Temuduga HLP

Assalam readers,
Kali ni rajin sikit nk menulis, sebab nak share pengalaman interview biasiswa Hadiah Latihan Persekutuan (HLP). Bukan apa, sebab masa aku nak prepare for inerview ni aku pun dok menggoogle apa yang diorang share, so terima kasih sangat pada yang rajin menulis pengalaman anda. Jadi aku pun nak share, supaya nnt orang lain pulak boleh baca mana-mana tips yang berguna.

Untuk temuduga ni,first of all,
1. Kena tunggu iklan la, di website kementerian masing-masing yang ada tawarkan biasiswa ni. Biasiswa ni untuk postgrad program master/phd
2. Isi borang online, then kena prepare proposal berkaitan bidang yang kita nak pursue study tu
3. Within 2 weeks, result panggilan interview pun keluar. Masa ni kami pun pelik sebab ade yanh tak di panggil, mungkin dah dibuat penilaian pemilihan untuk ke interview.
4. Prepare semua dokumen yang diminta seperti dalam surat panggilan.

Hari temuduga
1. Hadir awal di tempat temuduga, sebab nanti kena ambil no giliran untuk ditemuduga. Kalau macam aku, jenis yang suka settle awal, aku akan make sure aku jadi orang yang awal, supaya tak perlu nak menunggu lama penuh debaran. Menunggu tu rasa macam nak beranak..hahaha

2. Soalan yang ditanya oleh panel sepanjang sesi temuduga :
i. Brief description about yourself
ii. Did you aware of any bonding for this scholarship, can you jump to other institution.
iii. Current issues regarding your selected course.
iv. Why did you choose this course.
v. Your contribution to ministry & country after you've finish your study
vi. Tell a bit about PPPM PT, the relation between the plan and your job.

Haaahhh..tu lah antara soalan-soalan yang ditanya, aku dapat menjawab semuanya, betul ke salah, yang penting confident kena ada..haha tapi yang penting, bila panel soal in English, so kita kena converse back in English juga la ye.

Pakaian masa nak interview kena la kemas, formal, name tag pakai.

So lepas ni tunggu je la result berjaya ke tak kan..yang penting pengalaman tu. Moga yang memohon untuk sesi kali ni berjaya, amin..


posted from Bloggeroid

0 Response to "Temuduga HLP "

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme