bad day (o_0)

i declare today as my bad day...


nape ntah ade je yang x kene..
1.
class cancelled since yesterday, but yesterday x terasa sbb xde class..for today,hambekk kau dah plan chantekkk punya nak ganti class, dah pulak H1N1 melanda PSAS, all the class for today have been cancelled..dalam 3 weeks bdk2 masuk ni, baru 1 skali aku jumpe bdk2 class tu, aku tau diorang sume cukup sifat fizikal, tapi jangan tanya aku macam mane keadaan fizikal dioranghidung kembang ke, mancung ke, rambut terpacak ke, gemok ke, kuruih ke..haram aku x kenal...bila lagi aku nak ganti class ni..jenuh la mak oiii...
2.
then, fine x de class...tetibe teringin plak nak breakfast kat kantin, x penah2 aku breakfast kat kantin, sbb aku mmg breakfast kat umah, join la k.jana n k.ida....elok punye bf sampai dah siap makan sume, tang part minum ni x syok...dah tinggal 1/4 air teh ais kaww aku, tetibe ntah macam mane, tahap genggaman jari jemari aku terlepas tisu yang aku pegang then elok je tisu landing masuk dalam cawan air teh ais kaww(nama teh tu teh ais je, aku yang suke suki letak kaww) aku...hilang niat suci aku nak abis kan air tu(~org tua2 cakap minum/makan sampai abis, kite x tau rezeki makan/minuman tu letak kat mane, so abiskan sume jangan membazir) but i'm sorry tok nenek, cucu x dapat nak ikut cakap2 anda kali ni, x kan nak minum air tisu...
3.
ok abis bab breakfast, petang punye cite..gi la pasar malam aka nite market..keh keh keh..syok punye jalan memerhati santapan sorga perut, aku pun plan nak bli kaybab la(~hik hik gatal nak eja kebab dgn kaybab...)tunggu la makcik tu prepare for my kaybab...main2 la jari jemari kaki aku, then aku rase apsal aku leh angkat jari jemari kaki aku tanpa halangan selipar?nahhh selipar aku tercabut!!!!!tsk..ishhh betul2 x syok la perasaan ini,aku sayang selipar ni, walaupun harganya cume RM 19.90 tapi banyak berjasa (sbb dah bertahun2 aku pakai tanpa segan dan silu) & penghuni hati pun suke selipar ni...=) then aku pun betul2 kan la kondisi selipar buah hati kesayangan aku tu, agar berada dalam keadaan selamat, cukup naik ke kereta pun dah x pe, lega dah den...terseret2 aku jalan sambil dengar sorang pakcik yang menjual tu sembang dengan pakcik gerai depan.."weh apsal ko x pakai gigi ari ni..."aku pun x tau apsal ayat tu terngiang2 dalam kepala otak aku..hahahaha, aku x sempat nak tgk pakcik tu betul ke die x pakai gigi...hahahhaa
~masih terngiang2 cakap seseorang lepas die tgk kasut aku yang banyak..but i'm not really sure
ape maksud org tu sebenarnya lepas die cakap macam "tu"..aku diam je lepas org tu cakap mcm tu, sbb aku pk ape maksud die, die jeles kasut aku banyak ke?or die cume menyatakan pendapat die?ahh lantak la...woman will forgive but they'll never forget ok..

p/s :
~mana aku nak cari selipar yang sedap dipakai n cantik kena dengan pakai baju ape pun???

cita-cita mereka

venue : computer lab
time : tgh hari yang lapar

ok siapkan labwork and hantar by the end of this class...
anak murid pun dengan muka bertungkus lumus menyiapkan labwork a.k.a amali diorang...
sorang2 aku tgk diorang buat keje tu..
siap kira2 20 round ke depan kebelakang aku pusing lab tu, by 12 diorang pun hantar...
ok hantar semua, jumpa lagi next week, and class dismiss..

venue : my hujung dunia cubicle...
time : petang yang kenyang

ok it's time to check on their labworks..
ok satu2 file aku bukak dalam folder labwork bdk2 ni..
ooohhhh ok, good now they know how to use ms word...but.....
1 thing yang buat aku terkejut sambil tutup mulut(macam saif ali khan terkejut sambil tutup mulut dalam salaam namaste~blwwekkk ok fine x sama langsung) bila aku baca isi labworks mereka, aku minta diorang apply what they have learned berkenaan ms word untuk buat 1 document yang ade table, images, color, variety of fonts (sumenye based on their creativity), ade arahannya...isi dalam document tu ialah their punye personal information such as, their name(mesti lah kan), id no, address, academic background, hobbies, ambition, etc...
apa yang paling buat aku terkejut macam nak pitam 11 kali, dan pening lalat untuk 2 kali ialah
bila 11 orang daripada 41 pelajar ku yang mengambil jurusan engineering ini, bercita2 ingin menjadi doktor!!!!!!!!!!!!!!!! wtf..haih..boleh nangis berguling bacanye(T_T) diorang tau x ape maknanya bile diorang ambil course engineering nih?untuk blaja bedah mayat ke?x pun blaja macam mane nak cucuk patient ke??
kenape mereka masih mahu jadi doktor...???tolong jawab(next class aku pasti bertanyakan hal ini) adakah mereka ingat mereka di alam darjah 1 di mana bila cikgu tanya apakah cita-cita kamu, lalu pupils pun akan jawab,saya bercita-cita ingin menjadi doktor/ angkasawan /perdana menteri/ posmen /penyanyi etc...ok fine, aku pun pernah bercita-cita nak jadi stewardess(boleh check fail rekod darjah 2 ku~masih dalam simpanan), sbb aku ingat rakesh kawan sebelah meja aku mase tu die nak jadi steward, hahaha but semakin aku dewasa aku sedar yang aku dicipta untuk jadi perempuan kurang tinggi, fine at least aku sedar diri...
owhh....aku pening lagi, pikir kan hal ni...tapi sekurang2 nya dengan isi kandungan document yang simple seperti ini, aku tahu tahap pemahaman mereka + tahap kematangan pelajar ku...
dan...yang paling syok, 1 org bercita2 menjadi polis, 1 org bercita menjadi askar...kalau lah aku yang cipta borang kemasukan pelajar akan ku sediakan ruangan cita-cita di dalam borang itu, agar pelajar2 ini tidak terpesong dari akidah kemahuan diri mereka...nak jadi polis, masuk akademi polis, cik adik sayang...dear parents, please tanya apa yang anak anda mahu, jangan isi borang untuk anak anda anda sambil bermimpi anda akan belajar di ipta semula, ok...anak anda perlu bimbingan yang betul...
hal ni mungkin remeh, hanya mengisi ruangan cita-cita..tetapi sedar x?pelajar2 ni sebenarnya dan terang2 menunjukkan mereka x tau ape yang mereka belajar, mereka ingat bila belajar potong wayar, circuit, transistor, anda sudah layak untuk bermimpi untuk memegang picagari...amboi, picagari tu, bahasa melayu sungguh...aawww..
ok saya perlu berunding dengan mereka secara man to man...tapi sekurang2 nya ade juge yang bercita2 nak jadi lecturer...heh..inspired by me ke cita2 tu?sorang tu nak jadi computer application's lecturer...wow specific betul, bodek tuh namanya...
pelajar ini sekurang-sekurang dia sedar akan kemampuannya..hehe di interview utk sesi assignment kerjaya(bdk mrsm tau bende ni..ngee)


how i miss home...(T_T)

rindu kan rumah...rindukan katil...rindukan baring di hall, sambil nonton tv...rindukan perasaan bermalas-malasan di rumah...rindukan perasaan lupakan office untuk 2 hari...rindukan suasana bercakap ala2 bergaduh padahal hanya bersembang antara family...rindukan jadual keluar malam sabtu bersama si penghuni hati...rindukan bila cakap "ngantuklah.." dan kemudian mama akan balas "hari ape yang kamu x ngantuk.."hahaha aku rindu...rindukan 4 ekor sang kura yang tidak dapat melihat dunia luar melainkan apabila ia mendongak ke atas...rindukan kecerahan tingkap bilik yang mengganggu tidur siangku...aku rindu mau pulang ke rumah dengan segera...
haih..yang pasti perasan ini timbul setiap kali hari jumaat..blwekkk gile jiwang, macam dah 6 tahun x balik..padahal every weeks balik...

memory lane

as for me...

the smell of j&j ph 5.5 facial wash
it makes me remember about my school years at bp (^_^), oohhhh i miss bp so damn much...
i'm using that facial wash during that time..all the memories with my roomies, my classmates, the toilet, the shower, the cafe automatically appear on my mind...how we had our lunch and dinner at the dining hall, memory during queueing up for bath....uuhhh so sweet...

justin's song - senorita
it makes me remember the dining at melati college uitm shah alam,
had dinner there while the tv shows the v.clips of that song

fab laudry detergent
it makes me remember how i'm so panic, thinking where is the best place to hide my handphone from the warden(zaman dulu x macam sekarang, dulu we can't simply bring handphone to matriks) so, guess what? kotak sabun fab penyelamat...i'm hiding my handphone in there...hehehe tapi x de ambush pun on that nite..jadi konklusinya...gunakanlah fab!!ngeh ngeh ngeh

bukan saiz kotak sebenar...tapi jenama sebenar

3 things je yang baru teringat..ok that's all..

eja, eja dan terus eja........

Diri ini digemparkan dengan fenomena pelajar yang tidak tahu mengeja dengan betul di dalam bahasa inggeris..

sebagai contoh

bluetut (1 kes) ----------> yang membawa maksud bluetooth
lextop (2 kes) ----------> yang membawa maksud laptop
lakstop (1 kes) ----------> juga membawa maksud laptop
henset (1 kes) ----------> yang membawa maksud handset
teblet (1 kes) ----------> yang membawa maksud tablet
perinter (1 kes) ---------> yang membawa maksud printer
hend computer (1 kes) --> saya sendiri tak pasti apa maksud yang ingin disampaikan mungkin
handheld computer
wareless (1 kes) --------> yang membawa maksud wireless
moniter (2 kes) --------> yang membawa maksud monitor
frams scanner (1 kes) --> saya tak tahu apa yang cuba disampaikan
destop (1 kes) ----------> yang membawa maksud desktop


semua itu perkataan yang diberikan oleh pelajar dengan menulis menggunakan tangan bukan menaip (kalau menaip mungkin boleh dikatakan pelajar itu salah tekan huruf)

sampai hati x pujuk...=(


sampai hati...

belasungkawa -alfatihah buat allahyarhamah wagina-

malam selasa yang lepas dapat 1 mimpi...dalam mimpi tu kami 1 family macam tengah mencari kubur embah yot(panggilan untuk moyang kami). so bangun dari tido teringat2 juge mimpi tu, aku diam je..x nak cakap ape2, sbb org cakap kalau mimpi buruk jangan citer nnt jadi betul..so aku pun buat dono je..
on friday lepas keje terus balik ipoh...penat gile, tido kul 9.30 da tido...pas tu bangun sok pagi mama bgtau yang embah yot meninggal malam semalam...
gulpss..
betul la mimpi aku...aku pun cite kat mama pasal mimpi tu..then mama pun ckp die pun de mimpi arwah bapak, n embah wedok..
perginya satu2nya moyang yang tinggal..arwah memang banyak ckp..tapi dia die dah banyak lupa..tapi if cite dulu2 sume die ingat...
mase mama mula2 bersalin (maksudnya masa nak bersalinkan aku), embah yot ni la yang tinggal teman tunggu mama kat hospital..
1 lagi mama cakap embah yot ni buat keje teliti, kalau die potong sayur tu mmg same je la sizenye...mulut bising kalau nampak bende x perfect...kalau bab keje kawen tu mesti die nak masuk campur juga la..kelakar juge, kalau ade kenduri ape2 mesti org teringat die la..kalau potong sayur mesti org cakap ni "kalau wak kuweh nampak ni.."maksudnye kitorang ni potong sayur x cantik la tu..hahaha..kalau buat bunga rampai potong daun pandan tu mesti halus gile la..
ok that's the reason why hari ni pakai serba hitam ~ala2 berkabung..

someone once said this...

someone once said this : "jauh di mata dekat dihati"

but now,that someone said this: "human change"

someone once said this : "i love u"

but now,that someone said this : "we're not meant to be together.."

someone once said this : "i'm not suitable for u"

but now,that someone said this : "i can't stop loving you.."

someone once said this : "i don't want to be an educator"

but now, that someone said this : "i love teaching..ngeee"

ape yang aku mengarut ni weh...apo2 je lah...=)

tertanya

questions for today...

soalan 1 : kenapa terdapat segelintir ibu dan ayah yang terlalu taksub agar anak yang dilahir kan dapat menjadi sukses seperti mereka?tindakkah di dalami isi hati si anak...tidakkah di teliti rekod pencapaian anak2..tidakkah di dampingi si anak bertanya apa yang diigini mereka..sehingga yang menjadi terlibat secara tidak langsung adalah rakan2 dan pengajar2 si anak ini...mendengar rintihan si anak yang ibu dan ayah nya terlalu taksub ingikan anaknya pandai ilmu hisab sedangkan anak itu bukan ke arah itu bidangnya..

soalan 2 : berkatkah ilmu yang diberikan apabila segelintir mereka berjaya lulus dengan cemerlang namun segelintir lagi gagal dengan jayanya?

soalan 3 : pahamkah mereka dengan apa jurusan yang diambil?

soalan 4 : akan kekalkah sikap si murid sebegitu teruja memegang pen dan kertas pada hari terakhir sama seperti hari pertamanya????

soalan 5 : betulkah menantu itu baik jika dia sering memberi hadiah kepada bakal mentua?ikhlaskah hati si menantu itu sebenarnya?ataukah dia hanya berpura di sebalik hadiah?

soalan 6 : akan kekalkah sikap si muda menghormati yang tua, apabila sudah dirasakan tempat itu seperti dia yang punya?adakah si tua akan tertolak berpusing hampir terjatuh akibat si muda yang kelaparan, seperti tiada lagi makanan yang terjual?

ok that's all i wanna write about what i'm thinking lately when i see peoples around me, the way they act, the way they speak, the way they smile, they way mingle around...hmm..human..human..human..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme