my desk





and now its my turn!!!!!!


semak kan...

especially during exam week, memang gilerrrr semak..!!!
tu belum Alisya datang office lagi, 
stationaries holder tu memang tonggang terbalik jadinye, die duduk atas meja terus..
wahh ini budak lagi kreatif bak hang, pandai buat semak..hehehehe

so don't worry about the mess u made on ur desk..
"semak tanda kreatif" 
:)


Soalan Sensitif

Sangat allergic kalau aku dengar orang tanya,

"Bila nak kahwin?"

"Bila nak mengandung?"

Pernah tak orang yang bertanya tu terfikir yang soalan tu sama jugak macam tanya "Bila nak mati?" Ye lah, sebab ajal, maut, hidup, mati tu kan semua urusan Allah. So kalau korang tanya soalan bab jodoh, anak, tu bukan ke sama bab dengan mati, bukan kuasa kite la wehhh..

Lagi rase nak bagi tazkirah je bila ade orang cakap,

"Kahwin cepat, nak tunggu ape lagi.."

"Mengandunglah sekarang, nanti dah tua susah.."

HELLO!!!!! Korang yang bertanya tu Tuhan ke?boleh buat
kat kawan tu bagi die kahwin, lepas tu dah kahwin terus bunting pelamin, ish3..


Aku faham perasaan insan-insan yang masih mencari/menunggu jodohnya tiba & yang masih berusaha mendapatkan cahaya mata. Jadi kita masyarakat sekeliling ni janganlah menambah keresahan diorang dengan bertanya soalan-soalan yang sensitif. Kalau die tak kahwin pun, ade susahkan korang ke? ade ekonomi hidup korang jadi merosot??? Kalau die belum ade anak lagi, ade die pegi kacau anak korang, malam-malam ketuk pintu meracau cari korang???ade ke????Jadi, sudah-sudah la jaga tepi kain orang tak tentu pasal.



Last week aku tengok cerita "Artis Pun Bertuhan", cerita tu membuatkan aku terfikir, kadang-kadang orang kita ni terlalu sibukkan sangat dengan hal orang sampaikan die lupa yang die tu sebenarnya lagi teruk. Kite sibuk kata orang tu tak baik, orang ni salah, tapi cuba muhasabah diri kite tu, baik ke???diri kite tu betul ke???tetttttt!!!!

Your Tree [Personality Test]

This is cool... L00K at the trees and choose the one that is immediately most appealing to you. I'm a 1.

Don’t think about it too long, just choose, see what hits you first, and find out what your choice says about your personality, have FUN and share your choice in the comments. Thank You ;-)
.
.
.
.
.

The results . . . 

1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 

4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise.

●▬▬▬ LIKE ♥ SHARE ♥ TAG ▬▬▬●

If you LIKE, "Like" it and click "Share" to pass it forward! 

Request to be my friend or follow me for more inspirational, weird and fun at http://www.facebook.com/Mr.EricEdge.

Live Happy, Stay Blessed & Receive a HUGE HAPPY HUG from me to help you through your day... SQUEEEEEZE :D

<>< Eric Edge ◕‿◕





This is cool... 

Look at the trees and choose the one that is immediately most appealing to you. Don’t think about it too long, just choose, see what hits you first, and find out what your choice says about your personality, have FUN and share your choice in the comments. Thank You ;-) 

. . . . . The results . . . 

































1. You are a generous and moral (not to confuse with moralizing) person. You always work on self-improvement. You are very ambitious and have very high standards. People might think that communicating with you is difficult, but for you, it isn't easy to be who you are. You work very hard but you are not in the least selfish. You work because you want to improve the world. You have a great capacity to love people until they hurt you. But even after they do. . . you keep loving. Very few people can appreciate everything you do as well as you deserve. 

2. You are a fun, honest person. You are very responsible and like taking care of others. You believe in putting in an honest day's work and accept many work-related responsibilities. You have a very good personality and people come to trust you easily. You are bright, witty and fast-thinking. You always have an interesting story to tell. 

3.You are a smart and thoughtful person. You are a great thinker. Your thoughts and ideas are the most important. You like to think about your theories and views alone. You are an introvert. You get along with those who likes to think and learn. You spend a lot of time, thinking about morality. You are trying to do what is right, even if the majority of society does not agree with you. 
4. You are perceptive and philosophical person. You are a unique, one soul of your kind. Next to you there's no one even slightly similar to you. You are intuitive and a bit quirky. You are often misunderstood, and it hurts you. You need personal space. Your creativity needs to be developed, it requires respect of others. You are a person who clearly sees the light and dark sides of life. You are very emotional. 

5. You are self-assured and in charge. You are very independent. Your guiding principle in life is 'I'll do it my way.'. You are very self-reliant and know how to stay strong for yourself and the people you Love. You know exactly what you want and are not afraid of pursuing your dreams. The only thing you demand from people is honesty. You are strong enough to accept the truth. 

6. You are kind and sensitive. People relate to you very well. You have many friends and you love helping them. You have this warm and bright aura that makes people feel good when they are around you. Every day, you think about what you can do to improve yourself. You want to be interesting, insightful and unique. More than anybody else in the world, you need to love. You are even ready to love those who don't love you back. 

7. You are happy and unflappable. You are a very sensitive and understanding person. You are a great listener who know how to be non-judgmental. You believe that everybody has their own journey in life. You are open to new people and events. You are highly resistant to stress and rarely worry. Normally, you are very relaxed. You always manage to have a good time and never lose your way. 

8. You are charming and energetic. You are a fun person who knows how to make people laugh. You live in a state of harmony with the universe. You are spontaneous and enthusiastic. You never say no to an adventure. Often, you end up surprising and even shocking people. But that's just how you are. . . You always remain true to yourself. You have many interests and if something proves of interest to you, you will not rest until you acquire a profound knowledge of this area. 

9. You are optimistic and lucky. You believe that life is a gift and you try to achieve as much as possible and put this gift to the best use possible. You are very proud of your achievements. You are ready to stick by the people you care about through thick and thin. You have a very healthy approach to life. The glass is (at least) half full for you. You use any opportunity to forgive, learn, and grow because you believe that life is too short to do otherwise. 


So what;s ur tree???
mine is no 6..hehehehe

IBU MAMPUS!! IBU MAMPUS!!

IBU MAMPUS! IBU MAMPUS! IBU MAMPUS! 

Saya ada sebuah kisah yang mahu dikongsikan dengan semua. Mari baca, semoga timbul insaf dalam diri ini. 

Pernah, saya menyertai satu operasi di Muar, dan kami bertolak dari Johor Bahru kira-kira jam 10 malam dan operasi selesai jam 6 pagi. Kami terus pulang ke Johor Bahru. Sepanjang perjalanan, saya yang memandu sendiri berhenti hampir tujuh kali kerana terlalu mengantuk.

Pulang ke Johor Bharu, biar bantal memanggil, terpaksa diketepikan. Perlu disiapkan berita yang operasi itu untuk siaran berita tengahari. Bukan mudah. Selesai segalanya, jam sudah hampir 11 pagi. Jam dua pula ada satu lagi tugasan. Begitulah kehidupan. Kais pagi makan petang, jika tak dikais, memang tak makanlah.

Saya lebih cenderung kepada kisah human interest seperti satu operasi yang saya ikuti bersama sahabat sahabat baik di Cawangan Trafik Johor Bahru Selatan yang bersengkang mata tanpa mengira masa membanteras kegiatan lumba haram.

Antaranya termasuk kisah seorang budak lelaki berusia 13 tahun yang pada mulanya begitu yakin memberi jawapan kepada pegawai serta anggota polis trafik, dia dibenarkan menunggang motosikal oleh bapanya, yang juga pemilik kenderaan itu.

Sebagaimana lazim, pegawai polis bertugas menghubungi ibubapa pelajar itu dan selepas menanti hampir dua jam, akhirnya muncul ibubapanya di tepi jalan Danga Bay.

Dari jauh, tampak si ibu bagai meluru tak sabar sabar untuk tiba ke tempat anak lelakinya berdiri.Si ayah pula berjalan lesu. Waktu tika itu hampir jam empat pagi.

Sebaik tiba di depan anaknya, tanpa lengah si ibu bagai melepas geram terus mencubit dan menampar badan anaknya. Kami terpinga pinga melihatkan situasi itu lantas beberapa anggota polis trafik meredakan keadaan.

Terkedu anaknya yang dua jam lalu, beriya-iya mendakwa ibubapanya sudah memberi keizinan untuk dia menunggang motosikal milik bapanya dan turut dibonceng rakan sekampung berusia 16 tahun.

Ketika cuba ditahan, dia melarikan diri dari sekatan jalanraya dan turut menendang motosikal anggota penguatkuasa yang mengejar mereka!

"Masuk lokap jek encik. Masuk sekolah jahat Henry Gurney. Tak apa, saya rela," tercetus akhirnya luahan hati si ibu sebaik diredakan.

"Aku tak boleh kawal kau lagi. Kat sekolah kau anak murid aku, kat luar aku tak boleh kawal kau seorang. Selama ini kau cakap tak goyang, tak goyang, tengok semua polis ni, tengok.

"Kalau dahi ni tak sujud pada sejadah, inilah jadinya," berterusan si ibu melepaskan geram bagai sebuah drama realiti di depan hampir 50 pegawai dan anggota polis serta anggota Rela yang turut bersama-sama dalam operasi itu.

Suasana menjadi sunyi dan hanya kedengaran suara si ibu. Semua memerhati. Semua bagai menyokong tindakan si ibu. Mat mat rempit lain yang ditahan sebelum ini sibuk berbual sesama sendiri turut kaku melihat adegan itu. Mungkin timbul keinsafan dalam diri mereka?

"Dia cakap, ibu keluar, saya cakap malam minggu jangan keluar. jangan, jangan. Tak tengok kat TV (orang kena tangkap)," luah si ibu dan suaranya beriring nada kekesalan.

"Bila kita marah, dia cakap nak rompak rumah orang. Tak kurang ajar punya anak? Sampai hati kau jadi anak macam ni. Budak sekolah pukul 10 duduk rumah," kata si ibu lagi dan kali ini nada sudah berselang kesedihan.

Tatkala itu, sudah mula mengalir airmata si ibu. Si anak hanya tunduk kaku, tak seperti tika selepas ditahan dua jam sebelum itu, ceria, beriya iya.

Si ayah tak mampu nak berkata kata. Mungkin sudah puas dileteri anaknya itu. Mungkin sudah kering airmata si ayah memikirkan kedegilan anaknya tika dia keluar mencari rezeki buat kesemua anaknya.

Bagi meredakan keadaan, seorang pegawai polis, Inspektor (kini ASP) Mohd Lail Ab Halim mencelah.

"Kami akan charge (tuduh) dia lari dari sekatan jalan," kata Mohd Lail tegas.

Mungkin mendengar penjelasan ringkas Mohd Lail itu, tercetus luahan si ibu lagi.

"Kat rumah berapa kali dia nak tumbuk saya. Sekarang ni apa? Aku ni mak kau. Hari-hari aku doa, Ya Allah jadikanlah anak aku golongan yang baik-baik. Tapi kau apa? Ibu mampus, ibu mampus."

Ketika ini, si ibu mencucuk cucuk perut si anak. Hilang segala kehebatan si anak. Akhirnya ibubapa juga yang datang. Biar marah, kesemua yang menyaksikan bagai mengerti, dia tetap anaknya. Dia tetap darah dagingnya. Mungkin sudah kemuncak kemarahan si ibu.

"Nanti puan datang ke balai trafik untuk jamin anak makcik," jelas Mohd Lail lagi.

Sambil menjeling marah ke arah anaknya, si ibu dengan cepat menjawab: "Jamin kau? No, no. Ibu tak akan jamin kau, tak ada tak ada," katanya bagai puas, biar malam itu menjadi pengajaran buat si anak yang degil itu.

Si ibu berlalu pergi.

Lantas, Mohd Lail mengarahkan anak buahnya untuk membawa pelajar itu ke balai. Tak sempat dibawa, pelajar itu meraung raung menangis mengejar ibunya.

Sekali lagi kami kaget. Si ibu tak memperdulikan. Kami yang melihat bagai menyokong tindakan si ibu. Biarkan dia rasa. Biar dia serik. Biarkan. Itulah kata hati kami. Kami pun marah. Apatah lagi mendengar luahan hati si ibu di pagi yang bening itu.

Berterusan suara si anak merintih pada ibunya. Semakin jelas suaranya. Si ibu berhenti. Dibiarkan anaknya menangis, meraung di depannya. Direnungnya anaknya itu.

Siapa tak sayang anak. Tentu wanita itu ibu yang baik. Apatah lagi sebagai seorang guru, sifat penyayang tinggi dalam diri mereka. Tampak wajah amarah si ibu sudah bertukar menjadi simpati dan penuh kasih sayang, tatkala si anak menarik narik tangan yang sama mengendong dia ketika kecil, memimpinnya ketika melintas jalan, menepuk nepuk tika mahu tidur.

Akhirnya si ibu mengalah. Dipimpin tangan anaknya ke kenderaan polis. Berdiri kaku si ibu melihat si anaknya di bawa pergi.

Selepas segala proses selesai, saya terserempak dengan si ibu berjalan keluar dari balai beriring dengan bapa pelajar itu. Dan di sebelahnya, anaknya tadi, tangan dipimpin erat, kuat kuat bagai tak mahu melepaskan anaknya itu.

Saya sempat bertegur. Menasihat si anak, jika tak kesian pada diri sendiri, kesianlah pada mak ayah. Kesian mereka berhempas pulas membesarkan awak. Esok awak dah kahwin, awak nak anak awak macam awak?

Tertunduk diam si pelajar itu. Saya tepuk bahunya beberapa kali dan sempat berkata padanya, awak mesti anak yang baik sebab tu awak menangis minta maaf pada mak tadi. Dan sempat saya mengucapkan terima kasih kepada si ibu dan ayah kerana tak putus asa dengan kasih sayang pada si anak yang degil ini. Tersenyum si ayah. Bagai mereda hati si ibu.

Itulah antara kisah kisah kecil yang mahu saya jadikan iktibar untuk kita semua. Kongsilah dengan sesiapa, pada anak anak, pada anak saudara atau mungkin pada diri sendiri. Jahat mana sekalipun, ibu ayah tetap bersengkang mata buat anak-anak. Biar sakit lutut, biar membuai diri dek tak lena tidur, demi anak!

Itu hanya sekelumit. Saya memang mahu berkongsi segala kisah di sini tetapi kadangkala masa tak mengizinkan. Yelah kais pagi makan petang. Kalau tak dikais, mahu tak makan petang nanti kan.

weekday routines





Lepas je habis cuti bersalin it means that, my life routine would be totally change..sekarang dah ada 1 lagi tanggungjawab, iaitu menjaga amanah mendidik insan kecil yang di panggil anak.
So saje-saje la lepas dah hampir 10 bulan melahirkan Alisya, aku nak clarify skit aktiviti harian ku during hari bekerja (jauh dari suami, jauh dari keluarga)

Isnin 5 pagi paling lewat, mesti dah bangun, siap-siap bekpes apa adenye bersama suami, tukar pampers si kecik. Masukkan barang ke kereta, lepas solat subuh, bertebarlah kami keluar mencari rezeki (around 6 am +-). Sepabjang perjalanan melalui highway PLUS tu, pernah 1 hari aku nak ke toilet sangat, tak boleh nak tahan dah, aku tinggalkan Alisya kejap (die tido),kunci kereta, cepat2 lepaskan hajat-Allah je lah yang melindungi kami. Pernah jugak Alisya melepaskan hajat, ape lagi die bising la tak selesa, mintak di cuci. Berhentilah jugak kat RnR mencuci hasil die tu.

Sampai around 7.40, hantar Alisya ke taska, then shoot terus ke office. 
Lunch hour balik rumah (hantar barang(pampers, susu, ubat2) ke rumah). Kemas rumah, vacuum, cuci toilet. Pukul 2 masuk office balik.


Masa awal-awal dulu lagi teruk, buat stok susu, kene la pump susu, tiap-tiap hari balik time lunch. Memang kering aku jadinya, semua orang tegur kata aku kurus & cengkung (nampak penat).
Sekarang ok la lepas 8 bulan Alisya dah tak mo bf, mungkin die pun kesian kat mummy die ni, df pun die tak mo.

Pukul 5 pm terus balik amik anak, naik lagi rumah di kayangan tingkat 4 tu, melayan tuan puteri ku main-main kejap. Luckily Alisya dah siap mandi kat taska. Kalau housemate dah balik awal, mintak tolong die tgkkan kejap Alisya, sementara aku mandi. Pernah jugak aku angkut skali Alisya mandi dengan aku bile housemate tak de, no choice kan, dari di biarkan die sorang-sorang kat luar.

Dinner selalunya minum esp + roti je..kalau terasa boring aku beli la lauk, tinggal nak masak nasi je..tapi jarang sangat, sebab penat dah rase nak makan.

Kalau kene hari cuci kain (selalunya aku basuh kain 2 kali seminggu) mesin basuh manual pulak tu, kene tukar2 air, leceh gak. Tapi tu pun Alhamdulillah, x-housemate tinggalkan hehehe..dah basuh, sidai kain bersama Alisya la, die pun nak join tolong sidai kain.

Alisya tido paling lewat kul 10.30 pm. Time die tido tu la aku nak iron baju ke buat ape yang patut, tu pun kalau larat, kalau tak aku tido jugak la.

Hari-hari lain, bangun seawal 6 am, dengan harapan Alisya tak bangun lagi..penah jugak beberapa kali die bangun awal..Takkan aku nak panggil housemate aku tengokkan Alisya pagi2 subuh tu, so aku pun lekakan die dengan tengok kartun upin ipin ke ape2 la, tapi tetap tak tenangnye die, mane boleh die tak nampak maknye, mencari la die..ape lagi mandi koboi la aku, kui3..nasib toilet dalam bilik.

Macam tu la life aku Isnin sampai Jumaat. Jumaat petang amik Alisya dari taska, terus shoot balik Ipoh. Ada masa Alisya bad mood die tak nak duk dalam car seat, kerap la aku berhenti kat lorong kecemasan tu. Pernah gak die melepas hajat, terpaksa la cari RnR, nak cuci hasil die..

Macam tu lah rutin harian ku bersama anak kesayangan ni. Memang tak gemuk la aku dengan rutin yang macam ni, hehe Bile dikenang-kenang, memang pengalaman yang sangat berharga..Kalau pun dikurniakan anak lain nanti, pengalaman aku dengan Alisya ni memang special sket la (memang la kan, pengalaman dengan setiap anak adalah berbeza). Kadang-kadang bile die tido, sayu je tengok, kecik-kecik dah angkut merata-rata.

Ok lah, sok nak pulang, tido awal..nite2 peeps..
Published with Blogger-droid v2.0.10

bile nak siap nih????


Bile la nak siap ni weh..huhuhuhu...
Baru bab 1 dari tahun lepas [stop kejap sebab cuti bersalin]
Ni baru dapat mood nak sambung balik..

I just wondering..
Bila dah banyak sangat buku dipasaran, selari dengan kecanggihan teknologi..
Ade lagi ke orang nak beli buku????
Atau sekadar terbit, tapi.......
projek gajah putih jugak pengakhirannya..
huhuhuhu..

p/s : jangan ghairah sangat nak terbit buku, kalau duk plagiat dari Internet/sumber lain..Bukan setakat salah disisi undang-undang, tapi keberkatan rezeki nak bagi family makan, nak jadi darah daging anak, cucu, cicit, piut-miut..Sekadar peringatan untuk diri sendiri & kawan-kawan..

Pak Cik Hebat Maths


kuey teow kung fu derhaka


Haha last night I feels like cooking kuey teow kung fu for the dinner, but malas nak beli stok sesayuran banyak-banyak, udang & ayam memang dah ade stok dalam fridge..So I just bought, kuey teow, chilli, a small packet of cabbage flower & 'putik jagung' [maklumla pjj ni, rugi beli stok sayur, nak gunanya nanti minggu depan, sayur pun dah layu]
It is just a simple recipe and easy to prepare, but if kat kedai makan, inilah menu yang agak mahal, sebab banyak bahan, seafood, ayam, sesayuran & telur kan..
I named it kuey teow kung fu derhaka because of some missing ingredients..hehe [selalu kat kedai kan ade sayur hijau, ade sotong, and macam2 lagi..]
For the recipe I just follow from my recipe book (365 resepi-the wedding gift, thanks a lot for this usefull present). You may search the recipe on the internet, lebih kurang je kan :)

Published with Blogger-droid v2.0.10

jalan-jalan cari kerusi


photo caption [from left above to bottom] 
1. licin sudahhh
2. showing off his new 'epal kene kokak'  phone
3. Bismillahirahmanirahim, jemput makan
4. Alisya & susu tak dapat dipisahkan
5. showing off my new 'sluaq merah' [lama dah tak belit tudung..hehe]
6. Yakininku Bento [dagingnye sodapp]
7. Pilih-pilih menu

Our mission of outing for today is to find another car seat for Alisya 
[untung jadi anak pjj, car seat has become one of the most important thing must have, sebab nak bawak die travel all by myself kan, jadi safety first]

Her previous car seat are not suitable for her anymore [nak buckle seatbelt pun dah x boleh, alisya dah panjang] and also to find a high-chair for her[boleh la die join mummy daddy die time makan pas ni, kalau tak berdiri je kat tepi meja makan, sian die]

Got what we're searching for, and now its time for lunch. 'gantung kuali' for today, hehe Hubby suggested sushi king [tetibe je mood nak makan sushi plak en hubby ni] I ok je..last time I ate sushi on 2010, hahaha lame gile dah tak makan, because I'm not so into sushi..

Me had a set of Mixed Bento, and hubby had a set of Yakininku Bento [sebenarnye pilih meal yang ade nasi, lapo ko, makan tgh hari kan mesti nak yang ade nasi..hihi]

Sedap & kenyang that's all I can described for our lunch set today [1st time rasa makan sushi sedap, ke sebab lapo, hehe]


dinner di kerusi baru.. :)


lena bak hang tidoq kat kusi baghu ni..

Published with Blogger-droid v2.0.10

aku yang dulu bukan engkau yang sekarang

Dulu aku pergi sekolah seawal pukul 6.30 pagi. Sampaikan cikgu bagi amanah pada murid 10 tahun ni untuk pegang kunci kelas, sebab cikgu datang lambat, takut nanti murid lain ternanti-nanti. 

Sekarang engkau datang kelas 30 minit lepas cikgu dekat depan ni dah mula mula mengajar. Itupun 30 min lewat tu kira lewat yang boleh di kaw-tim katanya..

Dulu aku takut nak ketuk pintu bilik lecturer, sampaikan testing ayat 2 3 kali, takut tersalah sebut atau tersalah tanya.

Sekarang engkau jangankan ucapan salam, meluru je masuk terjenguk-jenguk macam zirafah. Bila ditanya, 'cari siapa' Buat bodoh, terus beredar. Hamboih...mana adab mu anak bangsa???!!!!

Dulu aku mengusung laptop 3 kilo ke sana sini dengan rasa bangga. Pembelian ibu ayah dengan harapan anaknya berjaya. 

Sekarang engkau, ultrabook sekilo tu pun engkau kata berat. Sanggup ulang alik, datang lewat ke kelas semata nak ambil menda alah tu. Otak letak kat mana???

Dulu mula semester aku berambat ke bookstore nak cari buku, walaupun bayang baucer buku untuk pelajar mungkin belum di drafkan lagi pemberiannya. 3 4 harga ratus buku, PTPTN kan ado..

Sekarang engkau PTPTN ado, baucer buku 150 hengget, tapi test-pad sehelai pun mintak kawan sebelah. Tak diberi, mungkin nanti dikondem, serba salah kawan dibuatnya. Apa kau ingat mak ayah die bagi duit belanja untuk 1 kelas ke???Baucer buku kau pegi mana????

Dulu aku pegi library kalau nak cari buku, mane mampu nak beli semua buku. Sambil-sambil boleh juga guna internet di library. 

Sekarang engkau, wi fi bersepah, handphone tak kurang 1, tinggal bijak nak guna atau tak je..Itu pun otak masih lembab tak nak pikir..

Dulu aku walau masih mentah, perintah wajib dari Yang Atas tak pernah di lalaikan.

Sekarang engkau, terang-terang mengaku dah lama tak sujud.

Aku malas dah nak taip panjang-panjang, pikirlah wahai anak bangsa. Pendidikmu ini risaukan kalian..

Risaukan untung nasib agama & negara kita. Kalau kalian tak sedar sekarang, bila lagi???? 

Dalam senyum aku terfikir, manakan tau, kot esok-esok terkait jadi sedara. Jadi cepat-cepatlah berubah, dunia kita bukan makin muda, manusia akhir zaman gelaran untuk kita jangan dilupa.

biskut dap dap

Now she is not attracted to her baby food, rice porridge & puree. She's more into chewable food such as biscuit, bread & rice..
Her babysitter told that she don't want to eat rice porridge provided at nursery, 
huhu sampai macam tu..
bajet dah big girl sangat le tu..hehehe
Published with Blogger-droid v2.0.10

muffin malas rajin

I love baking but....I hate when some of the recipes that I get (from the Internet usually) need me to do an experiment first, whether to add more water/sugar/flour etc than stated in the recipe. Even though when I follow the recipe step by step rigidly, it's always end up that the cake/muffin/cookies will not satisfy me [kadang terkeras la, terlembik la, kurang air la, etc]

So I preferred baking by using the 'tepung segera' [banyak dah jual sekarang ni kan], so I called my recipe as Malas Rajin recipe, Malas to do lots of experiments in order to find the real right recipe, and Rajin for an effort of baking, instead of buying..ecewahhh

I have tried some brands of this 'tepung segera' for cakes/muffins/cupcakes, and I preferred the Nona brand [senang nak dapat sebab dah tesco dekat umah ade jual, tak perlu nak order kat fb] and the result satisfied me. Muffins that I baked last 2 weeks were so super delicious & so gebusness..hahaha  A box of this 'tepung segera' is always ready at my home [simpan je stock, bila datang mood nak membaking senang.. :)]


 Just follow the simple cooking instructions at the back of the packaging, and the result is the super yummy muffins [plus jimat belanja, kalau muffin gebu besar macam tu kat luar mau 2 ringgit seketui]. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme