Daftar Pemilih


suasana di pejabat p*s
staf di kaunter : adik, adik dah daftar sebagai pemilih untuk mengundi?
me : owh, dah lama dah sy daftar..
staf di kaunter : bagus la, nanti adik bgtau kawan2 yang belum daftar tu mintak diorang mendaftar ye..
me : ok baiklah..
staf di kaunter : bukan ape, sayang dik, bangsa kita ni yang selalunya tak mendaftar..
me : ok nnt saya sampaikan.

tu la die keadaan sebenarnye, kalau staf tu tak bagitau pun, memang da tau, dah jadi macam lumrah alam, bila orang suruh dia tak buat, lepas tu kecoh-kecoh itu tak betul ini salah..nak kecoh pom pang pom pang dalam website, dalam paper, dalam tv sokong itu sokong ini pun tak guna kalau kita belum daftar lagi sebagai pemilih, so meh pakat reramai kita mendaftar ye..untuk rekod 1.9 juta rakyat Malaysia belum mendaftar hokkayyy...sini

yang nak semak status daftar pemilih, kot2 la lupe dah daftar ke belum..ada 3 cara nak cek:

1. website : http://www.spr.gov.my/

2. sms : SPR Semak "no kp" dan hantar ke 15888

3. pejabat Pilihan Raya Negeri atau melalui kaunter semakan daftar pemilih SPR

0 Response to "Daftar Pemilih"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme