jangan di jolok sarang tebuan


kita bukan malaikat,
kita bukan nabi,
kita insan kerdil,
andai ada kilaf,
maafkan lah,
siapa yang sempurna??
kalau silap,
tunjuk ajar kan,
bukan caci maki,
bukan dengki mendengki,
doakan keburukan jauh sekali..





andai dijolok buruk padahnya..

when i don't like i really mean it..



i've changed my blog address due to some reason..
dear friends and readers please accept my appology for this matter..
and i just wanna mention to that somebody,
when i don't like, i really mean it,
i'm saying this with a wise mind warning,
PLEASE STOP BOTHERING US..

bila boypren hero malaya



hehe confirm dari malam semalam orang duk bercerita pasai bola..bagi yang tak selalu tengok bola pulak, sanggup duduk diam depan tv sampai beberapa kali terkejut dan rase macam nak hempuk je tv tu..~hahaha sah memang tak layak gi tengok football match kat stadium...

Alhamdulillah for the first time Malaysia menang kan piala AFF ni..tapi...haaa ade tapinye hahaha bagi gfs pemain2 bola ni hang pa kena sabaq la naa..laa ni, bf-bf hang pa tu saham diorang tengah dok naik..tapi tak pa, doa la MOGA2 LEPAS MENANG DA NI DIORANG MASUK MEMINANG...kui3..=)

ape la perasaan jadi gf footballer ni, macam si gf KFCM ni, ade 2 possibilities untuk dia tak leh tdo lena kot smlm,hehehe..

first syok sangat boipren menang

kedua risau sebab aweks Indonesia n Malaysia dok berlumba2 angaukan sang boiprennye..
den pun boley tak tido malam kalau hot mama ni minat boiprenku ;p


tapi sabar la ye, nak buek cam no, kene balik ke peribahasa lama la "Sayangkan anak tangan2 kan, Sayangkan isteri tinggal2kan" hopefully both of u will be together as a husband n wife amin...=)

jap2 nak berangan lagi if jadi wife/gf fooballer ni...if kat oversea uish time2 husband/bf diorang dok main bola wife/gf bley pi bershopping sakan, merayap bersama beramai2, peh tu tengok husband/bf die masuk padang woaahhhhh then mesti diorang rase macam nak jerit "HE'S MINE!!!!" memang heaven perasaan tu, moga2 one day bola sepak Malaysia pun leh jadi hebat..KEEP IT UP!!

nasi sepinggan ver sg petani


haihh...memang cukup 2 minggu berturut lalu highway pi Utara ni..dah lenguh pinggang duk dalam keta, pakai SalonPas pun tak lut dah..ni pasai hang pa la sepupu sepapat..kalau dak, memang tak sampai la kot..kui3..peh ni hang pa jangan la lupa nak turun Ipoh plak na,singgah2 la..jenguk kami yang tinggai dua tiga kerat ja kat sini...~sob2 buat ayat syahdu plak..

cukupkan korum dulu baru gerak..haddoiii


nak duduk blakang driver sebab ade ni..♥


tolong cam rumah sedara sendiri sebab ada 3 umah yang berkhemah..kui3..


ok kali ni tak nak amik tau harga pelamin berapa


arif & wifey..


anas & wifey..


memang 'seronok' kalau drive jam macam ni..huhu


p/s : they start asking about mama's family plak..kui3..~kite sengih je la dulu ye..=)

mood memasak

im so into cooking recently..hahaha ntah ape hal, mood memasak membuak2..semalam buat ke-cuppies..dapat la dalam 25 cups..kui3..sanggup pegi ke tesco semata2 nak beli bahan2 buat cupcakes tu then balik pulun buat before dating ngan dentist...

TADDAAAA....=)

special for keroro ♥




then mood tu masih wujud lagi untuk hari ni sebab tahap kerinduan kat keroro dan bertambah2 jadi nak menyibukkan diri dengan memasak ..kui3...sampai pecah peluh memasak menu lunch untuk ari ni, hahaha nampak sangat la jarang memasak kan sampai pecah2 peluh bagai..

lauk-pauk for christmas kui3..


sayur goreng belacan




1st time buat air asam..;)


ikan bakar


ayam bakar

urut-urut




syok nye badan kena urut..terasa legaaaaa.....bukan mahal pun..3 mins baru RM 1...murah kan???hehehe tu la before this tak penah try, tengok keroro je kene urut ngan kusi urut tu...:)

ya pagi tadi, impian menjadi nyata bila gi bli barang2 dapur kat tesco, otw da nak ke keluar lalu la depan kusi urut ni and terus macam mane ntah terasa tingin plak nak try...so ajak la adik ku join skali..hahaha
bersandar la kami berdua kat mesin urut GINTELL tu..aduhhhh nyaman skali rasanya...

(~ehem2, buat nada manja skit)keroro............nanti kite beli satu letak kat umah nakk??;)

p/s : wishing slamat pergi dan slamat pulang to keroro =)..he's attending his cousin's wedding..~mood ♥ n rase macam nak letak patung kucing yang melambai2 macam kat kedai2 cina tu..kui3..

PMR jewr kowt..

ewah2 tajuk entry pun taip ala2 budak tingkatan 3..nak bagi sama standard kan..haha

poom pang pomm panggg!!! tuuuu diaaa kluaq da..yang smlm tido tak lena, malam ni bley lena da kot..tak pun bertambah2 tak leh nak tidoq sebab duk kalut kena hentam ngan mak ayah, bebakoi-bakoi..kui3 nasib la hampa yang kena hentam, siap2 tadah ja..

as for me, my lil brother dapat result okay la, 4A4B hikhik hang tak leh nak celen kakak hang ni la, 8A kowt..hehehe nasib la, adik ku ni..banyak sangat yang die nak kene fokus, training menembak la, pi sane pi sini coach antar competition..so setaraf la ngan standard die..Alhamdulillah la, bley gak die score keputusan yang cenggitu..

tapi bagi yang tak dapat result marvelous tu, jangan keciwa..tak luluih pun, hang pa nek gak tingkat 4, yang penting lepas ni blajaq pandai2 bagi score SPM plak, tu paling penting..tak macam zaman mak2 kita dulu, kalau failed SRP, tak leh nek tingkat 4..hukhuk..


so tengah dok pikiaq apa prezen nak bagi kat budak kat atas ni..blanja makan ja kowt cukup dak???kui3...

p/s : congrats gak kat anak didik tusen ku, syasya sebab dapat 8A..kui3..

dating dengan dentist

huhuhu..asal ade dating degan dentist mesti rase cuak..hukhuk padahal tau tak sakit pun proses tu, tapi risau sangat, risau if lepas jibbitz baru dipasang akan rase sakit..hukhuk ni pun da rase sengal2 je gegigi ni, memang petanda nak kene tukar jibbitz baru..

sejuk ketaq dari ari isnin lepas smpi esok kul 2.59pm pasal nervous nak jumpe dentist ni..hahaha da macam budak2..tapi tu la memang nervous, sok keroro pun xde nak teman, kene la adik beradik segerombolan meneman, kot2 dentist tu nak apa2kan gegigi ni..hahaha bersiap sedia..

hmm..esok nak pilih kaler ape eh???tingin nak pakai merah hijau selang seli plak???amacam cantik tak rasenye???



takpun nak pakai kaler pink wahhh!!!meriah gituw...


ntah la tengok je la..tetibe nurse tu show of getah kaler kali tu hati terbekenan kaler lain plak..kui3..

p/s : nnt esok u tengok la gigi i eh, da kaler laen da..;)

admiring Upin Ipin..muah2

bila kita naik kete ade lambang kuda..

peh tu bila kite ade animation studio sendiri...

kita akan jadi macam Tuan Haji ni...

hey siapa dia ni???!!laki orang kot...kui3..
ok3 ni la Haji Burhanuddin (pengasas Les' Copaque)

~tengok2 matanya static kan..hehe takpe2 bley upgrade lagi ni~

What tak pernah dengar????haih cite Upin Ipin tau???!!!! ha tu la orang yang merealisasikan kewujudan Upin Ipin..walaupun mata Upin Ipin still tak leh berkelip2..~ni Zizan Raja Lawak yang kate ok..

kui3..kalau Haji Burhan yang takde langsung background pasal animation n multimedia leh buka studio animation sendiri, tapi yang penting duit kene ade la kan..hehehee...Tak mustahil ramai lagi orang2 kaya kat Malaysia ni leh buka bisnes yang rase2 leh buat duit kat Malaysia ni..kesian Malaysia ada ramai fresh graduate, jangan la pandng rendah kebolehan diorang, ni tidak asal iklan keje for fresh graduate je nama jawatan bukan main gempak Businss Development Executive, tapi suh diorang jual barang dari umah ke umah..memang Tipah Tertipu..

kesian la weh, bagi la fresh graduate kita keje yang best sket macam Haji Burhan ni, die sandarkan kepercayaan kat 3 org fresh graduate mase mula2 nak buat Upin Ipin ni..sekarang tengok hasilnya, marvelous gitu..bagi yang tak sokong pendapat ni...nak cakap sket, korang ade ke???!!!!



Upin Ipin ni lagi femes kot kat Indonesia berbanding negara kita tempat kelahiran die..haihh, macam mane kita ni, come la weh, suport our product, bagi anak-anak kita tengok Upin Ipin dari bagi tengok cite yang xde faedah macam Sh** Ch** tu, merosakkan otak kanak-kanak..

super yummy sambal goreng

kalau anak Jawa tak kenal sambal goreng rasenye elok berenang balik Pulau Jawa pegi menuntut dulu..kui3..jadi demi menyahut seruan anak-anak Jawa seantero..hujung minggu lalu lepas da jemu makan lauk kenduri terasa nak amik alih tugas bunda memasak sambal goreng...kui3..

ibunda da goreng kan sume bahan2, peh tu die tinggalkan kat dapur..so siapa lagi yang nak sambung keje tu,tak de bibik wokay yang nak dikerah, jadi pagi2 lagi diri da jadi bibik memasak....pheewitttt boom boom!!!hebat sangat ke kau nak masak???!!!hello..see the leg maa...

TADAA.....showing off my first sambal goreng...!!!



sambal goreng ni slalunye orang buat masa Hari Raya or Majlis Kenduri..disebabkan hari ni hari Selasa, so terasa nak buat amal kebajikan dengan berkongsi resepi bedal sendiri ni..hehehe ~selama ni dok tengok orang buat je..

RESEPI SAMBAL GORENG

BAHAN YANG SIAP DIGORENG
tauhu
tempe
ubi kentang

BAHAN-BAHAN LAIN
pucuk
suhon
garam
gula
kicap
cili giling (satu/dua sudu makan pun cukup kalau nak pedas boleh letak lebih)
kacang panjang
daging(siap2 direbus supaya cepat empuk,tak liat)/udang

BAHAN-BAHAN DI BLENDER
bawang merah
bawang putih
serai
halia


CARA MEMASAK
1. tuangkan sedikit minyak ke dalam kuali
2. tumiskan BAHAN-BAHAN DI BLENDER dan cili giling
3. masukkan daging/udang
4. masukkan BAHAN-BAHAN YANG DI GORENG beserta kacang panjang
5. masukkan kicap, garam, dan gula secukup rasa
6. masukkan suhon dan pucuk
7. masukkan santan pekat
8. angkat bila sudah siap di masak dan garing

moh ke perak weh ver 2

okay da janji nak tulis pula pasal tempat yang tak pernah pergi dan nak pegi di Perak ni..before this just mentioned tempat yang dah pegi je kan..hopefully one day akan dapat pegi jua..huhuhu...

Bukit Larut


Sg Klah


Pasir Salak


Gua Tempurung


Lata Kinjang


hmm...mane lagi ye..rasenye tempat2 tu je kot yang teringin nak pegi kat area tempat lahir lagi tercinta ni..adios..

kenduri nasi sepinggan

berbekalkan jajan seplastik....


dibentangkan pemandangan nan ijo campur biru...



adalah demi nasi sepinggan...memang nasi sepinggan ni la yang menyebabkan keroro ditinggal..hukhuk


memang berkenduri sungguh kita, kalau hati ni kering mesti da kata, takat nak makan nasi sepinggan ape la sampai jauh sangat pegi nye..tapi tu la dia, sebab nasi sepinggan tu la yang merapatkan silaturrahim, jadi jauh mane pun kalau dah namanye sedare mare/kaum kerabat, tetap di tempuh jua..kui3..

da makan nasi sepinggan sesi bantu layan tetamu bermula


mungkin sape2 yang berhajat nak buka branch secret recipe, Alor Star adalah tempat paling strategik, sebab diorang order kek sampai ke Ipoh, jauh tui..kui3...


owh rupenye ade juge secret recipe kat alor star..kui3..


vespa pun di angkut dr Ipoh..;p

orang2 ipoh da lepak da..



okay makan cupcakes secawan dan gula2 setangkai pula..

kalau takde 4k jangan mimpi nak gelek p*n*g*ng atas pelamin canthek macam tu...haih nasib la...tokei pelamin yang kaya.. kita????kui3..

ok sekarang upacara duduk-30min-bayar-4k bermula..


dasat demi nak cantik sanggup masuk angin..

buat contoh katanye~

takkan pengantin je nak pakai..kaum kerabat pun nak juge..kui3..


p/s : majlis kawen memang makan free tapi poket kopak kot, everyweeks ade jemputan..kui3..

p/s : kedah...next week sy datang lagi ye..see2...kan kopak, tiap2 minggu2 nak gi kedah demi nasi sepinggan..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme