carseat : how to train your baby

Mula-mula baru bersalin dulu, 3 minggu lepas bersalin, daddy Alisya dah excited nak belikan anaknye stroller & carseat (travelling system). Mula-mula kami macam nak beli online, tapi setelah difikir-fikir better pegi tengok, then baru beli. Kami beli kat AEON je, senang boleh tanya kalau tak reti nak pasang kan (malas baca buku manual).

Baby for the first 3 months memang sangat manja, sebab die masih lagi confius, ye lah sebelum ni die 9 bulan di alam rahim, dekat dengan denyut jantung ibu, so jangan tension atau stress kalau anak kite nak berdukung je time 3 bulan pertama ni, layankan je..Memang mencabar masa mula-mula nak train Alisya duduk dalam car seat, tapi kami start dari Alisya 2 bulan lagi, pegi mane-mane even dekat pun, dudukkan die dalam car seat..

So macam mana cara kami train Alisya duk dalam carseat?

Alisya yang dah lena dibuai mimpi dalam carseat

Mula Awal
Rajin-rajin kan diri untuk train seawal yang mungkin. Lagipun baby yang duduk dalam carseat adalah lebih selamat, berbanding baby yang dikendong semasa dalam kereta (orang dewasa pun kene pakai seatbelt kan). Pokok pangkalnya mak ayah jangan malas (malas ni maksudnye bile anak tu nangis tak nak duk dalam car seat, so give up, tak nak train dah), lagi satu jangan dengar sangat orang-orang sekeliling yang kata seksa baby kecik lagi dah duk dalam car seat, orang nak cakap, ape pun die boleh cakap, tapi yang menanggungnya kite, bile kite dengar tu yang jadi tak sampai hati, tapi nak buat macam mana, anak tetap kene jaga, keje tetap kene keje (of course la syarikat-syarikat pengeluar carseat ni dah kaji kesesuaian & keselamatan carseat ni kan)

Jaga Emosi Anak
Anak kite ni pun ade mase emosi die tak stabil, kadang-kadang mood die ok, kadang-kadang mood die tak ok. So bile kite letak anak kite dalam carseat, then die menangis, cepat-cepat keluarkan die then tenangkan. Kalau tengah drive tu, pandai-pandai la berhenti kat tepi jalan ke, dari kite memandu tapi mata dok tengok anak, lagi bahaya, baik berhenti tenangkan baby kite. Cari lah tempat yang selamat nak berhenti ye, jangan mengganggu lalu lintas.

Jaga Perut Anak
Make sure sebelum memulakan perjalanan, anak kite perutnya selesa, perutnya kenyang..Kalau die lapar yang selalunya menyebabkan die merengek/menangis.

Cuba Ubah Fokus Anak
Kalau anak-anak yang dah 2 bulan ke atas tu die dah pandai mengagah, so letak/gantung la soft toys dalam kereta kita, tapi jangan la sampai sendat tingkap, sampai menghalang pemanduan kita, nak tengok side mirror pun payah, tu dah bahaya. Alisya dalam kereta die akan menyembang dengan angry bird die, hehehe asalkan die selamat dah selesa, tak kacau mummy nak drive.

Alhamdulillah, sekarang Alisya dah pandai duduk dalam carseat, mula-mula die cari fokus die cari angry bird die..Sembang-sembang dengan angry bird die, bile dah selesa, syok..lama-lama die tido sendiri..Macam tulah rutin minggu mummy and Alisya ulang alik setiap minggu.Memang bukan mudah, tapi In Sha Allah tak mustahil..

0 Response to "carseat : how to train your baby"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme