2014 flashback

Lagi berapa jam 2014 nak meninggalkan kita..tahun ni banyak suka duka, yang melanda aku..tapi semua tu mengajar aku menjadi lebih kuat dalam menempuh hidup.

1st quarter (jan-mar)
Kehidupan macam biasa, dengan alisya yang baru setahun lebih. Adakala terpaksa EL, sebab dia demam dan tak sihat. Alisya masa baby memang kerap demam, selsema, huhu sian kakak alisya. Sebab tu cuti aku sampai hujung tahun ni tinggal 0 hari..takpela kan nak buat macam mana, asalkan anak terjaga.

Aku interview kenaikan gred masa bulan 3, Alhamdulilah, everything went well.

Owh lupa pulak, atap rumah kitorang jatuh, menimpa kereta masa hujan lebat, berderai cermin kereta and kemek sket bahagian bonet kereta..dugaan wang dan harta benda..

2nd quarter (apr-jun)
April macam biasa-biasa je..tapi May, encik suami dah kena berpindah. Bermulalah episod pjj kami yang hanya berjumpa sebulan sekali..hukhuk

bulan 6 apply pindah tak berjaya, siap turun naik HQ, tapi tetap tak berjaya. Aku pasrah, stress jugak menjaga anak sorang.

3rd quarter (july-sept)
Bulan July, dikala Ramadan, result interview kenaikan pangkat keluar, Alhamdulillah berjaya, dan kena berpindah. Aku sorang je tercampak ke selatan, mungkin sebab aku apply nak pindah tak berjaya, so aku dihantar ke selatan mengikut apa yang aku minta, walaupun tempat yg aku ditempatkan kini aku tak mintak..So terima je lah, dah kira baik, dapat duduk dekat sikit dengan encik suami.

Raya kami pun kelam kabut, sebab aku kena berpindah ASAP, kalau tak effect tarikh lapor diri, sabor je la dengan sandiwara dunia ni. Raya ke-6 dah berpindah 3 beranak, angkut barang yang penting je dulu. Merasa la 3 hari duduk di hotel, macam orang nomad, sebelum urusan permohonan api air di quarters selesai. Area tempat baru ni memang bukan mudah nak dapat rumah sewa, mujur quarters ada lagi kosong.

Ogos ditempat baru, banyak yang kurang disini, walaupun fasilitinya serba baru. Ramai yang masih baru dalam sistem dan kurang pengalaman. Banyak perlu dibantu.

Full quarter (okt - dec)
Semakin terasa bebanan kerja bertambah. Diri makin rasa rindu dengan tempat lama. Di tempat lama, ramai yang berpengalaman, jadi kita senang. Di sini, kita yang berpengalaman, agak penat rasanya. Tapi apa nak buat, SYMP. Seronok juga bila difikirkan, tempat lama belum tentu orang kenal kita. Tapi ditempat baru, semua saling mengenali sebab tak ramai, tapi sebab tak ramai la kerja balik-balik orang yang sama kena buat huhu

Nov family datang menjenguk, seronok juga rasanya sesekali jadi anak perantau ada keluarga yang datang bertandang.

Dec, bekerja lah kita sekueknyo..haha cuti seminggu balik kampung, menjenguk rumah, menjenguk keluarga. Dan sepulang dari cuti, kembali dihambat kerja yang menimbum, uwaaaa..Tak terasa seperti esok dah bertukar tahun..

Selamat tinggal 2014

posted from Bloggeroid

3 hari, 3 hadiah

Meriah hari jadi Alisya tahun ni, sepanjang 3 hari dari mula hari jadi tu daddy bagi hadiah..kekeke pandai betul dia mem"pau" daddy dia..
Mula2 daddy belikan kasut ala2 kasut crocs..ade gambar frozen, Alisya panggil let it go,kui3..
Hari kedua, gi jalan2 billlion, dapat pulak sepasang kasut lagi, kasut gegirl untuk jalan-jalan..
Hari ketiga, tengah orang duk makan (sambut birthday paman dia) dia mengaruk tak nak duduk diam, ajak daddy dia berjalan (memang pe'el anak aku tu, kalau bawak gi makan, sibuk nak ajak berjalan, tak mau duk lama-lama). Tau-tau balik jalan-jalan, dah pakai sling bag panda..hahaha
Nasib la daddy kan, melayan anak gegirl kesayangan awak tu..hehe

posted from Bloggeroid

Tahun baru, Taska baru


Masuk office pagi ni, dapat berita gembira bila nampak surat ni atas meja..Alhamdulillah, permohonan nak masukkan Alisya ke taska dalam poli ni berjaya.

Dari awal berpindah lagi, dah isi borang, tapi sebab kekangan kekurangan guru, taska hadkan pengambilan. So kena tunggu que la.

Seminggu sebelum cuti hari tu, orang lain dah tau result ni, aku je yang kecewa, sebab diorang kata tak jumpa borang yang aku hantar (wakil yang hantar borang aku tu dia direct hantar ke pejabat, orang lain hantar ke taska). So aku pun isi la semula borang, dengan hati yang pasrah, takpalah kalau kena tunggu que lagi sekali..sedih sangat, sebab isi borang kemain awal..

Tapi dengan adanya surat ni pagi ni, aku terasa happy sangat..hopefully Alisya akan serasi juga dengan taska baru ni nanti. Hati ibu tu risau juga, sebab biasalah nak hantar ke taska baru, dia tak biasa lagi kan..

Walaupun dia dah selesa dengan taska sekarang, tapi apapun semua ni untuk kebaikan dia dan kami sekeluarga. Dah berada dalam kawasan senang sikit kalau apa-apa urusan nanti kan..aminnn

posted from Bloggeroid

Alisya & mascots


Alisya ni kalau jumpa mascot, jaga-jaga la..sanggup dia ikut mascot tu keliling..haha kalau mascot tu menari, dia ikut menari, kalau mascot tu hulur tangan salam, laju je die nak salam..tak takut langsung..

Dua kali dah dia dapat bermesra dengan mascot..first masa karnival kat sekolah adik aku, ada panggil mascot BSN.

Tadi petang dengan mascot sempena Christmas, macam rupa rusa je aku tengok mascot tu, bayang la dia ikut mascot tu keliling AEON Station 18 tu, kalau tak dukung bawak jauh, aku rasa dia ikut skali kerja sama dengan mascot tu..

Dia ada terbuka 1 video youtube mascot mickey mouse and friends kat disneyland, mana dia jumpa pun aku tak tau video tu..dia tunjuk aku, dengan excited nye..aku tanya, "ica nak gi jumpa mickey mouse?"..dia jawab, "nak.." haha masa tu daddy dia ada skali, aku kata " tunggu daddy bawak kite.." keke ayat pancing baik punya, kot2 en suami ade rezeki lebih nak bawak gi USS pun jadi la kan..haha nak disneyland jauh sangat..

posted from Bloggeroid

Alisya's birthday celebration

Semalam genap 2 tahun usia anak sulungku. Tak terasa masa 2 tahun tu, rasa sekejap je, Alisya dah pandai bercakap macam-macam..boleh la nak ajak bersembang..

Kami tak plan apa pun, cuma plan nak sambut kecil-kecilan je bagi Alisya seronok, ingatkan petang baru nak keluar, sebab Alisya lahirnye petang, hehe

Mak aku ajak main bowling sebab ari tu dia main dengan kawan-kawan dia tak puas katanya..So kami pun dah bosan duk umah, dua hari hujan turun tak berenti, kami on je..Ajak mak mertua aku sekali, dengan family adik aku, pendek kata family dekat yang ada kat Ipoh la kitorang ajak..

Kami gi Mydin Mall Meru, Alisya kalau kat situ apa lagi, nampak Restoran Upin Ipin, kesitu la die tuju..encik husband kata, takpe la makan je kat situ, kesian Alisya si birthday girl..Tu yang jadi sambut birthday kat dalam kedai Upin Ipin tu..curlass kau anak..😁😁

Aku nampak ade kedai roti & kek, aku pun beli je la kek apa yang nampak macam ok, and tak besar sangat..kakak kecik ni, nampak kek, kemain seronok die nak potong(agaknye nampak kawan-kawan kat taska yang celebrate birthday buat macam tu kot)

Lepas dah makan, baru la kitorang main bowling..haha seronok gak, semua main kecuali aku jadi pom pom girl, kui3..risau gak nak lasak-lasak tengah buyung ni kan..Alisya & sepupu dia pun main, daddy dia bagi merasa, dah budak-budak kecik tu menempek je kat tempat bola bowling tu, kesian nengoknye..hehe

Macam tu lah kisah sambutan birthday anak sulung mummy daddy yang ke-2 tahun..esok lusa dah nak balik..wuwuwu, bosan sungguh memikirkan nak balik, rasa nak mintak tukar balik kerja negeri sendiri..kui3




posted from Bloggeroid

K.rogers shortbread kembali aktif

Awal-awal puasa dulu aku jual biskut, konon-konon nak membusykan diri nak lupakan masalah permohonan pindah aku tak berjaya..Untung tak banyak pun, kui3 tapi macam aku kata, aku jual sebab nak membusykan diri kan..
Tapi setelah berpindah ketempat baru, aku stop jual dah biskut tu..tak sangka ade pulak yang nak repeat order..kui3, so nak tak nak aku rasa macam kesian la pulak, so aku pun amik stok baru, dok riki line amik order kat office baru jugak, haha Alhamdulillah ade jugak sambutan...sapa yang berminat boleh la pm aku ye..😀😀




posted from Bloggeroid

Balik kampung

Yeayy, hari yang ditunggu dah tiba..semoga kami selamat sampai ke kampung halaman (walaupun hakikatnya tempat keje aku sekarang ni lagi kampung dari tempat asal kami, hehe) tapi bila sebut balik kampung tu lagi feel lebih kan, rasa macam nak nyanyi lagu sudirman "balik kampung"..hehe

berenti sekejap, bagi chance encik driver aka encik suami tercinta berehat..mak buyung bersama anak sulung kesayangan ape lagi posing la tangkap gambo,ish3 malas nak tangkap gambo time pregnant kali ni, dengan hidung jadi kembangnye, muka naik jerawat kecik-kecik, nasib badan x kembang, cuma baju tu membuatkan aku nampak kembang, kui3..baby bump dah nampak, kene la tukar uniform pregnant awal kali ni, compare dengan masa alisya dulu, nak masuk 7bulan pun aku relaks lagi x tukar uniform..

posted from Bloggeroid

Dinner treat untuk anak

Memandangkan minggu ni aku agak busy, dan memandangkan pagi tadi aku cek up pregnant,nafsu nak makan tu jadi meningkat (ntah setiap kali lepas cek up mesti aku rasa macam nak celebrate)..hikhik..so aku plan dating dengan Alisya berdua petang tadi..

Kesian anak aku, pagi gi taska, balik taska terus balik umah..so hari ni bawak la die gi makan kat luar..dah la musim2 cuti sekolah ni tak ramai yg hantar anak ke taska, so alisya agak bosan jugak ke taska tu, ye lah, ade 2 3 orang budak je yg tinggal..penah sehari tu pengasuh jaga die sorang je, haha

Amik dia dari taska terus bawak gi makan ke marrybrown..suke la die kan..ade tempat duduk buaian..😃😃 aku amik kids meal utk dia, dapat free gift chicken balloon..kemain sayang dengan chicken tu..siap disuap fries, disua straw air minuman kat chicken tu..kui3..

Aku sebenarnye tak suke sangat marrybrown, haha bagi aku tak sedap, sebab tu jarang pegi..so aku pun tak tau nak makan ape, aku amik bubur ayam je..

Lepas dah siap makan, alisya punya portion macam biasa la mane habis..so aku bungkus bawak balik je la..balik Dah tak payah pk nak masak apa, nak siapkan basuh kain baju, lipat kain baju..
nanti cuti panjang nak balik kampung, yihaaa..😆😆

posted from Bloggeroid

Newbie in this field

I'm still a newbie, with 3 courses to be taught, so there are 3 different notes, 3 different assessments, 3 different classes, and all other things of differences..wuwuwu

Inilah yang orang kata, bukan mudah kembali ke pangkal jalan, bila dah tinggal lama sangat jalan tu..haha In terms of bila kita dah berada di zon selesa, changes are really pain, bak kata orang putih..Semua bahan nak mengajar aku kena sediakan from zero, dan aku Kena belajar balik..

Memang ada notes, assessments dari kawan-kawan..tapi aku kena modified ikut kesesuaian dan pemahaman, dan ikut kehendak silibus terkini..

Solusinya..inilah dia, have to bawak kerja balik rumah, which is aku dah lama sangat tak buat keje tak sihat macam ni..ye lah, campur adukkan keje opis dengan keje rumahkan perkara yang tak sepatutnya berlaku bagi orang yang nak menjadi pekerja cemerlang macam aku ni, haha pegangan hidup aku kerja 8-5 sahaja, tapi untuk permulaan ni aku kena derhaka la dengan pegangan hidup tu, nanti bila aku dah ade pengalaman, relaks la skit kan, harapannya..huhuhu

Letih banyak rasanya untuk permulaan ni, dugaan untuk aku yang tengah pregnant ni, bersama seorang anak yang tengah aktif nak bermain dan mengexplore, bertabahlah la ye anak-anak mummy..


posted from Bloggeroid

Untung nasib..

Sehari dua ni viral kisah pasal pilot wanita air asia tu kan..especially dalam laman sosial macam dalam fb, sampaikan dalam whatsapp pun diorang duk mengatakan hal tu..

Sebenarnya secara tak langsung, aku kenal dengan pilot tu, sebab dulu dia 1 batch matriks dengan aku, dan yang membuatkan aku kenal dia sebab roommate aku masa kat matriks tu macam ade berkawan dengan kawan dia..aku pun ingat-ingat lupa ye lah, kisah 12thn lepas..

Kalau tak silap aku, ada kawan pernah cerita yang dia memang masuk akademi latihan pilot tu..tapi tak de la sampai jadi viral cerita tu macam yang terjadi hari ni..kui3..

Ada anak didik aku yang berangan kononnya si pilot tu adalah "tulang rusuknya"..padahal umur jauh beza kot, tapi kalau dah jodoh che ta & zain pun bersatu jua kan..hehe tak pe berangan la anak-anak didik aku tu sementara boleh..

Cuma yang aku nak cerita dalam entri ni, macam kisah pilot ni..dia dah kerja since 2006, lebih kurang 8 tahun dia menjalani kehidupan dia macam biasa, tapi siapa sangka tetibe di penghujung tahun 2014 ni kisah dia jadi viral, satu Malaysia duk cerita pasal dia..Bila orang duk cerita pasal benda bagus, lagi la kita suke kan..

Itu la semua tu orang kata untung nasib..hari ni mungkin kita rakyat marhaen yang menjalani kehidupan seharian kita secara biasa..tapi esok lusa siapa tahu, satu Malaysia kenal kita..semua tu untung nasib kan..😃😃

posted from Bloggeroid

IPOH "art of oldtown"

Last balik Ipoh masa cuti raya haji ari tu, dapat la cuti seminggu..memang kami dah set kalau nak balik Ipoh at least seminggu, baru berbaloi dengan 8jam perjalanan..kalau tak memang tak berbaloi balik kejap-kejap..plus ade anak kecik kan, kejap-kejap anak nak riba, kejap anak susu, kejap nak ajak main..sampai Ipoh boleh jadi ala-ala jet lag, mabuk tido seharian..

Kami tak pegi mana pun sepanjang di Ipoh, kemas-kemas rumah yang ditinggalkan(tu pun ade lagi barang-barang hadiah kahwin..balik lagi sekali kena pk nak letak mana barang-barang tu)..kami banyak spend time dengan family je, pegi umah mak sendiri, pegi umah mak mertua..

Tapi last day before balik ke tempat baru ni, kami plan nak round pekan Ipoh..aku sebenarnye teruja tengok kawan-kawan dok post gambar wallarts disekitar bandar Ipoh ni..Encik husband pun nampak semangat..so kami pun pegi la park kereta kat 1 tempat kat pekan Ipoh tu, then kami jalan kaki..perghhh pecah peluh weh, plus gilir-gilir mendukung si Alisya..

Mula-mula aku macam dah penat, nak cari semua wallart tu..tapi en hubby bersemangat, kami pun jadi bersemangat la jugak..hehe dapat la jumpa semua wallart tu di setiap pelosok bangunan-bangunan lama di Ipoh ni..

Kalau korang berminat, boleh la cari wallart tu, kalau tak, tak payah la, buat basah baju je..kui3..tapi bila dapat tengok semua rasa memang berbaloi jalan sampai jumpa semua 😀😀

Lepas dah penat tengok semua wallart tu, kami en hubby pusing stereng ke Ipoh Parade..memang dah lama tak gi, since ari tu ade buat major renovation..Alang-alang dah ada kat situ, kami lunch disitu je..Dalam Ipoh parade tu pun ade juga diorang buat wallart & floorart..sambil-sambil tu kami mengimbau kenangan zaman-zaman dating dulu, kui3..

















posted from Bloggeroid

Darah??!!

Seriously I'm panicked last Sunday, when encounter ada blood keluar..tapi tak banyak, 2 titik je mcm tu..Cepat2 keluar jap dari office, gi klinik..
Hajat nak gi klinik swasta je yg aku tau kt situ ade perkhidmatan scan, tapi hampeh betul tempat ni, klinik tutup sesuka hati..so I've no choice, aku gi klinik kesihatan..mak aih, ramainye orang, dengan baby cek kuningnye, dengan ibu-ibu mengandungnye..sah lambat la turn aku ni..
Aku gi kaunter bagitau yg aku bukan dtg nak buat monthly cek up, tapi sebab ade bleeding skit tadi..so nurse kat kaunter tu suh aku buat urine test, hantar kat makmal..
Tak lama tu result keluar, terus tunggu turn utk jumpa doc, lama tak lama, dekat 45 min jugak la aku menuggu turn nak consult dgn doc..nasib tak da class..masuk bilik, doc tanya darah keluar banyak mana..aku cakap macam 2-3titik mcm tu, tapi td masa buat urine test aku tgk dah xde darah..
Doc scan perut aku, tengok baby semua ok, rahim pun nampak ok..cuma dia kata may be implantation bleeding sbb dia kata awal-awal ni baby masih belum sempurna menempel (so aku terima je la apa yang die cakap tu).
Die cuma kata, jangan buat keje berat..Aku kata, bab dukung anak x leh nak elak la, naik turun umah tingkat 2, anak saya ada mood die nak berdukung je..doc tu senyum je..Ye lah aku pun bukan tak beringat, tapi kalau dah keadaan mendesak, takkan tak dukung langsung anak tu kan, budak kecik baru nak masuk 2 tahun, ape lah yang die nak paham, mummy die ni pregnant..
Moga-moga baby ni terus kuat, membesar dengan sihat & sempurna, kesian baby..sabar la ye sayang..anak no 2, walau tak seexcited anak pertama, tapi mummy tetap sayang baby sama macam kakak..😘😘

posted from Bloggeroid

New semester, new place, new courses!!!


Wahhh neves rasanye nak start new semester kali ni..rasa macam masa mula-mula kerja dulu je..

Sebabnya, 7 tahun yang lepas aku ditempatkan di department yang memerlukan aku mengajar subjek diluar bidang aku..setelah 7 tahun aku bermain dengan subjek tersebut, kini aku ditempatkan semula ke dalam bidang sebenar aku..

Lepas 7 tahun, bayangkanlah, lama dah aku tinggal bidang IT ni..setakat nak terangkan apa itu computer memang la takde masalah..tapi technology ni 3 bulan pun dah berubah, inikan 7 tahun..segala jenis programming language aku kena bukak kitab balik, segala jenis database aku kena up to date dengan yang latest..hohoho tu belum masuk silibus yang kerap bertukar, sebab teknologi berubah..

Tapi bak kata orang, bila kita niat nak mengajar orang/berkongsi ilmu..Insyaallah cepat la kita paham dengan subjek tu..sebab tu orang kata jangan kedekut ilmu..😁😁

So semalam dah start sem baru, ada certain class yang aku dah masuk..So far ok la..

Semoga aku terus success dalam bidang IT yang dah tertulis untuk aku ni (dulu aku x pilih pun course ni, aku ni students lelong nak amik course yang berkaitan biology/medic tak dapat, rata-rata coursemates aku semua kena lelong, kui3)

Tapi tu lah, macam yang aku kata, bidang ni dah tertulis untuk aku, by hook or by crook, aku kena teruskan jugak la..nak sambung belajar plak niatnya (Insyaallah..tengah amik mood ni, fuhhhh) doakan la, umur berapa tu tak kisah, asalkan dapat sambung belajar and semangat tu ada..hihihi

posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme