Majlis aqiqah untuk Nur Sofea & sambutan hari lahir Nur Alisya

Lama dah nak buat aqiqah untuk si Sofea, tapi baru minggu lepas tercapai hajat, sebabnya, almaklumlah, cuti bersalin hari tu memanglah lama, tapi dah berjauhan dengan daddy, 3 beranak kat Ipoh, daddy keje kat Johor, so paling ideal buat hujung tahun ni, alang-alang dah balik kampung ni kan.


Bergambar dengan kambing Nur Sofea, moga amalan ini diterima.

Jemputan macam biasa, ahli keluarga terdekat and kawan-kawan. Bajet dalam 80-100 orang, sebab kambing tu pun anggaran cukup untuk bilangan tu.
Seronok juga, sesekali berkumpul ramai-ramai, lama dah tak jumpa family sendiri. Kawan-kawan rapat pun ada yang datang, rasa seronok walaupun dapat berjumpa walau sekejap.
Buat majlis simple je, ade kambing, ade hidangan makanan untuk tetamu, ada kek untuk anak aku potong, dah.


Candy buffet ni adik aku yang nak hiaskan, maklumlah orang-orang seni ni lain sikit feel dia bila buat event..layankan..

Aku lemas sebenarnya kalau nak ikut adat ni, tapi kadang2 orang tua nak jugak marhaban la ape la, tu pun aku tegaskan anak-anak aku tak de nak buai2 bagai, budak pun dah pandai merangkak, nak buai mendanya..haha so buat simple-simple je, asalkan aqiqah tu dah buat.

Baju pun kalau tengok, kita recycle je baju raya ari tu, ko bukan retis bajet tamo pakai baju recycle kan..ade aku kesah, yang penting aku tak berhutang. Cuma baju Sofea aku buatkan baju baru, sebab masa raya dia baby lagi, mana muat dah baju tu..hehe


Princess wannabe bergambar dengan familynya, beserta opah & embah. Siap bercrown bagai anak aku tu sekarang, tak pa la kalau kaya macam dato' vida sok mummy tumpang happy..😜
posted from Bloggeroid

Yeayy balik kampung

Bak kata member skolah aku "aku kalau lebih 3 bulan x balik kampung, mula rasa gelabah semacam je.." haha gitu la perasaan aku bila hampir 3 bulan tak balik kampung jenguk family di Ipoh.
dari habis cuti raya haji ari tu, merangkap abes cuti bersalin.
Bukan tak nak balik, tapi paham-paham la sekali balik, punya la jauh, letih badan, alang-alang cari yang boleh cuti panjang terus, puas hati.

Sampai je Ipoh, si Sofea especially mula la nak menempek je, dah tu, bertapa lama sangat, tak kenai orang..hehehe
Si Alisya seronok la, jumpa sedara mara, melepas rindu main ngan sepupu.

baru 2 jam journey Sofea dah give up, tak larat nak duk dalam baby seat lama-lama..2 jam journey baru jumpa toll gate Ayer Hitam tau, punya la jauh tempat aku ni..Alisya kali ni je pecah rekod tak muntah sebab aku ingatkan dia janhan minum banyak sangat, cuma acah-acah nak muntah tapi aku sapu kan minyak angin x jadi dia muntah.
posted from Bloggeroid

Taska Family Day

Before bercuti panjang, taska Alisya buat Family Day, siap parents di sponsor t-shirt, cuma adik-beradik kena tempah lain la, so memandangkan Alisya baru ada sorang adik, mummy pun tempahkan la jugak baju sama untuk si Sofea..hehe

Alisya seronok dapat bersukaneka dengan kawan-kawan dia..Mak Ayah ade jugak games, tapi selebihnya acara makan. Sebab buat bawak makan style pot luck..memang melambak makanan sampai ke tgh hari.

posted from Bloggeroid

Belajar terapung

"Melentur buluh biar dari rebungnya" kata peribahasa. Jadinya sementara Sofea ni masih baby lagi, kami amik inisiatif ajar dia terapung. Banyak tengok video mat saleh ajar anak diorang berenang sejak dari baby, teruja la jugak jadinya, hehe.
Mulanya masa daddy letak dia terbaring dalam air, cuak juga aku. Sofea pun muka risau je. Tapi lama-lama dia macam dah biasa, cuma dia keras je, macam risau nak gerak banyak takut muka kena air kot..hehe


posted from Bloggeroid

Ber 'jazzebelle naelofar'


Teringin bak hang..dapat sambar satu, cuba try test macam sesuai dengan muka. Boleh la tambah koleksi lagi..hehehe
posted from Bloggeroid

Donut kentang

Dah hidup beranak dua ni baru tergerak hati nak cuba buat donut..haha sebabnya aku memang paling tak suka kalau kena buat doh, aku malas nak uli-uli, letih.
Tadaaa ni la hasil men'donut' minggu lepas..resepi korang cari je kat fb, tapi memang lembut je, walaupun tak berapa bak cantik bulatnya donut aku tu, tapi encik somi kata I loike, kira ok la tu..hehe


Ni resepi yang aku amik dari fb, thanks kepada pemberi, moga sentiasa diberi kesihatan dan kebahagiaan dalam hidup.
posted from Bloggeroid

Rindu cuti

Almost 2 months kembali bekerja, haihh, rasa rindu pulak masa bercuti bersalin ari tu..
Tengok gambar-gambar dalam henfon ni, terasa rindu pulak spent time dengan mak aku..huhu cengeng eh, dah tua-tua rindu mak..haha suke hati la kan..

Gambar masa makan kat Orchid Bistro AEON St 18, pagi-pagi sampai tengah hari duk umah, jaga anak-anak buah. Petang
mak ayah die dah balik, so kami pun gi cuci-cuci mata, bawak anak-anak berjalan..hehe
posted from Bloggeroid

Stroller Pinjam

Kereta tak cukup space nak bawak balik barang masa habis cuti bersalin ari tu, makanya tinggal la stroller kat Ipoh.
Nasib la ade kawan yang sudi pinjamkan stroller, sebab anak-anak dia pun
dah besar, tak pakai dah stroller.

Ade la rezeki si Sofea nak jalan-jalan dengan stroller. Insyaallah balik cuti lagi sekali nanti baru bawak stroller, anak-anak memang jenia aku letak je dalam stroller & car seat, senang nak jalan-jalan.

posted from Bloggeroid

Jatuh cinta

Amboi jiwang beno tajuk..

Last week encik somi attend majlis konvokesyen tempat dia keje, so dia sent la gambar dia masa kat majlis tu..bila tengok gambar-gambar tu terasa melting and terkenang zaman-zaman baru kenal encik somi..

Betullah orang kata, cinta tak memerlukan sebab, kalau dah jodoh bukan sebab kenapa kenapa pun kita akan terima dia seadanya..Kenal sebab encik somi tanya macam mana nak jadi lecturer poli, tapi aku kan memang jenis boh layan, aku jawab acuh tak acuh je..dia kata aku belagak..Tapi lama-lama tu agaknya dah jodoh, jadi rapat..

Pada awal kitorang kenal pun, dia bukan siapa-siapa, masa tu dia baru berhenti kerja, balik Ipoh, nak cari kerja lain, kami sama-sama tolong dia cari kerja, dah kerja di Ipoh, baru dia dapat offer scholarship TPM tu..so boleh kata, masa tu aku tak harap apa-apa pun, cuma lalui je dengan gembira sebab dah cinta kata orang..haha

Susah senang sepanjang berkawan sama-sama gi cari kereta sebab masa tu dia tak de kereta..haha bila teringat sampai sekarang jadi bahan gelak..

Lepas tu time start sambung belajar, time pjj, time dugaan nak beli rumah, time ada masa tak cukup duit, time kena pindah jauh, anak sakit, time tuntutan kerja kena berkorban tak dapat balik jumpa, time salah sorang kena cuti ikut gi kursus or keje sebab nak tolong jaga anak, time salah sorang sakit, semua tu dilalui bersama dan Alhamdulillah kami dapat harungi dengan selamat..

Alhamdulillah sekarang 4 tahun melalui hidup rumahtangga bersama dengan 2 orang puteri kesayangan, semoga hubungan baik dan kemesraan ini berkekalan bahagia aman hingga ke syurga, amin..

posted from Bloggeroid

"Ni adik saya.."

Hari ni attend majlis konvokesyen & majlis kecemerlangan taska Sofea. Event ni combine dengan tadika sekali.

Macam tahun lepas, anak aku duk kat taska je kan, xde apa sangat la aktivitinya, setakat meramaikan dan memeriahkan majlis..hehe dapat la 2 hadiah, 1 cenderahati untuk anak-anak taska, lagi 1, tempat no 2 family catwalk kat red carpet..haha saje cikgu dia buat seronok-seronok nak bagi hadiah kat semua agaknya..

Alisya dah boring, mula la dia menjaga adiknya dalam stroller..

Sofea tido je, bila ada budak2 nak ngusik adiknya, keluar la ayat dia "ni adik saya.." dengan muka garang die tu..haha berdiri je sebelah stroller adik dia, menjaga. Boleh harap dah nak jaga adik, kehkehkeh..

posted from Bloggeroid

5 bulan si Sofea

Semalam anak mummy yang no 2 dah 5 bulan umurnya..semoga Nur Sofea mummy menjadi anak yang solehah, membesar dengan sihat, selamat & sempurna..amiinn..
Progess sekarang, tuan puteri kecik ni, dah pandai angkat dada, mengesot tapi ke belakang..hehe pegang botol sendiri pandai jugak, cuma masih belum betul-betul kuat pegangnya..

posted from Bloggeroid

Bila anak tak sihat


Mana la tak berjangkit..keje menggomoi adik die je..

Gilir-gilir bercutilah jawabnya..last week en suami EL, jagakan kakak Alisya demam. Minggu ni, mummy pulak cuti, kuarantin Sofea kat rumah, sebab dia dah mula selsema, berjangkit dari kakaknya. Moga anak-anak sihat sentiasa. Mummy pun dah mula berjangkit selsema batuk dari Alisya.

posted from Bloggeroid

Jogging jom

Setelah sekian lama tak jog, terasa betul letihnya. Seriously, aku bukan jenis orang yang jaga diet, bagi aku makan biar sedap. Contoh orang nak kahwin, siap diet takut baju tak muat, aku tak de nye, makan je la ape rasa nak makan, cuma aku gi jog and gi class senaman. Lagipun dari dulu duk umah bertingkek-tingkek, gi kelas turun naik tangga, jadinya lemak cair kat situ la kot.

Semalam Alisya request nak gi jogging, so pagi ni anak-anak pun bangun awal, ape lagi, tunaikan lah hajat si anak.

Mula-mula aku yang jog dengan Alisya. Encik husband tolak stroller Sofea je, die tak pe dah selalu cycling..hehe Lama-lama letih mak nak oi, Alisya ligat lagi berlari, husband pulak take over lari dengan Alisya, aku pulak jaga Sofea kat stroller..hehe lencun ketiak mak yang dah berzaman tak jogging..

Pas tu bekpes roti planta..hahahaha..
memang dah jenis makan biar sedap kan, mane reti diet2 ni.

posted from Bloggeroid

Selera makan: rumah vs sekolah

Tak tau nak malu ke nak rasa macam mana ntah. Semalam cikgu dia tanya, "kak, Alisya kat rumah makan banyak tak?" Sejujurnya aku pun jawab dengan senyuman dan soalan, "kenapa cikgu, dia makan banyak ye kat sekolah?" . Cikgu pun jawab, "aah dia makan banyak, selera tengok die makan".

Aku pun balas, "Cikgu, dia kat rumah kalau hari sekolah ni memang tak makan, saya siap bersuap kalau nak paksa dia makan, tapi tu la kadang sampai dia tu nak nangis, dia jawab kenyang dah makan kat sekolah"

Tu la perangai si kakak, Alisya. Malu jugak sebenarnye, nanti ingat aku tak bagi anak makan pulak kat rumah. Cikgu siap tanya mummy bagi makan apa, dia jawab "spaghetti.." dah itu yang dia suka, tu la yang aku buat. Hahaha lagi satu, kalau nasi, seleranya dengan kicap, tak pun dengan sup. Lauk buat la ayam golek ke, kambing bbq ke, ikan sweet sour ke, tak de nye dia makan. Tapi bagusnya sayur die makan, hehehe

Huhu, dah nak time tido teringat pulak kisah ni, tu yang bercerita tu. Anak korang ade perangai gini tak?bila dengan kawan-kawan agaknya seronok, makan ramai-ramai. Kat rumah, sampai kena paksa makan.

Ni time buat muffin, konon-konon nak bagi die suka makan. Sudahnya muffin tu dia makan seketul je, yang lain mummy and daddy makan, hahaha

posted from Bloggeroid

Sofea meniarap

Makin giat si kecik ni meniarap, pantang diletak, mula la die nak pusing meniarap. Dia mula meniarap sendiri 16/10/2015 ari tu, sehari before umur cukup 4 bulan.
So far Alhamdulillah, Sofea dikurniakan kesihatan yang baik dan dia pun ok je, rajin renyih, bak kata orang utara. Pantang orang ajak sembang, mula la die senyum, macam paham hehe


posted from Bloggeroid

Weekend Outing

Biasalah bila weekend masanya nak bawak anak-anak jalan-jalan. Anak-anak, asalkan kita bawak gi naik kereta pun dah seronok sangat, bawak gi main playground depan umah pun happy tak terkira.
Weekend lepas, kami bawak anak-anak gi jalan tengok laut, haha padahal dah memang duk tepi laut kan, kat situ je lah tempat beriadah.
Alisya sonok nak tengok kuda & main buaian. Si adik, sofea first time kami bawak ke situ, dia bukan tau apa lagi, duk busy main jari, explore tangan dia je, hehe
Almaklumlah, dah setahun jadi orang pantai, bosan jugak kadang-kadang tu, hehe apa nak buat. Tempat mencari rezeki, menabur bakti, bertabahlah.
Rasa nak gi holiday lah, kene giat menabung ni, nak lari jap dari suasana tempat tinggal ni.



posted from Bloggeroid

Setiap pagi & petang


Macam ni la rupa anak-anak aku setiap pagi dan petang hari bekerja..
Pagi aku siapkan mandi si kakak je, adik salin diapers & cuci muka je, tepek bedak bagi comel sikit.
Dah petang amik depa dari taska, muka dua2 dah lawa, siap mandi.
Alhamdulillah, bila duk jauh, family terdekat adalah masyaralat sekeliling. Terima kasih sebab jagakan anak-anak aku dengan baik, walaupun ada upahnya, tapi aku tetap berterima kasih ye lah, anak-anak seronok nak pegi taska, tak de rasa sedih & susah hati. Mummy nak kerja pun hati senang.

posted from Bloggeroid

Salam Maal Hijrah 1437H



Selamat menyambut tahun baru dalam kalendar Islam. Selangkah ke tahun baru, moga tahun baru ni memberi lebih kebaikan dan kita menjadi insan yang lebih baik.
Tahun ni sambut berempat, lepak-lepak di rumah, berehat. Esok kerja, so hari ni kita rehatkan diri ye anak-anak.

posted from Bloggeroid

Bekerja semula

Dah seminggu aku mula bekerja, hehe fuhh puas cuti kali ni, sebab masa bersalin Alisya dulu, tak de pengalaman lagi kan, so agak neves, aku amik cuti awal dua minggu before due, agak rugi la, Alisya tak sampai umur 3 bulan dah kena start keje.
So time Sofea ni, aku amik cuti ngam-ngam dekat dengan due date, sempat balik kampung, so hasilnya dapat la bercuti lama.
Agak kelam kabut lagi awal-awal ni nak menguruskan dua anak sekaligus setiap pagi nak di hantar ke taska & bersiap gi kerja.
Bayangkan aku setiap pagi dengan beg galas, beg bahu, beg silang, sebelah tangan dukung baby fea, sebelah tangan pegang tangan Alisya turun tangga, umah tingkat 2, haha..memang hilang keayuan la sekarang ni. Tudung pun dah penuh dengan air liur sofea, dia dah mula main air liur..kui3
Nasib lah encik suami memahami, rajin balik 2 3 hari sekali membantu aku uruskan anak-anak, walaupun aku tau jauh jugak kalau nak berulang selalu, huhu. Bertabahalahkan, Insyaallah ada la hikmah disebalik semua ni. Orang kata bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Hopefully dikemudian hari senanglah hidup kami, tak lagi perlu pjj.
Tapi walau macam mana pun, dah dua anak ni aku dah jadi macam alah bisa tegal biasa. May be sebab dah makin tabah, cewahh. Tak la rasa stress macam anak pertama dulu. Aku lebih relaks dan just follow the flow. Ye lah macam lagu awie rafael tu hadapi dengan senyuman 😁, nak stress buat kan, hadap je la, buat dengan ikhlas Insyaallah ada keberkatan.


posted from Bloggeroid

Aidiladha 2015

Aidiladha yang paling dinantikan oleh anak-anak & diri sendiri. Dua bulan tak jumpa suami weh, paling lama la ni...tak pernah selama ni tak jumpa encik suami.

Si kakak siap cakap "isya dah lupa daddy tak balik.." ayat dia macam caca merba, tapi paham kot makna dia..kesian kakak, dia la paling terasa sekali, adik tak paham lagi.

Tahun ni turn beraya bersama mertua, hehe turn beraya kami senang je, kalau aidilfitri dengan mertua, aidiladha pun dengan mertua, hehe

Lepas solat raya, kami pun terus pulang ke kampung wan, sebab janji dengan emak jumpa kat sana.

Dapat la alisya melepas rindu jumpa opah, atok, mak su. Kakak baru nak kenal tok nek, dia baru pandai nak sebut, dulu dia tak reti & tak amik kisah lagi.

Tu je kisah beraya korban kami, yang seronoknya dapat bersama dengan ahli keluarga walaupun sekejap. Esok lusa nak balik ke tempat bekerja semula 😭😭😭 cuti bersalin dah habis..

posted from Bloggeroid

Kisah botol susu


Alkisah, sofea yang tak berkenan dengan 3 botol yang ditandakan dengan muka masam, sedih, fed up...
Akhirnya mummy mencuba botol keempat dari jenama pigeon, Alhamdulillah dia berkenan, sua kat mulut terus dia minum tak de main tolak-tolak dengan lidah.

posted from Bloggeroid

Happy Anniversary (4th years)

Alhamdulillah, 16 September lepas genap 4 tahun melayari bahtera perkahwinan, dikurniakan dua cahayamata, mendapat pelbagai nikmat kehidupan suka duka yang menjadikan ikatan perkahwinan semakin kuat. Moga tahun-tahun seterusnya kami sekeluarga sentiasa di dalam rahmat Yang Maha Esa, hidup dalam kebahagiaan keluarga sakinah mawaddah warahmah, amiin.


Tahun ni daddy tak dapat celebrate bersama sebab kerja, mummy cuti bersalin, nak balik kalau dekat tak pe la kan, tapi jauh, sob3..so sambut bertiga je la..Tak rancang pun nak beli kek bagai, tapi Alisya, biasa la dia tengok orang potong kek, tetiba request nak kek, padahal birthday dia lambat lagi, kui3.

posted from Bloggeroid

Instant shawl

Geram aku tengok orang duk pakai shawl..rindu gak zaman lilit melilit shawl..kui3 tapi tak sempat weh dengan nak melayan anak-anak.
Tapi sekarang kan trending instant shawl. So aku pun teringin gak weh nak merasa, cobaan pertama aku beli instant shawl dari naelofar..senang pakai sebab aku amik jenis kain denim je pun, aku nak buat pakai casual je. Ok la, aku bagi 5 bintang sebab sarung, lilit sekali, dah siap.l,tadaaa 😃


posted from Bloggeroid

Puasa Ganti

Sedang melunaskan hutang puasa, pelan-pelan kayuh. Saja aku ganti awal, sebab kita tak tau apa yang akan terjadi. So baik la ganti awal. Sementara tengah cuti lagi ni kan. Chaiyok..chaiyok..dugaannya cuma anak tengah fully breastfeed, jadi cepat lapar and dahaga la aku jadinya.


posted from Bloggeroid

Musim knotted headband


Tak mo ketinggalan anak aku pun nak melaram knotted headband macam anak che ta jugak..hehehe dah ada anak gegirl ni, ape lagi kasi depa melaram la 😁
Ni aku beli on line je, kat instagram, boleh search ig: aya.marhaa, macam-macam design and harga berpatutan.

posted from Bloggeroid

6 september

Alhamdulillah masih diberi peluang menjalani kehidupan di muka bumi ini, bertambah lagi usia.
Makin bertambah usia, sewajarnya menjadikan diri kita insan yang lebih baik dari sebelumnya, dan itulah harapannya juga.
Terima kasih diucapkan kepada semua kaum keluarga, guru-guru, sahabat handai, anak didik, dan kenalan yang memberikan ucapan selamat hari lahir.
Tiada sambutan yang istimewa, sekadar makan bersama ahli keluarga, menggembirakan insan-insan tersayang ☺.
Kepada rakan taulan yang turut menyambut hari kelahiran pada tarikh yang sama (ada 5 kenalan yang turut berkongsi tarikh yang sama) selamat hari lahir juga diucapkan. Moga kalian turut sukses sentiasa, amin.

posted from Bloggeroid

Bila emak bantu jaga anak

"Assalamualaikum, shad nak tak join kursus cpcm kat PUO?" tu la ayat dari officemate last 2 weeks. CPCM tu kursus wajib bagi skim perkhidmatan aku.

Mulanya aku menolak sebab memikirkan nanti kesian mak aku kena jaga 4 orang cucu sekaligus (bukan kerja mudah, umur cucu dah la kecik-kecik lagi 2y8m,2y,10m,2m, especially afia(10m) ada masalah jantung, memang kena bagi full attention gak sebab takut dia jatuh ke apa, dia tengah meligat nak berdiri, kesian mak aku). Mak aku dengar perbualan aku dengan officemate tu, terus dia suruh aku terima je kursus tu, tak pa dia jaga pelan-pelan, katanya.

So aku pun call semula officemate bagitau setuju terima, tapi dalam hati masih ada rasa kesian, bersalah, berat hati. Walaupun happy sebab nama dah terpilih, kalau nak tunggu turn ntah bila pulak nanti.

Alhamdulillah dah selamat berkursus 4 hari.

Kadang-kadang kita memang tak nak susahkan orang tua, tapi adakala keadaan membuatkan kita masih memerlukan bantuan mereka, huhu bertabahlah.

Alisya, Aimi, Afia & Sofea

posted from Bloggeroid

Weekend di Gunung Lang

Al kisah taklah baru sangat pun, dah 2 minggu berlalu. Kebetulan semua adik beradik berkumpul, kecuali encik suami yang jauh diperantauan, sob3. So kami bercadang bawak anak-anak berkelah sambil makan breakfast kat Gunung Lang.

Last aku pegi rasanya masa photoshoot outdoor majlis kahwin rasanya, 4 tahun lepas, lama gila dah tu..hehe

Sampai je, ingat boleh bagi anak-anak main playground, tapi alat permainannya tak sesuai untuk peringkat umur diorang, agak bahaya, sebab slidenya tinggi, tangga pun takda, yang ada cuma tali-tali ala spider web untuk kanak-kanak panjat. Kalau budak sekolah rendah ok la kot.

Cari port berkelah yang ade bangku & meja, elok pulak sebelah tu ade buaian jati, jadila anak-anak duk main buaian tu je..hehe

Seronok sesekali berkelah ramai-ramai macam ni, tengok pemandangan luar. Haha biasa la orang cuti bersalin, terperap je kat umah, dapat keluar memang heaven lah..😃


posted from Bloggeroid

Gaya tido

Sepesen je anak-anak tido bila tak dibedung..hehe

posted from Bloggeroid

2 bulan untuk nur sofea

Hari ni genap 2 bulan Nur Sofea lahir ke dunia. Mummy mendoakan semoga sayang mummy ni menjadi anak solehah, anak baik, anak sihat, anak rajin, anak bijak, aminnn..Membesar dengan riang dan sempurna.

p/s:mummy sedang pelan-pelan kayuh mengganti puasa..heh cuti-cuti ni la nak pulun kan.

posted from Bloggeroid

Rindu nak main buai

Al-kisah ada budak rindu nak main buaian. Dah biasa daddy dia bawak main buai bila weekend and kat taska pun cikgu dia akan bawak ke playground depan taska untuk beriadah.

Ni dah almost 2 bulan bercuti, mana la dia tak rindu nak berbuai. Last dia main buai masa sehari sebelum mummy bersalin. Sempat daddy dia bawak gi Padang Polo.

So semalam, bawak la semua kaum kerabat yang ada kat rumah ke Padang Polo menyampaikan hajat si anak sulung ni, hehe.

Benda lain dia tak sibuk nak main pun, yang dia main lama memang buaian. Berkenan sungguh dengan buaian tu.

2 hari sebelum 2 bulan jadi kakak 😃


2 hari sebelum officially jadi kakak 😃

posted from Bloggeroid

Stroller vs trolley

Since anak dah 2, bila nak shopping kena pulak mood si kakak tido/tak mo jalan/tak mo duk kat trolley..so si adik la kena letak dalam trolley..
Nasib la adik pasrah je, tak kisah kan adik..😅
Dengan car seat skali mummy angkut adik, letak dalam trolley..stroller and car seat baby tu memang dulu beli yang travelling system, so memang match car seat tu boleh letak atas stroller, ok la tu pakai la korang turun temurun adik beradik nanti..hehe
Takkan nak berdukung je, baby tak selesa, kita pun letih kan, nak shopping cuci mata hati kena seronok..😃


posted from Bloggeroid

The most pengacau masa warded

Benda ni la yang paling aku rasa rimas masa kena warded bersalin. Memang betul dengan adanya benda ni yang dah dipasang siap-siap, jika ada any emergency happen, bantuan dapat diberikan dengan segera, nak masuk ubat yang berkaitan.
Aku pun terbaca penjelasan dari sorang pelajar medic ni , boleh baca kat sini http://thevocket.com/kekeliruan-prosidur-bersalin-di-hospital/

Tapi benda ni sakit tau kalau doc tak pandai pasang. Masa bersalinkan alisya dulu, doc tu pandai pasang, tak sakit pun. Tapi masa bersalin sofea, doc tu tak pandai pasang, adui rasa nak marah je bila tengok benda tu ada kat tangan, sakittt.

Bila jenguk-jenguk balik gambar ni, mula la aku tengok tangan aku, bekas jarum tu masih ada lagi. Then, mula la teringat kerimasan yang dirasai..😅 apapun, aku tak marah dengan prosedur tu cuma aku rasa rimas bila doc tak pandai pasang, benda tu akan menyakitkan pesakit. 😁


posted from Bloggeroid

Sofea vs Alisya

Adik fea ni rambut halus..hehe gambar kakak isya tu masa umur 8minggu, si sofea masa umur 6 minggu 😄

posted from Bloggeroid

Doakan embah

Satu-satu nya embah wedok (nenek) yang tinggal, moyang Alisya &Sofea untuk side aku. Side suami pun tinggal tok nek je.

Alkisah lepas raya, mungkin embah aku ni letih lepas seronok melayan anak cucu balik beraya.



Berita yang kami dapat minggu lepas dari mak cik aku.

Embah aku sekarang usianya anggaran 80an aku pun tak tau usia sebenarnya. Di rumahnya ade bersama mak cik aku tinggal disitu.

Dulu sebelum kahwin memang rutin aku tiap minggu bawak mak aku gi menjengah embah, dah kahwin jengah jugak tapi tak setiap minggu, komitmen lain pulak kan, dah pindah jauh ni lagilah jarang menjengah.

Last week pun aku gi jengah embah di rumahnya saje nak temankan dia bawak mak and anak-anak aku, buat ramai kat rumahnya, supaya dia tak teringat sangat penatnya tu. Lagipun dia memang suka, Alisya kan suka sembang, bising la sikit rumah bila ada budak kecik.

Petang semalam pakcik dan makcik aku bawak embah ke hospital untuk prosedur yang telah ditetapkan.







Besar keluarga embah aku ni, anak 10, cucu 30, cicit 13. So kami anak cucu cicit embah mendoakan embah sihat-sihat sahaja.

Dulu masa bujang pernah merasa jaga embah dihospital, sekarang maaf la tak dapat berbuat demikian, dengan komitmen yang sedia ada.


Gambar raya tahun ni dari group whatsapp keluarga kami. Tahun ni tak dapat berkumpul bersama sebab turn beraya bersama family suami. So harap tahun depan dapat berkumpul bersama dengan embah yang sihat dan semua.

posted from Bloggeroid

Nursing cover

First time pakai nursing cover bila bf in public. So lepas ni bila nak keluar kemana-mana senang la. Before this kalau nak ke mana-mana masa anak tengah baby ni susah je rasa, kalau shopping complex yang ada Baby Room macam Aeon tu senang la, tapi kalau tempat lain, aduyaii jenuh. Walaupun pakai baju nursing friendly tapi tetap tak selesa kan. So ade cover ni lebih selesa.


posted from Bloggeroid

Godaan mainan

Jenuh jugak kalau duk kat bandar ni, maklumlah nak pi beli barang, pi tesco, pi aeon, silap percaturan duit boleh habis macam air. Anak aku yang sulung tu nampak benda menan-menan ni dia tuntut la. Kat tempat tinggal sekarang mana nak ada shopping complex, haha

Yang gambar naik motor tu masa aku dalam pantang, dia gi dengan embah dia..Gambar naik kereta tu dia tuntut tadi masa bawak dia gi tesco. Aku kan dah habis pantang, sampai je tesco dia ingat dia naik motor ari tu, dia ajak pegi kat tempat tu, nak naik motor.

Sampai kat area sewa motor/kereta mainan tu, kebetulan motor yang dia naik dulu tu dah rosak, tinggal kereta je. Tu yang dia naik kereta tu.

Layankan, kesian pulak rasa, dah la jarang-jarang dapat keluar, kui3. Pas tu dalam tesco dia pau aku menan makeup. Aku belikan sebab dia duk main lipstick and compact powder aku. So aku belikan yaag menan ni, harap dia tak usik aku punya dah..kui3





posted from Bloggeroid

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme