new background for new year~

tadaaaaaaaa..........!!!!!!!!!!!!!!


yang baik kita khabarkan~

taken from : Pakar Diari Hati

p/s : kita masing-masing ade akal Tuhan kurniakan, jadi masing-masing boleh fikir mana baik yang mana yang buruk, mungkin kadang2 mulut ni tak terucap nak menegur, tapi mungkin dengan cara ni, kalau-kalau ada yang terbaca, anak didik ke, adik-adik ke, jadikanlah pedoman. Kalau tak jadi, malu korang nanti dik, jaga 'standard keperempuanan' kite, selagi lelaki tu tak 'shake hand' dengan tok kadi wali anything can happen.


last day is the shopping day yippie!!

[motif : menayang kasut berlatarbelakangkan bedsheet baru..~ngeee]

Venue : jusco kinta city je..

Time duration : 3 hours

Things bought : 

i. shoes
ii. bedsheet set
iii. food
iv. toiletries 

Total spent : < rm 500


nasib masih boleh berfikir secara waras,kalau ikut hati banyak barang nk beli tu,tp nasib baik x ikut hati..that's how I end up my 2011!!
what about u??

Published with Blogger-droid v2.0.2

2011 flashback

1 day left before 2011 say bye bye to us..
sob3, cepat sangat masa berlalu sekarang ni kan, hmmm...hopefully apa yang kita bakal hadapi akan lebih baik dan lebih bermakna...
aiseh, kalau 2010 dulu ade 2 resolutions.. 
(yang 1 da tercapai tapi yang 1 tu sampai la ni x nampak bayang lagi bile nak capai, hik2, tapi Insyaallah one day..)

for 2011 ni, ade gak resolutionnye, hehehehe 

tapi resolutionnye jadi setelah ade perbincangan antara 2 pihak iaitu..

MAJLIS RISIKan
~20012011~

lepas dari tarikh tu resolution yang sebenar pun bermula...

MAJLIS NIKAH KAHWIN
~16092011~

tu je resolution untuk 2011, dan Alhamdulillah dah selamat terlaksana

so for the conclusion : mission accomplished..=)

Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah, kerana dikurniakan dia untukku, pelengkap diriku, teman hidupku, jaga dan tidurku, hidup terasa lebih bermakna dengan adanya dia, imamku yang selalu mengingatkan ku melakukan kebaikan. Mudah-mudahan kegembiraan dan kebahagiaan kami ini sentiasa bertambah hingga ke akhir hayat kami, Amin...

p/s : 2012 punye resolution adalah ....................................................... nanti2 lah pikir..=)

toletries+cosmetics

 a must have cosmetics cum toiletries pouch bag, everywhere I go..


tadaaaaaa!!!!!!!!!!!!





wordless wednesday 21122011


madu & habatus sauda

Sebenarnye saya memang agak concern berkaitan pemakanan supplement, sebab memang sedar dari kecik badan ni jenis kurang daya tahan, masa umur 4 tahun appendix da kene buang, huk3..then selalu muntah sampai penah jugak muntah kat sekolah. so memang ade je food supplement yang saya makan, tapi since da keje ni, macam malas je, kalau terasa nak beli baru la amalkan, then bila da abes, malas da nak sambung..tahun ni ari tu gila makan VCO, amalkan sampai dah 3 botol..then lepas kahwin, macam malas nak makan ape2 pun supplement.

Tapi tadi ade sorang kakak office ni cite pasal semalam die pegi farmasi untuk buat cek kesiahatan 20 organ badan, so saya pun macam berminat, alang-alang dah nak singgah farmasi kan, so try la check..

Lepas dah check tu, memang sah la, daya tahan badan sy memang tak kuat, pharmacist yang check tu die tau, saya ni cepat demam, selsema, batuk, paru-paru pun tak tahan [die teka saya selalu mandi malam, saya kata mandi malam x mungkin, tapi may be saya drive awal pagi gile since 4 tahun lepas sampai la ke hari ni setiap isnin, sejuk duk dalam kete aircond kan].

Then dia kata kene jaga pemakanan sebab walaupun sihat dan bmi ok, tapi kene jaga kadar kolesterol hampir tinggi [memang ade je kes badan kurus pun kolesterol tinggi], reproductive system aka organ peranakan sangat good tau, hahaha, then ape lagi eh, tulang sume ok, jantung ok, tapi kulit kering [hehehe memang agak malas nak sapu losyen tiap2 hari, sapu ikut mood]. nerve system sy not so ok, die tanya selalu lenguh-lenguh tak?saya kata memang selalu lenguh pun.



Lepas da selesai check tu, pharmacist tu cadangkan saya ambil Madu Sidir and Habatus Sauda. Tadi da cuba minum, sedap madu tu, and habatus sauda tu bila kite belahak, ade rase herba yang wangi, best...hehehe Bagi yang membaca ni, saya tak boleh nak kata benda ni bagus dan berkesan tapi memang dah termaktub yang dua2 sumber tu memang disarankan untuk kita amalkan, amalan pemakanan sunnah kan, jadi why not kan [sedangkan Yahudi tu pun amalkan Habatus Sauda, kenapa tidak kita, maksudnya bukan suruh jadi Yahudi tapi kita tau yang Yahudi ni kan bijak amalkan benda yang bagus]

cancel my credit card pleasee...

step 1
pegi ke mesin untuk ambil no giliran, tekan C(untuk other services)
step 2
tunggu dalam lebih kurang 30 mins (mentang2 lah aku tekan other services, kalau tau nak tekan yang A(urusan simpanan/pembayaran) cepat sikit..
step 3
bergerak ke kaunter bila angka giliran appear.
step 4
me : "saya nak cancel card credit saya"
petugas kaunter : [tengok kawan die kat kaunter sebelah then macam blur2 skit, then baru jawab]"cik pegi kat telefon tu [tunjuk ke arah cubicle kecik dalam bank tu] then nanti kalau bunyi fon tu cik jawab soalan dari wakil kami"
me : "ok"[jalan dengan muka confident, tapi aku dapat rase yang org lain ingat aku datang nak walk in interview kot sebab kene jawab2 telefon pulakkan, sume pandang pelik je...]
[phone ringing]
wakil bank :  "selamat pagi cik, boleh kami bantu?"
me : "saya nak stop kan card credit saya"
wakil bank : "ok cik, sila jawab beberapa soalan bagi tujuan pengesahan"
me : [jawab2 soalan yang di tanya]
wakil bank : ok cik, baki bayaran tu nanti bayar di kaunter ye, ada apa2 lagi yang boleh saya bantu?
me : tak de, ok thanks..
[balik ke kaunter]
me : saya nak bayar balance yang ada ni kat kaunter..
petugas kaunter : owh die suruh bayar kat kaunter ye?
me : [??????????] a'ah..
petugas kaunter : owh, ok..[tolong isi borang then ~settle]
me : so kad ni memang sy boleh simpan la ye?
petugas : ye [senyum]


p/s : macam2 pulak cara nak cancel kad ni ye, lagi 1 bank tu kene pegi bank, yang bank ni, just call je..ish3...misi hujung tahun ni, nak cancel koleksi2 credit card yang ada, tinggalkan 1 cukuplah kot2 emergency..


zoo....kurung lah haiwan tu

huhu baca tak Harian Metro pagi ni?kat tajuk 'Sangka Jinak' tu, seram tau.


Zoo tu secara alami nye memang kita tau tempat yang banyak budak-budak, jadi tolong la, petugas mana-mana zoo pun, jangan la biarkang siamang ke, monyet ke, ape2 je la haiwan yang seangkatan terlepas disekitar zoo.Selagi namanya haiwan, kita takkan tau ape yang die boleh buat dan dia akan buat, sedangkan yang dibela pun boleh serang tuannya, inikan yang tak di bela, macam2 boleh jadi. 

Sebelum ni pun dah penah pegi zoo and the worst adalah bila pegi since 2008 sampilah sekarang ni dah nak hujung 2011 pun, kat zoo Taiping tu masih ada monyet yang berkeliaran dalam zoo[kalau kat luar zoo tu tak la kan nak buat macam mana] tapi ni kat dalam zoo, kita masuk zoo tu berbayar tau, so bila bayar kena la jamin keselamtan pengunjung. Monyet-monyet tu pulak pantang orang pegang apa semua dia ingat makanan, handbag pun dia nak rampas ingat ada makanan dalam tu. huhu bahaya tau, ishhh 
Nauzubillahminzalik..

adobe captivate 4.0




 Alhamdulillah..
setelah berpenat lelah prepare handouts,
semalam & hari ni tiba harinya, 
everything run smoothly, and peserta pun semuanya cerdik, cepat je paham apa yang di ajar..
moga contents yang di ajar ni nanti boley la di apply untuk buat soalan2 interactive untuk students kan, xde la asyik guna kaedah convensional 'pen & papers' je.. 


my new project kononnye-lah

attended 3 days course of MS Project 2010 last week, for the exercise we have to create one simple project and apply all the plans on this apps...before this guna yang 2007 je kan, yang version 2010 ni agak terkial2 juga nak guna, kene prektis lagi.. 


my 'house warming' project 

macam ni lah konon-konon WBS nye bila nak buat house warming nanti..kui3



16th birthday & 28th anniversary

venue : krr, kinta city
date : 5/12/2011

the birthday boy

mum's anniversary

the foods

ucapan ucapan ucapan

Thanks For All The Wishes...
rindu pulak rasenye bila dengar semua ucapan2 ni...
♥ ♥ ♥ 

video

[ana & adi] the groom's side reception

tiba masa majlis belah pihak lelaki pulak..
kami sebagai tuan rumah, tak menang tangan la, 
yang tak busy pun buat2 la macam busy, kui3
tak banyak pic yang dapat di snap, gambar yang ada semua sebelum majlis mula, 
sebab bila majlis dah start jangan kan nak pegang camera, 
tudung senget pun x sempat nak betuikan..;p

~sesi packaging door gift~

hidangan dari Lan's Catering


~pelamin dari DH Renjis~



'orang kite'

orang kite bila senang,
tak ingat susah,
orang kite bila susah,
tak usaha nak jadi senang,
orang kita suka merayu,
tak malu nak melutut,
orang kita 'kipas' besar,
mengipas semua ada makna,
orang kita mulut manis,
semua cakap tak boleh pakai,
orang kita dah hilang malu,
bila susah baru nak ingat Tuhan.


p/s : mood fed-up tengok ramai sangat kaki kipas, kaki rayu, kaki bodek, baik yang tua atau muda..

photography for beginner

hasil bengkel fotografi 3 hari (30112011 - 02122011), 
inilah hasilnya =) 

for beginner kira ok la kan... 
and mostly yang join pun bukan camera sendiri, yang wife2 ni, memang sume pakai camera encik suami, 
ade la sorang dua yang memang betul2 minat and ada camera sendiri..

location : Cameron Highlands + Poly


bokeh
Focal Length : 26 mm
F-Number : F/4.2
Exposure Time : 1/60sec

Focal Length : 34 mm
F-Number : F/5
Exposure Time : 1/50sec




landscape
Focal Length : 35 mm
F-Number : F/11
Exposure Time : 1/160sec


Focal Length : 55 mm
F-Number : F/36
Exposure Time : 5/8sec



macro
Focal Length : 55 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/2000sec

Rule Of Third (RO3)
Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/1250sec


macro
Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/1250sec


macro + RO3
Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/1000sec


medium potraiture
Focal Length : 42 mm
F-Number : F/5.3
Exposure Time : 1/50sec


medium potraiture
Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/50sec


close up potraiture
Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/50sec


DOP (Depth Of Field)
Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/320sec


Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/640sec


Focal Length : 55 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/2500sec 

Focal Length : 35 mm
F-Number : F/5.6
Exposure Time : 1/3200sec


macam tu la hasilnya kursus 3 hari ni...

adi & ana ~bride's side reception 271111

271111

10.30 pagi 
hantar pengantin ke boutique untuk di 'make up' kan

11.30 pagi
bersiap untuk check-out dari hotel..
hasil bunga telur buat kat hotel..

12.15 tgh
~majlis bermula~

perarakan pengantin...disambut dengan paluan kompang dan lagu2 jawa[sedap pulak dengar pakcik2 ni nyanyi]


sanding tengah panas dulu, tengok orang bersilat..

sanding atas pelamin, dan sesi renjis-renjis..ehem3[kakak pengantin baru first time merenjis, hahaha]

 sesi menjamu selera & bergambar


bersurai dan singgah ke rumah paman awa [pak cik saya] untuk discuss lagi pasal groom's side punye preparation pulak..huhuhu, 
sampai rumah x ingat pukul berapa tapi masa tu Malaysia baru je masukkan gol ke-2 , 
tengok2 kalah pulak dengan Bahrain 3-2, aisehhh....

adi & ana ~solemnization 261111


9.00 pagi 
tempat berkumpul ; rumah embah, semua yang akan berangkat di jangka lebih kurang 5 buah kereta, tapi ada baru 3 kereta...menanti lagi 2 kereta...


10.30 pagi
selesai doa selamat, then perjalanan baru nak bermula...

12.00 tgh
pit stop yang pertama, exit tol shah alam, rehat makan2, then bakal pengantin salin baju..




1.00 ptg
bertolak ke masjid untuk majlis akad nikah..


1.20 ptg
sampai di Masjid At-Taqwa...ada 5 pasangan yang akan dinikahkan..phewwww, ramai tu, nasib ada 2 naib qadi..so pecah 2 group, adikku termasuk group yang ada 3 pasangan, dia pasangan ke-2 yang akan dinikahkan, debar2..=)


adikku yang ditengah ~muka neves je..;p

2.30 ptg 
sesi bergambar apa yang patut then berangkat ke rumah pihak pengantin perempuan, sesi menjamu selera..



4.00 ptg
check-in hotel 



malam 
aktiviti bebas...hehehe, pengantin ade majlis potong kek, tapi me and husband x join, kami pergi shah alam, amik surat BEM husband then jumpe kengkawan...

habis agenda untuk 26/11/2011..
Alhamdulillah majlis selesai dengan selamat.. 

the solemnization & reception (adi & ana)




My bro[center]

Last week our family had another big event;my bro solemnization and the bride's side reception at Klang,I'll update later the flow of event at klang..
Published with Blogger-droid v1.7.4

my kad kahwin revolution

masa mula2 nak buat kad kahwin tu, hanya nak serah semua kat wedding planner je, tinggal nak sediakan map je, 
tapi konon2 lah kan, 
kononnye nak design sendiri la pulak, hahaha 
macam la berbakat sangat design mendesign ni, 

so hasil PERTAMA design kad kahwin adalah seperti di bawah ni, kui3, 
simple sangat kan..

Then tanya pendapat adikku, 

die ubah sume design asal tu, hahahaha 
die hantar beberapa design baru yang die tolong design untuk di pilih mane yang berkenan

 yang 1st : x berkenan sebab nampak crowded

yang 2nd : macam girlish+vintage+crowded sangat lagipun x merahkan, x ikut tema..

Yang 3rd : ok berkenan, so pilih yang ni, tapi mintak die tukar jadikan background color tu merah... =)
so macam ni lah hasilnya.....
 once da letak peta, terasa macam alahai ciput nye, takut nanti jemputan x nampak pulak peta tu...so kene ubah lagi, sekarang mesti jadikan map tu 1 page, hasilnya.....






























TADAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 p/s : simple dan mudah, x payah membazir kan, yang penting maklumat jemputan sampai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme