apa yang patut kita bualkan bila 1st time jumpa orang?

situasi lebih kepada ketika menghadiri kursus~

kalau kita attend any kursus mesti ada makan kan?ada brunch, lunch, tea time, sampai la ke dinner[kalau kite stay kat tempat tu la kan].

so bila makan tu, mesti la kita join je la sapa2 pun, tak kisah la 1 office ke, branch lain ke, asalkan x nampak macam kera sumbang makan sorang2..hidup kene la campur orang..hehe tapi bila kita makan tu la masanya kita akan bersembang dengan orang lain, kalau tak nak sembang nanti betul2 jadi kera sumbang, susah pulakkan...;p

selalunya kalau korang bersembang masa makan tu, especially dengan orang yang 1st time korang jumpe masa kursus tu, apa yang selalu disembang kan????
supaya orang tak bagi 1st impression yang mengecewakan pasal kita...hahaha
agak susah bagi saya yang memang sifat semulajadinya bukan "a conversation starter"...
ade orang kata slalunye kita akan mulakan perbualan dengan cuaca, x pun perkara yang berkaitan dengan acara yang kita hadiri...
tapi penah terpikir tak, kalau kite bersembang dengan orang yang salah...hahahahha

contohnye.......

situasi A
A : macam mana configure PC tadi ok?
me : owh ok la, x de masalah sangat [sambil senyum]
A : a'ah tu la mula2 ni senang lagi kan..[senyum balik]
me : before this penah kena panggil ke untuk attend kursus ni? [tanya sebab before this sy penah tolak tawaran kursus ni sebab clash dengan kursus lain]
A : a'ah penah, 2 kali, 1st time tu masa tu gugur..2nd time tu husband bawak pegi UK rehat2 sebab dah down sangat lepas gugur tu, duduk la kat UK tu cuti 18hari..[cakap kuat pasal kisah UK die tu]
me : owh ye la nak buat macam mana kan...[dalam hati sy da buat 1st impression semacam da pasal minah ni]
A : tu la pasal, tiket flight pun da 4.5 k tau...[dengan bangganya]
me : eh mahalnya, ke tiket pegi balik?[hahaha ingat sy ni x tau apa2 ke pasal flight ni]
A : a'ah tiket pegi balik..
me : tak pe la, kire ok la ni da panggil balik datang kursus ni [nak matikan perbualan]..sy gi dulu la, balik office jap[kebetulan kursus buat kat office sy...[senyum terus blahhh....]



situasi B
me : dari office ke umah berapa lama?[sebab da tau B ni keje kat shah alam, umah kat cheras]
B : kalau balik keje pukul 5 tu sampai umah dalam pukul 6.30...
me : owh, memang tak nak duk dekat ngan office la ye...[tanya saje2 mengisi kekosongan perbualan]
B : ada beli umah kat shah alam tu, so bile umah da siap nanti pindah ke sane..so umah yang kat cheras tu jual...
me : owh macam tu, lepas ni senang la, dah settle down kat shah alam...
B : tu la, umah kat cheras tu apartment je, tu pun da 110k, kecik je padahal...then pk2 balik beli 1 umah kat shah alam, walaupun harga 439k beli jugak la...[dengan nada eksited+blagak sangat nak bgtau]
[xleh blah betul smpi "4 3 9 k" setiap detail nak bgtau, bgtau je la 400k pun ok la lagi]
me :owh ye la, nak buat macam mana kan da area tu memang umah mahal, size kecik je tapi harga berlipat ganda


memang la perbualan tu nampak biasa, tapi kite sembang ke dengan orang yang kite baru kenal cite2 macam tu..tak yah la nak bgtau setiap sen yang kite belanjakan kat orang yang kite baru kenal, konon macam die sorang je ade duit...
kadang2 kawan rapat kite pun kite tak cite harga rumah kite berapa, apa kite beli, berapa banyak kite belanja, nak buat ape la cite sume2 tu....
lagipun nak blagak buat ape, yang attend kursus tu sume setaraf je, sama2 jawatan, gaji pun lebih kurang je...

"tak sesuai nyah, mak geli tau nak dengar tau..."

2 Response to "apa yang patut kita bualkan bila 1st time jumpa orang?"

  1. Encik H says:

    nnti ade org tanya macam nih plak...
    A: anak keberapa nih?(sambil jeling kat perut).
    B: anak ke 6 (sambil buat muka berlagak)...hehehe....

    (^_-)V says:

    ahahaha adeh, smpi 6 eh, ramainye....kui3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme