manglish


Assalamualaikum readers..korang dah tengok video nih??hehe. sambil bergelak ketawa tu renung-renungkan lah juge ye..:) Aku tak tau la sekarang macam mana, tapi masa aku nak kene interview jawatan tetap untuk kerja sekarang ni, siap ada syarat, mana-mana UiTM graduate, akan di interview in English, alasannya sebab medium penyampaian universiti kami masa tu in English huhu dah selamat pun aku melalui interview semua tu..Tapi terus terang aku cakap, sejak bekerja dengan institusi sekarang ni aku rasa ketajaman aku berbahasa Inggeris pun dah semakin tumpul, aku pun tak lah fluent cakap English, tapi aku suke nak practice tapi bile dah diorang pun cakap Melayu je, nanti bila aku nak cakap in English diorang kata aku poyo pulak (itu lah resam manusia kan, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu menguak), kalau orang tu cakap in English baru la aku reply balik, kalau tak, tak de lah aku nak bersplash splush (bak kata mak aku) cakap in English..
Tak macam mase aku keje kat private college dulu, tak segan nak cakap, sebab surrounding pun dok cakap bahasa Inggeris, alah diorang cakap pun bukan betul pun, tapi diorang tak segan nak cakap..Kadang-kadang bila terkenang rugi juge, knowledge yang ada tak digunakan..

4 Response to "manglish"

  1. SYANI says:

    Gelak sorang2 tengok video ni... Along yang keje swasta ni pun jarang guna english..

    marilah masuk sini...hari2 pun english ooo...hahaha...

    mr icham says:

    aku masuk kelas speaking dulu...budak menganga, terus tukar slang...dasar tak dasar, kena bagi kefahaman dulu yang penting...ha ha ha...ate???

    (^_-)V says:

    Along: hehehe sha dok ulang-ulang, kelakar.
    Suamiku: hebatnye uitm ni..heheh
    Angah: teringat masa masuk kelas baru-baru keje dulu, cakap english tapi rasenye mcm cakap ayam dengan itik..hahaha sejak tu motivasi nak cakap english makin merudum, yang penting students paham ape yg kite nak sampaikan..nak buat mcm mane, tu la students kite ye..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme