bergelar pulang ke rumah..lantas perbualan si anak lelaki ini dengan si gadis tidak semena2 diputuskan dengan sengaja....bakalkah dia menjadi lelaki dayus?atau dia hanya cuba menjadi anak yang patuh?si gadis yang konon cintakan si arjuna, sedikit tersentak, namun baginya itu adat bercinta, banyakkan bersabar...si arjuna menyatakan hubungan ini hanya sementara...jangan mengharap apa-apa kerana kita bukan sedarjat...si gadis, terkesima..kecil benar rasanya dunia..siapalah dirinya..hanya anak gadis yang masih mentah,yang diingininya hanyalah cinta yang indah...akhirnya hubungan terputus di pertengahan...

situasi 4
berpegang tangan sang kekasih menemani gadisnya ke sana kemari...seperti ini menyatakan kepada dunia, gadis ini aku yang punya...hubungan berlarutan sehingga ke gerbang perkahwinan...zuriat bertambah tanda bahagia..tapi benarkah mereka pasangan bahagia?benarkah lelaki yang dulunya mengkhabarkan kepada dunia gadis itu dia yang punya masih menyatakn hal yang sama?siapa yang tahu..pabila malam kesemua zuriatnya telah nyenyak di ulit mimpi, ibu mereka dipukul dengan bengis seperti jijik benar bapa mereka melihat ibu mereka..jika dulu tangan yang sasa ini membelai lembut isterinya, tetapi kini tangan sasa ini jugalah yang menghayunkan kayu2 jati ke badan wanita yang bergelar isteri ini..benarlah kata insan, manusia berubah..tapi tidak bisakah perubahan mematangkan insan?

* banyak lagi situasi yang selalu diperhatikan dan sering menginsafkan diri..kadang kala amat menakutkan untuk mengharungi hidup...namun kadang kala amat manis untuk dinikmati bersama...cuba pandang orang disekeliling kamu,cara makannya...cara tidurnya..cara berjalannya...riak wajahnya...hidup memang kadang tak adil..tapi hidup ini indah...hidup tak perlu mewah, cukup dengan kita selesa menjalani hidup seharian...

H1N1 dan saya rindu momen itu

nak tulis but when fingers meets keyboard macam terkedu..x tau nak tekan ape...sume meloncat2 nak keluar...neuron meletup2..eceh macam la genius..ooohh ok nak tulis pasal ni la, pasal.....H1N1
actually i'm wondering la why ah lately macam dah sunyi sepi pasal hal ni, ok mmg kat sini kecoh but what i mean here is that senyi in terms of mass media part such as tv, radio, newspaper etc..apsal masing2 macam dah senyap?not blaming anyone..cume rase macam nak tau banyak bende pasal bende si H1N1 ni kurang info...kes terbaru 8 kes kematian..and then here in my workplace 6 org suspects...ooohhhh gile seram!!!!sumpah seram!!! knape nak ulang 2 kali...of course la sbb hari2 jumpe my clients aka my students, sy terdedah dgn org ramai..sy adalah berperatusan tinggi mempunyai untuk mempunyai lots of contacts..x kan sy nak jauh kan students bile mengajar...xkan sy nak stay in front je, pdhal sy suke tawaf 20+++ dalam class...x kan sy nak berdiri 1 meter bile students sy mintak tolong ajar computer, ok kalau die cepat tangkap, tapi kalau 5 kali cakap dr jarak 1 meter pun die tak paham2 ape perlu sy buat?ok we have ti understand bukan semua org pandai menggunakan komputer, kite kene consider itu...seperti prof sy penah cakap, masa die ajar org2 berpangkat makcik/pakcik die terpaksa memegang tangan org tersebut mengajar cara menggunakan mouse dgn betul..dannn...bukan org2 berpangkat itu sahaja yang kebanyakan kurang mahir..remaja belasan tahun juga ada yang x mahir..jadi sy juga perlu kadang2 menggunakan kaedah yang sama...eceh ayat macam suci benor kome mengajo ye...ate..ehehehe
ok sudah jauh sy tersasar izinkan sy pulang ke pangkal jalan..skrg ni, bdk2 ni diorang x tau diorang kene kuarantin(hinggakan ade pulak pihak yang terpaksa memanggil pelajar ini di kelas untuk pulang ke hostel..keluarlah pelajar sambil menggaru2 kepala, terpinga2 x tau yang diri dikuarantin...)(T_T)tsk kalau diorang masuk kelas pun, si pengajar yang berniat ikhlas memberi tunjuk ajar ni pun dengan ikhlas hati sanggup merapatkan diri dengan pelajar meng"anak tirikan" hidung yang kadang kala terbau stoking masam, bau rokok, bau badan, bau perfume expired.. sb(bukan semua ok...)apatah lagi mana nak tau pelajar tu dah kene kuarantin....haishh...kan sy dah kata sy berperatusan tinggi terdedah dengan keadaan merbahaya ini...=(
pelajar juga x terkecuali..mereka amat terdedah..sy tahu, kerana sy juga pernah menjadi pelajar let me show u how...hehehe...

pelajar suka berparty jinak..sebab nak hilangkan rasa rindu pada family, so mereka berjumpa ramai orang..
walaupun pelajar itu cuba untuk bersendirian belajar..cewahhh..tapi tetap sentiasa ada rakan disisi..so masih bercontact dengan seseorang...juga bakal terdedah..
pelajar x naik kete sorang2..tong2 baru jimat..so paling2 4 org dlm kete...so contacts nye 4 org..peratus keterdedahan tu juga besar...=)
pelajar paling suka makan...so lebih besar peratus keterdedahan, sbb makan mesti di luar walaupun bentang tikar di luar pintu bilik...hahaha
dan....pelajar menyahut seruan negara untuk beriadah dan bersukan...bukankah bersukan perlukan ramai manusia bergelar teman..baru syok..=)

p/s sebanrnye..terjumpe folder2 lama, sangat rindu semua momen2 itu....

bad day (o_0)

i declare today as my bad day...


nape ntah ade je yang x kene..
1.
class cancelled since yesterday, but yesterday x terasa sbb xde class..for today,hambekk kau dah plan chantekkk punya nak ganti class, dah pulak H1N1 melanda PSAS, all the class for today have been cancelled..dalam 3 weeks bdk2 masuk ni, baru 1 skali aku jumpe bdk2 class tu, aku tau diorang sume cukup sifat fizikal, tapi jangan tanya aku macam mane keadaan fizikal dioranghidung kembang ke, mancung ke, rambut terpacak ke, gemok ke, kuruih ke..haram aku x kenal...bila lagi aku nak ganti class ni..jenuh la mak oiii...
2.
then, fine x de class...tetibe teringin plak nak breakfast kat kantin, x penah2 aku breakfast kat kantin, sbb aku mmg breakfast kat umah, join la k.jana n k.ida....elok punye bf sampai dah siap makan sume, tang part minum ni x syok...dah tinggal 1/4 air teh ais kaww aku, tetibe ntah macam mane, tahap genggaman jari jemari aku terlepas tisu yang aku pegang then elok je tisu landing masuk dalam cawan air teh ais kaww(nama teh tu teh ais je, aku yang suke suki letak kaww) aku...hilang niat suci aku nak abis kan air tu(~org tua2 cakap minum/makan sampai abis, kite x tau rezeki makan/minuman tu letak kat mane, so abiskan sume jangan membazir) but i'm sorry tok nenek, cucu x dapat nak ikut cakap2 anda kali ni, x kan nak minum air tisu...
3.
ok abis bab breakfast, petang punye cite..gi la pasar malam aka nite market..keh keh keh..syok punye jalan memerhati santapan sorga perut, aku pun plan nak bli kaybab la(~hik hik gatal nak eja kebab dgn kaybab...)tunggu la makcik tu prepare for my kaybab...main2 la jari jemari kaki aku, then aku rase apsal aku leh angkat jari jemari kaki aku tanpa halangan selipar?nahhh selipar aku tercabut!!!!!tsk..ishhh betul2 x syok la perasaan ini,aku sayang selipar ni, walaupun harganya cume RM 19.90 tapi banyak berjasa (sbb dah bertahun2 aku pakai tanpa segan dan silu) & penghuni hati pun suke selipar ni...=) then aku pun betul2 kan la kondisi selipar buah hati kesayangan aku tu, agar berada dalam keadaan selamat, cukup naik ke kereta pun dah x pe, lega dah den...terseret2 aku jalan sambil dengar sorang pakcik yang menjual tu sembang dengan pakcik gerai depan.."weh apsal ko x pakai gigi ari ni..."aku pun x tau apsal ayat tu terngiang2 dalam kepala otak aku..hahahaha, aku x sempat nak tgk pakcik tu betul ke die x pakai gigi...hahahhaa
~masih terngiang2 cakap seseorang lepas die tgk kasut aku yang banyak..but i'm not really sure
ape maksud org tu sebenarnya lepas die cakap macam "tu"..aku diam je lepas org tu cakap mcm tu, sbb aku pk ape maksud die, die jeles kasut aku banyak ke?or die cume menyatakan pendapat die?ahh lantak la...woman will forgive but they'll never forget ok..

p/s :
~mana aku nak cari selipar yang sedap dipakai n cantik kena dengan pakai baju ape pun???

cita-cita mereka

venue : computer lab
time : tgh hari yang lapar

ok siapkan labwork and hantar by the end of this class...
anak murid pun dengan muka bertungkus lumus menyiapkan labwork a.k.a amali diorang...
sorang2 aku tgk diorang buat keje tu..
siap kira2 20 round ke depan kebelakang aku pusing lab tu, by 12 diorang pun hantar...
ok hantar semua, jumpa lagi next week, and class dismiss..

venue : my hujung dunia cubicle...
time : petang yang kenyang

ok it's time to check on their labworks..
ok satu2 file aku bukak dalam folder labwork bdk2 ni..
ooohhhh ok, good now they know how to use ms word...but.....
1 thing yang buat aku terkejut sambil tutup mulut(macam saif ali khan terkejut sambil tutup mulut dalam salaam namaste~blwwekkk ok fine x sama langsung) bila aku baca isi labworks mereka, aku minta diorang apply what they have learned berkenaan ms word untuk buat 1 document yang ade table, images, color, variety of fonts (sumenye based on their creativity), ade arahannya...isi dalam document tu ialah their punye personal information such as, their name(mesti lah kan), id no, address, academic background, hobbies, ambition, etc...
apa yang paling buat aku terkejut macam nak pitam 11 kali, dan pening lalat untuk 2 kali ialah
bila 11 orang daripada 41 pelajar ku yang mengambil jurusan engineering ini, bercita2 ingin menjadi doktor!!!!!!!!!!!!!!!! wtf..haih..boleh nangis berguling bacanye(T_T) diorang tau x ape maknanya bile diorang ambil course engineering nih?untuk blaja bedah mayat ke?x pun blaja macam mane nak cucuk patient ke??
kenape mereka masih mahu jadi doktor...???tolong jawab(next class aku pasti bertanyakan hal ini) adakah mereka ingat mereka di alam darjah 1 di mana bila cikgu tanya apakah cita-cita kamu, lalu pupils pun akan jawab,saya bercita-cita ingin menjadi doktor/ angkasawan /perdana menteri/ posmen /penyanyi etc...ok fine, aku pun pernah bercita-cita nak jadi stewardess(boleh check fail rekod darjah 2 ku~masih dalam simpanan), sbb aku ingat rakesh kawan sebelah meja aku mase tu die nak jadi steward, hahaha but semakin aku dewasa aku sedar yang aku dicipta untuk jadi perempuan kurang tinggi, fine at least aku sedar diri...
owhh....aku pening lagi, pikir kan hal ni...tapi sekurang2 nya dengan isi kandungan document yang simple seperti ini, aku tahu tahap pemahaman mereka + tahap kematangan pelajar ku...
dan...yang paling syok, 1 org bercita2 menjadi polis, 1 org bercita menjadi askar...kalau lah aku yang cipta borang kemasukan pelajar akan ku sediakan ruangan cita-cita di dalam borang itu, agar pelajar2 ini tidak terpesong dari akidah kemahuan diri mereka...nak jadi polis, masuk akademi polis, cik adik sayang...dear parents, please tanya apa yang anak anda mahu, jangan isi borang untuk anak anda anda sambil bermimpi anda akan belajar di ipta semula, ok...anak anda perlu bimbingan yang betul...
hal ni mungkin remeh, hanya mengisi ruangan cita-cita..tetapi sedar x?pelajar2 ni sebenarnya dan terang2 menunjukkan mereka x tau ape yang mereka belajar, mereka ingat bila belajar potong wayar, circuit, transistor, anda sudah layak untuk bermimpi untuk memegang picagari...amboi, picagari tu, bahasa melayu sungguh...aawww..
ok saya perlu berunding dengan mereka secara man to man...tapi sekurang2 nya ade juge yang bercita2 nak jadi lecturer...heh..inspired by me ke cita2 tu?sorang tu nak jadi computer application's lecturer...wow specific betul, bodek tuh namanya...
pelajar ini sekurang-sekurang dia sedar akan kemampuannya..hehe di interview utk sesi assignment kerjaya(bdk mrsm tau bende ni..ngee)


how i miss home...(T_T)

rindu kan rumah...rindukan katil...rindukan baring di hall, sambil nonton tv...rindukan perasaan bermalas-malasan di rumah...rindukan perasaan lupakan office untuk 2 hari...rindukan suasana bercakap ala2 bergaduh padahal hanya bersembang antara family...rindukan jadual keluar malam sabtu bersama si penghuni hati...rindukan bila cakap "ngantuklah.." dan kemudian mama akan balas "hari ape yang kamu x ngantuk.."hahaha aku rindu...rindukan 4 ekor sang kura yang tidak dapat melihat dunia luar melainkan apabila ia mendongak ke atas...rindukan kecerahan tingkap bilik yang mengganggu tidur siangku...aku rindu mau pulang ke rumah dengan segera...
haih..yang pasti perasan ini timbul setiap kali hari jumaat..blwekkk gile jiwang, macam dah 6 tahun x balik..padahal every weeks balik...

memory lane

as for me...

the smell of j&j ph 5.5 facial wash
it makes me remember about my school years at bp (^_^), oohhhh i miss bp so damn much...
i'm using that facial wash during that time..all the memories with my roomies, my classmates, the toilet, the shower, the cafe automatically appear on my mind...how we had our lunch and dinner at the dining hall, memory during queueing up for bath....uuhhh so sweet...

justin's song - senorita
it makes me remember the dining at melati college uitm shah alam,
had dinner there while the tv shows the v.clips of that song

fab laudry detergent
it makes me remember how i'm so panic, thinking where is the best place to hide my handphone from the warden(zaman dulu x macam sekarang, dulu we can't simply bring handphone to matriks) so, guess what? kotak sabun fab penyelamat...i'm hiding my handphone in there...hehehe tapi x de ambush pun on that nite..jadi konklusinya...gunakanlah fab!!ngeh ngeh ngeh

bukan saiz kotak sebenar...tapi jenama sebenar

3 things je yang baru teringat..ok that's all..

eja, eja dan terus eja........

Diri ini digemparkan dengan fenomena pelajar yang tidak tahu mengeja dengan betul di dalam bahasa inggeris..

sebagai contoh

bluetut (1 kes) ----------> yang membawa maksud bluetooth
lextop (2 kes) ----------> yang membawa maksud laptop
lakstop (1 kes) ----------> juga membawa maksud laptop
henset (1 kes) ----------> yang membawa maksud handset
teblet (1 kes) ----------> yang membawa maksud tablet
perinter (1 kes) ---------> yang membawa maksud printer
hend computer (1 kes) --> saya sendiri tak pasti apa maksud yang ingin disampaikan mungkin
handheld computer
wareless (1 kes) --------> yang membawa maksud wireless
moniter (2 kes) --------> yang membawa maksud monitor
frams scanner (1 kes) --> saya tak tahu apa yang cuba disampaikan
destop (1 kes) ----------> yang membawa maksud desktop


semua itu perkataan yang diberikan oleh pelajar dengan menulis menggunakan tangan bukan menaip (kalau menaip mungkin boleh dikatakan pelajar itu salah tekan huruf)

sampai hati x pujuk...=(


sampai hati...

belasungkawa -alfatihah buat allahyarhamah wagina-

malam selasa yang lepas dapat 1 mimpi...dalam mimpi tu kami 1 family macam tengah mencari kubur embah yot(panggilan untuk moyang kami). so bangun dari tido teringat2 juge mimpi tu, aku diam je..x nak cakap ape2, sbb org cakap kalau mimpi buruk jangan citer nnt jadi betul..so aku pun buat dono je..
on friday lepas keje terus balik ipoh...penat gile, tido kul 9.30 da tido...pas tu bangun sok pagi mama bgtau yang embah yot meninggal malam semalam...
gulpss..
betul la mimpi aku...aku pun cite kat mama pasal mimpi tu..then mama pun ckp die pun de mimpi arwah bapak, n embah wedok..
perginya satu2nya moyang yang tinggal..arwah memang banyak ckp..tapi dia die dah banyak lupa..tapi if cite dulu2 sume die ingat...
mase mama mula2 bersalin (maksudnya masa nak bersalinkan aku), embah yot ni la yang tinggal teman tunggu mama kat hospital..
1 lagi mama cakap embah yot ni buat keje teliti, kalau die potong sayur tu mmg same je la sizenye...mulut bising kalau nampak bende x perfect...kalau bab keje kawen tu mesti die nak masuk campur juga la..kelakar juge, kalau ade kenduri ape2 mesti org teringat die la..kalau potong sayur mesti org cakap ni "kalau wak kuweh nampak ni.."maksudnye kitorang ni potong sayur x cantik la tu..hahaha..kalau buat bunga rampai potong daun pandan tu mesti halus gile la..
ok that's the reason why hari ni pakai serba hitam ~ala2 berkabung..

someone once said this...

someone once said this : "jauh di mata dekat dihati"

but now,that someone said this: "human change"

someone once said this : "i love u"

but now,that someone said this : "we're not meant to be together.."

someone once said this : "i'm not suitable for u"

but now,that someone said this : "i can't stop loving you.."

someone once said this : "i don't want to be an educator"

but now, that someone said this : "i love teaching..ngeee"

ape yang aku mengarut ni weh...apo2 je lah...=)

tertanya

questions for today...

soalan 1 : kenapa terdapat segelintir ibu dan ayah yang terlalu taksub agar anak yang dilahir kan dapat menjadi sukses seperti mereka?tindakkah di dalami isi hati si anak...tidakkah di teliti rekod pencapaian anak2..tidakkah di dampingi si anak bertanya apa yang diigini mereka..sehingga yang menjadi terlibat secara tidak langsung adalah rakan2 dan pengajar2 si anak ini...mendengar rintihan si anak yang ibu dan ayah nya terlalu taksub ingikan anaknya pandai ilmu hisab sedangkan anak itu bukan ke arah itu bidangnya..

soalan 2 : berkatkah ilmu yang diberikan apabila segelintir mereka berjaya lulus dengan cemerlang namun segelintir lagi gagal dengan jayanya?

soalan 3 : pahamkah mereka dengan apa jurusan yang diambil?

soalan 4 : akan kekalkah sikap si murid sebegitu teruja memegang pen dan kertas pada hari terakhir sama seperti hari pertamanya????

soalan 5 : betulkah menantu itu baik jika dia sering memberi hadiah kepada bakal mentua?ikhlaskah hati si menantu itu sebenarnya?ataukah dia hanya berpura di sebalik hadiah?

soalan 6 : akan kekalkah sikap si muda menghormati yang tua, apabila sudah dirasakan tempat itu seperti dia yang punya?adakah si tua akan tertolak berpusing hampir terjatuh akibat si muda yang kelaparan, seperti tiada lagi makanan yang terjual?

ok that's all i wanna write about what i'm thinking lately when i see peoples around me, the way they act, the way they speak, the way they smile, they way mingle around...hmm..human..human..human..

love blogging but...

want to update this blog but have no idea..=(
:
:
:
:
:
:
few reasons of why:
1. tired..prepared for short sem students..
2. my mini 9 is getting slower..and i miss my travelmate...haih...x siap repair lagi..
3. focus on my students..eceh..huhu actually they need more attention, eventhough they don't realize about that...prepare notes and assignment questions..so the consequence, no time to think about the best topic for this blog..(macam lah penah tulis the best topic antara semua blog..blwekk)
4. more interesting activity : sleep, sleep and sleep =)
5. reading blogs as part time activities bile mengantuk and i've found some of them were so bored(so takut nak tulis nnt org kate blog kite boring..wahahaha)
6. ok lah...saje nak stop kat no 6 (fav number)...mmg xde bakat nak menulis..hahaha that's the most reasonable excuses why i didn't update my blog...=p




noryan's wedding...

the day has come for yaney's wedding...=)
congrats babe..putera gagak rimba ko da dtg...hahaha
date : 6th June 2009
venue : Dewan SM Teknik Tunku Abdul Rahman, Penang

*p/s:thanks to the map, sangat2 membantu...

kapal 'ape-ke-namo-e' dikejauhan

jakun sbb 1st time drive sendiri naik feri...

bdk2 ni pun jakun sbb da lame x naik feri

mr kemek pun 1st time naik feri..

bukti kami berada di pantai miami...wahahah wtf ok betul nama nye pantai miami..x tipu..

saya menjejakkan kaki di pantai ini...

yaney(pengantin p'puan) tunggu laki die x sampai2 lagi...lapo..

perjalanan yang jauh...bawak2 bersabo adik2 oii

penang bridge...here we come..yeehaaa!!

belum sampe2 lagi...

pelamin...black & white theme

the pengantin..

the pengantin lagi...

mak aii..laki ko yaney laju nye nak masuk...lapo ke...hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme