kronologi kelahiran 1st baby - part 3

23/12/2012
wad sri inai 9-2, hrpb
6.15 pm
Kat wad ni lah aku ditempatkan, Alhamdulillah wad sorang full, so aku ditempatkan kat wad berdua, huhu risau betul kalau aku ditempatkan kat wad bilik sorang-sorang sebabnya aku pikir nanti malam-malam payah kalau wad sorang, nak tinggal baby kot-kot aku nak pi toilet..partner katil sebelah aku deliver subuh tadi, kakak tu lahirkan anak yang ke-3, baby girl juge..
Masa ikut masuk wad, mama n hubby je di bagi masuk sebab dah abes waktu melawat, diorang siapkan letak barang keperluan aku and mama ajar aku susukan baby..Alhamdulillah baby terus pandai menyusu, tak lama mak guard datang bgtau masa melawat dah abes, so diorang pun terpaksa la balik, tinggal la aku and baby, tapi malam nanti hubby nak datang hantar makanan, lega sket hati, hehehe
Lepas dah susukan baby, baby tido aku pun baring kejap, huhu dalam hati lega, bercampur sakit tang bawah tu, mata nak terlelap, tapi duk renung je baby..sume perasaan bercampur, hehe tak sempat lagi nak bersembang dengan kakak sebelah tu, tak de mood lagi..
7.45pm
nurse datang cek temperature n bp aku, and die tanya baby dah kencing berak ke?seriously aku blurr, aku jawab ntah, hahaha peh tu die senyum je, terus die tengok punggung baby, "berak dah ni.." die yang tolong cucikan kui3, adoi aku x sangka plak baby ni cepat betul beraknya, tadi baru je susukan die..ok lah aku tengok macam mana die bersihkan baby tu, peh tu aku dah tau la kan..kejap2 aku intai la diapers, cek die kencing/berak..
Hubby datang bawak makanan, tapi mane la lalu nak makan, yang aku nak rasenye tido je masa tu..aku makan sikit je, 2 3 suap..dalam hati mula la pikir bestnye kalau time ni diorang amik jagakan kejap baby ni, bagi ibu-ibu yang baru deliver ni rehat kejap, tapi dah memang hosp gov, macam tu kan, nak wat cam ne..
Hubby balik, hati sedih sebenarnye, kene tinggal kat wad sorang-sorang, tapi pikir +ve esok pagi hubby datang balik, aku doa biarla aku rase cepat je pagi..and mula lah malam pertama aku di wad, menjaga baby, huhu memang seksa dan aku mengaku sangat tak selesa, dengan aku yang still lemah, nurse datang cek 3 jam sekali, dalam masa tu, doc pun ade datang, nak susukan baby lagi, nak cek die kencing/berak lagi nak tukar lampin, aduh, nak bangun dari katil amik barang tu terseksa betul..memang aku tak tido langsung, and aku still x bercakap lagi dgn kakak sebelah tu, huhu biar la, aku emosi pun x stabil lagi..
24/12/2012
6.00 am
Kakak tu mintak tolong tengokkan anak die, die nak gi mandi..aku senyum angguk je, kejap aku selak langsir sebelah tu jenguk baby kakak tu, nasib baby die x meragam, macam baby aku jugak, senang..
Pas die mandi aku pun nak mandi gak la, dah berlengas dah kat bahagian bawah ni,tak selesa betul rasenye..aku pun pesan benda sama la kat die, tolong tengokkan baby, hehe lepas dah mandi tu baru la aku rase ok sket, happy pun ade sebab hubby nak dtg, and nurse kate within 24hours je stay hosp, kalau condition aku n baby ok, so petang ni aku dah bley balik..yeayy sambil-sambil tu aku dah mula sembang dengan kakak tu, hehehe
8.00 am
Hubby datang bawak bantal baby kesian baby aku tido tak berbantal semalam, sembang-sembang jap dengan die, die pun pengsan semalam, ye lah penat dari pagi sampai ke malam, ulang alik hosp..tak lama pas tu die balik, ye lah belum masa melawat lagi..tunggu kul 1 nanti hubby datang lagi..
Aku sambung sembang dengan kakak tu, anak die jaundice, memang jelas la, nampak anak die kuning sampai nak gelap muka baby tu jadinye..kalau ok, die boleh balik tgh hari nanti, tapi esok kene bawak baby gi hosp lagi, cek jaundice..anak die kecik je, 2.5kg, hehehe kalau letak sebelah-sebelah memang nampak la baby aku ni besar compare dengan anak die..
1.00 pm
Husband and anak-anak kakak tu datang, die pun siap nak pulang dah..hubby pun dah sampai, sambil tengok diorang siap-siap balik..aku pulak yang rase tak sabar nak tunggu petang nak balik jugak, hehehe kosong dah la katil sebelah ni...
4.30 pm
Dapat partner baru, die ni belum bersalin lagi, tunggu bukaan, cikgu sekolah, nak lahirkan anak sulung gak..die dok risau-risau je..aku pun sembang-sembang dengan die, aku kate moga selamat sumenye..die jenis bukaan lambat kot, sebab dari semalam jalan tak bukak lagi, tapi tanda dah keluar..pas tu datang doc, bgtau kalau tak bukak jalan jugak, malam ni die kene induce, paksa bersalin, and kalau x boleh bersalin, kene operate..huhu so ade borang-borang die n hubby die kene sign, aku dengar je la kan dah doc tu cakap kuat..
5.30pm
hubby pun datang dengan mama and adik bongsu aku, hubby gi settle sume urusan nak check out, and kitorang kat wad kemas-kemas barang sume...lepas siap sume, salam-salam dengan partnet katil sebelah and family die, yeayyyy Alhamdulillah dah boleh pulang....:)

Published with Blogger-droid v2.0.9

our 1st lil daughter

Representing our first daughter

Name: Nur Alisya 
Date of birth : 23 december 2012
Time of birth : 1650
Weight : 3.3 kg
Height : 48 cm

Mummy & daddy will love you for the entire of our life dear, muahhhss..
Published with Blogger-droid v2.0.9

kronologi kelahiran1st baby-part 2

23/12/2012
3.45 petang-labour room
Masuk labour room, doc cek bukaan lagi, still 8 cm, so kene tunggu 10 cm jugak, masa tu aku memang rasa nak teran sangat-sangat, tak tahan dah..doc n nurse baik je, tapi aku yang dah x macam orang je rasenye, aku dok menahan sakit macam dalam citer hollow man masa die kene cucuk suntikan nak bg die invisible tu..tak lama lepas tu, encik hubby masuk, jam dah kul 4, doc cek lagi bukaan, dah bukak 10 cm..so die dah bg tips mcm mana nak teran, aku yang dalam keadaan nak tahan sakit, nak dengar tips die lagi, so aku pun ikut je la, en hubby pun dah siap2 pegang tangan aku, masa ni air mata jangan cakap laju je keluar, tak sanggup rasenye nak tahan sakit ni..
Bila sakit datang aku kene teran sekuat hati, so aku buat macam ape yang dipesan, 1st teran nampak dah rambut baby(ni hubby yg bgtau, berani gak la die tengok, hehe), then die bg support lagi bg semangat kat aku, go mummy, boleh teran lagi, aku push kali ke-2, keluar sampai takat hidung, and last kali ke-3 alhamdulillah lahirlah zuriat kami tepat jam 4.50pm...
Hubby azan n iqamatkan baby, then lepas tu letak kat atas dada aku, huhu rase gembira sangat terus cium dahi baby..nurse amik baby bawak pegi mandi, n hubby pun diminta keluar nak buat sesi menjahit pulak..
Tapi yang tak sedapnya, koyak aku besar, sebab nurse tu bgtau kulit aku jenis kulit nipis, jarang melayu kulit nipis macam, kulit cina slalu macam tu, so aku kene jaga betul-betul la jangan lasak, kene planning gak sebab aku senang beranak, macam-macam la die dok sembang ngan aku masa nak jahit tu, mungkin die tak nak bg aku tido sebab aku dah rase lega,penat n ngantuk sangat, masa jahit tu aku dah tak rasa ape macam nak terlena je, lalok je rase, aku nak cepat-cepat je settle, memang la ade part-part terasa sakit, especially masa nk jahit kulit luar tu, tapi x leh lawan sakit contraction dekat-dekat nk bersalin tu, huhu ngeri bile ingat balik..
Pukul 6 ptg siap, aku disorong masuk ke wad, masa ni semua dah ade kat luar menunggu, family aku n family in law, terharu rase..huhu
To be continued to part 3

alisya & mummy ditolak masuk ke wad..

Published with Blogger-droid v2.0.9

kronologi kelahiran 1st baby-part 1

21/12/2012
Pagi lepas breakfast keluar lendir yg banyak, tapi senyap je la, sebab tak de darah lagi, sakit pun tak, cuma baby kerap mengeras (masa kat hospital baru tau rupenya mengeras tu pun salah satu jenis contraction)
22/12/2012
Pagi
Due sepatutnya hari ni, tapi masih rasa biasa..pagi2 breakfast, and lepas breakfast, jalan2 area kawasan rumah, tolong hubby bersihkan rumput yang dipotong kat halaman rumah..saje nak bagi badan buat keje, hehe orang kate bagi senang bersalin..
Petang
Rase sengal-sengal kat ari-ari..tapi takde keluar darah lagi so diam je la, teruskan hidup macam biase :)
Malam
Siap keluar pegi makan sebab memang dah lame gantung kuali sejak menunggu hari ni..hehe malam tido macam biase, terasa juge sengal-sengal kat ari-ari..
23/12/2012
Pagi
7.40pagi
Breakfast, makan roti canai, minum air milo(tak sempat habiskan, teringat-ingat sampai masa dalam labour room) then terasa macam period..pegi toilet check, tgk2 ade keluar darah,ape lagi siap2 bergegas ke hospital...
8.30pagi
Sampai hospital, nurse bgtau kene tunggu sebab ramai hari ni nak delivered..so okay je la, masa ni tak rasa lagi contraction tu..dalam hati dok berdoa ape-ape pun dah sampai hospital ni harap semuanya lancar and tak kena dok wad lama-lama..
9.00pagi
Nurse buat CTG, cek baby, and masa ni la die bgtau yg dah ada tanda contraction sebenarnya, tapi aku yang tak tau itu contraction..die cakap aku ni kuat tahan sakit..haha adoi mane la sy tau..
Lepas settle CTG, nak cek bukaan plak, so kene buat VE(mulut itik yang diperkatakan org sakit tu) so aku pun redha je la, tp ikut tips nurse bg, tarik nafas masa doc nak start seluk..memang terase benda masuk tapi x la sakit..jalan dah bukak 3 cm..
Lepas VE tunggu nak scan pulak, ni kena tunggu doc senior, haihh lama tau sebab ari ni banyak org nak deliver, ha masa ni baru la rase sakit contraction yang kerap 5 minit sekali..dah x senang duduk dah menunggu, kejap-kejap pinggang rase tegang, perut memulas, nak terkencing, darah dah keluar..huhu bila doc senior check jalan dah 4 cm, kejap je kan..huhu alhamdulillah, so kena tahan kat wad bawah je, wad ABC, wad menunggu giliran masuk labour room..
Dalam wad ABC, memang dah pakai uniform, baju pink, kain merah..sakit dah makin kerap and Allah je yang tau macam mana sakitnya..itulah sakit yang paling sakit aku pernah rasa..nurse buat VE lagi, cek bukaan, dah 5 cm, and die kata sementara tengah 5 cm ni masih boleh la ambil epidural kalau x tahan sakit..mula-mula aku refuse..tapi lepas tu dah x sanggup, panggil nurse, bgtau aku nak ubat, die cucuk punggung, huhu lepas dah kene cucuk tu, still sakit lagi, aku tanya kenapa saya rasa sakit lagi, hehehe nurse tu kata memang sakit, tapi kurang la sikit berbanding kalau tak amik..huhu ye ke, tapi tetap sakit, cepatlah bukak jalan 10 cm..
Area pukul 3ptg sakit yang teramat sangat, aku rase macam nak meneran berak, sebab nurse kata kalau rasa nak meneran bgtau, tapi jangan teran, so aku panggil nurse..then nurse cek jalan dah bukak 8 cm, cepat-cepat die cek labour room ade kosong ke tak, Alhamdulillah ade kosong, aku pun disorong dengan wheelchair ke dalam labour room, huhu
To be continued to part 2

Published with Blogger-droid v2.0.9

Redha Itu Ikhlas..

"Redha Itu Ikhlas, Pasrah Itu Menyerah.." 
haaaaa ce teka sape yang cakap dialog tu, hik3..kene ade pelat R sket tau bila cakap..
Tapi aku bukan nak cakap pasal citer Ombak Rindu hari ni...

Aku nak cite pasal kisah kerjaya aku...
Kita semua tau dalam sistem penjawatan penjawat awam sekarang ni, skim guru and kementerian kesihatan  je yang sistem kenaikan pangkatnya secara time based. Kadang-kadang aku cemburu dengan sistem diorang, sebab aku rasa bukan semua orang suka meminta, and bukan semua orang suka bersaing, sebab kalau tak di niatkan dengan betul, permohonan kenaikan pangkat ni boleh menjadikan segelintir manusia tu buat apa-apa pun tak ikhlas, buat kerja semua sebab nak naik pangkat. So bagi manusia macam aku, aku fikir manusia layak diberi reward macam kenaikan pangkat bila dia dah bekerja untuk tempoh tahun-tahun yang tertentu tanpa perlu kita memohon untuk naik pangkat...huhuhu Tapi bila di fikirkan balik, mungkin kaedah permohonan kenaikan pangkat ini dilaksanakan agar penjawat awam ni lebih competitive, tak de la buat kerja setakat ala kadar, cukup tahun naik pangkat, hmmm mungkin ada pulak yang akan berfikiran macam tu kan.....hmm, tu la pendapat manusia berbeza-beza....

Setelah 5 tahun aku bekerja ni aku rasa dah sampai masanya aku perlu uji diri aku untuk naik one step higher than what I am now...Berbekalkan apa yang telah aku lakukan selama 5 tahun aku bekerja ni, nak tak nak, sama macam pekerja-pekerja lain di mana-mana bidang pun manusia mesti nakkan kemajuan., takkan nak berada pada tempat yang sama je sampai pencen...Tapi janganlah salah sangka, bukan aku mengejar pangkat, tapi bila apa yang kita kerjakan selama ni dah cukup kriterianya, apa salahnya kite mencuba..Dapat tak dapat, berjaya tak berjaya, itu belakang cerita, yang penting cuba, kalau tak cuba mana nak taukan..Aku pun bukannya ada bakat lain macam berniaga ke, ade side income lain ke..Ini je lah kerjaya yang memang aku akan lakukan hingga ke pencen In Sha Allah, so kena lah buat yang terbaik...Mana yang termampu aku usahakan akan aku buat, tanpa perlu menindas orang lain, kenapa aku cakap macam tu, sebab aku selalu mengingatkan diri aku, kalau nak sesuatu usaha, bukan ambil hak orang lain..Aku tak suka and benci kalau orang yang ambil kesempatan nak naik pangkat tapi tak usaha, ambik hasil kerja orang lain...huhu

Iklan kenaikan pangkat keluar masa aku dah mula cuti bersalin ni..Walaupun aku dah mula cuti tapi aku gagahkan juga diri mencuba dan siapkan segala dokumen yang diperlukan...Rutin aku sepanjang menunggu hari ni, macam orang masuk office jugak, hehehe mengadap laptop, printer, scanner, and line internet kene ade la of course, untuk sediakan semua dokumen yang diperlukan bagi permohonan kenaikan tu...Kawan-kawanku di office boleh sama-sama duduk sediakan dokumen mereka, huhu cemburu pun ada...Tapi aku duk sorang-sorang sediakan dokumen, harapkan apa syarat dan keperluan yang di tulis dalam iklan tu je la, and mana-mana yang aku tak paham, aku call urusetia and ade la jugak kawan-kawan yang jadi mangsa pertanyaan aku..Ade jugak kawan-kawan yang membantu mendapatkan apa-apa dokumen untuk aku, ade yang tolong pos, tolong hantar dokumen..thanks a lot kawan-kawanku..:)

Kalau baca perenggan kat atas tu macam aku desperate sangatkan, nak jugak apply tahun ni, macam lah tak boleh tunggu tahun depan..Dah sarat-sarat pun ingat pangkat lagi..hehehe tak kisahlah orang nak kata ape, tapi aku ade alasan aku sendiri kenapa aku usahakan jugak untuk apply tahun ni...Sebabnya aku fikir penempatan aku yang  In Sha Allah akan berpindah tahun berikutnya, dan proses kedua untuk permohonan ni nanti, calon akan ditemuduga, so bila dipanggil temuduga nanti pasti lagi menyukarkan, sebab aku akan berpindah jauh, plus aku dah ada anak masa tu, nak pegi temuduga, nak tinggal anak jauh..huhu sebab tu lah aku nak selesaikan tahun ni juga, tak nak menyusahkan orang lain..

So aku cepat-cepat selesaikan urusan permohonan tu, and sambil-sambil selalu bisik pada baby, bagi mummy selesaikan semua ni dulu sebelum bersalin (mungkin sebab tu die pun paham, die duk elok-elok je lagi main-main dalam perut ni :) ). Semalam aku dah selesai sediakan semunya and tadi pagi aku dah selamat poskan semua dokumen yang dikehendaki ke admin office, and aku REDHA je lah, ape yang dah aku sediakan tu, moga-moga segala urusan lancar...

Minggu ni aku nak tenang-tenang je, tak nak pening-pening dah...Nanti berkerut-kerut pulak dahi anak aku ni..hehehe, wish me gud luck for everything that I'm doing k readers... 
Wassalam..


cukai taksiran..saya sudah bayar

sekarang ni sementara 'menunggu hari' bak kata org tua-tua, aku menumpang kasih kat umah mak aku...semalam sembang-sembang pasal bil cukai taksiran umah aku yang depan lain isi dalam lain tu (boleh baca kat sini), lepas sembang-sembang tu, aku ajak la mak aku gi bayar next week, settlekan mane la tau kan, nanti kalau dah bayar, kalau nak bersalin, at least dah settle bil-bil yang sepatutnya di bayar...

Mak aku, as usual la, mak kan..die mesti pikir lagi advance, die kata dah alang-alang esok gi check up tu (maksudnya hari ni la), terus je la gi bayar bil cukai taksiran tu...Ntah ape nak jadi minggu depan sape tau, settlekan je minggu ni..

Aku pun, lepas mak aku dah bebel cakap macam tu, aku pun iyekan je la..lagipun gi check up memang mak aku temankan, ok je aku nak gi sendiri pun, tapi die risau kot, so die temankan....lepas gi check up tadi, terus je kami ke MBI, memang ramai dah orang mula membayar bil cukai tu, and as usual bukan kaum kita la yang ramai...Kaum lain-lain tu yang slalu advance bab bayar-membayar ni, sikap yang patut dicontohi...

Dah selesai bayar... 

Dapat la mug ni, and isi form untuk cabutan bertuah hehehe...
(1st 30,000 customernye katenya akan dapat mug ni

p/s : ade kakak kat klinik tadi kata, nampak perut aku dah jatuh..GULP...kene siap2 sedia fizikal and mental ni..wish me luck readers...

cukai taksiran MBI

Excited lah konon 1st time dapat bile cukai taksiran 

 But once I opened it, nama orang lain pulak......

Terus buat semakan di www.mbi.gov.my
nak check no akaun sebenar and kalau problem akan send report la kan...

 Luckily dalam website boleh semak bil online...
ni bil yang sebenar, tapi tu untuk 2012 punya,
e-bil for 2013 belum keluar lagi...

Plan next week nak pi MBI la, nak gi kaunter tanya pasal my 2013 bil then terus bayar..
Ehem2, kene la pegi minggu depan, this week gaji mane dapat lagi, pokai ni..kui3...
Lagipun I tak nak VIVA tu, kalau tak dapat I-pad tu dapat goodybag tu jadi la, hik3... 

we're ready!!

Dah siap packing bags and ready letak siap2 dalam kete since 8months lg..tapi ni baru sempat nk belek2 gambar..hehe yang hitam tu bag baby, yg grey tu bag mummy, mummy tak bli bag baru, baby je pakai bag baru, pakai je bag galas tu senang satu galas, satu sangkut kt bahu.. :)
Published with Blogger-droid v2.0.9

08112012

Entri khas untuk hari ni, tajuk pun guna tajuk hari ni..huhu...

Check Up 33 weeks
Hari ni first appointment aku akan pegi tanpa hubby and buat check pun kat tempat lain..tapi benda tu tak menjadi masalah..Pukul 9 appointment check up tu, so around 8.30 aku dah bertolak dari office, otw ke klinik singgah petrol station, sebab pagi tadi kete aku tetibe mengeluarkan bunyi pelik bila aku brake..so aku risau kalau-kalau tayar pancit ke, so aku gi pam tayar, tapi aku tengok tayar ok je..tak leh jadi ni, lepas check up aku kene gi kedai servis kete ni ye lah, esok aku dah nak balik Ipoh..

Duk kat klinik pun dah nak dekat sejam, patient pregnant tak ramai, tapi doktor yang tak cukup, jadinye doktor tu kena cek patient biasa and patient yang pregnant...tu yang jadi lambat tu..huhuhu 

Result MGTT ari tu ok, hehehe flying colors tau, bacaan normal..

nampak tak, bacaan lebih rendah dari first mgtt..:)

Repair Kereta
Then lepas tu, terus bergegas nak cari kedai servis kereta, mula-mula aku gi kedai servis tayar. Uncle tu cek-cek tayar aku, die kata tayar ok..may be brake problem, aku tanya mana kedai servis dekat, die kata selang 4 5 kedai die tu..

Aku pun terus ke workshop tu, and bgtau ape masalahnya..Die tengok2 pas tu die kata brake sub problem.."brake sub????" ape ke bendanya aku pun tak paham, aku bbm hubby, bgtau, then tengah aku bbm tu, bley plak foreman tu melulu keluar naik motor gi mana ntah...Aku tanya ade sorang budak p'puan kat kedai tu (kecik lagi baru darjah 6), aku ingat adik si foreman ni, rupenye anak tokei, bapaknya aka tokei kedai tak de, gi Ipoh, yang tadi foreman tu pekerja je..Budak tu suh mak die call tanya foreman tu pegi mana (tokei dengan family die ni duk kat umah atas workshop ni je), katanya die gi cari sparepart..aduhhh, aku belum cakap ape2 dah melulu cari sparepart..Hati aku dah dup dap dup dap, jenuh la kalau mahai ni mampus aku nak bayar..Dalam purse ade la duit skit, tapi kalau tak cukup macam mana, mampus aku...Aku tengok workshop ni macam tak de je machine swipe credit card tu lagi la aku neves..

WaNY sedang di repair..huhu

Pas tu ada la dalam 30 min, foreman tu sampai, terus die repair, aku terus tanya, kene berapa agak2??die pun bagitau la hargenya, brake pad kena tukar..so aku pun bbm lagi skali hubby aku, then terus die repair kete aku tu..

Dah siap sume, aku dah lapo..huhu terus aku gi kfc, satu jalan tu jugak, niat di hati nak sejukkan badan dengan KRUSHER, tapi tak de plak, aiseh..terus aku order snack plate makan kat situ jugak, menonong makan sensorang, hahaha lapar gilerrr, dah tak heran orang...;p


Now baru sampai office, terus meluahkan perasaan kat blog terkasih...:)

baby bath tub

Pencarian baby bath tub ni dah lama, tapi last week baru dapat, tu pun pegi kedai yang memang jual barang-barang baby, dah jenuh pusing AEON, etc serata shopping complex tak de jual pulak benda alah ni..Mula-mula ingat nak pegi kedai jual barang-barang plastik je, kot-kot la ade kan..
Last week cuba-cuba menjenguk kedai baby tu, ade pulak jual..Ade 3 jenis, and jangan mimpi la kalau harganya setakat RM 20 - RM 30..
Harganya paling murah RM 60++ sampai lah ke RM 80++ dan bakal mummy yang merupakan seorang pembelanja berhemah ni semestinya beli yang paling murah..kui3 

Tu pun mak aku tanya, besen apelah yang mahal sangat, hahaha aku sengih je la..malas dah nak cari-cari kat tempat lain, aku dah mengira minggu je ni, tiap-tiap minggu ade je aktivitinya, busy manjang, so dah jumpe beli je la... 

lebih kurang macam ni la rupanya bath tub baby ku, warne ijo.. 
(gambar ni amik kat google je, yang betulnya tak teringat nak snap)

Tadi dok skodeng barang-barang baby kat google rupenye ade pulak baby bath safety net untuk keselamatan baby time nak bagi mandi tu..



Aku memang mengaku, seram nak dukung baby, maklumlah adik-adik sume dah besar...
Macam mane la first time mummy nak dukung baby ni nanti, kui3..ape lagi nak bagi mandi, awal-awal embahnye(mak aku) la kene bagi mandi...tapi nanti embahnye pun keje, sebab tu sanggup beli besen mandi tu mahal sikit pun tak pe la and safety net tu tengok lah nanti kalau terbeli nasib la..hehehehe


washing day

Puas hati this wiken dapat mencuci semua pakaian budak tecik ni..:) pagi-pagi cuci,then petang dalam kul 3 dah kering,Alhamdulillah,kena cepat2 angkat kalau tak nanti sejuk la kena hujan..tinggal nak packing masuk dalam beg ke hospital and selebihnya simpan untuk dipakai hehehe
Published with Blogger-droid v2.0.9

BR1M 2.0


Bagi yang layak, jangan lepaskan peluang yang diberikan, cepat-cepatlah register ye, 
especially my x-students yang baru-baru start keje tu and gaji below than 2k tu, amik lah peluang ni..
https://ebr1m.hasil.gov.my/

p/s : sape nak bagi RM250 free2 wehhh..hehehe untungla kalau leh apply...:)

mgtt test #2

Dalam entry yang lepas pasal MGTT, ade mentioned yang akan ada ujian yang kedua untuk MGTT ni kan...Harinya telah tiba, iaitu hari ni, huhu disebabkan last week (Khamis) baru je cek up kat KKIA di Ipoh, and luckily dapat MC (jimat annual leave), baru semalam sampai dari Ipoh, takkan hari ni nak balik Ipoh lagi kan, ponat la den, lagi pun nak jimat cuti, nanti mane la tau kot ade hal-hal emergency..

Jadinya semalam telah mengorbankan sedikit masa dan bil telefon untuk men'survey' Klinik Kesihatan area tempat mencari rezeki ni, kat mana yang boleh buat ujian MGTT tu, maklumlah, kat sini Klinik Desa banyak la, so kena call dulu tanya, nanti tak de la sia-sia menonong je pegi..

First called Klinik Desa (Felda) Sg Behrang, klinik ni memang tempat cek up untuk staf-staf kat office ni, memang sume ibu-ibu mengandung dah serasi dengan nurse-nurse kat sini...Dah siap-siap booked untuk next cek up, datang sini je, tak perlu nak balik ke Ipoh, plus hubby pun dah start keje, tak de orang nak temankan, kalau pegi klinik kat Ipoh pun sorang-sorang jugak nanti, so pegi yang dekat je la..Tapi memang dalam jangkaan ujian MGTT tu tak de kat klinik desa, kene ke Klinik Kesihatan..

Called pulak Klinik Kesihatan Tanjong Malim...layanan yang kurang mesra diterima dari penjawab telefon tu, plus jadual ujian tu hanya hari Jumaat je (ohoo malas la nak kena cucuk-cucuk hai Jumaat, sebab nak drive balik Ipoh, nanti kalau lenguh2 tangan tak syok).

Cuba call Poliklinik Komuniti Slim River pulak, layanan mesra dari penjawab telefon, and jadual ujian tu adalah pada hari apa pun tak pe..Alhamdulillah, so decided datang hari ni, setelah berpuasa dari pukul 10 malam semalam..

Tadi pagi kul 8 dah tercongok depan bilik rawatan nak serah tangan nak kena cucuk amik darah, then dengan lafaz Bismillah, sekali teguk terus minum air gula tu laju-laju, settle..patient lagi sorang yang kena minum air gula tu ngelat minum tak habis, hahaha pas tu nurse bising suruh habiskan jugak, aku sengih je la kat die, minum air gula memang tak jadi masalah untuk aku, hahaha (dasar orang suka makan manis memang macam ni..kui3)Then nurse pesan nanti kul 10.15 datang balik..terus decide nak balik office, hasil bacaan dari forum-forum & bloggers kata lepas minum tu jangan pikir sangat kita baru lepas minum air gula and gerak-gerak la buat keje-keje ringan, nanti kalau tak jadi pening la ngantuk la, bila kita tido gula yang diminum tu tak digunakan sepenuhnya, tak jadi tenaga..Ada juga 2 3 orang yang kena minum air gula hari ni diorang stay je kat klinik, tapi aku decide balik office la, boleh gak aku bergerak, jalan ke kereta, drive, naik tangga office, hehehe..Sampai office pening-pening gak, tapi buat-buat lupa je, sambil-sambil marking assignment students sementara menunggu kul 10..

source : macam ni la gaya aku setiap kali nak kena cucuk amik darah, kui3, tak nak tengok, serwammm...;p 

Kul 10, gerak semula ke poliklinik tu, then serah pulak tangan kanan untuk dicucuk amik darah lagi sekali, and result Insyaallah next week dapat, so sekarang dah boleh makan, legaaaaaa...

Alhamdulillah settle dah 1 hal, ATT (aka cucuk kancing gigi pun dah kene 2 kali ari tu) so dah cukup la rasanya treatment wajib yang patut diterima sepanjang kehamilan ni, tinggal nak gi cek up, twice a month and nanti dah 9 bulan, kene cek seminggu sekali plak...Then menunggu masa kelahiran je, moga dipermudahkan segalanya, aminnn...

source : cucuk ATT; dekat dengan area bekas cucuk BCG..

Buat Baik Berpada-pada

Tak lama lagi aku nak cuti panjang (cuti bersalin) and sekarang ni pun aku kerap cuti sebab aku kene gi check up bagai, so ade la masa-masa aku tak de kat office kan..kekadang naik hantu jugak aku, bila aku tak de kat office, orang datang tempat aku sesuka hati je amik bahan-bahan (soalan past years, test, assessments etc) dari file aku...huhuhu diorang ni dah kerja lama lagi dari aku, takkan la korang tak simpan sume bahan-bahan tu..haihhh, aku geram sangat bila dah amik bahan tu tak reti pulak nak simpan balik, main letak je kat 'pigeon hole' aku tu, aku pulak dah terpinga-pinga sape yang amik bahan-bahan aku ni...masa nak amik pandai datang cari, bila dah dapat apsal tak reti nak simpan balik kat tempat asal???? tak malu ke??? korang tu dah pangkat mak-mak orang, esok anak korang buat perangai macam korang tu baru tau...lepas tu jangan la nak merungut anak tak menjadi...

Ntah la aku nak tegur korang dah tua dari aku, aku nak tegur pun tengok korang sume pakai tudung labuh lagi dari aku...
senang cite aku nak sorok sume files aku tu, biar korang tak dapat cari, so aku pun tak sakit hati...hahahahaha 



Masa ni la kita nak guna peribahasa 
"Buat baik berpada-pada.."


Al-kisah terasa hati

Assalamualaikum & Selamat Pagi...
Hari yang nyaman, cuaca pun elok-elok tak panas, tak hujan..Pagi ni bercerita sedikit al-kisah semalam, cerita pasal kawan aku sorang ni, kawan masa sekolah dulu, dah berjaya menjadi seorang doktor..Dia bercerita la di facebook, tentang keadaan pesakit tempat dia bertugas :
aku pun bagi la komen dan pendapat :


then kawan aku tu reply :

tetibe pagi ni aku dapat komen yang dituju khas untuk aku, sebab ada nama aku kat situ :
 aku pun reply la seperti dibawah :

hehehe ade juga rupenya yang terasa hati dengan komen aku tu, kepada individu yang berkaitan janganlah terasa hati, tapi kalau terasa jugak, aku mintak maaf la, aku tujukan komen mask tu untuk doc yang seng-al tu, bukan untuk korang, kalau korang baca betul-betul komen tu baru la paham..aku dah cakap kan dalam komen tu, kawan-kawan aku yang jadi doc ni semua bagus-bagus..Jangan la kerana nila setitik yang kena komen tu, susu sebelanga nak terasa hati..



p/s : teringat masa pegi BTN dulu, seorang yang kami panggil 'ayah' aka fasilitator BTN (BTN kan semua fasilitator die orang yang berpengalaman, dato' la, DR la.." die ni pernah cakap, masa tu musim H1N1 memang ramai la yang pakai mask,  die kata "Orang yang pakai mask ni, pentingkan diri sendiri..!!!" hahahaha amik kau, lagi la menusuk kalbu kalau dengar die cakap macam tu kan, "kamu semua pakai mask, kalau saya bercakap kat depan ni dengan memakai mask macam mana agaknya?" betui jugak cakap die tu, kalau die pakai mask penyampaian jadi tak berkesan la kan..tapi ade jugak sorang tu terasa hati, sampai bangun balas balik kata-kata ayah tu, kui3..Yang bangun tu biasa la cha ya nun alif, satu kapal dengan seng-al tu, marah betui kawan tu kena cakap macam tu..

clumsy prego mummy

Pagi tadi hujan lebat sepanjang highway and sampailah ke office, sampai office pun dah lewat lagi 10 min je nak pukul 8am, parking dah full, ari ni kebetulan ade konvokesyen plak, adeh, main parking je la tadi kat mane-mane ade ruang, then terus bergegas jalan ke office...Masa nak turun tangga luckily, Alhamdulillah sangat Ya Allah, kerana melindungi hambamu ini..aku hampir-hampir nak terjatuh, memang badan dah imbalance bergoyang-goyang dah, nasib boleh seimbang kan lagi..ishhh kalau la aku jatuh betul-betul tadi tu, agak-agak ape yang jadi????warghhhhh..tak nak bayangkan...benda pertama yang aku ingat, of course la baby..huhu

Bukan pertama kali jadi, masa hubby konvo kat USM ari tu pun macam tu jugak, hampir-hampir nak jatuh, sebab tangga licin jugak, masa hujan jugak..huhuhu Ya Allah, selamatkan babyku, janganlah jadi apa-apa musibah ke atasku dan dirinya..ishh tak dapat bayangkan and tak nak bayangkan, huhuhu..

Aku sedar aku tengah pregnant, tapi kadang-kadang tu lupa kejap, jalan bukan main laju, kalau boleh nak cepat je sampai..Lepas ni dalam masa yang tinggal kurang dari 2 bulan ni, aku kena lebih berhati-hati..Mintak di jauhkan la perkara-perkara macam tu lagi..huhuhuhu nape la mummy ni clumsy sangatkan, sorry baby...

boleh baca kat sini pasal : Clumsiness During Pregnancy 

cek up 11102012

"Baby bangun-bangun, pagi ni kite nak cek up.." tu la ayat hubby pagi-pagi tadi,sibuk kejutkan anak die bangun, baby ni,pagi2 memang rutin die tidur,around kul 10 pg baru la aktif,hehehe start minggu ni dah mula kene melawat KKIA ni 2 minggu sekali..
Mula-mula sekali as usual timbang berat,naik 1 kg,normal sebab sebulan kene naik 2 kg kan,so ni baru 2 weeks naik 1 kg..
This week tak payah cucuk amik darah,next 2 weeks baru amik darah lagi,terus proceed buat ujian air kencing je,and hari ni kene buat test FEME,kate nurse tu nak cek samada kencing kotor ke tak..
Lepas dah dapat result,kui3 ade la beberapa bendasing yang detected dalam air kencing,senang cite kencing agak kotor,kui3 sebabnya kurang minun air..Memang diakui,aku ni malas sket minum air masak,so kene tazkirah sket la dengan doc, kene banyak minum air,kalau tak nanti effect kat baby..
Owh lupe plak,ari ni pun dapat 2nd injection of Tetanus,sengal woh tangan ni..sebab doc yang treat ari ni adalah doc seng-al yang aku sakit hati tu,jadi aku malas nak mintak mc kat die,malas nak sakit hati lagi..
Tangan dah sengal, macam mane nak drive balik behrang, dah la ari ni ade audit memang x leh cuti supposely, unless u have mc kan, so ajak hubby gi klinik dekat dgn umah..dah alang-alang kat klinik tu pun ade scan, terus scan tengok condition baby ok ke tak, so far Alhamdulillah baby are doing fine, hehehe gender dah tau, lagipun ramai yang dah leh predict, tapi kesahihannya surprise2 la ye,tunggu die keluar je nanti..:)

Published with Blogger-droid v2.0.9

Shaken Baby Syndrome (SBS)

SAYANG ANAK TIMANG-TIMANGKAN



Pesakit terakhir yang kami ‘tidurkan’ ialah bayi berusia 4 bulan.

Bayi tersebut telah disyaki mendapat sawan pada pukul 2 petang tadi. Beliau sebelum ini sihat dan dijaga oleh pengasuh. Beliau tidak demam dan tidak batuk serta tidak mempunyai simptom-simptom yang lain. Itulah kali pertama beliau mendapat sawan.

Sesampai di resus room (red zone), beliau masih lagi kelihatan mengantuk dan kurang responsif. Beliau kelihatan pucat dan apa yang menakutkan kami ialah ubun-ubun depan beliau yang timbul dan mencembung (bulging). Memandangkan beliau tidak demam dan ujian menunjukkan beliau kurang darah (Hb 8g/dl), serta bayi tersebut masih kurang responsif selepas satu jam sawan, kami mengambil keputusan untuk melakukan CT scan otak ( Brain CT Scan).

Scan otak menunjukkan beliau mengalami pendarahan otak yang serius, Acute and Chronic Subdural Bleed with Subarachnoid bleed! Terkejut. Kali ini ibu bayi tersebut telah pun selamat tiba dari pejabatnya. Saya bertanyakan lagi sejarah kesihatan bayi tersebut. Satu-satunya cerita atau sejarah yang relevan ialah pengasuh bayi tersebut suka menimangnya tinggi-tinggi. Bayi itu dikatakan sangat suka ditimang.



SHAKEN BABY SYNDROME (SBS)

SBS merupakan kecederaan otak bayi disebabkan goncangan atau pergerakan kepala yang kuat. Boleh berlaku dalam tempoh sesingkat 5 saat pergerakan yang kuat. Kecederaan yang serius boleh menyebabkan kecacatan otak yang lama, serius dan kekal pada bayi. Ianya berlaku apabila kepala bayi digoncang atau dihentak dengan objek walaupun objek lembut seperti bantal. Ada teori mengaitkan dengan pergerakan seperti menimang bayi, menaiki buaian serta memegang bayi ketika seseorang sedang marah atau bergaduh boleh menyebab berlakunya SBS. Sebab lain ialah penderaan bayi (child abuse) dan selalunya mempunyai kesan-kesan penderaan yang lain.

Perkara ini berlaku kerana kepala bayi mempunyai nisbah yang lebih besar berbanding badan mereka, leher yang lemah dan struktur otak yang masih belum matang serta lebih kandungan air berbanding orang dewasa.

Amalan menimang atau menggoncang sering dilakukan oleh penjaga terutama bila bayi tidak mahu berhenti menangis. Ada yang menimang bayi kerana untuk menenangkan bayi dan ada juga melakukannya ketika marah atau penat menjaga bayi.

Ini bukanlah kes SBS pertama yang saya rawat. Sebelum ini saya juga pernah merawat seorang bayi di wad kanak-kanak yang mempunyai kecederaan otak yang serius dikhuatiri berpunca daripada menaiki buaian.

PENCEGAHAN

Jangan sesekali menggoncang bayi anda ketika marah atau untuk bermain.
Jangan memegang bayi anda ketika marah.
Jikalau anda tidak dapat menenangkan bayi anda, lebih anda tinggalkan bayi anda untuk sementara waktu di dalam katil bayi atau kepada orang lain.
Minta bantuan orang lain.
Maka, saya sangat berharap agar ibu bapa dan penjaga semua dapat mengambil serius dan peka tentang Baby Shaken Syndrome ini. Ianya bukanlah kes terpencil malah di Amerika Syarikat sebanyak 1500 kes dilaporkan setiap tahun. Mereka juga telah mengharamkan sebarang bentuk alat menggoncang bayi seperti buaian.

RUJUKAN

www.medicinenet.com/shaken_baby_syndrome/page2.htm
www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000004.htm
www.dontshake.org
en.wikipedia.org/wiki/Shaken_baby_syndrome

Dr.Muna
UMMUSAIF.COM
68000, Ampang
 



p/s : semoga menjadi info yang berguna untuk kita semua, pernah jadi pada anak seorang staf di office ni, Alhamdulillah baby tu survive, tapi memang ibunya terpaksa bercuti lama juga la dua bulan lebih rasanya, sebab nak jaga anak, kes jadi di rumah pengasuh, tak tau ape jadi sebenarnye, tapi ade gegaran kat kepala..huhu nauzubillahminzalik..

wallet;a gift from hubby

Last week merupakan weekend yang memanglah tersangat bosan, agaknya sebab cuti lama dari Khamis pegi cek up then masa cek up tu ade demam+flu sket, dah ibu mengandung kan, doc pun senang je la bagi MC, so ari Jumaat tu sambung cuti, bila dah cuti dari Khamis sampai ke Ahad memang jadi bosan la kalau tak dipenuhi dengan aktiviti, hubby pun tak boleh nak berkebun sebab sume die dah buat, dah tak tau ape nak dikebunkan hahaha..

Jumaat tu kami pegi beli persiapan barang baby skit-skit kat AEON lama, beli barang ape yang patutlahkan (ape yang patut konon, ape yang patut pun berabis banyak gak, kui3), tapi lupa pulak nak redeem voucher AEON, masa hubby beli perfume ari tu (siang malam ku berbau dunhill je skrg ni..hik3), voucher RM10 je pun, tapi ye lah dapat jugak la baju baby 1 kalau redeem tu kan (sape nak bagi RM10 free skrg ni).

Ahad tu kami pegi pulak ke AEON Station 18, sebab voucher tu valid until 30sept je..Tapi bila dah sampai AEON tu, mula la teringat wallet kite yang dah rabak ni, means dah koyak sane-sini compang-camping rupenye..kui3, cakap kat hubby "I nak tengok wallet la kot ade yang berkenan.." hubby pun sokong je, die pun ikut sama mencari mane yang berkenan..Wallet bagi I yang penting tahan lama, button tak tertanggal dari kulit wallet tu and kulit die tak mengelupas..Kalau dah dalam AEON tu jenama macam biasa yang dah ikat kontrak dengan AEON la kan, BUM, GIOSARDI, COLORIS, SEMBONIA, ALAIN DELON etc..Tapi memang wallet tengah tak de sale, huhu sume harga standard, memang cecah 200 la...Nak tak nak, tetap nak kene tukar jugak, dah barai dah wallet ni(bak kate budak-budak muda sekarang ni..) 

Akhirnya dapat 1 yang berkenan hasil pencarian hubby, berkenan sebab fully leather and designnye simple..Tapi harganya, mak aih, mahai sebab tak de sale kan..hubby kate ok la tu, so I pun diam je (dalam hati kata, "tak pe la sekali sekala untuk diri sendiri, lagipun backdated kenaikan gaji baru dapat" hahaha macam tak ikhlas je kan nak membayo nye)

Tapi bila sampai kat kaunter nak bayar, hubby hulur duit and kad AEON die..hehehehe senyum lebar la saye, ade orang tolong bayarkan, time kasih encik suamiku..:) (kalau i tau u nak belikan, I masuk butik GUESS je tau hahahaha), anyway thanks hubby, itu tetap wallet termahal saye penah ade (wallet ni I tak kisah sangat brand ape pun, sebab simpan dalam handbag..handbag la kene branded sket, nak  ciwi kat orang, hahaha orang perempuan jangan tipu la kalau tak de perasaan nak menciwi tu, sikit mesti ade punye kan3,mak-mak kite pun kalau pegi jalan/kenduri mesti nak tukar handbag baru tambah-tambah kalau yang branded asyik nak diusung je kan3, hehehehe woman nature biase la tu)

TADAAA..
ni lah wallet termahal ku..








mgtt test result


Last month i've done the MGTT test aka ujian minum air gula..and here is the result :

Ngeh3..Alhamdulillah, everything is normal..tapi yang rase tak best katanye nanti bila dah masuk 8months kene repeat test,memang procedure biasa katanye,huk3..ape la suke beno nak buat ujian ni,cucuk amik darah tu yang tak berkenan teman..tapi ye la,ramai rakyat malaysia ni dah berpenyakit, keje duk kat opis je kan pas tu cukup time makan, memang tak sihat,may be itu adalah precaution dari kementerian kesihatan,so ikut je la procedure diorang..
Published with Blogger-droid v2.0.9

happy 1st anniversary to us



Alhamdulillah and syukur for this blissful marriage..
 ♥ u hubby..

happy convo my dear

Congratulations & happy convocation to my dear hubby..
Your dear wifey ni sekadar sebagai supporter setia pada hari tersebut, tinggal tak bawak pom-pom je hahaha..
I'm proud of u sayang..tinggal lagi 1 tangga je, doaku semoga suamiku dapat menjejak tangga tersebut dan berjaya, amin..

bz bee weekend

What a busy weekend we had last week..hoho 
rasa macam tak cukup nafas, especially hubby la kot..kita ni duk sebelah je, die yang penat drive ke sana sini...Tapi walaupun duk je, terasa penat gak, sampaikan tido tersengguk-sengguk dalam kete..kui3, maklumlah mak buyung katakan, daya tahan badan tak sekuat masa slim melim dulu, eceh..;p

Jom kita recap ape la yang dibusykan sangat dua orang laki bini ni weekend yang lepas..

15 sept 2012 pagi : 
Bergegas ke Penang sebab nak pegi amik jubah konvo hubby, yeayyy Alhamdulillah hubby dah berjaya menamatkan pengajian Masterji nya..hehehe excited pulak tengok orang pakai jubah konvo, terasa nak pakai lagi sekali, tapi nanti la Insyaallah kalau ade kekuatan nak sambung belajar balik, kui3..
I just wish 1 day I could see my hubby pakai doctoral tam plak..hehehe diri sendiri ntah bile, tak pe la bagi support kat hubby..:)  

15 sept 2012 malam :
 Attending hubby's reunion dengan secondary schoolmates die..Die pulak tu yang organize, so kami kene sampai awal la kan di tempat kejadian, nak set up ape yang patut, kita ikut ni je, meneman je, hehehe Die la yang tak kenyang makan, ke sana ke sini, kita duduk makan je..Makanan banyak pulak tu, and sedap, memang dapat merasa la semua yang dihidang..Sape-sape yang duk area Ipoh, Tower Regency is one of the best place for food, 2 kali attended majlis kat hotel ni, memang dua-dua makanan sedap..So sape-sape nak organize majlis boleh la cuba buat kat Tower Regency..:) 


16 sept 2012 :
Balik dari event reunion tu around pukul 12 pagi..hoho terus solat n tido...pagi-pagi lepas subuh16 sept bergegas ke Kajang untuk attend wedding sepupu belah hubby, Ain..Mula-mula tu kitorang dah sesat barat ntah kemana, adoi, sebabnya ingatkan tak de la dapat kad jemputan (ye lah dalam kad kan ade peta senang la nak cari), tapi rupenya ade, my MIL pegang, kui3, hubby muka dah moody, I dah diam je tak nak sesakkan fikiran die nak cari jalan, lagipun I dah lapar, pinggang pun dah lenguh, baby pun dah tak reti duk diam dalam perut ni..Hubby moody  tu bukan ape sebab dah penat kan, ye lah kawan tu tido tak cukup, petang semalam lepas sampai dari Penang, melayan kawan-kawan dulu sebelum majlis reunion malam tu mula, tambah lagi cari jalan pulak tak jumpa-jumpa, memang moody la kawan tu, hehehe (tapi takpe i dah ngorat sket die, dah ok dah, tak moody dah..;)) I pulak semalam sampai je dari Penang, terus tido, so kira tak lah penat sangatkan hehehe...Tapi Alhamdulillah akhirnya sampai gak kat tempat majlis berlangsung, lepas dah makan-makan, stay kejap meramaikan majlis, petang around 5 pm baru sampai Ipoh..

17 sept 2012 :
Hari beristirehat....:) 

TANAMERA has arrived

My TANAMERA postnatal care set has arrived last friday..hehe so that I can start use one of the product now,that is the vco (virgin coconut oil) until safely giving birth..Excited to buy this set because they had a promo that will end this 20 sept,a buyer will get 1 extra free bottle of vco,naa so why should I letting go this chance..not to worry about the expiracy date, because it is on july 2015..:)

Published with Blogger-droid v2.0.9

order respond from TANAMERA

Hi SHADILA

Terima kasih di atas pembelian 1 Set Bersalin Tanamera.


Kami akan pos pada hari RABU 12 September bersama 1 botol VCO percuma

sempena promosi Raya. Anda akan terima dalam 3 hari selepas itu.
Untuk rujukan no tracking Skynet ialah 201 66779 428 5.

Apabila Puan terima Set Bersalin TANAMERA, terus guna minyak kelapa dalam

Set untuk sapu dan urut kawasan lubang vagina dan perineum(iaitu kawasan
antara lubang vagina dan lubang jubur) setiap kali lepas buang air kecil
dan besar, tiap hari hingga ke hari melahirkan supaya kawasan tersebut
jadi lembut dan mudah membuka sepenuhnya bila melahirkan nanti.Lebih
banyak kali Puan sapu dan urut dalam sehari lebih berkesan.

Kami juga syorkan Puan minum minyak kelapa yang sama sebanyak 3 sudu besar

tiap hari, pagi, tengahari dan malam, 3 minggu sebelum tarikh melahirkan.

Apabila rasa sakit nak bersalin dan dalam perjalanan ke hospital minum

banyak lagi minyak kelapa dari botol. Bila dihospital, sapu sedikit minyak
kelapa di lubang vagina dan kawasan perineum sebelum melahirkan. Langkah2
diatas kesemuanya akan mudahkan proses melahirkan dan boleh mengurangkan
pengoyakan faraj.

Minyak kelapa juga bagus untuk mengurangkan regangan kulit, untuk elak

sembelit, untuk sapu pada puting dada yang kering dan merekah dan untuk
sapu di punggung baby supaya elak ruam lampin.

Puan boleh guna sabun scrub dalam Set masa mengandung untuk hilangkan

tompok hitam di leher, ketiak, kelengkang dan perut dan guna minyak herba
untuk sapu pada bahagian kaki yang bengkak kerana takungan air.

Sila layari website
www.tanamerapostnatal.com , untuk dapatkan rujukan
bagaimana ibu2 lain melahirkan tanpa sebarang pengoyakan, jahitan,
regangan kulit dan cepat pulih dengan mengguna produk2 dalam Set Bersalin
Tanamera .

Sekian





Semalam lepas tulis entry pasal TANAMERA Postnatal Care Set tu, and lepas berfikir sejenak..terus klik Buy Now..hehehe 
And semalam juga dapat respond message kat atas tu daripada customer service diorang...

Perasaan lepas baca message tu, nervous plak..hahaha macam dah nak bersalin pulak rasenye...

cloth diapers



Hmmm...macam biasalah lepas buat keje, rehat kejap, survey2 pasal barang baby.. hehehe

Hari ni survey pasal Cloth Diapers pulak..


 
Sedang berkira-kira adakah patut mencuba, katanya new born baby, kencing berak die sikit je..
So adakah berbaloi membeli cloth diaper ni, kalau ikutkan jimat belanja beli diapers tu memang la, tapi rajinkah aku untuk jadi ibu yang rajin membasuh ni...hehehe




Banyak juga website yang kita boleh belajar macam mana nak guna cloth diaper ni, and jenama-jenama cloth diapers yang ada..ade yang mahal, ade yang economical..tengok poket la, kalau mampu dan rasa berbaloi, belilah mana yang sesuai kan..Rasa macam nak try la, nak beli la dalam 3 helai dulu ke, kui3..Nanti kalau sesuai, order la lagi kan, ape susah sambil duduk dalam pantang pun boleh beli, asalkan ongkosnya ada..hehehe kalau takde kite duk senyap-senyap je la main dengan baby..:)

hubby new hobby

Ahaa..sedap pulak tajuknye..rhythmic gitewww...hubby new hobby, boleh buat poem..hehehe..husband ku sekarang ni sibuk dengan hobby baru die....
Ape lagi sejak-sejak dah masuk rumah ni...landscaping la hobby terbaru die..hehehe 
tak sangka pulak ade bakat terpendam, kui3...landscaping ni awai-awai mak angkat tangan, sebab mak kurang minat gardening, bercucuk tanam..mak minat interior design je, hias dalam rumah..hehehe

kalau tengok kawasan rumah kitorang before and after di kemaskan, memang jauh beza..habis sume pokok-pokok yang tak berguna dah ditebang encik hubby..hahaha sampai jiran belakang umah siap report kat I bgtau "dia ini aa, kedekut ooo, sume pun buat sendiri.." hahaha bukan kedekut la aunty, bagus jugak encik hubby ni ber-gaderning, boleh keluar peluhkan, lagipun dari upah orang, same gak, kene monitor gak orang tu wat keje, kene gak berjemur tengah panas...


Lepas sesi menebang pokok-pokok yang tak berguna...nak buat dinding batu keliling tu, belum mampu lagi...so kami decide nak letak pokok baru keliling pagar, yang mudah dijaga and daunnya tak gugur, hehehehe...Pokok tu tak lain tak bukan ialah Pokok Pine!!!

Bak kata aunty kat nursery tu.."pandai aa you, tanam ini pokok, daun tak jatuh, senang jaga..." hehehe. Beli 9 pokok letak kat setiap tiang keliling rumah..berabis banyak jugak encik hubby lastweek, demi hobbynye mencantikkan rumah tu, dengan beli pasu & tanah lagi..

Hajat dihati nak tanam rumput carpet, ada dah sikit tapi sebahagian area depan umah je ade rumput tu, ingat nak bagi penuh sampai belakang...tapi lepas dikira-kira costnya pun dah nak cecah 1k, beli rumput, upah tanam lagi, huhu nanti-nanti la dulu...lagipun tak boleh nak rakus sangat berbelanja, takut-takut nanti dah tinggal rumah ni, tak terjaga pulak..

TANAMERA Postnatal Care Set


I'm doing some survey on what is the best postnatal product should i use after giving birth..huhu, dah mula kena buat macam-macam survey la sekarang ni..Survey untuk barang baby, barang mak baby..hehehe

This postnatal care set from TANAMERA looks interesting..plus sekarang diorang tengah promo, dapat free 1 bottle VCO, memang teruja...rasa nak click BUY NOW je..Sebab dalam website tu diorang ada state yang VCO tu dah boleh mula guna start from 30 weeks pregnant..
patutkah ku beli????



post-birthday entry

First of all I would to say thank you so much to all, especially my friends in facebook..I received sooooooo many beautiful birthday wishes on my birthday lastweek, muah3..sayang korang sume..

Umur pun dah meningkat, hidup mesti diteruskan..
Moga hidup mendatang akan lebih bermakna dan sentiasa diberkati hendaknya, amin..

And not to forget to this special man in my life..my hero, my boyfie, my bedmate, my kawan-gaduh, my kesayangan, tak lain tak bukan, suamiku tercinta..:) thanks so much for a simple but yet so meaningful birthday dinner, owh and for the card, sweet...♥ u so much big baby..


p/s : the foods were delicious..especially hubby punya menu tu, beef patty nye sangat juicy, rasa la kesedapan daging tu (sejak preggy ni memang suke sangat daging)..tapi biasa la kami perut Malaysia, mane lalu nak makan banyak, muakkk..My chocolate smoothies tu, uhhhhh, memang sedap bangetttt...memang a bit expensive, tapi sedap...kalau hari-hari makan kat sini, badan jadi tong drum la...


dating berdua sebelum bertiga

Lama dah tak dating rasanya..huhu memang la bila wiken kitorang jumpa, keluar sama-sama, tapi keluar sama-sama tu banyaknya atas macam-macam urusan, ye lah masa bulan puasa yang lepas nak jalan-jalan malas je rasa, jalan-jalan takat sebab nak shopping baju raya, lepas tu raya, dapat rumah pulak, memang dah almost 2 months la tak dating..hehehehe bagi kami kalau dating tu tenang-tenang je, tak yah pikir pasal hal-hal lain, jalan-jalan, tengok movie, makan-makan..hahaha tu lah istilah dating bagi kami...

Last week baru lah merasa dating balik...hehehe pagi-pagi tu encik hubby macam biasalah dengan hobby baru dia sekarang ni..berkebun, hihihi, "sorry b, nothing much yang i boleh tolong.."ye lah, aku ni, nak mencangkung pun dah tak larat, so aku tak lah banyak sangat membantu die membersihkan kawasan luar rumah kitorang tu, setakat tolong amikkan beg sampah, tolong sapu-sapu sikit-sikit je la yang mak buyung ni larat buat..;p
 hobby baru encik hubby..;p

Lepas dah penat berkebun, kitorang pun siap-siap nak gi dating..hik3..excitednye...pakai baju lawa-lawa macam zaman belum kawen dulu (tapi sekarang baju lawa style mak buyung la kan..adehh ;p), encik hubby pun pakai smart2..hik3..

AEON pun dah dekat dengan rumah sekarang ni, so situ je lah destinasi dating kami, hehehe and TGV pun dah buka, so nak rasmi jejak kaki, cuci mata la jugak ni...encik husbabnd kata expandables best, cite aksi..i like action movie kalau tengok kat wayang, sebab suka dengar sound system yang debom debom tu..lagi syok..so kite pun on je la..:)


Lepas dah beli tiket..ade lagi sejam lebih..gi soru la dulu, perut dah lapar...kali ni makan kat Old Town lama dah pun tak makan kat sini..hubby pilih nasi lemak ayam, and me, nasi lauk rendang..haha perut Melayu + Jawa mesti nak kena merasa nasi gak tengah hari ni, kui3..Senak gak nak menghabiskan nasi tu, tak macam makan KFC ari tu, sekejapan je abes, tapi kali ni..alahai, jenuh nak menghabiskan..


Then , dah kenyang, it's movie time!!!! Memang best cite Expandables 2 tu..hehehe tolong promote...

Best gak sekali-sekali dapat dating-dating, tak lama lagi nak dating bertiga plak..kui3..
mengusung si tecik ni..:)

MGTT Test aka minum air gula

Pagi tadi dah selamat jalani ujian MGTT ataupun yang selalu disebut ibu-ibu mengandung sebagai ujian minum air gula..Kalau dulu ujian ni untuk ibu-ibu yang ade family history of kencing manis, ataupun yang berat badan naik mendadak, tapi sekarang semua kena jalani ujian ni...Setelah dihantui oleh cakap-cakap kawan yang kata air gula tu tak sedap la, rasa nak muntah la, rasa nak pengsan la lepas minum...Tapi akhirnya hari ni berjaya juga melalui saat-saat tu..

Rasanya tak lah teruk sangat air gula tu, ok je..glukos yang dibancuh extra pekat, macam tu la rasanye...lepas nurse dah amik darah kali pertama, dia bancuhkan air gula tu and minta kita minum sampai habis... Lepas 2 jam datang balik, untuk amik darah semula..senang je prosedurnya..rasa air gula tu tak seteruk lebam lepas kene cucuk amik darah tu tau...cucuk amik darah tu lagi ngeri, sebab kena cucuk 2 kali so rasa sengal sikit tangan belah kiri ni hari ni..

nurse bancuh air gula tu dalam mug size ni la..hehehe

Lepas je siap sume, nurse pun pesan "dah boleh makan & minum..", ye lah dah dari pukul 10 malam semalam tak makan, sampai la ke pukul 10.30 pagi...mau tak berkeroncong perut..ape lagi, tetibe perut pun teringin makan KFC...hehehe order pun bukan main lagi..bak kata kakak belakang masa tengah beratur order KFC tu die tegur kitorang, die cakap "ni betul-betul makan ni.." senyum je la die cakap macam tu, die tak tau yang kite ni kelaparan...hehehe, dengan krusher, x-meal, cheesy wedges..wahhhh, perut ape pun tak tau, tak penah-penah makan banyak macam tu..

 bekas lebam kena cucuk hari ni..=(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme