the expecting me ~the chronology;part 2



Masa first time nak buka buku merah aka buku pemeriksaan ibu mengandung tu nervous rase sangat..Ye lah, kite ni tak pernah pregnant, and bila dengar orang bercerita kadang-kadang ade nurse yang garang, marah-marah je patient sesuka hati, risau jugakkan..So kene amik langkah berjaga-jaga ni..Dimulakan dengan cari dulu no telefon KK yang terdekat dengan rumah, sebab nak confirmkan cek up pregnant hari apa, supaya nanti tak datang sia-sia.

Masa call tu lebih kurang macam ni dialognye :
nurse : hallo, Klinik Kesihatan XXXXX, boleh saya bantu (dengar yang ni je sejuk skit hati, boleh puji layanan KK sekarang ni, bagus-bagus)
me : Hallo, Assalmualaikum..
nurse : Waalaikummusalam..
me : Saya nak bertanya, kalau saya nak buka buku merah ibu mengandung tu macam mana ye prosedurnya?
nurse : Puan tinggal di kawasan mana ye?
me : Saya tinggal di XXXXXX
nurse : owh ok, memang betullah puan boleh cek up kat KK ni. Puan boleh datang hari Selasa atau Khamis..
me : owh ok, datang tu saya nak bawak ape ye?
nurse : Puan bawak sijil nikah original & IC..
me : ok terima kasih..
nurse : sekarang puan dah mengandung berapa bulan?
me : kalau ikut kiraan saya 7 minggu..
nurse : ok puan boleh daftar dah tu..ok ye puan..
me : ok thanks, Assalamualaikum..


lebih kurang macam tu la perbualannya, ok la..tak la rasa nervous sangat nak pegi daftar nanti...Masuk je 8 weeks, means dah cukup 2 bulan, terus ajak hubby gi daftar kat KK, hehehe pukul 7.45pg dah terpacak kami suami isteri kat klinik tu..tu pun dapat turn no 3 kot..

Nurse yang pertama melayan saya masa mula-mula daftar tu memang baik, die timbang berat and ukur ketinggian.
Lepas tu, sesi seterusnya.....dup dap dup dap, sesi yang paling di takuti, sepanjang hidup tak pernah lagi kene ambik darah..huhu nervous gilerrrr...hulur je tangan, nurse tu tengok lengan, terus die cakap "alamak..ni macam payah je nak jumpe urat..", tapi die kata normal sebenarnye zaman sekarang ni, kite keje opis kan, tak buat keje berat, so tangan majoritinya alahai lembut-lembut je..Nurse tu kata seronok kalau amik darah kat tangan makcik-makcik yang keje kebun ke, keje lasak, urat timbul...hehehe saya pun melayan je la, dalam hati dok dup dap dup dap lagi..Masa die start cucuk jarum tu, mata saya memang dah pandang tempat lain, and memang tak sakit langsung, legaaaaaa.....hehehe

Lepas amik darah hantar ke lab and buat jugak urine test..Then buat breast check up dan die cek jugak kaki, tangan & perut tengok kot-kot ade bengkak ke..Die bagi juga tips-tips yang berguna, maklumlah first pregnancykan, lagi 1 rasanya sekarang sumenya kene ikut prosedurkan, so diorang skema la sikit hehehe..kalau tak pregnant rasenya haram la nak pegi cek sume ni..hehehe selesai semua tu, tunggu turn jumpe doc pulak, doc cuma check biasa je, sebab yang lain sume nurse tu dah buat kan..Doc kata scan next appointment sebab sekarang ni baby kecik lagi, kalau scan pun nampak kecik je..me and hubby dah excited dah nak tengok baby, tapi tak pe la, tunggu je another 6 weeks lagi, untuk next appointment..

Masuk je 8 weeks, loya-loya tu mula terasa, especially bila perut kosong...mulalah rasa kembang je tekak, then bila nak makan pun takut2, ye lah bila perut dah kosong, masuk angin, makan pun nanti takut terkeluar balik...jadi kene make sure perut sentiasa tak kosong, and kesimpulannya keje mengunyap je lah. Tambah-tambah kalau tengah buat keje kat opis tu, and masa drive pegi balik Ipoh, stok makanan sentiasa ada je.

Muntah 3 kali je kot rasenye sepanjang 1st trimester, and sebenarnye rasa lega sangat bila muntah tu, hahahaha keluar semua rasa yang tak sedap kat tekak ni...Tapi loya nak gosok gigi tu masih terasa-rasa juga sampai sekarang, nak gosok gigi kene hati-hati je, tak boleh dah mentaram je laju-laju tonyoh macam dulu..retainer pun still tak boleh nak pakai sampai sekarang..huhu

0 Response to "the expecting me ~the chronology;part 2"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme