klinik kesihatan oooohhhhhhh klinik kesihatan

time : 8.10+- am
venue : kaunter pertanyaan


me :tumpang tanya, nak buat hiv test kat mana ye?
kaunter : pegi ke bilik b


time : 8.20+- am
venue : kaunter area menunggu tempat ujian darah [bilik b]


me : tumpang tanya, kat sini ye tempat ujian hiv test?
kaunter : adik ambil nombor dan ambil borang.
me : [ambil nombor...ok settle,mane borang nye?????]
me : borang tu kat mane ye?
kaunter : borang tu masuk dalam bilik b tu ambil borang dalam tu.

terus ke bilik b, ketuk pintu n pusing tombol..berkunci..then selang beberapa saat dengar bunyi tombol dipusing, so saya terus buka pintu...

me : saya nak ambil borang hiv test
petugas lembab : tunggu sekejap..[dengan gaya acuh tak acuh konon2 macam saya ni x reti tengok nombor giliran, padahal orang kaunter tu yang suruh ambil kat situ...]

so me and keroro tunggu je la sampai la no giliran kami....masa tu baru nombor 6002 tau..and nombor kami 6089, bayangkan kami kena tunggu berapa orang...bila tiba no giliran kami...kami pun masuk ke bilik tu...

me : nak borang untuk hiv test
petugas lembab 2 : ni borang, tapi yang perempuan buat ujian kat tingkat 1...

makk aihhh, bengang nye rasa, apsal la tak bgtau prosedur awal2...bajet kau keje amik darah, pakai baju putih seluar hitam, tie merah dah besar sangat la pangkat kau tu, macam la kite tak tau, hallo kau tu MA je...adoiiii, nasib baik keroro da tolong sound...after ambil borang saya terus pegi tingkat 1...



time : x tau dah kul brape..dah berasap
venue : unit pendidikan [tempat ujian hiv utk perempuan]


me : saya nak buat ujian hiv
nurse : ok, nak kahwin bila ye?sebab ujian hiv ni valid untuk 6 bulan sahaja...[dia pun buat prosedur yang sepatutnya dia buat sambil pegang hujung jari saya]..sejuk nye tangan..
me : kahwin bulan ___ so ok la kan, buat sekarang....mane tak sejuk tangan tu, satu klinik kesihatan ni saya dah round untuk hari ni...[masa tu tangan saya memang sejuk & menggeletar, may be sebab penat tahan marah...]
nurse : [die sengih je...]

prosedur sume berakhir dalam masa sejam....sejam ok untuk menyucuk hujung jari dan keluarkan setitik dua darah untuk di uji...hadddoiiiiiii, buat kat umah pun boleh ni...







keep wondering, segala staf yang bekerja kat pusat kesihatan tutttttttttt tu, tak pernah terlintas ke dalam kepala otak diorang,nak buat pembaharuan keatas sistem klinik tu, seriously if i'm a sick, i won't go to that kind of place, bertambah sakit la jawabnye..nak menunggu tu satu hal, pas tu bila dah tunggu, tengok2 salah tunggu, kita ni muda lagi ok la, yang warga tua tu...macam mana????kena pk orang sakit ni bukan selalu sakit, bukan selalu pegi klinik, mana nak tau prosedur...kalau saya jadi auditor, audit pusat kesihatan tu, mesti dah beratus2 NCR boleh dikeluarkan...bukan sekali benda ni jadi, dulu masa buat medical check up nak masuk keja pun macam ni, tu 4 tahun lepas, aisehhhh masih x de improvement nampaknye.....


p/s : i'm HIV -ve.. =)

2 Response to "klinik kesihatan oooohhhhhhh klinik kesihatan"

  1. Encik H says:

    macam ni la org kerja gomen...hehehe...

    (^_-)V says:

    ehem3..sy terkecuali tau..;p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme