Tuhan Itu Maha Adil


Dalam hidup ni Yang Di Atas dah rancang yang terbaik untuk setiap kita semua..Jangan kita pertikai apa yang dah ditetapkan Dia..Jika Dia kata itu bukan milik kita, sekelip mata je jadi bukan milik kita..

In real life situation kan contoh paling senang la :

Dalam bulan puase ni, kita beli kuih ketayap, memang teringin sangat la nak makan kuih ketayap ari tu konon2 nye, then dapat beli sebijik je sebab mmg tinggal tu je..but then if Yang Di Atas kata bukan rezeki kita nak makan kuih ketayap tu, tengah kunyah pun boleh terkeluar balik..betul tak?? =) ni contoh je, tetibe teringat kuih ketayap pulak..hihi

Macam tu juge dalam hal-hal lain, jika anda diberi pengalaman bercinta dengan sumone yg mmg baek abes stok kalau boleh korang nak buat husband and mmg perasaan bercinta tu flutterby in the stomach tak hengat punye, tapi....at last if Tuhan kata mmg bukan jodoh kita tetap bukan jodoh kite, tetibe je pun boleh break kan..cari la yang lain, insyaallah ade jodoh untuk kite sume..=) i love this quote damn much:
"If You Really Love Something Set It Free. If It Comes Back It's Yours, If Not It Wasn't Meant To Be"
guna kan la quotes ni dalam any situations x semestinya dalam hal cinta je, dalam hal barang kite hilang ke,sangat useful bila ingat je quote ni akan jadi sabar..don't believe me?try it..insyaallah =)

Penah dengar tak org kata "Tuhan bayar cash kat dunia" if anything happened to him/her..haa tu pun menunjukkan Tuhan tu ADIL..contoh paling senang nanti mase raya kan balik kampung jenguk opah2 atuk2 yang duk nun jauh di desa, dimana penyambungnya dengan dunia luar adalah jalan2 yang sempit..so kita pun drive la, masuk jalan kampung ni, jalan sempit so kene drive slow je, tetibe ade kete kat depan, cube kite berenti bagi laluan supaya die bley jalan dulu, insyaallah nanti kete lain pulak akan berenti untuk kita.. =) senang kata kalau kite tak de rase empati jangan la harapkan org nak berempati tuk kite.. =)

Jangan persoalkan kenapa Tuhan tak pernah Adil kepada diri kita, berdosa kita if kita cakap macam tu, kita kaji balik diri, what have we done before this, ape niat kita, Ustaz Zal masa blaja kt MRSM dulu penah cakap and till today terngiang2 lagi kata2 dia, dia cakap "Ingat ye, Matlamat Tak Menghalalkan Cara" masa dalam 1 slot class pendidikan islam tapi da tak ingat topic ape..=P so when u want to do something pk dulu jangan main belasah je tak pikir baik buruk..

" Sungguh, Allah tidak akan menzalimi seseorang walaupun sebesar zarah, dan jika ada kebajikan (sekecil zarah), niscaya Allah akan melipat gandakannya dan memberikan pahala yang besar dari sisiNya". Nisa':40.

Kadang2 dalam adab belajar pun sama juge,sumtimes kita tak perasan yang sebenarnye kita da buat pendidik kita tu terasa hati, yang tak perasan tu la yg kite patut slalu amik berat..kecik2 hal pun contohnye datang lewat, memang la pensyarah tu tak tegur, die diam je..tapi kite penah terpikir tak die suke ke or tak suke ke dengan perbuatan kite tu...once dalam hati dia terdetik rase tak senang dengan sikap kita tu, siap la..BEWARE!!! haahaa..tu yang kadang2 blaja macam nak rak pun boleh fail..jeng2 salah siapa??? hehehe tak payah salahkan siape2, Tuhan Itu Maha Adil.. =)
Alang2 tu nak post juge la di sini adab2 belajar oleh Imam Ghazali :

1. Mendahulukan salam kepada guru dan bersalaman dengan bercium tangan sebagai tanda penghormatan- ikut jantina
2. Jangan banyak bercakap di hadapan guru
3. Jangan bercakap jikalau tidak ditanya
4. Jangan bertanya melainkan jikalau diarah oleh guru
5. Jangan menyangkal kata-kata guru
6. Jangan mengumpat pelajar lain
7. Jangan berbisik di hadapan guru
8. Jangan berpaling kiri dan kanan
9. Jangan menyoal semasa guru kepenatan
10. Berdiri apabila guru bangun
11 Dengar dengan khusyuk ilmu yang disampaikan walaupun diulang 1000 kali
12 Rujuk guru dalam memilih ilmu
13 Jangan duduk tempat guru
14. Jangan berjalan dihadapan guru kecuali darurat
15. Jangan ketuk pintu berulang kali hingga guru keluar menemuinya
16. Sentiasa mendapat keredhaannya dan jauhkan kemurkaannya
17. Muliakan anak-anak guru
18. Selalu berhubung dengan guru
19. Elakkan tidak menziarahi guru lebih 40 hari. Ini boleh mengurangkan keberkatan ilmu
20. Selalu mendoakan guru selepas setiap solat lima waktu.


"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya" Baqarah: 286.

3 Response to "Tuhan Itu Maha Adil"

  1. Encik H says:

    Ni mmg sesusai kalo bagi kat student2 u tuh...ke3.

    i nak buat few copies then tampal kat class..hihihi..

    Encik H says:

    hah..elok gak tuh...print A2@A3...tampal kat dinding...ke3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme